Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Iz steklenic sem prešel na corny sodčke iz Nektarja vendar sem jih naročil premalo.
Ali je še kakšen kandidat za skupni nakup?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Sej kalkulacije smo že 1x delali. Na pamet mislim da iz 2g tekočega CO2ja dobiš nekako 1l plina pri tlaku 1bar. Torej 16g da od sebe cca. 8l plina kar pomeni da če bi rabil samo za točenje enega kega bi šle cca. 3 bombice oz. malenkost manj.

Co2 se absorbira v tekočino glede na tlak, tlak je odvisen pa od temperature oz. so te tri parametri (tlak, temperatura, delež raztopljenega CO2ja) medsebojno odvisne spremenljivke. Glej graf/tabele za keg.

Po domače povedano če karboniraš keg s sladkorjem na 2.5 vol co2 potem boš imel v kegu pri 8C cca. 15 PSI pritiska, če doziraš iz co2 bombice enak pritisk (15PSI) pivo ne bo absorbiralo čisto nič CO2ja. Če bi pa recimo dal večji pritisk od 15PSI bi se pa pivo dalje karbonizrialo, recimo če bi dal 20PSI bi šlo čez čas do 3.0 vol co2ja. Vprašanje kako natančno lahko reguliraš tlak s temi malimi napravicami.

PA če gledaš za tem raje poglej za sistemi ki upoabljajo 12g "threadless" bombice ker so precej cenejše pa še lažje jih dobiš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če koga zanima, s Pivopisom pripravljamo konferenco o pivu.
Šlo bo za dogodek, kjer se bomo skupaj podružili z raznimi pivovarji in ljudmi ki se ukvarjajo in so uspeli v svetu piva.
Mogoče deluje vse kot reklama, vendar menim da je dobro da se organizira taka srečanja, kjer dobimo možnosti poklepetati s strokovnjaki na tem področju.
Obenem se mi zdi prav da se pivoljubiteljsko skupnost informira o takih dogodkih.
Torej, za vse interesente: četrtek, 31. marca ob 19h na gradu Jable
http://pivopis.si/prihaja-konferenca-o-pivu-pivogovori/
 
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
ali se lahko pri isti vrsti piva uporabijo - mešajo različne kvasovke namenjene za isto vrsto piva?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Če koga zanima, s Pivopisom pripravljamo konferenco o pivu.
Šlo bo za dogodek, kjer se bomo skupaj podružili z raznimi pivovarji in ljudmi ki se ukvarjajo in so uspeli v svetu piva.
Mogoče deluje vse kot reklama, vendar menim da je dobro da se organizira taka srečanja, kjer dobimo možnosti poklepetati s strokovnjaki na tem področju.
Obenem se mi zdi prav da se pivoljubiteljsko skupnost informira o takih dogodkih.
Torej, za vse interesente: četrtek, 31. marca ob 19h na gradu Jable
http://pivopis.si/prihaja-konferenca-o-pivu-pivogovori/

Lih danes sem plačal in pridem
smile-1.gif

Če seveda kaj ne zbolimo doma kot vedno :D
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Fantje kaj bi lahko naredil, da bi iz flaš odstranil čisto rahlo kisel okus po kvasu.

Čisto vsi batchi imajo rahlo kiselkast okus. Skrbim da pri prelivanju iz primarca v sekundarca vedno sekundarca napolnim s co2, flaše pred polnitvijo napolnim s co2,... tako da kisik ne mora bit.

Je mogoče oxi kriv? ker dejansko sem vedno pretiraval z oxsijem, in ga nisem splakoval.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Najprej moraš locirat kaj je tale priokus. Če imaš možnost se udeleži kakšnega srečanja domačih pivovarjev pa ti bo kakšen poznavalec znal v nulo povedat kaj je narobe samo preko okušanja končnega produkta.

Kisik bi težko bil kriv ker je za oksidacijo (če ni ravno namenska) potrebno precej časa, tudi kisanje preko ocetnokislinskih bakterij v steklenicah poteka zelo počasi če sploh (pomankanje kisika).

Oxi ne bo dal kislega okusa ker je v osnovi bazičen. Lahko se ga čuti kot slanost v večjih koncentracijah.

Tako da mogoče gre za okužbo z divjim kvasom ali pa z mlečnokislinskimi bakterijami. Če ne gre za večjo napako je lahko kriva tudi kemija vode, uporaba neprimerne opreme (nekislinsko odporne oz. stabilne kovine) ipd.!

Možnosti je kot vidiš en kup, tako da točnega odgovora tu ne boš dobil.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Verjamem, da smo o tem že pisali, a sedaj tega ne najdem. Zadnje batche polnim v kege, sedaj me pa zanima, če kdo iz kega pretaka v flaše (recimo, da pol flaše nese do kolega ali na kakšno srečanje), kako je to najbolje narediti?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Verjamem, da smo o tem že pisali, a sedaj tega ne najdem. Zadnje batche polnim v kege, sedaj me pa zanima, če kdo iz kega pretaka v flaše (recimo, da pol flaše nese do kolega ali na kakšno srečanje), kako je to najbolje narediti?

Normalno natocis kot v kozarec, v cem je problem? Paziti moraš, da se pivo spije v nekaj dneh, drugace bo oksidiralo...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Če ti ni neestetsko dajat v PET flaške potem je tole idealna stvar:
Free-shipping-Stainless-steel-C1.jpg


Dobiš pri kitajcih za 5-10EUR oz. malce dražje preko EU trgovin.

Na spodnjo stran na "smrekico" daš cev ki je dolga toliko da pride do dna plastenke (najbolje uporabit silikonsko ker je mehka in se lepo zvija tako da jo lahko uporabiš tudi daljšo od plastenke oz. z isto polniš vse od 0.5-2l).

Postopek je pa tak da na razkuženo flaško naviješ ta adapter s s cevko, prikjučiš najprej CO2 in spustiš 2-3x ven pritisk, potem pa s cevjo ki ima na obe straneh "liquid" konektor keg poveže s flaško. Počasi odvijaš ta adapter dokler ne začne malce sikat kar pomeni da izpušča pritisk in iz kega gre pivo v flaško. Ko pride do vrha samo zatisneš in lahko tako neseš do kolega. Lahko pa daš pivo na hladno za par uric in potem hitro odviješ ta adapter in plastenko zatisneš z plastičnim zamaškom. Nekaj karbonacije gre med tem postopkom v luft ampak pri 1.5-2l flaški recimo ni opazne razlike.

Če bi rad v steklo imaš opcijo tlačnih polnilcev ali pa polnjenje z zelo nizkim pritiskom dirketno v steklenico (od dna navzgor, recimo s party pipico in cevko na njej), v vsakem primeru se tu zgubi nekaj več karbonacije pa še malce bolj komplicirano je.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.