Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sam sem imel enga 54, men je bil sicer kul, čiščenje ni problem, edino polnega ne moreš prenašat, za razliko od 20L, sem pa tud enga razbil, polnega seveda :D
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD

Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.

Hvala

Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.

Tegale dela z merjenjem ne razumem.

Kaj vzamem vzorec na vsake nekaj litrov splakovanja vreče, in ko bo tisti vzorec okrog 1.010 - 1.015 takrat neham spirat in je toto. Kako lahko pride do premajhne gravitacije izpiranja? namreč spiraš z navadno vodo. Ali je to mišljeno tako, da ob tem ko tekočina ki priteče skozi vrečo z manjšo gostoto od 1010, da za seboj potegne tudi druge snovi in zato nastanejo komplikacije?

hvala
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Tako je pa pred meritvijo ohladi vzorec na cca 20 st.C. Drugače ti bo že v osnovi kazak zelo malo.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD

Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.

Hvala

Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.

Tegale dela z merjenjem ne razumem.

Kaj vzamem vzorec na vsake nekaj litrov splakovanja vreče, in ko bo tisti vzorec okrog 1.010 - 1.015 takrat neham spirat in je toto. Kako lahko pride do premajhne gravitacije izpiranja? namreč spiraš z navadno vodo. Ali je to mišljeno tako, da ob tem ko tekočina ki priteče skozi vrečo z manjšo gostoto od 1010, da za seboj potegne tudi druge snovi in zato nastanejo komplikacije?

hvala

Tako ja, navadno se spira v razmerju 1 mash/3 voda, vendar moraš imeti dober mash, da zdrozgaš dovolj sladkorja za toliko sparge vode. Če nisi prepričan če je bil mash dober, se lahko tako prepričaš, da ne spiraš preveč (boljša opcija je jodov test). Na koncu lahko dodaš navadne vode toliko, da ti štimajo količine.

To meriš enkrat, mogoče dvakrat potem boš dobil občutek in s časom vse rata bolj "avtomatsko"...
Potem, si pa s čim drugim nardiš novo delo in spet opaziš neko razliko in tako dalje
cheer.gif


 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD

Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.

Hvala

Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.
Kakor berem naokoli, stiskanje vreče nima nobene veze s tanini.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD

Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.

Hvala

Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.
Kakor berem naokoli, stiskanje vreče nima nobene veze s tanini.

Mnenja so deljena, jaz se temu poskusam izogniti.
Ce delas sparge niti ni potrebe po stiskanju.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Je mogoce kdo tukaj ki je iz bele krajine ali novega mesta? Potrebujem 1kg cara 120
smile-1.gif
Moje pivo ga nima na zalogi. Pridem iskat. Se da se kje kupit slad na kile razen na mojepivo? Hvala
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
UF mam enih vprasanj :p

Dobil sem klimo za v mojo pivovarno, sedaj pa me zanima neka idealna temperatura za fermentacijo za kvas US-05 in S-04.

Kakšno imate vi kaj izbiro za kvase? Jaz imam za IPA in PALE ALE (extra special bitter) s-04, dry stouta pa delam z Us-05 da gre nizje.

Kaksne temperature priporočate za fermentacijo?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Se žgani in karamelni sladi kaj pokvarijo? Imam nekaj zaloge in bo šlo verjetno pol leta ali več čez rok, preden jih porabim. Shranjeno imam na suhem in hladnem. Ni pa nič posebej pakirano, je samo v vrečkah.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ne bo se pokvarilo, bo pa po vsej verjetnosti zgubu kaj na aromi in okusu, vendar se sam nebi pretirano sekiral
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:

Jaz imam tudi 54l flaškon, vendar je bilo neizvedljivo. Če bi imel širok vrat potem še, tako pa je potrebno obračat, šejkat itd...

Jaz imam dva 54l flaškona. Čiščenje sploh ni problema.
Malo tople vode, w5 čistilo iz Lidla. Na baterijski vrtalnik sem namestil doma izdelano "krtačko" iz mikrovlaken cunje in "navojne palice" dolžine cca. 50cm.
Palco s cunjo dam v flašo, vklopim vrtalnik in mi lepo spuca vso umazanijo. Ko končam, sperem s čisto vodo. Ko pa potrebujem flaškon, vlijem vanj starsan (vedno imam v enem vedru cca 10l raztopine), pomešam in izlijem nazaj v vedro.

Evo flaškon pripravljen za uporabo. Ima pa še fajne ročaje ob strani.
Za prenašanje 50+kg je pa itak vsak sod malo težaven. Najbolje, da si naredite kakšen podest na kolescih ali pa kupite kakšnega v hoferju... ki so namenjeni za rože
smile-1.gif
.

lp, b
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Eh, topla voda (40-50C) in kakih 100g kristalne sode (natrijev karbonat) na 35l, pustiš nekaj uric pa je stvar bolj čista kot pa če bi karkoli drgnil. Sploh pri velikih flaškonih je problem ker bilokakšno premikanje in prenašanje že lahko rezultira v počenem steklu tako da so te metode s kemijo najbolj varne. Cena kristalne sode je tam 1-2EUR na kg, kar je relativno malo. Če kdo rabi večje količine se dobi pa tudi v žakljih za precej nižjo ceno. Raztopino se lahko v kratkem času (tam do 1 dan) uporabi večkrat, recimo par ur namakanje v enem flaškonu potem pa pretočimo v drugega.

Če slučajno kaj nebi šlo stran obstaja pa še turbo verzija sode, kavstična soda (natrijev hidroksid) ta dejansko deluje na organske snovi podobno kot močna kislina na apnenec (malce zašumi in razžre vse skupaj v par sekundah/minutah).

Ena alternativa za kristalno sodo je varekina (natrijev hipoklorid), ta vsebuje še klor tako da je še odlično razkužilo.

Kristalna soda je dokaj agresivna tako da uporaba rokavic in zaščitnih očal je priporočljiva. Enako pri normalni raztopini varekine. Pri kavstični sodi pa je uporaba zaščitne opreme obvezna. Pazit tudi da ne pride v stik s kovinami in bazično neobstojnimi materiali ker jih lahko razžre (povzroči rjavenje).

Dobra stvar uporabe sode je tudi da spuca odtoke če ima kdo s tem probleme (samo upoštevat da lahko požre tudi samo cev če je slučajno kovinska, sodobne plastične so pa odporne na te snovi)!
grin1.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Okoli tristopenjskega štarterja je blo podrobno napisano nekje sredi decembra, na telefon ne bom pisal, prosim poišči.
Drozganje je pa dvostopenjsko zarad ogromne količine žganih sladov. Padec ph. Fermentacija na 19 stopinj.

Ok, če prav razumem...:

Starter:
- Prva stopnja - za 1l vode dodam 100g DMEja - cca. 250 milijard celic
- Druga stopnja - za 1l vode dodam 150g DMEja - cca. 450 milijard celic
- Tretja stopnja - za 1l vode dodam 200g DMEja - cca. nad 600 milijard celic

Postopek:
- v 1l vode zmešam 100g DME-a in 1/16 žličke yeast nutrition - DME-ja pač količinsko po zgornji "tabeli",
- vrem 15min
- ohladim in dodam kvas (v začetku suhega, potem pa "opranega")
- dam na stirplate za 12h-24h - dokler se med mešanjem ne dvigajo več mehurčki (CO2)
- odložim v hladilnik - cold crash, da kvas sedimentira ter odlijem vrhnjo plast

...ter še 2x ponovim postopek

Sem pravilno zapisal?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:

Jaz imam tudi 54l flaškon, vendar je bilo neizvedljivo. Če bi imel širok vrat potem še, tako pa je potrebno obračat, šejkat itd...

Jaz imam dva 54l flaškona. Čiščenje sploh ni problema.
Malo tople vode, w5 čistilo iz Lidla. Na baterijski vrtalnik sem namestil doma izdelano "krtačko" iz mikrovlaken cunje in "navojne palice" dolžine cca. 50cm.
Palco s cunjo dam v flašo, vklopim vrtalnik in mi lepo spuca vso umazanijo. Ko končam, sperem s čisto vodo. Ko pa potrebujem flaškon, vlijem vanj starsan (vedno imam v enem vedru cca 10l raztopine), pomešam in izlijem nazaj v vedro.

Evo flaškon pripravljen za uporabo. Ima pa še fajne ročaje ob strani.
Za prenašanje 50+kg je pa itak vsak sod malo težaven. Najbolje, da si naredite kakšen podest na kolescih ali pa kupite kakšnega v hoferju... ki so namenjeni za rože
smile-1.gif
.

lp, b

Kako izlijes nazaj v vedro. Obrnes cel flaskon na glavo?
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:

Jaz imam tudi 54l flaškon, vendar je bilo neizvedljivo. Če bi imel širok vrat potem še, tako pa je potrebno obračat, šejkat itd...

Jaz imam dva 54l flaškona. Čiščenje sploh ni problema.
Malo tople vode, w5 čistilo iz Lidla. Na baterijski vrtalnik sem namestil doma izdelano "krtačko" iz mikrovlaken cunje in "navojne palice" dolžine cca. 50cm.
Palco s cunjo dam v flašo, vklopim vrtalnik in mi lepo spuca vso umazanijo. Ko končam, sperem s čisto vodo. Ko pa potrebujem flaškon, vlijem vanj starsan (vedno imam v enem vedru cca 10l raztopine), pomešam in izlijem nazaj v vedro.

Evo flaškon pripravljen za uporabo. Ima pa še fajne ročaje ob strani.
Za prenašanje 50+kg je pa itak vsak sod malo težaven. Najbolje, da si naredite kakšen podest na kolescih ali pa kupite kakšnega v hoferju... ki so namenjeni za rože
smile-1.gif
.

lp, b

Kako izlijes nazaj v vedro. Obrnes cel flaskon na glavo?

Ja. Saj ne natočiš 50l tekočine vanj. Jaz dam ponavadi tam 5l starsana, premešam, da se malo zapeni in to je to.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Okoli tristopenjskega štarterja je blo podrobno napisano nekje sredi decembra, na telefon ne bom pisal, prosim poišči.
Drozganje je pa dvostopenjsko zarad ogromne količine žganih sladov. Padec ph. Fermentacija na 19 stopinj.

Ok, če prav razumem...:

Starter:
- Prva stopnja - za 1l vode dodam 100g DMEja - cca. 250 milijard celic
- Druga stopnja - za 1l vode dodam 150g DMEja - cca. 450 milijard celic
- Tretja stopnja - za 1l vode dodam 200g DMEja - cca. nad 600 milijard celic

Postopek:
- v 1l vode zmešam 100g DME-a in 1/16 žličke yeast nutrition - DME-ja pač količinsko po zgornji "tabeli",
- vrem 15min
- ohladim in dodam kvas (v začetku suhega, potem pa "opranega")
- dam na stirplate za 12h-24h - dokler se med mešanjem ne dvigajo več mehurčki (CO2)
- odložim v hladilnik - cold crash, da kvas sedimentira ter odlijem vrhnjo plast

...ter še 2x ponovim postopek

Sem pravilno zapisal?
Tko nekak ja. Na ta način dobiš ogromno celic odpornih na visok OG in abv.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Si je kdo iz komercialnih ali iz piva izoliranih kvasovk naredil celično banko? Zanima me obstojnost na tistih domačih -24C.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.