Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Naslednji teden imam namen začeti dva nova batcha (ekstrakt IPA) in bom namesto "navadnega" sladkorja uporabil DME ter dekstrozo. Ker sem na raznih forumih zasledil, da ne gre za pretvorbo 1/1 me zanima, ali bo ok, če dam 500 g DME ter 600 g dekstroze (ali je to ekvivalentno 1kg trsnega sladkorja). Poleg tega me zanima še, ali se IPA fermentira na sobni temperaturi (okoli 21°C), ali je bolje če dam fermentorja v klet (cca 15-17°C). Dodajal bom sicer še hmelj (tea-bag metoda), a menim, da to nima nobene veze s temperaturo fermentacije. Kvasovke bodo US 05.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Naslednji teden imam namen začeti dva nova batcha (ekstrakt IPA) in bom namesto "navadnega" sladkorja uporabil DME ter dekstrozo. Ker sem na raznih forumih zasledil, da ne gre za pretvorbo 1/1 me zanima, ali bo ok, če dam 500 g DME ter 600 g dekstroze (ali je to ekvivalentno 1kg trsnega sladkorja). Poleg tega me zanima še, ali se IPA fermentira na sobni temperaturi (okoli 21°C), ali je bolje če dam fermentorja v klet (cca 15-17°C). Dodajal bom sicer še hmelj (tea-bag metoda), a menim, da to nima nobene veze s temperaturo fermentacije. Kvasovke bodo US 05.

Jaz ne bi kompliciral z dekstrozo. V končnem produktu ne bo razlike med fermentacijo dekstroze ali saharoze (navadnega sladkorja). Samo dražje te pride. Če hočeš malo več sladnega okusa, dodaj 1kg DME, brez dekstroze oz. drugih sladkorjev.

Sicer pa, za dekstrozo in saharozo se lahko uporabi razmerje 1:1


Kar se tiče fermentacije ja pa VSE odvisno od kvasovk, ki jih uporabljaš. Malo bom posplošil, ne drži za čisto vse kvasovke, ampak načeloma bo verjetno boljše, če daš fermentor v klet. Večina ale kvasovk, ki se uporabljajo za IPA je nekoliko bolj "domača" pri temperaturah od 15 do 18 stopinj (realna temperatura fermentacije je kakšno stopinjo ali dve višja).

To velja tudi za US05. Glede na izbiro kvasa predvidevam, da delaš ameriško varjanto IPA, kjer je hmelj na prvem mestu. Nič ne bo narobe, če boš fermentiral na 21 stopinjah, ampak pivo bo bolj čisto (po okusu) in hmelj bo bolj prišel do izraza, če boš dal fermentorja v klet.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Želim bolj poln okus - hmelj bom dodal za aromo (10 min vretja, potem v fermentor). Delal bom dva vzporedna enaka ekstrakta, vsakega s svojim hmeljem, da vidim razliko. Bral sem, da US05 pustijo v pivu več arome, 04 pa bi naj bile bolj "čiste". Zato sem se odločil za 05. Hvala za odgovore.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Če želiš full body, sladkor menjaj za DME, ne uporabljaj dekstroze ali namiznega sladkorja.

Glede kvasovk je pa načeloma ravno obratno. US05 so bolj čiste, še posebej, če fermentiraš pri nižji temperaturi.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ja kvas je US-05 bolj čist. Pusti pa več arome hmelja, verjetno je imel to v mislih.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
V kateri laboratorij ste poslali vodo, da so jo analizirali in kakšna je bila cena, kajti gledam cene teh analiz in so kar visoke.

Drugače me pa zdaj mika, da bi v kratkem probal zvarit t.i. milk stout. Je komu že ratalo to zvarit in kje bi se dalo laktozo kupit.

Lp
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Za občutek jaz imam vodo bolj za temna piva, zato v 25l mash dodam 2 zlicki (tiste male zelene ki pridejo v škatlici zraven) citronke, (za npr dry stout) za pale ale pa kar 9. Sedaj mi je prvič uspelo ujeti ph na 5.3 tudi za pale ale, samo me malo skrbi, da ne bi citronka dodala okusa (batch bo 35l), bomo videli...
Imam problem dobiti vodno poročilo za svoj konec, drugače bi Ph nižal na kakšen drug način...
Lahko poskusiš z mlečno kislino. Naj bi manj vplivala na okus kot citronska. Sam jo uporabljam in zaenkrat je ok.

LP

V kakšni obliki to dodajaš?
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
V kateri laboratorij ste poslali vodo, da so jo analizirali in kakšna je bila cena, kajti gledam cene teh analiz in so kar visoke.

Drugače me pa zdaj mika, da bi v kratkem probal zvarit t.i. milk stout. Je komu že ratalo to zvarit in kje bi se dalo laktozo kupit.

Lp

Laktozo dobiš v DM-u, 1,99 pol kile, ravno prav za 20 l piva.

Lp
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Verjetno nas ima vecina, ki imamo kege tako skupaj povezane....no vsaj dva preko t-clena, ce nic drugega.

Okusi se preko co2-ja ne mesajo, saj imas namescen gor nepovratni ventil. Ce nic drugega zaradi tega, da ti pivo ne gre v co2 flaso ;-) .

$_35.JPG


4-167-001.jpg


 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Verjetno nas ima vecina, ki imamo kege tako skupaj povezane....no vsaj dva preko t-clena, ce nic drugega.

Okusi se preko co2-ja ne mesajo, saj imas namescen gor nepovratni ventil. Ce nic drugega zaradi tega, da ti pivo ne gre v co2 flaso ;-) .

$_35.JPG


4-167-001.jpg

kje se tole kupi?
 

CrazyAndrej

Zelenc'
8. mar 2016
8
0
1
No fantje po celoletni pripravi oziroma izdelavi "PIRMAJSTRA", klona Braumeistra, sem končno uspešno zvaril prvi batch nove serije. Pred petnajstimi leti sem namreč že varil, a sem to kmalu opustil zaradi pomanjkanja surovin in informacij. Tokratni batch, IPA, je več kot uspešen, saj ga je polna že cela kurilnica. 60 l fermentor je očitno premajhen za 56 l batch, pa tudi kvasovke so več kot aktivne. Po receptu BS sem jih doal štiri vrečke-na suho, sedaj pa mi pena aktivno bruha iz vehe
smile-1.gif


Sedaj pa bo treba poskrbeti počasi za uskladiščenje piva. Nabavljene imam že štiri Kornije, sedaj pa potrebujem še cevi, regulator, ball-lock priključke... Ali je kdo nabavljal zadnje čase? Kakšna priporočila?
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
aj lahko objaviš kakšne slike tega "PIRMAJSTRA"?
smile-1.gif


Drugače pa pokliči Vametal
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Verjetno tudi ni panike, če bi fermentiral 25 litrov v 50 litrškem sodu. Vrenje je vrenje ...

Koliko časa pa traja, da začne 25 litrov v 50 litrškem inox sodu prdet skozi veho - pokrov je zadihtan s folijo?

36 ur je namreč preteklo, pa se je v vehi gladina za pol cm premaknila ... na 18 st. Celzija. Fermentor kot kaže dihta, ker če pritisnem na pokrov, veha zaniha za cm ...
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Po ene 12 urah bi že moralo fajn delat veha. Daj folijo stran pa še enkrat povij, ker ti sigurno uhaja vn zrak, kjer maš povito. Najboljš je uporabet "streč" folijo pa mal raztegovat jo ko jo ovijaš
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.