Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Za občutek jaz imam vodo bolj za temna piva, zato v 25l mash dodam 2 zlicki (tiste male zelene ki pridejo v škatlici zraven) citronke, (za npr dry stout) za pale ale pa kar 9. Sedaj mi je prvič uspelo ujeti ph na 5.3 tudi za pale ale, samo me malo skrbi, da ne bi citronka dodala okusa (batch bo 35l), bomo videli...
Imam problem dobiti vodno poročilo za svoj konec, drugače bi Ph nižal na kakšen drug način...
Lahko poskusiš z mlečno kislino. Naj bi manj vplivala na okus kot citronska. Sam jo uporabljam in zaenkrat je ok.

LP
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik quagga pravi:
Si je kdo iz komercialnih ali iz piva izoliranih kvasovk naredil celično banko? Zanima me obstojnost na tistih domačih -24C.
Sam tudi razmišljam v to smer. Počasi nabiram "opremo", pa probam. Člankov na internetu je precej, bi bile pa fajn še kakšne izkušnje iz prve roke.
grin1.gif
 
Nazadnje urejeno:

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Izkušenj s celičnimi bankami imam sicer precej ampak le z bakterijskimi. Tam je zelo odvisno od bakterije ampak pri -24C je bila obstojnost banke neprimerno slabša kot pri standardnih -80C.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Rad bi se spravil delat in sprobati Irish Red (biab) ...

Slad:
- cca 4kg PaleAle
- 300g ječm. kosmiči
- 50g pražen ječmen za barvo

Katere hmelje, pri nas dosegljive (mojepivo), priporočate?
Kvasovke?
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Eno vprasanje? Danes sem delal dry stouta in prvic delal resnicno dry. Drozgal sem pri 64-65 stopinjah. Zanima me ali je drozganje pri nizjih temperaturah kakorkoli bolj ucinkovito, kajti do sedaj sem vse drozgal pri 67 stopinjah in vedno je bila efektivnost 70 %. Danes sem naredil dry stouta z drozganjem na 64-65 in je bila ucinkovitost 85%, nato pa American IPA po popolnoma enakem postopku razen drozganja (67 stopinj) in je bila efektivnost 70%.

V American IPA sem dal ogromno hmelja za grenkobo, way hoppy 1.10, po varianti imperial IPA, kaksno mnenje kako izpade to?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Eno vprasanje? Danes sem delal dry stouta in prvic delal resnicno dry. Drozgal sem pri 64-65 stopinjah. Zanima me ali je drozganje pri nizjih temperaturah kakorkoli bolj ucinkovito, kajti do sedaj sem vse drozgal pri 67 stopinjah in vedno je bila efektivnost 70 %. Danes sem naredil dry stouta z drozganjem na 64-65 in je bila ucinkovitost 85%, nato pa American IPA po popolnoma enakem postopku razen drozganja (67 stopinj) in je bila efektivnost 70%.

V American IPA sem dal ogromno hmelja za grenkobo, way hoppy 1.10, po varianti imperial IPA, kaksno mnenje kako izpade to?

Učinkovitost se nebi smela spremeniti, zdrozgal si samo lažje prebavljive sladkorje, kar pomeni nižji FG.
Ti je mogoče več povrelo in imaš manjši batch, kot si računal? To je ponavadi razlog za "višjo učinkovitost".
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Eno vprasanje? Danes sem delal dry stouta in prvic delal resnicno dry. Drozgal sem pri 64-65 stopinjah. Zanima me ali je drozganje pri nizjih temperaturah kakorkoli bolj ucinkovito, kajti do sedaj sem vse drozgal pri 67 stopinjah in vedno je bila efektivnost 70 %. Danes sem naredil dry stouta z drozganjem na 64-65 in je bila ucinkovitost 85%, nato pa American IPA po popolnoma enakem postopku razen drozganja (67 stopinj) in je bila efektivnost 70%.

V American IPA sem dal ogromno hmelja za grenkobo, way hoppy 1.10, po varianti imperial IPA, kaksno mnenje kako izpade to?

Učinkovitost se nebi smela spremeniti, zdrozgal si samo lažje prebavljive sladkorje, kar pomeni nižji FG.
Ti je mogoče več povrelo in imaš manjši batch, kot si računal? To je ponavadi razlog za "višjo učinkovitost".

Imam recept za 25l, nekje 24 litrov sem dobil po vretju. V fermentorju pa imam 26 litrov, 4 litre je bilo vsedline (odpadka). Vse skupaj sem redčil z vodo da sem prišel na pravi OG.

Kje bi pa lahko bil razlog za tako visoko očinkovitost? Tole mi ni jasno čisto nič ;-) Vse isto, izpiranje v istih razmerjih samo temperatura drozganja je bila različna med batchoma in 15% razlike v efektivnosti.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Eno vprasanje? Danes sem delal dry stouta in prvic delal resnicno dry. Drozgal sem pri 64-65 stopinjah. Zanima me ali je drozganje pri nizjih temperaturah kakorkoli bolj ucinkovito, kajti do sedaj sem vse drozgal pri 67 stopinjah in vedno je bila efektivnost 70 %. Danes sem naredil dry stouta z drozganjem na 64-65 in je bila ucinkovitost 85%, nato pa American IPA po popolnoma enakem postopku razen drozganja (67 stopinj) in je bila efektivnost 70%.

V American IPA sem dal ogromno hmelja za grenkobo, way hoppy 1.10, po varianti imperial IPA, kaksno mnenje kako izpade to?

Učinkovitost se nebi smela spremeniti, zdrozgal si samo lažje prebavljive sladkorje, kar pomeni nižji FG.
Ti je mogoče več povrelo in imaš manjši batch, kot si računal? To je ponavadi razlog za "višjo učinkovitost".

Imam recept za 25l, nekje 24 litrov sem dobil po vretju. V fermentorju pa imam 26 litrov, 4 litre je bilo vsedline (odpadka). Vse skupaj sem redčil z vodo da sem prišel na pravi OG.

Kje bi pa lahko bil razlog za tako visoko očinkovitost? Tole mi ni jasno čisto nič ;-) Vse isto, izpiranje v istih razmerjih samo temperatura drozganja je bila različna med batchoma in 15% razlike v efektivnosti.

Napiši količine in recept in pa OG katerega si dobil. Ponavadi dobiš manjši FG kot sedaj?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
3kg pale ale
800 g munich
530g pealed roasted barley
Cara 20 250g
Cara 120 250g
Jecmenovi kosmici 500g
SKUPAJ: 5330g

Mash in: 52 stopinj pet minut, 64-65 stopinj 75 min, mashout 75 stopinj. Izpiranje z 11l vode 75 stopinj. OG pri 30l je 1.043.

Vedno do sedaj sem imel OG 1.043 pri 25L kar je 70 % efektivnost. Res pa da sem se bolj potrudil pri izpiranju, ampak taka razlika ne sme nastati ;-) Edina varianta je da sem "zajebal" mešanico in dal preveč slada, ampak se mi zdi da bi to opazil.

Daj mi povej se razliko med pealed roasted barley in roasted barley
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Jaz ti predlagam ta recept od kalbota.
Odlično pivo.

http://pivopis.si/irish-red/
Ta recept da vrhunsko pivo z lepimi sladnimi notami, pražen ječmen odlično zaključi zadevo. Vendar ni red, je dark brown. Za red je treba dat kak procent roasteda manj, sam pol ga ni na okusu toliko.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
3kg pale ale
800 g munich
530g pealed roasted barley
Cara 20 250g
Cara 120 250g
Jecmenovi kosmici 500g
SKUPAJ: 5330g

Mash in: 52 stopinj pet minut, 64-65 stopinj 75 min, mashout 75 stopinj. Izpiranje z 11l vode 75 stopinj. OG pri 30l je 1.043.

Vedno do sedaj sem imel OG 1.043 pri 25L kar je 70 % efektivnost. Res pa da sem se bolj potrudil pri izpiranju, ampak taka razlika ne sme nastati ;-) Edina varianta je da sem "zajebal" mešanico in dal preveč slada, ampak se mi zdi da bi to opazil.

Daj mi povej se razliko med pealed roasted barley in roasted barley
15 procentov je pri pazljivem izpiranju lahko hitro. Lahko pa da imaš ph pri pale ale previsok in ti ga je roasted poslal v idealne vode, kar je pripomoglo k učinkovitosti.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
3kg pale ale
800 g munich
530g pealed roasted barley
Cara 20 250g
Cara 120 250g
Jecmenovi kosmici 500g
SKUPAJ: 5330g

Mash in: 52 stopinj pet minut, 64-65 stopinj 75 min, mashout 75 stopinj. Izpiranje z 11l vode 75 stopinj. OG pri 30l je 1.043.

Vedno do sedaj sem imel OG 1.043 pri 25L kar je 70 % efektivnost. Res pa da sem se bolj potrudil pri izpiranju, ampak taka razlika ne sme nastati ;-) Edina varianta je da sem "zajebal" mešanico in dal preveč slada, ampak se mi zdi da bi to opazil.

Daj mi povej se razliko med pealed roasted barley in roasted barley
15 procentov je pri pazljivem izpiranju lahko hitro. Lahko pa da imaš ph pri pale ale previsok in ti ga je roasted poslal v idealne vode, kar je pripomoglo k učinkovitosti.

Izpiram jaz kar s tusem. Sem enga kupu pa na akvarijsko crpalko priklopu haha. Ampak lepo dela xD

Pol bi blo super kupit nek indikator phja. Ja v nasih koncih je voda kar bazicna. Po defoltu ima 7,2-7,4.

Kako pa ph znizam ce je previsok? In a se prav spomnim da je idelano obmocje 5,2-5,4. Pa kdaj ga pomerim in koregiram?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Dej mi se povej kaksna je razlika med pealed pa navadnim roasted v koncnem produktu ;-)

Kralj enkrat te moram na pivo peljat k vse ves ;-)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Višaš s sodo bikarbono, nižaš s citronko. Meri se 10. minuto masha. Ne poznam razlike med omenjenima žgancema.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
10 minuto po dodajanju slada ali deseto minuto po tem ko dosezes mash temperaturo (64-67). Kaksne so kaj kolicine za izbit 0,1 ph?

Idealna vrednost pa je 5,2-5,4 ane a se motim?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Količine so majhne, noževe konjice. 10 minut po vmešanju. Sicer pa ne vem, zakaj ne dosežeš takoj mash temperature. Maš ogromno kalkulatorjev po spletu in če so Angleži zdržali stoletja z single infusion, nevem zakaj zate nebi blo ok.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Količine so majhne, noževe konjice. 10 minut po vmešanju. Sicer pa ne vem, zakaj ne dosežeš takoj mash temperature. Maš ogromno kalkulatorjev po spletu in če so Angleži zdržali stoletja z single infusion, nevem zakaj zate nebi blo ok.

Kalbo hvala za odgovor. Pol je ta 52 stopinj za beljakovine cisti lari fari ob kvalitetnem sladu al kako?

Hvala za tak odgovor pocasi bom svojo trmo mal da na stran pa zacel poslusat vas strokovnjake ;-)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ni lari fari, sam za step mashing rabiš ustrezno opremo. Če segrevaš drozgo z gorilcem spodaj pa narediš več škode, kot koristi. S single infusion se dobi odlične rezultate.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.