Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Koliko žita gre v nič!
evil.gif


BTW kaj naredite z ostanki od drozganja (pa tudi recimo s usedlino od fermentacije)? Sam sicer zmečem na kompostno jamo za hišo, sem pa ugotovil da gre v kompost bolj malo ker divje živali veselo pojedo sladki odpadek (zanimivo da celo lisica žveči tisto).

Hmezad nima v ponudbi "acid" sladu ne? Malo me je.. pH za klasičen svetli lager pa bi najraje kompenziral "po nemško" s kislinskim sladom.
Iz tropin od stouta se da spečt odlične prigrizke, podobno čipsu, da se spečt kruh in podobno. Drugače dam pa svaku in sfutra kuram in kozam.

A je možno kak recept dobit? Za prigriske in za kruh....
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Evo za mano je prvi dan varjenja piva po allgrain metodi. Delal sem po receptu 1kg barley flaked, 1kg cara ruby 50L, 10kg pale Ale. Hmelj sm dal aurora super styer 40g 60min, 40g 30min in 20g dry hop. Začel sem tako da sem segrel 50l vode na 77C, potem sem zmešal v drozgalnik 31L vode in žita. Nato sem dodal 20l vode fly sparge, prvič kar me je zaskrbelo je to da sem ven dobil cca 40l vsega pot drugo pa je bil G pred vretjem 1,030 moral bi biti 1,055. Da bi stvar rešil sem dodal 1kg sladkorja :D in dobil 1,040. Potem sem vse skupaj vrel in ohladil prišlo je cca 35l pivine. Ko sem probal je bilo vse skupaj grenko in sem se spomnil da sem dodajal hmelj za 50l pivine. V framentorje je šlo pivino z SG-jem 1,050 ves vesel a ob enem žalosten ker sem imel efektivnost 25% namesto 75% najberš je krivo da sem premalo zmlel žita.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Koliko si imel temperaturo drozganja in koliko casa si drozgal? Pa termometer je ok (test v ledeni kopeli in vreli vodi). Jst bi v teh dveh postavkah iskal napako, ker tako nizko efektivnost ne more bit posledica slabega mletja.

Testa na škrob z jodom verjetno nisi naredil ne? Tole bi ti povedalo ali je bila napaka pri encimski pretvorbi ali pri izpiranju.

Sicer pa vode vedno porabis precej vec kot dobis na koncu piva ven, ce upostevas se hlajenje je klasicno razmerje 1:3 pa tja do 1:5!
tongue-1.gif
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Temperatura drozganja željna je bila 66C izmerjena pa 64,5C, je pa možno da je slab termometer ker je živosreberen skala od -10 do 110. Jas sem se ravnal po beermsithu in me je najverjetneje zmedel, bach size sem napisal 50l in sem vse delal po tistem 12kg žit hoping itd. Se pravi če želim 40l končnega piva bi moral pripraviti koliko vode (jo segreti na 77C) in kako pol v beersmithu delam recept za 40l pivine (količino žit, hmelja) ali za količino ki jo segrejem na 77C? Pa še eno vprašanje namen imam naprej shranjevat pivo v 60L sodček ki bi ga napolnil s CO2, je vredu tisti CO2 ki je za varit in ali more biti CO2 priklopljen ves čas ali sod napolnim enkrat do npr 2,5bara in je toto?
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Pri beersmithu je najbolj pomembno ,da vneseš pravilne parametre za opremo (lonec/kotel). Jaz sem najprej v svoj lonec dal 10 l vode in vrel 1 uro ,da sem videl kakšne so 'izgube' vode po vretju. Ko sem to vnesel v beersmitha mi sedaj pride OG zelo blizu tistega ki mi ga izračuna beersmith in mi pivina ostane v okviru parametrov (barva, grenkoba ,OG..), ki sem se jih zamislil. Ravnam se pa izpisu brew steps iz beersmitha.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Temperatura na 64 je dokaj nizka in bi jo moral drzati vsaj 90 min. Glede kolicine vode za izpiranje je precej odvisno od oblike posode za izpiranje pa tudi od mletja zrnja, tako od oka racunaj da zrnje lako vpije toliko oz. celo malce vec vode kot je njegova teza, torej 10l vode na 10kg zrnja. Za izracun vode pri izhlapevanju uporabi online kalkulatorje kjer vneses premer lonca in pa dolzino vretja.

Termometer na hitro stestiras tako da ga das v vodo ki vre. Temperatura mora bit nekje od 98-99c (odvisi od zracnega tlaka).

Za prisilno karbonizacijo s co2jem se lahko uporabi tudi industrijski co2, sicer tisti za hrano je bolj cist ampak za domac pir je vseeno.

Pritisk co2ja moras izracunat s kalkulatorji, uposteva se tudi temperatura piva. Pritisk lahko vzpostavis takoj ko das v sod oz. ga moras vsaj 3 dni pred tocenjem, vmes je dobro sod malce poguncat da se co2 absorbira v pivo in dobis lepso peno in mehurcke.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Prvo, kar naredi je to, da daš v vodo led, pustiš nekaj minut in tam ti mora termometer kazat nulo, vrelo vodo, ki močno vre, pa nekaj pod 100, potem boš ziher, da je teh 64,4 res toliko .Potem umeri hidrometer, v navadni vodi ti mora kazat okol 1, v destilirani točno 1. Če si meril vročo pivino je tud normalno, da ti je kazal redkejše, kot je v resnici, za meritve moraš ohladit najmanj na 20 stopinj.

Po tem si nastavi beersmith na svojo opremo, tud to, koliko vode ti povre v eni uri in tako naprej.

Po tem ti zadeva lepo izračuna koliko vode in pod kakšno temperaturo vlit, da dobiš temperaturo drozge tako kot želiš. Nikakor ne sme bit kepic, zato je bolje, da zrnje dodajaš počasi in sproti mešaš. po tem drozgaš 60 ali 90 minut in od tu naprej imaš dve možnosti, fly sparge, ali batch sparge, kar ti tud lepo beersmith izračuna, tako količino, kot temperaturo.
Pri fly sparge, počasi, ampak res počasi dodajaš na vrhu vodo, za to je več tehnik, jest uporabljam cev, ki jo dam tik nad gladino (imam okrogel mash tune) in lepo počasi naredi kroženje na vrhu in toliko kot dodajaš na vrhu, spodaj odteka, ko to ujameš res počasi je to to in efektivnost lepo naraste. Ko naloviš želen volumen pred vretjem nehaš, tud če je še kaj vode v mash tunu, to je batch size + litri, ki iz tvojega kotla povrejo v eni uri. Izmeriš pre boil gravity, po vretju izmeriš original gravity, Men se po navadi vedno lepo ujame.

Druga varianta je batch sparge, ki je hitrejši in lažji, je pa efektivnost nekoliko manjša. tukaj normalno drozgaš kot prej, nato izprazniš mash tune in nato vliješ celotno sparge vodo, pomešaš, počakaš nekaj minut in spet izprazneš do želenega volumna, če je premalo, raje dodaš še malo vode in to je to.

Kje si ga ti pobiksal boš moral ugotovit, ker na količino zrnja in batch size bi moral imeti gravitacijo krepko nad 1040 oziroma blizu, če ne na 1050. S čim pa melješ? Kakšen imaš mash tune, kakšen imaš kotel? Aja, pa za začetek priporočam klasično flaširanje in šele po tem sode in podobno, ker boš imel že s vsem ostalim polne roke dela in polno neznank.

Priporočam kanal od tega dečkota, lepo in počasi se od njega veliko naučiš o osnovah: https://www.youtube.com/watch?v=2pA0UJCtWNA
 
Nazadnje urejeno:

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Mashtun je iz 100l cisterne za vino obdan s stiroporom+ na vrhu in spodaj malo še ovit z deko. Kotel je iz 50l cisterne zavrem s potopnim grelcem, dodal bom še spodaj gorilec (je trajalo vretje malo dlje kot sem mislil). Meljem pa z inprovizacijo za testenine samo sem imel na prvi stopnji in bom moral dati na drugo kolikšen je vaš razmik med valjema? Sedaj vsaj vem kaj je batch size :D bom popravil in dodal svoje parametre v beersmitha.
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Ker imam zelo improviziran sistem (2x hladilna torba, izposojena lonca 25l in 35l, hlajenje v ledeni kopeli, impro mlinček,...), uporabljam pribljižke za izračun potrebne vode. Prispevki so :
- absorbcija 1l/kg sladu,
-sistemske izgube (cevke, polivanje) 5%,
-izhlapevanje 10%,
-usedline 12%.
Tako da za 20l piva začnem z 33l vode za drozganje in izpiranje, oziroma sorazmerno več za večji batch.

Glede izkoristka/efektivnosti, ponavadi začnem z 2-2.5l vode na 1kg sladu pri 65°C. Mešam vsakih 10min in preverjam temperaturo in če pade, dodam vrelo vodo. Po 60min dvignem temperaturo na 70°C in pusim še 30min. Pridem na 3-3.5l/kg in prilagajam vodo za izpiranje. Izkoristek je narastel iz slabih 60% pri prvem AG na 77% zadnje dvakrat.

Čist tako iz firbca, ve kdo koliko je IBU laškega ali uniona?
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Ali lahko uporabim kvas ki je bil uporabljen pri pale ale in ga uporabim naprej za stout (US-05)?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Pozdravljeni!

Sem nov na forumu in nov v varjenju piva. Do sedaj sem skuhal nekaj loncev pive in hitro ugotovil, da bo problem stekleničit večje količine piva. Zato bi rad prešaltal na sode in tukaj bi imel par vprašanj. Zanimam se za komercialne sode (sanke keg). Zanima me, kateri sod s katero glavo mi priporočate, da jo je najbolj enostavno odstranit in očistit? Kako čistite te sode? Verjetno je problem očistit notranji zgornji del soda... V mislih sem imel sod od laške pive. Ima isto glavo kot unionski? Pivo bi karboniziral pod prisilo s co2, se vam zdi naravna karbonizacija v sodu boljša izbira, če ni čas omejitev? Hvala za odgovore. Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
S klasičnimi evropskimi sodčki je problem pri čiščenju. Ni šans da ga boš uspešno opral če daš noter karkoli drugega kot pa filtrirano pivo.

Večinoma se uporablja za domače pivo US sodčke za sodo/kokakolo, dobiš jih pod nazivom "corney keg" (soda keg). Ti sodčki so ozki in visoki, imajo pa pokrov ki omogoča da sodček pomiješ.

Problem je da v EU te sodčke težko dobiš, upoštevaj tudi da EU konektorji za co2 niso združljivi z US.

Če imaš pivo v sodčku je najbolje naredit prisilno karbonizacijo, nima smisla dodajat sladkorja ker ti naredi samo dodatno usedlino + co2 boš itak rabil za potisk tako da dela s co2jem imaš isto.
 

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Pozdravljeni!

Sem nov na forumu in nov v varjenju piva. Do sedaj sem skuhal nekaj loncev pive in hitro ugotovil, da bo problem stekleničit večje količine piva. Zato bi rad prešaltal na sode in tukaj bi imel par vprašanj. Zanimam se za komercialne sode (sanke keg). Zanima me, kateri sod s katero glavo mi priporočate, da jo je najbolj enostavno odstranit in očistit? Kako čistite te sode? Verjetno je problem očistit notranji zgornji del soda... V mislih sem imel sod od laške pive. Ima isto glavo kot unionski? Pivo bi karboniziral pod prisilo s co2, se vam zdi naravna karbonizacija v sodu boljša izbira, če ni čas omejitev? Hvala za odgovore. Lp

Za homebrewing je edina prava izbira Corny keg. Opcija A: išči na bolhi pod RF kontejner, ali cola kontejner...
Opcija B (boljša in cenejša): poznaš koga ki ima v baru šankomat za sokove? Sodčki ki jih uporablja Nektar so v bistvu Corny.

Še link do mojega projekta
smile-1.gif

točilnik
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Hvala, verjetno bo corny keg res še najboljša izbira. Zanima me še kakšna je razlika med pin lock in ball lock?
 
Nazadnje urejeno:

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
ball lock konektorji so cenejši in jih je lažje dobit, tudi velika večina sodčkov v slo je ball lock (ampak ne vsi!).
v osnovi je pin lock tudi nekaj cm višji.
Pin-Lock-vs-Ball-Lock-Posts-and-Disconnects.jpg
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.