Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Naslednji teden imam namen začeti dva nova batcha (ekstrakt IPA) in bom namesto "navadnega" sladkorja uporabil DME ter dekstrozo. Ker sem na raznih forumih zasledil, da ne gre za pretvorbo 1/1 me zanima, ali bo ok, če dam 500 g DME ter 600 g dekstroze (ali je to ekvivalentno 1kg trsnega sladkorja). Poleg tega me zanima še, ali se IPA fermentira na sobni temperaturi (okoli 21°C), ali je bolje če dam fermentorja v klet (cca 15-17°C). Dodajal bom sicer še hmelj (tea-bag metoda), a menim, da to nima nobene veze s temperaturo fermentacije. Kvasovke bodo US 05.
Jaz ne bi kompliciral z dekstrozo. V končnem produktu ne bo razlike med fermentacijo dekstroze ali saharoze (navadnega sladkorja). Samo dražje te pride. Če hočeš malo več sladnega okusa, dodaj 1kg DME, brez dekstroze oz. drugih sladkorjev.
Sicer pa, za dekstrozo in saharozo se lahko uporabi razmerje 1:1
Kar se tiče fermentacije ja pa VSE odvisno od kvasovk, ki jih uporabljaš. Malo bom posplošil, ne drži za čisto vse kvasovke, ampak načeloma bo verjetno boljše, če daš fermentor v klet. Večina ale kvasovk, ki se uporabljajo za IPA je nekoliko bolj "domača" pri temperaturah od 15 do 18 stopinj (realna temperatura fermentacije je kakšno stopinjo ali dve višja).
To velja tudi za US05. Glede na izbiro kvasa predvidevam, da delaš ameriško varjanto IPA, kjer je hmelj na prvem mestu. Nič ne bo narobe, če boš fermentiral na 21 stopinjah, ampak pivo bo bolj čisto (po okusu) in hmelj bo bolj prišel do izraza, če boš dal fermentorja v klet.