Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ko smo že ravno pri temi: kot sem zasledil naj bi se za Irish Red ale uporabljal praženi ječmen za lepo rdečo barvo. Na batch 23 litrov cca 150g. Ima kdo izkušnje? Rad bi eno jantarno rdečo dosegel .....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
No meni je s tremi procenti žganega ratal tak lep sladni dark ale, red je bil ko ga je obsijalo sonce.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Mi lahko eden razloži koliko točno karbonizirati 5l party keg napram steklenicam. Na netu je 1001 razlicna razlaga 50%, 60%, 1/3,...

Zanima me mnenje od nekoga ki redno daje pivo v sodčke in prakticira priming v sodčku.

In zakaj ubistvu je keg treba manj karbonizirati v čem je razlog :p
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Razlog je v deadspacu, ki je manjši kot v flaši. Sam ne karboniziram 5L, ampak corniye in če že delam naravno karbonizacijo, dam noter 50% sladkorja manj kot v flaše
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Imam inox spiralo, ki jo ne rabim več in jo bom vgradil v moj fermentor, da bom lahko kontrolirano hladil fermentacijo.
Pred samo vgradnjo bi jo rad temeljito ščistil. Že nekaj časa ni v uporabi, zato so se po kotičkih nabrali razni umazani delci, ki z samim drgnjenjem ne gredo zlepa čez. Predvidevam da je kak kamen inpd.
Kar me zanima, je katera kislina je primerna za čiščenje foodgrade inoxa, ter kje jo lahko najdem?
Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Načeloma bilokatera ker je inox (naj bi bil) kislinsko dobro odporen. Če uporabljaš starsan recimo lahko uporabiš tudi tisto ker je glavna učinkovina fosforna kislina. Najceneje v velikih količinah je najbrž ocetna kislina (alkoholni kis) ali pa mogoče citronska kislina (iz glave ne vem) če misliš namakat v raztopini.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
ne mislim predolgo namakati, bolj spirati pa malo zdrgniti. Bolj sem imel v mislih kaj splošno dostopnega, starsan mi je že mal drag...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Mi lahko eden razloži koliko točno karbonizirati 5l party keg napram steklenicam. Na netu je 1001 razlicna razlaga 50%, 60%, 1/3,...

Zanima me mnenje od nekoga ki redno daje pivo v sodčke in prakticira priming v sodčku.

In zakaj ubistvu je keg treba manj karbonizirati v čem je razlog :p

Fora je v površini. Keg boš enako karboniziral, le da je za karbonizacijo potrebna manjša količina sladkorja. Za party keg probaj s 60 procenti, če bo premalo naslednjič povečaj, če bo preveč zmanjšaj.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Se eno vprasanje,

Ali barley flakes (kosmiči) prištejem v receptu kot osnovni slad? ali ostale slade razporedim po procentih tako kot sedaj in dodam samo 500g ječmenovih kosmičev?

Za irish stout bo dovolj 500g roasted barleya?? to je okrog 9 procentov, če ne prištevam ječmenovih kosmičev zraven.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Malo offtopic. V Hoferju je po novem na voljo APA: http://www.ratebeer.com/beer/oppigards-amarillo/114164/, en session ipa in en golden ale. Pil zaenkrat APA in je, sploh za svojo ceno, fantasticen.
Na sosednjem forumu ga je pa en spluval na polno
evil.gif

Meni je tudi ok.

edit.
Aha, našel
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
kolicina batcha je 25L !!

Jaz jih dodajam 300g na 8kg grainbill (33l batch) in je več kot dovolj...
Imel sem že nekaj problemov, ampak z peno nikoli!
smile-1.gif

Zadnji batch sem pozabil dodat kosmiče, se ravno karbonira, me prav zanima razlika...
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
Oppigårds Indian Tribute meni najboljsi od teh,poskusil sem se Amarillo ter Everyday ipa.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Zakaj pa ubistvu ječmenovi kosmiči prispevajo k dobri peni?

In ali jih lahko zmeljem kar v mešanico?

Dodaš jih v mash, lahko zmelješ, lahko pa tudi ne.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Zakaj pa ubistvu ječmenovi kosmiči prispevajo k dobri peni?

Gre za osnovno razliko med ječmenovim sladom in ječmenom. Slad je ječmen ki je po kaljenju toplotno obdelan (nad 75C) zato so beljakovine v njem bolj stabilne in se ne izločajo tako enostavno v vodo. Pri surovem ječmenu dobiš v pivo tudi določen višji delež beljakovin. Druga stvar so Beta-glukani to so polisahardi torej kompleksni sladkorji ki jih v sladu skoraj ni v ječmenu pa so. Sami beta-glukani ne dvigajo realno FGja (jih je še vedno malo) so pa zaradi dolge molekule dobri pri vezavah različnih snovi med sabo, torej na nek način povzročajo penjenje oz. skrbijo za bolj obstojno peno. Enako velja za beljakovine (spomni se na stepanje jajca in beljak iz katerega narediš "sneg").

Zakaj ječmenovi kosmiči namesto ječmena je pa stvar poenostavitve. Suh ječmen je trd, bolj trd kot slad tako da ga je težko mleti Druga stvar je pa zaradi želatinizacije. Škrob v ječmenu se težko sprosti v vodo v osnovni obliki, zato ga je potrebno predhodno segrevat. Ta postopek je pri kosmičih že narejen poleg tega imajo kosmiči "stisnjen" ovoj in veliko površino tako da jih niti ni potrebno mlet.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Ta vikend probam mangrove jack M44.
A bo dovolj 1 paketek za 20L z OG okoli 1,065, glede na to, da je kot kaže kvas super svež(uporaben do 02-2018), ali vseeno raje 2 paketka?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.