Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD
Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.
Hvala
Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD
Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.
Hvala
Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.
Tegale dela z merjenjem ne razumem.
Kaj vzamem vzorec na vsake nekaj litrov splakovanja vreče, in ko bo tisti vzorec okrog 1.010 - 1.015 takrat neham spirat in je toto. Kako lahko pride do premajhne gravitacije izpiranja? namreč spiraš z navadno vodo. Ali je to mišljeno tako, da ob tem ko tekočina ki priteče skozi vrečo z manjšo gostoto od 1010, da za seboj potegne tudi druge snovi in zato nastanejo komplikacije?
hvala
Kakor berem naokoli, stiskanje vreče nima nobene veze s tanini.Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD
Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.
Hvala
Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kakor berem naokoli, stiskanje vreče nima nobene veze s tanini.Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Hvala kadunnc ;-) Eh eni si hočmo komplicirat stvari pa rabmo 10x slišat da je brezveze da dojamemo da je res xD
Zdej me pa zanima ali pr BIAB metodi po splakovanju vrečo še fino ožamemo, da steče ven čimveč ali ne ožemamo vreče. Namreč slišal sem da naj se ne bi ožemalo, jaz sem do sedaj vedno.
Hvala
Nikakor ne, če se vrečo preveč ožema, boš pivini dodal tanine, ki dodajo dodatne neželene priokuse. Dovolj je, da vrečo samo dvigneš in naj se odteče. Pri večjih količinah (sam delam na vrečo tudi 9kg+ slada) pa je že to preveč, tako da se potrudim dvigovat čimmanj. Več narediš z dobrim spiranjem kakor s stiskanjem. Če imaš voljo meri kakšno gravitacijo dobivaš z sprano pivino z vreče. Po knjigi greš lahko do 1010, pa naj bo 1015 da imaš malo rezerve (če spiraš pivino z premajhno gravitacijo imaš spet druge probleme). Ko boš to naredil, si lahko prepričan da v vreči ni ostalo nič več, kar bi lahko ven spravil z stiskanjem.
Citat:
Jaz imam tudi 54l flaškon, vendar je bilo neizvedljivo. Če bi imel širok vrat potem še, tako pa je potrebno obračat, šejkat itd...
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Okoli tristopenjskega štarterja je blo podrobno napisano nekje sredi decembra, na telefon ne bom pisal, prosim poišči.
Drozganje je pa dvostopenjsko zarad ogromne količine žganih sladov. Padec ph. Fermentacija na 19 stopinj.
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Jaz imam tudi 54l flaškon, vendar je bilo neizvedljivo. Če bi imel širok vrat potem še, tako pa je potrebno obračat, šejkat itd...
Jaz imam dva 54l flaškona. Čiščenje sploh ni problema.
Malo tople vode, w5 čistilo iz Lidla. Na baterijski vrtalnik sem namestil doma izdelano "krtačko" iz mikrovlaken cunje in "navojne palice" dolžine cca. 50cm.
Palco s cunjo dam v flašo, vklopim vrtalnik in mi lepo spuca vso umazanijo. Ko končam, sperem s čisto vodo. Ko pa potrebujem flaškon, vlijem vanj starsan (vedno imam v enem vedru cca 10l raztopine), pomešam in izlijem nazaj v vedro.
Evo flaškon pripravljen za uporabo. Ima pa še fajne ročaje ob strani.
Za prenašanje 50+kg je pa itak vsak sod malo težaven. Najbolje, da si naredite kakšen podest na kolescih ali pa kupite kakšnega v hoferju... ki so namenjeni za rože.
lp, b
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Jaz imam tudi 54l flaškon, vendar je bilo neizvedljivo. Če bi imel širok vrat potem še, tako pa je potrebno obračat, šejkat itd...
Jaz imam dva 54l flaškona. Čiščenje sploh ni problema.
Malo tople vode, w5 čistilo iz Lidla. Na baterijski vrtalnik sem namestil doma izdelano "krtačko" iz mikrovlaken cunje in "navojne palice" dolžine cca. 50cm.
Palco s cunjo dam v flašo, vklopim vrtalnik in mi lepo spuca vso umazanijo. Ko končam, sperem s čisto vodo. Ko pa potrebujem flaškon, vlijem vanj starsan (vedno imam v enem vedru cca 10l raztopine), pomešam in izlijem nazaj v vedro.
Evo flaškon pripravljen za uporabo. Ima pa še fajne ročaje ob strani.
Za prenašanje 50+kg je pa itak vsak sod malo težaven. Najbolje, da si naredite kakšen podest na kolescih ali pa kupite kakšnega v hoferju... ki so namenjeni za rože.
lp, b
Kako izlijes nazaj v vedro. Obrnes cel flaskon na glavo?
Tko nekak ja. Na ta način dobiš ogromno celic odpornih na visok OG in abv.Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Okoli tristopenjskega štarterja je blo podrobno napisano nekje sredi decembra, na telefon ne bom pisal, prosim poišči.
Drozganje je pa dvostopenjsko zarad ogromne količine žganih sladov. Padec ph. Fermentacija na 19 stopinj.
Ok, če prav razumem...:
Starter:
- Prva stopnja - za 1l vode dodam 100g DMEja - cca. 250 milijard celic
- Druga stopnja - za 1l vode dodam 150g DMEja - cca. 450 milijard celic
- Tretja stopnja - za 1l vode dodam 200g DMEja - cca. nad 600 milijard celic
Postopek:
- v 1l vode zmešam 100g DME-a in 1/16 žličke yeast nutrition - DME-ja pač količinsko po zgornji "tabeli",
- vrem 15min
- ohladim in dodam kvas (v začetku suhega, potem pa "opranega")
- dam na stirplate za 12h-24h - dokler se med mešanjem ne dvigajo več mehurčki (CO2)
- odložim v hladilnik - cold crash, da kvas sedimentira ter odlijem vrhnjo plast
...ter še 2x ponovim postopek
Sem pravilno zapisal?