Če daš dovolj (preveč) kvasa bo fermentacija začela takoj!
Lag faza traja ko se kvas prilagaja na novo okolje, v tej fazi je na voljo kisik zato se kvas tudi aktivno množi. Ko kvas porabi ves kisik se začne glavnina fermentacije.
Kdaj bo to je odvisno od več spremenljivk, število aktivnih celic je jasno bistvena stvar. Je pa potem odvisno tudi od hitrosti presnove, ki jo ima vsak kvas malce drugačno in pa od pogojev kot je temperatura. Hitra fermentacija lahko pomeni tudi premalo aeracije (če ni kisika ni množenja in se takoj začne glavna presnova).
V tvojem primeru je ok, verjetno si dal malce preveč kvasa glede na priporočene doze. Ampak če je kvas od prej svež najbrž ne bo problema, fermentacija bo šla hitro skozi in pivo bo super!
Lag faza traja ko se kvas prilagaja na novo okolje, v tej fazi je na voljo kisik zato se kvas tudi aktivno množi. Ko kvas porabi ves kisik se začne glavnina fermentacije.
Kdaj bo to je odvisno od več spremenljivk, število aktivnih celic je jasno bistvena stvar. Je pa potem odvisno tudi od hitrosti presnove, ki jo ima vsak kvas malce drugačno in pa od pogojev kot je temperatura. Hitra fermentacija lahko pomeni tudi premalo aeracije (če ni kisika ni množenja in se takoj začne glavna presnova).
V tvojem primeru je ok, verjetno si dal malce preveč kvasa glede na priporočene doze. Ampak če je kvas od prej svež najbrž ne bo problema, fermentacija bo šla hitro skozi in pivo bo super!