Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ta vikend probam mangrove jack M44.
A bo dovolj 1 paketek za 20L z OG okoli 1,065, glede na to, da je kot kaže kvas super svež(uporaben do 02-2018), ali vseeno raje 2 paketka?

Za tak OG raje 2, ali pa en mini starter
wink-1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Danes sem pretočil drugi batch piva English ordinary bitter v sod. Prvi je ze v sodu en mesec, lepo karboniziran. Pri obeh sem dobil cuden vonj, mogoce po zveplu nevem... Uporabil sem kvas nottingham, rehidriran, fermentacija na 18 stopinj, mash temp. 68C, tri tedne v primarnem potem pa direkt v sod.

Maris otter 88,5 %
Crystal 120 EBC 7,1 %
Crystal 50 EBC 4,4 %

Aurora 80 min 25g
Aurora 30 min 20g
Bobek 30 min 20g
Bobek 10min 40g

Batch size: 41L
IBU 31
ABV 4,2 %
OG 1.043
FG 1.011

Dvakrat zapored sem naredil s podobnim receptom in obakrat sem dobil cuden neprijeten vonj. Tudi s safale us-05 sem ze delal ESB in sem tudi dobil cuden vonj. Medtem ko pri ameriskih stilih z us 05 dobim vedno odlicno pivo. Tudi zdi se mi, da ko delam angleska piva dobim ven neke 'fake' lagerje s cudnim vonjem in okusom. Ima kdo kaksno idejo kaj bi to lahko bilo?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Panika!!!

Včeraj sem naštimal kvasni pripravek prvič:
- 110g DME
- 1 l vode
- SAFALE 05, ko sem zadevo ohladil, da sem jo na otip čutil kot rahlo toplo

Včeraj sem še 2x premešal in pustil na omari. Danes pa vzamem v roke, zavrtim, pa mi buhne ven zrak mimo štaniol pokrova, kot da bi imel v roki zavret jabolčnik -vonj ravnotak.

Kako naj vem, da je zadeva še vedno ok? Kvasovke niso bile vidne, kot da bi se na dno usedle, ampak je celotna zadeva motne barve, kot je bila ob prvotnem mešanju ... Tudi pena se je naredila 10 cm do vrha 2litrške erlenmajerice.

Kaj zdaj - je to OK ali ne? Jutri zjutraj imam namen kuhati, pa ne bi rad materiala stran vrgel, če je ta nastavek zanič oz. pokvarjen ....
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Panika!!!

Včeraj sem naštimal kvasni pripravek prvič:
- 110g DME
- 1 l vode
- SAFALE 05, ko sem zadevo ohladil, da sem jo na otip čutil kot rahlo toplo

Včeraj sem še 2x premešal in pustil na omari. Danes pa vzamem v roke, zavrtim, pa mi buhne ven zrak mimo štaniol pokrova, kot da bi imel v roki zavret jabolčnik -vonj ravnotak.

Kako naj vem, da je zadeva še vedno ok? Kvasovke niso bile vidne, kot da bi se na dno usedle, ampak je celotna zadeva motne barve, kot je bila ob prvotnem mešanju ... Tudi pena se je naredila 10 cm do vrha 2litrške erlenmajerice.

Kaj zdaj - je to OK ali ne? Jutri zjutraj imam namen kuhati, pa ne bi rad materiala stran vrgel, če je ta nastavek zanič oz. pokvarjen ....

In kje je tuki panika?
Vonj po jabolkih je normalen pri pivu ki fermentira pri višjih stopinjah (estri)
Motnjo je, ker 5ka slabo flokulira. Daj v hladilnik za kak dan, pa se bo zbistrilo.
Pomeri FG in je
wink-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:

In kje je tuki panika?
Vonj po jabolkih je normalen pri pivu ki fermentira pri višjih stopinjah (estri)
Motnjo je, ker 5ka slabo flokulira. Daj v hladilnik za kak dan, pa se bo zbistrilo.
Pomeri FG in je
wink-1.gif

Paaaa, prvič delam. Pa sem se ustrašil, da je šlo vse vkup v maloro, ker se je okužilo. Bom jutri pred pitchanjem pomeril FG. Drugače sem pa na tujih forumih zasledil, da naj bi bilo vse OK in da je frižider obvezen, da se dobro posede zadeva.

Čudi me edino, ker sem zasledil različne količine pripravka za 23 litrško rundo - eni prisegajo na 2+ litra kvasnega pripravka, eni pa pravijo, da je en liter dost ... Pol pa zmagi, če moreš. Sem vzel liter in kar bo, bo!

Bo pa jutri SLO IPA nakuhana: slovenski magnum za grenčino, pol pa Styrian Golding za vse ostalo vključno s suhim hmeljenjem...
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
S suhimi kvasovkami ni preveč smiselno delat starterja - vržeš 2 paketa v pivino, če se ti zdi potrebno oz. če izračun tako pokaže, pa je. Manj dela, manj skrbi, isti strošek.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
S suhimi kvasovkami ni preveč smiselno delat starterja - vržeš 2 paketa v pivino, če se ti zdi potrebno oz. če izračun tako pokaže, pa je. Manj dela, manj skrbi, isti strošek.

DO zdaj sem delal tako, da sem dal kvas v sterilno 0,7 flašo (od paradajz polpe) in cca 2 deci tople vode prekuhane, da se je zbudil.In je kar delalo.

Za katere primere pa potem pride erlenm. prav? Ali samo za tekoče kvasovke množit in pa visoko gravitacijske zadeve (dubli, tripli)?
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Običajno uporabljam suhe kvasovke, dam en ali dva paketa, odvisno od OG (nad 1,065 dam 2 za ziher, čeprav dvomim, da je sploh potrebno)..Pri OG pod 1,045 niti ne rehidriram. Nekajkrat sem uporabil WLP004 za dry stout, tam pač naredim 1 l starter v erlenmajerici. Nimam stir plate, malo premešam tu in tam. Nobenih problemov do zdaj s fermentacijo in atenuacijo, nikoli. Pri enem milk stoutu OG 1,065 s S-04 sem imel malo visok FG 1,025, ampak to je bilo tudi ok.

Enostavno so suhe kvasovke prepoceni (cca 2,50€) da bi se zajebaval s starterjem. Uporabiš več paketov, če je potrebno, rehidriraš, to je vse.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
S suhimi kvasovkami ni preveč smiselno delat starterja - vržeš 2 paketa v pivino, če se ti zdi potrebno oz. če izračun tako pokaže, pa je. Manj dela, manj skrbi, isti strošek.

Prosim? Utemelji!!!
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Aha, vidim, da si utemeljil s ceno. Če kvas samo potreseš v pivino pol kvasovk itak pocrka. Ob normalnem OG in neki srednji količini za paket bo zadeva brez težav. Čim si na malo višji količini in višjem OG se starter dosti bolje obnese, nima veze, suh moker al pa katerikoli kvas.
Mešalnik da seveda dosti boljše rezultate.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
S suhimi kvasovkami ni preveč smiselno delat starterja - vržeš 2 paketa v pivino, če se ti zdi potrebno oz. če izračun tako pokaže, pa je. Manj dela, manj skrbi, isti strošek.

Prosim? Utemelji!!!

He he dečko, to je forum, ne pa sodišče, tu ni kaj utemeljevat. Ti povej nasprotno mnenje, pa lahko kako rečeva.

Pa lep vikend še naprej.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
A, ok, vidim. Sem pozabil, da imaš ego na višku. V kolikor boš pisal traparije boš vedno dobil nasprotno mnenje.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
S suhimi kvasovkami ni preveč smiselno delat starterja - vržeš 2 paketa v pivino, če se ti zdi potrebno oz. če izračun tako pokaže, pa je. Manj dela, manj skrbi, isti strošek.

DO zdaj sem delal tako, da sem dal kvas v sterilno 0,7 flašo (od paradajz polpe) in cca 2 deci tople vode prekuhane, da se je zbudil.In je kar delalo.

Za katere primere pa potem pride erlenm. prav? Ali samo za tekoče kvasovke množit in pa visoko gravitacijske zadeve (dubli, tripli)?

Ti kar lepo naprej delaj štarter, če imaš voljo. Definitivno je smiselno, ni pa nujno potrebno. Če si pa umisliš steer plate bo pa še bolje. V kolikor pa veliki ego utemelji drugače razen s ceno, potem se pa posipam s pepelom.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
... po 6ih urah že tako brca, da je veselje..... Bom preveril čez 3-4 dni, ko bom suho hmeljil, če se bodo kakšne neznane kulture pojale po pivu ....
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
A, ok, vidim. Sem pozabil, da imaš ego na višku. V kolikor boš pisal traparije boš vedno dobil nasprotno mnenje.

Traparije? Pa moraš bit zelo prijeten fant, če vse, kar ti ni pogodu, označiš za traparije. Kaj češ, tudi take srečaš vsake tolko...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
A, ok, vidim. Sem pozabil, da imaš ego na višku. V kolikor boš pisal traparije boš vedno dobil nasprotno mnenje.

Traparije? Pa moraš bit zelo prijeten fant, če vse, kar ti ni pogodu, označiš za traparije. Kaj češ, tudi take srečaš vsake tolko...

Daleč od fanta, dragi moj, daleč. Seveda znam bit zelo neprijeten do pametnjakovičev. Mogoče se pa spoznava v živo, pa začneva na novo, takle forumski vtis včasih vara. Začetnikov pa le ne uči neutemeljenih zadev, že tako je preveč vsega možnega po spletu. Če pa nekaj trdiš, je pa fino vedet, zakaj tako misliš. Ne zato, da bi prepričal mene, ampak da si bo začetnik ustvaril neko sliko. Glej lepše ne znam povedat.
nahrung002.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.