Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če želiš bolj "češki" karamelni okus dodaš svetli karamelni (crystal) slad. Tu je doza od 5-20%.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za dry stout, sploh če je v igri še kaj karamelnega sladu čez 65C nima smisla ker ne bo več dry (pa obvezno za 90min).
Ker se je končno začela zima, time for lagering!
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ti, a tale štofeljc ti lepo drži not u flaškonu. Men je včeraj oba ven zmetal, sicer ni blo krize, je bla veha še vedno mal pod pritiskom, ampak vseen. Pomoje sem zafrknil, ker sem mel namočen u razkužilo. bom videl popoldne, čene ga pa zaselotejpam.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Tole je pa tri tedne star pale ale verzija 2 nahmeljen z goldingom. V soboto gre v flaše.
Aha, no sej oxi se je zdej posušil, bom dons vidu, čene bo pa selotejp party. Jest mam to tamalo vehico zatlačeno v tale pripet čep, gor. sem mu pa zvrtal luknjo.Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ti, a tale štofeljc ti lepo drži not u flaškonu. Men je včeraj oba ven zmetal, sicer ni blo krize, je bla veha še vedno mal pod pritiskom, ampak vseen. Pomoje sem zafrknil, ker sem mel namočen u razkužilo. bom videl popoldne, čene ga pa zaselotejpam.
Oxi ali pa varekina sta "mastna" in potem tile čepi res slabo držijo oz. jih moraš kar z veliko silo zatlačit noter. Sicer pa spucaš vrat in pa čep z medicinskim alkoholom počakaš par sec da se posuši in potem ni več "masten" od razkužila pa drži lepo.
Pa tale veha ki jo imam na fotki je za en k.. ker je narejena za fermentacijo velikih posod (200l sod s slivami) tako da to da deluje vidiš samo v tem da se malce privzdigne zgornji lonček spodaj kjer ima luknjice za izstop co2ja se pa naberejo mehurčki pa vsake toliko kakšen pride na površje.
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
mogoče eno nevmesno vprašanje;
recimo da imaš 200l fermentor, posodo za kuhanje pa za 50l pivine netto.
Ali lahko kuhaš 50 l, vliješ v fermentor, ponoviš zadevo isti recept, doliješ v fermentor, ponoviš še enkrat, tako da imaš na koncu v fermentorju 150l pivine in nato dodaš kvasovke za celotno količino. Dobro, količine sem si izmislil zanima me pa postopek, če se tako dela tudi v praksi.
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
mogoče eno nevmesno vprašanje;
recimo da imaš 200l fermentor, posodo za kuhanje pa za 50l pivine netto.
Ali lahko kuhaš 50 l, vliješ v fermentor, ponoviš zadevo isti recept, doliješ v fermentor, ponoviš še enkrat, tako da imaš na koncu v fermentorju 150l pivine in nato dodaš kvasovke za celotno količino. Dobro, količine sem si izmislil zanima me pa postopek, če se tako dela tudi v praksi.
Citat:
Uporabnik Fernig pravi:
vprašanje za kalba, koliko literske imaš fermentacijske steklenice in kje se jih dobi??
hvala in pozdrav