Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Metoda drozganja po mojem mnenju ni v redu, če sam misliš drugače, pač delaj po svoje.
Kislo pivo imaš lahko tudi zato, ker fališ temperaturo, oziroma jo na dnu lonca presežeš.
PS: Gas je na desni, sklopka je na levi, zavora je v sredini. Če teh treh pedal ne znaš sinhrono uporabljat ne boš premaknil tako Fičota, kot Mercedesa. Toliko o Braumaistru.
Kaksna metoda drozganja pa je po tvojem v redu? Bom zaenkrat ostal pri enibtemperaturi ampak pac me zanima ker zelim naprej z razlicnimi temperaturami ravno zato da se naucim in izobrazim. Tako da bi te prosil da poves en dober nacin drozganja tak ki tebi najbolj odgovarja saj si majster ;-)
Glede ph pa kdaj naj ga merim, po desetih minutah in na koncu ph pivine al kako?
Hvala kalbo, dobro sa ste eni taki majstri ;-))
Najprej izmeriš Ph vode (20 stopinj), nato narediš mashin in počakaš 10 min. Premešaš in izmeriš Ph pivine (20 stopinj), dodaš kemikalije, če ni OK in dobro premešaš. Spet počakaš 10 min, premešaš in ponovno izmeriš Ph pivine. To počneš toliko časa da prideš v območje 5,2-5,4. Potem pa z jodom ugotoviš, kdaj je pretvorba končana... Vse seveda skrbno beležiš (Ph in dodano kemikalijo).
Naslednjič ko kuhaš isti ali podoben grainbill, lahko vse kemikalije dodaš že v mash vodo in po 10min masha samo preveriš Ph, ki mora biti v mejah (če ni, si nekaj naredil narobe prvič, ali pa se ti je spremenila sestava vode). Ph vode izmeriš pred dodano kemikalijo in po dodani kemikaliji. Vsakič bi moral dobiti probližno iste vrednosti, če ne se je sestava vode spremenila.
Spomnim, se nekega našega kraftarja, ki po določenem času ni več meril Ph-ja, pa so pred nevihtami dodatno klorirali vodo in mu je šla cela serija v maloro. Sedaj je dogovorjen z vodovodom, da ga pred tem obvestijo in si vodo pretoči v cisterne pred dodajo klor.
No, od takrat naprej vedno meri Ph popravljene vode, preden doda slad.
Ph lahko popravljaš na več načinov, Največkrat, ga je potrebno nižati, najlažje se to naredi z citronko.
Najboljši način, pa je dobiti vodno poročilo in s pomočjo brewcalculatorjev določiti katere in koliko kemikalij boš uporabil.
Sedaj imaš vodo pripravljeno za eno vrsto piva, recimo, da si delal pale ale.
Ko se boš spravil na temna piva (stout, porter itd.) pa ves postopek še enkrat
Najbolj pomembno je, da si vse beležiš in z vsakim batch-em, nekaj spremeniš, izboljšaš, dodaš...
Za občutek jaz imam vodo bolj za temna piva, zato v 25l mash dodam 2 zlicki (tiste male zelene ki pridejo v škatlici zraven) citronke, (za npr dry stout) za pale ale pa kar 9. Sedaj mi je prvič uspelo ujeti ph na 5.3 tudi za pale ale, samo me malo skrbi, da ne bi citronka dodala okusa (batch bo 35l), bomo videli...
Imam problem dobiti vodno poročilo za svoj konec, drugače bi Ph nižal na kakšen drug način...