Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Ce je v sodu kisik potem je malce rizicno trest cel sod da ne pride do nezeljenega mesanja. Sicer pa ja, ce je vrenje vsaj malo potekalo je co2 izpodrinil ves zrak iz soda.

Ce ta metoda ne pomaga zbudit kvasa potem se lahko iz soda (sterilno) vzame 1-2l piva, se ga prekuha in hitro ohladi tja na 24-26c. Potem se pivo zlije v neko flasko, doda nov svez kvas, pretrese da se vnese kisik in pusti pokritega z alu foljo da se zacne vrenje. To bi se moralo zgodit v max. 6h, vretje prepoznamo po peni in mehurckih iz piva. Tako mala kolicina piva prevre hitro zato je treba ves cas gledat. No ko je to pivo v visoki aktivnosti se ga vlije v fermentor, kjer bi morala nova kolicina kvasa zacet delo.

Glede DMEja, lahko da ima vec neprebavljivih sladkorjev, ampak da bi sel z 1.040 na samo 30 enostavno ni mozno da je krivda DMEja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Aja pa preveri ce je z opremo za merjenje vse ok, sicer ce ti poci steklo na bucki potem bo gostota nizja od dejanske. Se pa lahko zgodi da se merilna skala (papircek) zamakne. Tako da vedno ce je meritev cudna velja aerometer preverit v navadni vodi kjer mora imeti vrednost 1.000!
zmaga.gif
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Aerometer je malo sfaljen, kaze v vodi 1,006. Hmm torej je bila dejanska zacetna 1,037 in zdaj je 1,024.

Fermentacija je bla 100% ker je prve 3 dni veselo brbotalo. Verjetno lahko kar s pipce odtocim sej se bo z prevretjem spet razkuzlo?

P.S hvala za pomoc
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Sem pisal s telefona pa na pol napisal. Ce vzames sterilno ti ni treba nic prekuhavat, ceprav sam bi naredil za ziher in ubil vse ostanke starega kvasa.

Pri 1.024 je sladkorja v pivu relativno malo, ampak ce si imel na zacetku 37 je fg se vedno ekstremno visok. Pri og tam okoli 1.050 bi rekel da je tvoj fg v zgornji meji normale. Lahko poskusas moj nasvet, ceprav pri tako nizkem sladkorju ima kvas ze omejitve in lahko da bo tudi nov vnos sel hitro na dno.
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Kaj pa ce nardim liter dekstrozne vode in v tem startam kvas? Naceloma bo to boljsi starter za kvas, samo da ne bo prevelik sok za kvasovke ko se menja hrana in % alkohola v okolju?
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Hej fantje. Kateri kvas (ki se ga dobi v slo) priporočate za izdelavo pilsner piv?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Tudi moj aerometer laže. 1,004 v navadni vodi.
Ali mogoče kdo vlaži slad pred mletjem?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik Mr_Globus pravi:
Kaj pa ce nardim liter dekstrozne vode in v tem startam kvas? Naceloma bo to boljsi starter za kvas, samo da ne bo prevelik sok za kvasovke ko se menja hrana in % alkohola v okolju?

Problem je da so vso dekstrozo kvasovke verjetno že pokurile in če se jih da v okolje kjer jo je relativno malo bodo imele slabšo presnovo. Idelano je da se pogoje naredi enake kot so v pivu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik usy pravi:
Hej fantje. Kateri kvas (ki se ga dobi v slo) priporočate za izdelavo pilsner piv?

Saflager W-34/70 pri temperaturi do 12C, oz. če se dela pri ale temperaturah bi bil najboljši Safale US-05 s tem da se temperaturu še vedno skuša obdržat čimnižjo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali mogoče kdo vlaži slad pred mletjem?

Kolikor sem prebral se "wet crushing" uporablja pri večjih batchih zato da se lepše loči ovoj od zrnja in se s tem poveča filtrirnost samega sladu. Ne vidim pa smisla da bi to delal če nimaš težav pti izpiranju ker se z močenjem sladu naredi samo en kup packarije in dodatnega čiščenja.
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Mr_Globus pravi:
Kaj pa ce nardim liter dekstrozne vode in v tem startam kvas? Naceloma bo to boljsi starter za kvas, samo da ne bo prevelik sok za kvasovke ko se menja hrana in % alkohola v okolju?

Problem je da so vso dekstrozo kvasovke verjetno že pokurile in če se jih da v okolje kjer jo je relativno malo bodo imele slabšo presnovo. Idelano je da se pogoje naredi enake kot so v pivu.

Super, hvala
zmaga.gif
jutri preverim ce je bil dvig in mesanje dovolj in ce smo na istem grem po tvojem receptu dalje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:

Bi bila tale zadeva uporabna za mletje slada?

Verjetno bi bilo potrebno valčke malo nazobčat, vprašanje pa kakšen je mehanizem noter oz. če dovoli nastavitve razmaka (glede na fiksne osi iz slike dvomim). Tudi sama velikost je bolj kot ne za hobi mletje ker kdor s tem zmelje 5kg sladu je res vreden da mu rata dobro pivo!
tongue-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
ali bi to cedilo bilo primerno za doziranje hmelja (premer 7,5 cm)??
http://www.cha.si/cedilo-ball-xl.html

7.5 cm premera bi bilo dovolj pomojem za tja do 20-30g suhega hmelja, moraš pa vedet da se hmelj (briket) razširi ko se napije vode in dobi precej na prostornini. Efektivnost je pri uporabi vrečk oz. podobnih cedilc ki naredijo "kepo" ustrezno manjša. Prednost vrečke je da jo lahko še malce stisneš ob robove posode in tako dobiš ven več soka, s takih cedilc pa ko enkrat postane noter kepa ne boš dobil ven veliko.

Najboljši način je še vedno da vržeš hmelj v lonec in potem v nekem naslednjem procesu poskrbiš da ga čimmanj pride do končnega izdelka (izogibanje pretakanja usedline z lonca, pretakanje pivine preko cedila, uporaba sekundarnih fermentorjev, ...).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:

Bi bila tale zadeva uporabna za mletje slada?

Lidl ima od prejšnega četrtka na voljo kovinski strojček za testenine, ki je cel kovinski za 20€. Jaz sem takega predelel (nazobčal valje) in deluje ok.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.