Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Danes sem pretočil tole mini pivce v 1L starter z OG 1.040. Vprašanje pa je koliko časa lahko pustim kulturo v tem starterju predno jo uporabim.

Pravite da je po 2 do 3 dni idealno. Vendar jaz bi jo pa rabil šele čez 1 mesec!! Hm, kako naj to shranim?
- Ali zmrznit skupaj z (ne vem kako se že reče);))
- Ali preliti čim bolj čist kvas z destilirano vodo in v hladilnik,
- Ali pa pustiti v starterju in v hladilnik.

Starter lahko porabiš vse od "takoj" pa do tedna ali dva čakanja. Če rabiš kasneje potem lahko vedno narediš nov starter iz manjše količine prvega. 1 mesec staranja ni tak problem tako da lahko pustiš vse skupa v hladilniku. Pred uporabo narediš nov starter.

Destilirana voda ni ok opcija ker celo škodi kvasu, v določenih primerih ko rabiš konzervacijo za dalj časa sicer pride v poštev. Če daš "zamrznit" dodaš glicerin/glicerol s čimer znižaš zmrzišče vode in preprečiš da bi celice kvasa zamrznile, zaradi nizkih temperatur pa imajo presnovo skoraj ustavljeno. Oba načina sta toraj primerna za dolgotrajno hranjenje kvasa iz katerega potem itak narediš starter.

hvala za odgovor.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Nekaj se dogaja na političnem prizorišču! Čisto sveže!!!

Sporočilo za javnost


ZA SPODBUDO MALIH NEODVISNIH PIVOVARJEV

Oba nekoč največja pivovarja v Sloveniji sta po privatizacijskih procesih končala v tujih rokah. Slovenski trg piva obvladuje multinacionalka Heiniken, kar nekaj piva pa je tudi uvoženega. Edina izjema so mali, butični pivovarji: ali domači pivovarji ali pa t.i. craft pivovarji, ki so osredotočeni na visokokvalitetne izdelke in specifične stile piva.

Takšno pivovarstvo je področje z velikim potencialom, v njem je svojo možnost preživetja našlo mnogo mladih, ki razvijajo pivo, ki velja za vrhunski izdelek. Vendar so mali pivovarji, ki zasedajo le 1 % trga, v izrazito neenakovrednem položaju s tujim monopolistom. Vsi plačujejo enako trošarino, čeprav evropske direktive omogočajo znižanje trošarinske stopnje za male pivovarje. Velika večina držav članic EU pozna takšno ureditev, Slovenija pa je izjema in trošarino odmerja povsem linearno, zaradi česar so v tujini slovenski proizvajalci v slabšem položaju.

V Združeni levici skupaj z nepovezanimi poslanci predlagamo, da se tem pridelovalcem piva podeli status »malih neodvisnih pivovarjev«, s čimer bi lahko z znižano trošarino spodbudili njihov nadaljnji razvoj. Primerjalno je trošarina na pivo v Sloveniji med petimi najvišjimi v Evropski uniji, med tem ko je mali pridelovalci vina trošarine sploh ne plačujejo.

Država z nespametno davčno politiko omogoča bogatenje tuji multinacionalki, ki ima monopol na trgu piva, namesto da bi spodbujala visoko kakovostne domače neodvisne male pivovarje. Na današnji seji vladi predlagamo, da s pametno trošarinsko politiko podpre razvoj malega pivovarstva v Sloveniji.

Združena levica

Če bi kdo sejo poslušal: http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-delovnih-teles-dz/174392901
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Imam staro zamrzovalno skrinjo s tem:
http://www.ebay.com/itm/Digita...w0AAOSw7hRWQGer

Obnese se super! Ta ima od tistega na tvojem linku to prednost, da lahko nanj istočasno priključiš vir hlajenja (skrinja) in gretja (terarijska lučka). Sam sem si naredil še ohišje imam skrinjo stalno priključeno nanj.

LP

Jaz bom pa kar klasičen hladilnik vzel stoječ pomoje.
Al je kakšna prednost skrinje?
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Pri 0C se lahko pojavi problem s pretiranim zamrzovanjem hladilnih reber pri hladilniku. Skrinje so tudi bolj izolirane in imajo (načeloma) močnejše kompresorje za enako prostornino.

Ima pa po drugi strani hladilnik odvod kondenza, skrinje ga nimajo. Pri nizkih temperaturah in če večkrat odpriraš to pomeni kakšen dcl vode na teden ki se bo nabirala na dnu (pri hladilni skrinji) ali pa sproti tekla ven (pri hladilni omari).
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Je kdo že poskusil z sekundarno fermentacijo oz. ali bi bila totalna kozlarija, če bi v primarno pivo, ki se je fermentiralo z Windsor kvasom ( FG 1.016) dodal 200g sladkorja ter sveže kvasovke, ki sem jih vzgojil iz Chimay pira.
Rad bi da zleze FG vsaj na 1.010 in da ima pivo vsaj malo "belgijskega" karakterja.
Sem pa že v sekundarca pretočil in dodatno hmeljiral z S, Golding in Bobek (Dry hop).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Je kdo že poskusil z sekundarno fermentacijo oz. ali bi bila totalna kozlarija, če bi v primarno pivo, ki se je fermentiralo z Windsor kvasom ( FG 1.016) dodal 200g sladkorja ter sveže kvasovke, ki sem jih vzgojil iz Chimay pira.
Rad bi da zleze FG vsaj na 1.010 in da ima pivo vsaj malo "belgijskega" karakterja.
Sem pa že v sekundarca pretočil in dodatno hmeljiral z S, Golding in Bobek (Dry hop).

Dryhop se vedno dela po končani aktivni fermentaciji, drugače ti bo CO2 odnesel vso aromo skozi veho... Če že dodajaš kvas drugič to naredi prej in "dryhopaj" ko se veha ustavi.
Kako pa gresta skupaj Winsdor in Chamay, ti bo kdo drug več povedal...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Je kdo že poskusil z sekundarno fermentacijo oz. ali bi bila totalna kozlarija, če bi v primarno pivo, ki se je fermentiralo z Windsor kvasom ( FG 1.016) dodal 200g sladkorja ter sveže kvasovke, ki sem jih vzgojil iz Chimay pira.
Totalna kozlarija nebi bila bi bilo pa brezveze.

Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Rad bi da zleze FG vsaj na 1.010 in da ima pivo vsaj malo "belgijskega" karakterja.
Sem pa že v sekundarca pretočil in dodatno hmeljiral z S, Golding in Bobek (Dry hop).
Ko boš dodal sladkor bo tega pomalcal Windsor, Chimay ne bo prišel do preproste hrane (v zelo neprijaznem okolju) in bo najbrž potnil na dno ter pustil nič okusa/arome. Tudi če bi potencialno prebavil tisti sladkor bi bilo bolj malo (beri: nič) okusa.

Tako da prihrani tisti kvas pa ga daj v naslednji batch in bo precej bolje!
zmaga.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Jah saj ga res mal škoda, glede na to koliko energije sem vložil v razvoj tega seva. Pa itak, kot pravi Kalbo, bi vrgel še hmelj skozi veho.
....ah drugič... Komaj čakam!:)

Ker smo ravno pri Chimay kvasu. Je kdo že poskušal/uspel narediti kaj podobnega ala Dubble ali Triple. Ali bi bila 67°C prava T ali bi bilo bolje drozgat na 65°C zato, da dobim posledično bolj suho pivo. ali celo več stopinjsko drozganje??
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Rad bi sprobal Styrian Golding hmelj, ali ima kdo kak dober ale recept z njim? Ali se ga lahko uporablja tudi za kako IPA varianto? Je že kdo kaj uspešnega v tej smeri sprobal?

Sem gledal IPA recepte, pa je povsod nek hmelj uporabljen, ki se ga pri nas omejeno dobi ... Ali se SG lahko uporablja kot nadomestilo za kaj drugega? Kot sem bral, je izpeljanka Fuggles hmelja - bi ga morda lahko nadomestil v tem receptu http://pivovarnar.si/recept-mpipa-mp-indian-pale-ale-20l/?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A si je kdo kaj takega uštimal?
Pač en hladilnik in nadzorovano temperaturo, ker klasični hladilniki ne grejo pod 0°C?
Pač daš sondo not in zunaj kontroler?

http://www.thermomart.com/mini-draft-beer-cooler-bar-keg-dispenser

Sem ravno v torek naročil tole preko ebay-a s Kitajske.

http://www.ebay.de/itm/Digital...BkAAOSwsFpWTJMS

Delam pa v smeri NarediSam projekta iz tega vira, da bo zadeva všjatli pospravljena ....

http://www.homebrewersassociation.org/pimp-my-system/build-temperature-controller/
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
jaz ti težko svetujem, ker sem bolj začetnik. Lahko pa ti povem, ker sam S.Golding kar naprej uporabljam da je hmelj uporaben za dryhopanje. Ima nizek AA in je odličen aromatik. Nazadnje sem ga uporabil (dryhop) v pivu 25g / 5 dni in moram priznat da česa boj slastnega še nisem pil:)) No to so samo moja opažanja. Sem pa opazil, da če res želim vonj in okus po S. Goldingu je zadnjih 5 minut in še Dry hop tisto kar res lepo poudari karakter tega hmelja.

Drugače se pa S. Golding uporablja veliko pri Belgijskih pivih. Ne spomnim se točno ali je to Duvel ali Orval ali pa celo Chimay.

Pa ja zakaj pa ne tudi v IPA ga lahko vtakneš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Jah saj ga res mal škoda, glede na to koliko energije sem vložil v razvoj tega seva. Pa itak, kot pravi Kalbo, bi vrgel še hmelj skozi veho.
....ah drugič... Komaj čakam!:)

Ker smo ravno pri Chimay kvasu. Je kdo že poskušal/uspel narediti kaj podobnega ala Dubble ali Triple. Ali bi bila 67°C prava T ali bi bilo bolje drozgat na 65°C zato, da dobim posledično bolj suho pivo. ali celo več stopinjsko drozganje??

Raje 65 st. C. Lahko dodaš cca 5% sladkorja, da zbiješ telo
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A si je kdo kaj takega uštimal?
Pač en hladilnik in nadzorovano temperaturo, ker klasični hladilniki ne grejo pod 0°C?
Pač daš sondo not in zunaj kontroler?

http://www.thermomart.com/mini-draft-beer-cooler-bar-keg-dispenser

Sem ravno v torek naročil tole preko ebay-a s Kitajske.

http://www.ebay.de/itm/Digital...BkAAOSwsFpWTJMS

Delam pa v smeri NarediSam projekta iz tega vira, da bo zadeva všjatli pospravljena ....

http://www.homebrewersassociation.org/pimp-my-system/build-temperature-controller/

Tudi jaz čakam tole iz kitajske... hladilnik sem pa lih včeraj pripeljal
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Rad bi sprobal Styrian Golding hmelj, ali ima kdo kak dober ale recept z njim? Ali se ga lahko uporablja tudi za kako IPA varianto? Je že kdo kaj uspešnega v tej smeri sprobal?

Sem gledal IPA recepte, pa je povsod nek hmelj uporabljen, ki se ga pri nas omejeno dobi ... Ali se SG lahko uporablja kot nadomestilo za kaj drugega? Kot sem bral, je izpeljanka Fuggles hmelja - bi ga morda lahko nadomestil v tem receptu http://pivovarnar.si/recept-mpipa-mp-indian-pale-ale-20l/?

Golding je lahko osnovni hmelj za angleška ale piva (bitterje), tudi tradicionalno se uporablja v takih pivih. Tudi v angleških komercailnih pivih je danes pogot kot aromatičen in sploh dry hopping hmelj. Lahko je zamenjava za Fugglesa ali pa recimo za US Willamette kar sta danes napogosteje uporabljeni vrsti hmelja v klasičnih stilih.

Druga sfera kjer je slovenski hmelj pogost so pa belgijska (klasična) ale piva.

Tako da s tem hmeljem ne moreš falit oz. je ok za več ali manj vse stile kjer se uporablja "old world" hmelj. Delno ima golding tudi karakteristike "noble" hmelja tako da je primeren tudi za lagerje (kot zamenjava za saaz-a v pilserju ali pa halltau-erja v nemških pivih).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Rad bi sprobal Styrian Golding hmelj, ali ima kdo kak dober ale recept z njim? Ali se ga lahko uporablja tudi za kako IPA varianto? Je že kdo kaj uspešnega v tej smeri sprobal?

Sem gledal IPA recepte, pa je povsod nek hmelj uporabljen, ki se ga pri nas omejeno dobi ... Ali se SG lahko uporablja kot nadomestilo za kaj drugega? Kot sem bral, je izpeljanka Fuggles hmelja - bi ga morda lahko nadomestil v tem receptu http://pivovarnar.si/recept-mpipa-mp-indian-pale-ale-20l/?

In kaj te ustavlja, da nebi sprobal styrian goldinga? Odličen hmelj, ne pričakuj sicer ameriških arom, samo da od sebe odlične rezultate.

Osnovni slad, 10 procentov karamele in gasa. Sploh pa zato, ker ga zunaj plačujejo dražje
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A si je kdo kaj takega uštimal?
Pač en hladilnik in nadzorovano temperaturo, ker klasični hladilniki ne grejo pod 0°C?
Pač daš sondo not in zunaj kontroler?

http://www.thermomart.com/mini-draft-beer-cooler-bar-keg-dispenser

Sem ravno v torek naročil tole preko ebay-a s Kitajske.

http://www.ebay.de/itm/Digital...BkAAOSwsFpWTJMS

Delam pa v smeri NarediSam projekta iz tega vira, da bo zadeva všjatli pospravljena ....

http://www.homebrewersassociation.org/pimp-my-system/build-temperature-controller/

Tudi jaz čakam tole iz kitajske... hladilnik sem pa lih včeraj pripeljal
smile-1.gif

Jaz imam isti termostat, zaenkrat ga uporabljam samo kot termometer. Že kot termometer je "top price", tako da odličen nakup...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Rad bi sprobal Styrian Golding hmelj, ali ima kdo kak dober ale recept z njim? Ali se ga lahko uporablja tudi za kako IPA varianto? Je že kdo kaj uspešnega v tej smeri sprobal?

Sem gledal IPA recepte, pa je povsod nek hmelj uporabljen, ki se ga pri nas omejeno dobi ... Ali se SG lahko uporablja kot nadomestilo za kaj drugega? Kot sem bral, je izpeljanka Fuggles hmelja - bi ga morda lahko nadomestil v tem receptu http://pivovarnar.si/recept-mpipa-mp-indian-pale-ale-20l/?

In kaj te ustavlja, da nebi sprobal styrian goldinga? Odličen hmelj, ne pričakuj sicer ameriških arom, samo da od sebe odlične rezultate.

Osnovni slad, 10 procentov karamele in gasa. Sploh pa zato, ker ga zunaj plačujejo dražje
smile-1.gif


Glede na to, da SG relativno visoko kotira po kvaliteti med hmelji mora nekaj dobrega ratat. Gremo v nabavo ...
nahrung002.gif



Kalbo, daj malo privat msg-e preveri prosim....
crazy1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ali se je komu že zgodilo, da se je fermentacija začela 2 uri po dodanem kvasu?
Dodal sem kvas iz prejšnjega batcha (US-05), zelo hitr se mi zdi.....
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.