Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Verjetno bi bilo potrebno valčke malo nazobčat, vprašanje pa kakšen je mehanizem noter oz. če dovoli nastavitve razmaka (glede na fiksne osi iz slike dvomim). Tudi sama velikost je bolj kot ne za hobi mletje ker kdor s tem zmelje 5kg sladu je res vreden da mu rata dobro pivo!
tongue-1.gif
Mišljeno je bilo seveda za manjše količine, predvsem za specialni slad kot dodatek k ekstraktu (full-grain trenutno ni v prvem planu).

@header: hvala za info, se utegnem kdaj ustavit v Lidlu
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Sem še en izmed pivoljubcev ki si je postavl domačo "pivovarno".

V ponedeljek se bom oglasil v Žalcu z namenom nabave 25 kg sladu in nekaj hmelja. Težava je v tem, da je hmelj pakiran v 1kg paketu. Iščem kandidate da bi si razdelili hmelj. Vzel bom Styrian golding B, če se nas nabere pa nekaj, pa še mogoče Northern brewing, Saaz, Magnum ali Smaragd.....Bi se dobil v Lj in razdelil....No mam še prostor za kako vrečo slada, da ne bi kdo sam po hmelj hodil. ZS pa se zmenmo....

lp
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Hmelj naj hranim v zamrzovalniku kajne? kaj pa nezdrobljen slad prav tako ali bo na suhem počakal par mesecev?
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Hmelj se lahko zamrzne ali pa vakumsko pakira, tako kot ga kupiš kjerkoli drugje. Slad pa v suhem. hladnem prostoru, trenutno kar imam doma ima uporabnost leto in pol....
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik Gasperus pravi:
Sem še en izmed pivoljubcev ki si je postavl domačo "pivovarno".

V ponedeljek se bom oglasil v Žalcu z namenom nabave 25 kg sladu in nekaj hmelja. Težava je v tem, da je hmelj pakiran v 1kg paketu. Iščem kandidate da bi si razdelili hmelj. Vzel bom Styrian golding B, če se nas nabere pa nekaj, pa še mogoče Northern brewing, Saaz, Magnum ali Smaragd.....Bi se dobil v Lj in razdelil....No mam še prostor za kako vrečo slada, da ne bi kdo sam po hmelj hodil. ZS pa se zmenmo....

lp

Jaz sem interesent za hmelj!
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
V nedeljo imam namen narediti red ale (irish red ale) pivo. Za recept sem izhajal iz pale ale piva z dodatkom temnega slada za barvo. Moram še na kaj drugega storiti za ta tip piva, ki pa ga še nisem pil. No saj pale ale tudi nisem dokler ga nisem sam naredil pa mi je zelo ok!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Če ne veš kaj delaš potem je načeloma vseeno, je pa pametno izhajat iz tega kar poznaš!
grin1.gif


Reskiraj par cekinčkov pa stopi v LJ v za popent (stara lj) pa si kupi nekaj od stilov ki te zanimajo. Sicer boš za vrhunska piva dal celo premoženje amapk boš vsaj vedel da si dobil ustrezen primerek!
cheer.gif


Za osnovne preglede kako naj bi zgledalo neko pivo lahko pa prebereš kakšen opis stilov ki so najbolj točno razdelani v sodniških publikacijah. Tako na hitro se lahko podučiš tule.

Za irish red bi rekel da se išče bolj sladast okus, karamelni okus in skoraj nič oz. malo hmeljne arome. Torej hmelja za aromo ne dodajaš oz. ga dodaš malo oz. dodaš prej med vretjem, slad naj poleg osnove vsebuje več karamelnega kot za pale ale, mogoče celo malce zažganega (ampak res malo oz, kompenziraš s temnim karamelnim ki ima tudi malenkost zažgan okus). Če delaš z ekstraktom si pri nas s tem žal omejen torej temni slad in svetli mešaš do ustrezne barve.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
počasi in sigurno napredujem z DIY projektom
1955723-IMG_20140214_173651_1.jpg
 

Priponke

  • 1955723-IMG_20140214_173651_1.jpg
    1955723-IMG_20140214_173651_1.jpg
    58,3 KB · Ogledi: 290

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Zakon!
cheer.gif


A se drugače tudi profesionalno baviš z "obdelovanjem kovin"? Mreža/cedilce za "false bottom" je perforiran pleh ali kaj (se ne vidi dobro)?
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
bavim se z načrtovanjem, imam pa pri roki prave mojstre. Ja ne vidi se dobro false bottom je perforirana pločevina luknje prmera 2mm.
 
Nazadnje urejeno:

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Pozdravljeni!

Tudi jaz sem preklopil na all grain pripravo piva. Ko sem naredil pivo iz celovitega ekstrakta (lager) je bilo pivo zelo všeč mojemu prijatelju in bi rad nekaj takega ponovil. Kot sem zasledil na tem forumu v teh kompletih ni lager kvasovk ampak so samo ale. Piksna je bila od mr. malt.
Kateri slad in kvas bi moral uporabiti, da bi se pri sobni temperaturi približal lager pivu? Če je to seveda možno!
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Za lager pri sobnih temperaturah bi bil najboljši Safale US-05, s tem da poskušaš imeti pivo še vedno čimbolj na hladnem (15-16C če se da) vsaj prve 2-3 dni fermentacije, potem lahko temperaturo malce dvigneš.

Kar se tiče sladnega ekstrakta je v osnovi vsak lager kit ok, če dodajaš zraven namesto sladkorja DME naj se uporabi "extra light" DME ker ima samo ta ustrezno nizke vrednosti kompleksnih sladkorjev, ki ne bodo dali preveč polnega okusa končnemu pivu (neželeno pri ležakih). Goljufanje z navadnim sladkorjem pri kvazi lagerjih se obnese relativno ok, ker sladkor ne da nobenega okusa in je končno pivo precej dry in lahko!
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za lager pri sobnih temperaturah bi bil najboljši Safale US-05, s tem da poskušaš imeti pivo še vedno čimbolj na hladnem (15-16C če se da) vsaj prve 2-3 dni fermentacije, potem lahko temperaturo malce dvigneš.

Kar se tiče sladnega ekstrakta je v osnovi vsak lager kit ok, če dodajaš zraven namesto sladkorja DME naj se uporabi "extra light" DME ker ima samo ta ustrezno nizke vrednosti kompleksnih sladkorjev, ki ne bodo dali preveč polnega okusa končnemu pivu (neželeno pri ležakih). Goljufanje z navadnim sladkorjem pri kvazi lagerjih se obnese relativno ok, ker sladkor ne da nobenega okusa in je končno pivo precej dry in lahko!

Fake lager bi delal all grain. Kateri slad priporočaš? Mogoče kakšen okvirni recept?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Za allgrain je potem osnova itak "pilsner" slad.

Če želiš bolj nemški tip piva, ki ima bolj povdarjen "ječmenov" okus dodaš Munich slad. Odvisno od želja nekje od 10-50% se ga dodaja.

Če želiš bolj "češki" karamelni okus dodaš svetli karamelni (crystal) slad. Tu je doza od 5-20%.

Za bolj ameriški tip lagerja (light lager) se lahko doda tudi neslajena žita, ki ne dajejo ekstra okusa. Večinoma se uporablja koruza (daje malo okusa) oz. riž. Riževe kosmiče, ki se dobijo v naših trgovinah se lahko BP uporabi tja od 5 do 20% v mešanici.

Za efekt dobre pene brez pretiranega priokusa se lahko uporabi pšenični slad (cca. 5%).

Drozganje pri relativno nizki temperaturi, 65C max. in vsaj 90 min.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.