Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Evo, da opišem svoj prvi brew z neslajeno pšenico, upam da komu pomagam...
Delal sem belgijskega wita in sem ubral malo drugačno metodo kot sem sprva mislil in se pogovarjal tukaj na forumu.
Pšenice je bilo okrog 40 procentov, od tega 35% neslajene. Ostalo večina Pale ale, nekaj municha in nekaj ovsenih kosmičev.
Vso neslajeno pšenico sem zmlel (mleje se precej težje kot slajena ali ječmen) zato sem jo zmlel 4krat na različnih razmakih med valjema. Končno mletje je šlo čez z najmanjšim možnim razmakom. Med pšenico sem zmlel še 10% pale ale (encimi).
Pšenico sem drozgal na cca 60st. C pibližno pol ure. Nato sem drozgo zavrel (gelatinizacija).
Nato sem vrelo drozgo zmešal z vodo in ostalim zrnjem na temperaturo 67 st. C. Od tukaj dalje postopek isti kot ostala drozganja.
Teklo je malo bolj počasi kot ponavadi, je bila pa učinkovitost zelo dobra za surovo pšenico (okrog 70%). Začimbe so bile za 70L: 80g coriandra, 60g pomarančne lupinice, 100g limonine trave, pa 5g cardamoma.
Vse je šlo kul, pivo že lepo fermentira, edino skrbi me okus pri samplanju, ker mi je malo nadležen (sumim pomarančno lupino, ker ni bilo grenke, pa sem vzel kar navadno mleto). Sicer pa diši fenomenalno (limonina trava), upam da se še okus zbalansira.
Delal sem dva batcha, eden z T58, drugi z wb06. Fermentira dokaj nisko (okrog 16. st. C), ker mi ti kvasi dajo boljše rezultate na nizkih T.
Sporočim rezultate, ko bo ready, pa držim pesti da se okus pomaranče uredi
wink-1.gif

Rezultati so!
Pivo je uspelo!
Kvas T58 se po predvidevanju ni najbolje obnesel saj je pogrizel samo do 1013 (OG-1048). Pustil je kar nekaj sladkobe in tudi pivo se ni lepo sestavilo v končni produkt.
Precej bolje se je odrezal wb06, ki je pohrustal do 1007 in naredil ven suho osvežujoče pivo.

Me pa moti preveč goveje juhe v pivu, kar je kriv koriander, ki ga je preveč. Je pa limonina trava opravila izjemno delo na aromi.
Z izdelkom sem zadovoljen, bo pa treba še par popravkov v prihodnje.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz ga imam od marca, sicer jim pa pošlji mail pa ti ga bodo poslali.
Marca je bila Citra 50€, če vzameš kilo. Cascade pa 38€
Hopsi ma pikič višje cene, spet odvisno od sorte hmelja, ima pa po mojem okusu tudi boljšo kvaliteto
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Hmezad ne dela do začetka maja, verjetno tudi ne bodo odgovorili na mail.
Pocast, bi želel cenik deliti z ostalimi?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
5,2 - 5,4 Je ideala, če ostaneš nad 5 in pod 6 bo še ok.

Kar je nad 5,5 se že čuti v končnem produktu. 5,9 pa nikakor več ni ok, ker se zelo čuti astringentnost.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Mogoče kdo ve, kam bi tole kategoriziral?

23 L
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,30 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 74,6 %
0,60 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 2 8,5 %
0,20 kg Aromatic Malt (150,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,20 kg Roasted Barley (1200,0 EBC) Grain 6 2,8 %
0,30 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 4 4,2 %
0,50 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 3 7,0 %
25,00 g Magnum [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 30,5 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 20,0 min Hop 8 6,1 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 10,0 min Hop 10 3,7 IBUs
80,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 9 -
1,0 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 12 -

drozganje 67 stopinj

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,065 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,016 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,5 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 40,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 42,7 EBC
 
Nazadnje urejeno:

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
5,2 - 5,4 Je ideala, če ostaneš nad 5 in pod 6 bo še ok.

Kar je nad 5,5 se že čuti v končnem produktu. 5,9 pa nikakor več ni ok, ker se zelo čuti astringentnost.

Kako točno se sploh to čuti? Kot grenkoba? Me zanima bolj za svetla piva. Lahko malo bolj pojasniš, jaz se dosedaj še nisem posebej ukvarjal s PHjem, sem pa nabavil ph meter in bom jutri tole prvič meril...bomo videli kako zadeve stojijo.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
5,2 - 5,4 Je ideala, če ostaneš nad 5 in pod 6 bo še ok.

Kar je nad 5,5 se že čuti v končnem produktu. 5,9 pa nikakor več ni ok, ker se zelo čuti astringentnost.

Kako točno se sploh to čuti? Kot grenkoba? Me zanima bolj za svetla piva. Lahko malo bolj pojasniš, jaz se dosedaj še nisem posebej ukvarjal s PHjem, sem pa nabavil ph meter in bom jutri tole prvič meril...bomo videli kako zadeve stojijo.

Kot neprijetna grenčina, ni podobno okusu ampak gre bolj za občutek v ustih. Ce imas vodo z visokim HCO3 - hidrogenkarbonatom in varis svetlo pivo, potem lahko pride do previsokega ph-ja drozge, se pravi nad 5,6. Začnejo se izločat tanini in potem pride do astringentnosti v pivu. Pomembno je da poznas sestavo svoje vode. Recimo ce bos varil svetlo pivo s kostelo ali s katero podobno vodo, ki ima visok HCO3 potem bos dobil astringentnost. Tako da ni vsaka voda, ki je dobra za pit, tudi dobra za varjenje kot radi recemo. Za svetla piva HCO3 naj ne preseze 50 ppm, medtem ko je za kaksen stout odlicno ce je HCO3 260 ppm recimo. Za bolj strokovno razlago pa pogoglaj. pa se en link http://howtobrew.com/book/section-4/is-my-beer-ruined/common-off-flavors
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Mogoče kdo ve, kam bi tole kategoriziral?

23 L
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,30 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 74,6 %
0,60 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 2 8,5 %
0,20 kg Aromatic Malt (150,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,20 kg Roasted Barley (1200,0 EBC) Grain 6 2,8 %
0,30 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 4 4,2 %
0,50 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 3 7,0 %
25,00 g Magnum [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 30,5 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 20,0 min Hop 8 6,1 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 10,0 min Hop 10 3,7 IBUs
80,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 9 -
1,0 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 12 -

drozganje 67 stopinj

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,065 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,016 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,5 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 40,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 42,7 EBC

Šišmiš
evil.gif
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Mogoče kdo ve, kam bi tole kategoriziral?

23 L
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,30 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 74,6 %
0,60 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 2 8,5 %
0,20 kg Aromatic Malt (150,0 EBC) Grain 5 2,8 %
0,20 kg Roasted Barley (1200,0 EBC) Grain 6 2,8 %
0,30 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 4 4,2 %
0,50 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 3 7,0 %
25,00 g Magnum [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 30,5 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 20,0 min Hop 8 6,1 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 10,0 min Hop 10 3,7 IBUs
80,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 9 -
1,0 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 12 -

drozganje 67 stopinj

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,065 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,016 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,5 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 40,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 42,7 EBC

Šišmiš
evil.gif


evil.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kater pir od Brewdogu vam je pa top, da bi jo kopiral?
smile-1.gif

Meni so vsi super katere sm probal do zdaj. Drugac pa barley wine russian doll al kaj ze je
 
Nazadnje urejeno:

jahwar

Zelenc'
15. okt 2015
13
0
1
Zdravo, v torek sem dal pivo v fermentor in kot kaže pretiraval s količino, saj mi sedaj, ko je kvas na obratih, vse rine ven skozi veho. Ali ima kdo s tem izkušnje in ali se da to na kakšen način rešiti. Se bojim, da ne bi prišlo do kakšne okužbe.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ko bo končalo s pluvanjem lepo odstrani veho, jo očisti in razkuži, ter natakni nazaj.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.