Ko vse tole berem imam občutek, da nekateri fantje fejst preveč komplicirate. Sam za prvo pšenično še mal čakam, da se mi naberejo izkušnje, da vidim, kako se obnaša vse skupaj in potem dalje, v bistvu pa tudi ni prioriteta na moji beer lestvici. Niti pod razno pa potem ne mislim delat klona, ker hočem naredit svoje pivo in ko bo body zadovoljiv, se grem najprej igrat s hmeljem in šele po tem s kvasom.
Podobno delam z ostalimi stili, pač sem si upal nametat sestavine v beersmith in gasa. Rezultati so zelo, zelo zadovoljivi in okusi ekstra posebni in zaenkrat še nisem zlil stran niti litra piva, ker bi bil okus zanič. Homebrewing ti odpre nešteto možnosti in je škoda, da bi se ukvarjal s kloni in se pol sekiral, da moj pšenični ni točno enakega okusa kot Paulainer recimo.
Pri homebrewingu so zares zares pomembne samo tri stvari, čistoča, temperatura drozganja in fermentacije in seveda kvalitetne sestavine, pa tudi sam postopek. Vse ostalo je lahko stvar domišljije. Zanič in za stran zlit bo samo če bo skisalo, ali pa ne bo encimske pretvorbe, al pa da bo fermentacija čisto ponorela, al pa da se sploh ne bo zgodila.
Je pa človek bogato nagrajen za trud, ko se enkrat loti stopničke višje od celovitega ekstrakta, all grain pivo te nagradi z boomom okusa, da o tem, da bajta diši ko v nebesih niti ne govorim.