Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
še eno vprašanje glede invertnega sladkorja, ko ga skuham in ohladim mi ostane žilav - ne da se lomit, drugače je kristalno čisti, tudi barva je super. Ali je to mogoče zaradi predoziranja citronske kisline?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Super hvala utiševalec. pomerim pa sporočim.

Sedaj pa še nekaj vprašanj, ker želim nadgraditi svoje pivovarsko znanje.

Delam batche 25l (v fermentorju brez vsedline okrog 20l, kajti usedline ne tankam)


-Kaj naj uporabim za kompaktno peno za stout (tista kremasta pena, ki tudi dry pivu da nek body), trenutno dam 100g pšeničnega slada zraven mešanice vendar ni tistega pravega učinka. Zanima me najboljša metoda, in koliko ter kam dodati (mash, kuhanje, primarni fermentor, sekundarni fermentor, flaše,...)

-Kam in kako dodam kavo za cofee stout, vem da v naših krajih je voda bolj kisla tako da sam ph ne bi smel postati problem zaradi kave. Kam koliko in v zrnih ali zmleto. Seveda za 25 litrski batch.

-Kako narediti temni IPA, ali v recept za klasičen american IPA po katerim delam samo dodam roasted barleya in koliko procentov.

-Glede prvega vprašanja pa trenutno imam stouta v sekundarcu drugi dan, in me zanima če se da še kaj storiti za kremasto peno, lahko kaj dodam šele sedaj v sekundarnem?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Super hvala utiševalec. pomerim pa sporočim.

Sedaj pa še nekaj vprašanj, ker želim nadgraditi svoje pivovarsko znanje.

Delam batche 25l (v fermentorju brez vsedline okrog 20l, kajti usedline ne tankam)


-Kaj naj uporabim za kompaktno peno za stout (tista kremasta pena, ki tudi dry pivu da nek body), trenutno dam 100g pšeničnega slada zraven mešanice vendar ni tistega pravega učinka. Zanima me najboljša metoda, in koliko ter kam dodati (mash, kuhanje, primarni fermentor, sekundarni fermentor, flaše,...)

-Kam in kako dodam kavo za cofee stout, vem da v naših krajih je voda bolj kisla tako da sam ph ne bi smel postati problem zaradi kave. Kam koliko in v zrnih ali zmleto. Seveda za 25 litrski batch.

-Kako narediti temni IPA, ali v recept za klasičen american IPA po katerim delam samo dodam roasted barleya in koliko procentov.

-Glede prvega vprašanja pa trenutno imam stouta v sekundarcu drugi dan, in me zanima če se da še kaj storiti za kremasto peno, lahko kaj dodam šele sedaj v sekundarnem?

Za kremasto peno dodaš v mash ječmenove kosmiče tudi 10 odstotkov in več lahko daš. O kavi še nisem razmišljal, nekateri jo dajo v boil, nekateri v dry.

Black IPA....ja dodaš black, ali roasted v navaden recept za IPo, nekje 5 odstotkov bo dovolj za začetek, 10 odstotkov bo že IPA stout. Za peno zdaj nimaš več kaj dosti za narest, naslednjič dodaj kosmiče.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Iz kosmičov ne dobim nobenih sladkorjev ane? so izkljucno dodatek ki vpliva samo na peno.

Ali jih zmeljem v mešanico ali samo direktno kupljene v mash
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Kosmičev ti ni potrebno mleti in tudi iz kosmičev dobiš nekaj sladkorjev.
Za coffee stout pa sem jaz kavo dodajal pri stekleničenju. En dan prej sem v prej prevreto in ohlajeno vodo dodal 20g grobo mlete kave in postavil v hladilnih ter nato precedil in zlil v fermentor. Sem pa delal samo 10l in nisem hotel pretiravati s kavnim okusom in vonjem pa je vseeno na koncu kar lepo dišalo in se čutil priokus kave.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Jest kosmiče spustim skozi mlin skupaj z ostalim sladom, ni pa to nujno. Seveda ti kosmiči dvignejo OG.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Še vprašanje glede kegov. V kege še nisem dajal piva in me zanima kako stvar poteka:

Ko je pivo pripravljeno za stekleničenje oz za v kege dodam sladkor za karbonizacijo (50% glede na sladkor za flaše),
kege napolnim do vrha?? zaprem in dam starati še za nekaj tednov.

Priklučim namensko pipo, ki ima tudi nastavek za co2 bombico in začnem točiti.

Je ta postopek pravi?

Razmišljal sem o telih sodčkih:
https://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-party-sodcki/mojepivo-sodcek-party-keg-5-litov.html

in tejle pipici:
https://www.mojepivo.si/mojepi...star-delux.html
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Še vprašanje glede kegov. V kege še nisem dajal piva in me zanima kako stvar poteka:

Ko je pivo pripravljeno za stekleničenje oz za v kege dodam sladkor za karbonizacijo (50% glede na sladkor za flaše),
kege napolnim do vrha?? zaprem in dam starati še za nekaj tednov.

Priklučim namensko pipo, ki ima tudi nastavek za co2 bombico in začnem točiti.

Je ta postopek pravi?

Razmišljal sem o telih sodčkih:
https://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-party-sodcki/mojepivo-sodcek-party-keg-5-litov.html

in tejle pipici:
https://www.mojepivo.si/mojepi...star-delux.html

Jaz sem natočil v sodček pivo z isto količino sladkorja kot za steklenice.
Natočil pa sem do približno 2cm pod vrhom in nisem imel nobenih težav.
Pivo je bilo ravno prav karbonirano. Točil pa sem preko spodnje pipice in ne preko zgornje z co2.

Če imaš hladilnik kamor bi dal corny sodček pa ti priporočam tega.
Odlična zadeva!!!
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Zdej bom pa malo fehtal.

Sestra hoče pir
grin1.gif
Jasno ne karkoli, ker drugače ne bi fehtal.
Torej želi nekaj, kar bo po okusu podobno moji prejšnji rundi(70% munich, 20% pale, 10% amber), da ima okus po sladu, ampak da je temnejše. Se pravi, da ima še vedno okus po sladu in ne po žganem.
Torej koliko žganega sladu lahko namečem v podobno mešanico, da ne bo prevladal okus po žganem? Fino bi bilo, da se predlog nanaša na pražen ječmen, ter čokoladni slad, ker imam na zalogi.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Meni se je 3 procente žganega na recept s 10 procentov cara ruby in 90 pale obneslo super. Lepo sladast in z lepo noto žganega sladu zadaj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Uh, kaj pa vem, sam dam ponavad žgan ječmen. Čokolada bi lahko bla zanimiva, probat ni smeh pravjo
smile-1.gif
Na ta način so men ratal najboljši piri.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz bi ti raj predlagal da ruby zamenjaš z special B, mogoče ne v celoti, ampak samo v določenih procentih. Npr: ruby iz prejšnjega recepra razdeliš na (70% ruby, 30% special B). Ker za razliko od rosteda, ti bo ta dal barvo in močno sladen priokus, ne bo pa zažganega...
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zdej bom pa malo fehtal.

Sestra hoče pir
grin1.gif
Jasno ne karkoli, ker drugače ne bi fehtal.
Torej želi nekaj, kar bo po okusu podobno moji prejšnji rundi(70% munich, 20% pale, 10% amber), da ima okus po sladu, ampak da je temnejše. Se pravi, da ima še vedno okus po sladu in ne po žganem.
Torej koliko žganega sladu lahko namečem v podobno mešanico, da ne bo prevladal okus po žganem? Fino bi bilo, da se predlog nanaša na pražen ječmen, ter čokoladni slad, ker imam na zalogi.

Jaz bi tukaj dodal samo še čokoladni slad. Tako kot je bilo že omenjeno, 3 procente. Mash naredis na 68 stopinj in uporabiš angleški kvas, če ga imaš.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.