Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Fantje!

Eno veliko sra.. se mi je naredilo.

Ko sem pretakal pivo iz sekundarca v sod, mi je vmes potegnilo hmelj (suho hmeljanje) in sedaj se mi je seveda zamašilo.

P... m... ewr76432##$$$$!!#"!$#"#$ ..... pi, piiiiiii, pipiiiiii.

- Probal sem že, spustit co2 skozi lajtngo, ampak se je zamašilo čisto na vrhu.
- Ko sem razstavil (glej sliko: https://i.ytimg.com/vi/zdDSmhZYBVs/hqdefault.jpg ) se je tu gori nabral hmelj. Seveda, ko sem odstranil čep hmelja, je ven butnilo in sem hitro spet namestil nazaj ventil... ampak - potem ista zgodba. Zašopano!

pi, piiiii, piiiiiiiiiiii, pi.......

Kaj predlagate? Popolnoma izpustit CO2 ven, odpret sod in potem preko sifona in sita pretočit v drug sod???

Ma še enkrat bom zaklel: piiiiiiiiiiiiii, piii, piiiiiiiiiii

lp, b
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Dve možnosti imaš, ali uspeš ščistit linijo in poskbiš da se ne bo več mašila ali pa pretočiš pivo v drug keg tako da ne preneseš še hmelja. Vprašanje koliko hmelja to imaš noter, če ga je malo potem bi mogoče prva opcija delovala.

Co2 si prikjučil na linijo za pivo in nabil pritisk oz. odzračil sod preko pokrova? S tem bi moral CO2 tujek porinit nazaj v sod, potem daš sod nekam na hladno in pustiš pri miru. Če bo vse po sreči bi se moral hmelj lepo porazdelit po dnu in če ga ni veliko bo potem pri točenju (za vsak slučaj nabij pritisk in prve pol litra spucaj na šus) šel izpod cevi v celoti ven. Če ne boš premikal soda bo preostal hmelj ostal na robovih in sod boš uspešno spraznil brez zamaškov.

Če je hmelja več pač počakaj da pade na dno n pretoči preko sifona.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
hvala za odgovor.

Sem sedaj našel debato izpred časa (https://www.alter.si/tabla/showflat.php?Cat=&Board=prosticas&Number=2271582&Searchpage=1&Main=1826337&Words=&topic=&Search=true#Post2271582) sem vedel, da sem o tem že bral tukaj, ampak sem ignoriral in podzavestno preskočil, češ saj se meni to ne more zgoditi.

No, živemu človeku se lahko vse zgodi.

Bom sedaj malo počakal, da se poleže in še enkrat skušal ščistiti "čep" (pa par sekund bom še pustil, da potegne za sabo tisti višek hmelja... pol pa bom videl)
Pivo je sedaj že tri tedne na 5°C.

Škoda mi je samo, ker je pivo že karbonizirano.

lp,b
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kalbo,

če se ne motim sem nekje med 250 stranmi videl, da si se ti spravil v izdelavo domačega Hi-Fija za varjenje v 3h nadstropjih.
Ali se da dobiti kakšno bolj podrobno informacijo glede uporabljenega materiala ipd ...

Doma si pripravljam stacionarni prostor za pripravo/drozganje in razmišljam o nakupu dodatne opreme (za segrevanje, za drozganje... termometri ...) . Torej, sem v fazi, kakšno opremo k steni v garaži nabrati, kjer bom imel 60x120 cm prostora in bi rad združil vse tri faze vkup na toliko prostora ....
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje!

Eno veliko sra.. se mi je naredilo.

Ko sem pretakal pivo iz sekundarca v sod, mi je vmes potegnilo hmelj (suho hmeljanje) in sedaj se mi je seveda zamašilo.

P... m... ewr76432##$$$$!!#"!$#"#$ ..... pi, piiiiiii, pipiiiiii.

- Probal sem že, spustit co2 skozi lajtngo, ampak se je zamašilo čisto na vrhu.
- Ko sem razstavil (glej sliko: https://i.ytimg.com/vi/zdDSmhZYBVs/hqdefault.jpg ) se je tu gori nabral hmelj. Seveda, ko sem odstranil čep hmelja, je ven butnilo in sem hitro spet namestil nazaj ventil... ampak - potem ista zgodba. Zašopano!

pi, piiiii, piiiiiiiiiiii, pi.......

Kaj predlagate? Popolnoma izpustit CO2 ven, odpret sod in potem preko sifona in sita pretočit v drug sod???

Ma še enkrat bom zaklel: piiiiiiiiiiiiii, piii, piiiiiiiiiii

lp, b

Jaz sem pri istem problemu pretočil v nov keg in ponovno karboniziral.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A ima kdo kaj takega?

http://i.ebayimg.com/00/s/MTE5NVgxNjAw/z/XtUAAOSw5ZBWLp5w/$_35.JPG

http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/-O4AAOSw0JpV6i6C/$_35.JPG

Pač, da zmanjša penjenje?
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje!

Eno veliko sra.. se mi je naredilo.

Ko sem pretakal pivo iz sekundarca v sod, mi je vmes potegnilo hmelj (suho hmeljanje) in sedaj se mi je seveda zamašilo.

P... m... ewr76432##$$$$!!#"!$#"#$ ..... pi, piiiiiii, pipiiiiii.

- Probal sem že, spustit co2 skozi lajtngo, ampak se je zamašilo čisto na vrhu.
- Ko sem razstavil (glej sliko: https://i.ytimg.com/vi/zdDSmhZYBVs/hqdefault.jpg ) se je tu gori nabral hmelj. Seveda, ko sem odstranil čep hmelja, je ven butnilo in sem hitro spet namestil nazaj ventil... ampak - potem ista zgodba. Zašopano!

pi, piiiii, piiiiiiiiiiii, pi.......

Kaj predlagate? Popolnoma izpustit CO2 ven, odpret sod in potem preko sifona in sita pretočit v drug sod???

Ma še enkrat bom zaklel: piiiiiiiiiiiiii, piii, piiiiiiiiiii

lp, b

Brez panike je reku švejk. Ene trikrat boš razdrl sod, in spucal hmelj iz cevke, pol bo pa mir. Meni se vedno to dogaja. Ko odpreš sod je malo nadležno, ker je treba ene trikraz spustit zral in spucat cevko. Pol pa gre BP
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Vem da se je že enkrat govorilo o tem...
Delal bom stouta, ker pa imam blazne probleme z vodo in stouti in se obenem še ne ukvarjam z kemijo vode, me zanima kako je z dodajanjem donata v mash vodo.
Delal bi 50L batch, manjka mi magnezij in kalcij.
Donat ima pa tako sestavo:
magnezij (Mg2+) 1000
natrij (Na+) 1700
kalcij (Ca2+) 380
hidrogenkarbonat (HCO3-) 7800
sulfat (SO42-) 2100
klorid (Cl-) 75
ogljikov dioksid (CO2) min. 3500

Ali ga lahko dodam, ali lahko pričakujem boljši rezultat, ter koliko ga moram dodati?

Lp

Če poznaš sestavo svoje vode, potem jo vnesi v ta program, bruns's water calc https://sites.google.com/site/brunwater/ za magnezij dodaj magnezijev sulfat MgSo4. Po domače odvajalo, ki ga dobiš v lekarni. Za kalcij pa kalcijev sulfat CaSo4 ali gips. Lahko dodaš tudi kalcijev klorid, če dobiš preveč sulfatov ven. Oboje dobiš na moje pivo. Glede donata pa nevem kako ga bi vkomponiral v vodo, da bi potem vedel kaj bi dobil ven....

Ne poznam še, samo predvidevam :D

Če ne poznaš sestave tvoje vode, potem ne boš mogel veliko naredit. Možno je da boš našel analize na internetu. Če si iz Ljubljane na VO-KA. Sicer moraš pisat in ti jih bodo verjetno poslali. Najpomembnejše so konc. Ca2+, Mg2+, Na+, SO42-, Cl-, HCO3- in celokupna alkalnost. Sicer pa vsak stil piva zahteva malo drugačno vodo, ki jo potem lahko prilagodiš z dodajanjem soli, kislin, baz, ali z redčenjem... da dosežeš primeren pH masha. Bru'n'water in Brewers Friend sta dobri referenci.

V glavnem, jaz ti ne bi svetoval, da na pamet dodajaš donat, sploh glede na te res ogromne koncentracije ionov, ki si jih navedel. Praviš, da ti manjkata magnezij in kalcij. Magnezija ti skoraj zagotovo ni treba dodajat. Magnezija je dovolj že v sladu in boš dobil v vsakem primero 70 mg/L že brez dodatkov. Kalcij moraš imeti vsaj 50 mg/L. Dodaš ga lahko, kot je bilo že povedano, v obliki CaSO2 ali CaCl2, odvisno od tega kateri protiion ti bolj manjka.
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Odločil sem se da bo naslednji batch po BIAB metodi.

Zamima me če kdo od vas hladi pivino z ledom. Nimam spirale bakrene cevi ali pa wotr chillerja, tako da bi probal zamrzniti par plastenk vode in jih na koncu enostavno potopim v pivino.

Kuhal bi 15l batch.

Bo kaj narobe če pivino hladim na tak način. Predvsem če jo lahko okužim s kakšnimi bakterijami. Plastenke bi opral preden bi šle v zmrzovalnik.

Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Bi šlo ampak preden bi jih dal v pivo bi jih moral še 1x razkužit ker zamrzovalnik je leglo svinjarije in mikrobov. Pa računaj da boš rabil cca. 8-9kg ledu pri -30C da boš ohladil pivo na 20-25C.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Zmrzni kolikor plastenk lahko. Natoči polno banjo hladne vode in daj zmrznjene plastenke notri. Počakaj 15 minut, da se voda v banji ohladi in nato položi pokrit lonec v banjo. Jaz sem rabil cca 1:15 da se mi je ohladilo na 20°C. Vmes sem še s tušom "umival" lonec seveda samo pod gladino vode. Bilo je mukotrpno;)). Tako sem delal do 3. pira, potem sem pa šel po baker in zvil 10m cevi, ki mi ohladi v 15 minutah na 20°C.
Tisto varianto z potapljanjem se pa ne bi šel. Rabil boš kar velik lonec da boš spravil toliko ledu notri in še kličeš po okužbi.
 

CrazyAndrej

Zelenc'
8. mar 2016
8
0
1
Živjo. Po dveh tednih se mi je uspelo prebiti skozi 275 strani. Zelo poučno branje, hvala vsem ki delijo svoje znanje in izkušnje.
Sinočnje društveno druženje v Patricks pubu je zelo uspelo, pokusili smo lahko nekaj odličnih homebrewjev
smile-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Zaenkrat sem na dobri poti da razmnožim Chimay kvasovke. No ja vsaj po vonju sodeč ni nič drugega notri.
Od prvega mini starterja je minilo 4 dni. Danes sem pretočil tole mini pivce v 1L starter z OG 1.040. Vprašanje pa je koliko časa lahko pustim kulturo v tem starterju predno jo uporabim.

Pravite da je po 2 do 3 dni idealno. Vendar jaz bi jo pa rabil šele čez 1 mesec!! Hm, kako naj to shranim?
- Ali zmrznit skupaj z (ne vem kako se že reče);))
- Ali preliti čim bolj čist kvas z destilirano vodo in v hladilnik,
- Ali pa pustiti v starterju in v hladilnik.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik CrazyAndrej pravi:
Živjo. Po dveh tednih se mi je uspelo prebiti skozi 275 strani. Zelo poučno branje, hvala vsem ki delijo svoje znanje in izkušnje.
Sinočnje društveno druženje v Patricks pubu je zelo uspelo, pokusili smo lahko nekaj odličnih homebrewjev
smile-1.gif

Pozdravljen
nahrung002.gif
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Tisti, ki uporabljate kege. Kje ste kupili ball lock priključke za kege? Najcenejše ne ebayu, ali kakšne boljše kje drugje? Se jih da kje v Sloveniji, razen pri moje pivo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Danes sem pretočil tole mini pivce v 1L starter z OG 1.040. Vprašanje pa je koliko časa lahko pustim kulturo v tem starterju predno jo uporabim.

Pravite da je po 2 do 3 dni idealno. Vendar jaz bi jo pa rabil šele čez 1 mesec!! Hm, kako naj to shranim?
- Ali zmrznit skupaj z (ne vem kako se že reče);))
- Ali preliti čim bolj čist kvas z destilirano vodo in v hladilnik,
- Ali pa pustiti v starterju in v hladilnik.

Starter lahko porabiš vse od "takoj" pa do tedna ali dva čakanja. Če rabiš kasneje potem lahko vedno narediš nov starter iz manjše količine prvega. 1 mesec staranja ni tak problem tako da lahko pustiš vse skupa v hladilniku. Pred uporabo narediš nov starter.

Destilirana voda ni ok opcija ker celo škodi kvasu, v določenih primerih ko rabiš konzervacijo za dalj časa sicer pride v poštev. Če daš "zamrznit" dodaš glicerin/glicerol s čimer znižaš zmrzišče vode in preprečiš da bi celice kvasa zamrznile, zaradi nizkih temperatur pa imajo presnovo skoraj ustavljeno. Oba načina sta toraj primerna za dolgotrajno hranjenje kvasa iz katerega potem itak narediš starter.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Nekaj se dogaja na političnem prizorišču! Čisto sveže!!!

Sporočilo za javnost


ZA SPODBUDO MALIH NEODVISNIH PIVOVARJEV

Oba nekoč največja pivovarja v Sloveniji sta po privatizacijskih procesih končala v tujih rokah. Slovenski trg piva obvladuje multinacionalka Heiniken, kar nekaj piva pa je tudi uvoženega. Edina izjema so mali, butični pivovarji: ali domači pivovarji ali pa t.i. craft pivovarji, ki so osredotočeni na visokokvalitetne izdelke in specifične stile piva.

Takšno pivovarstvo je področje z velikim potencialom, v njem je svojo možnost preživetja našlo mnogo mladih, ki razvijajo pivo, ki velja za vrhunski izdelek. Vendar so mali pivovarji, ki zasedajo le 1 % trga, v izrazito neenakovrednem položaju s tujim monopolistom. Vsi plačujejo enako trošarino, čeprav evropske direktive omogočajo znižanje trošarinske stopnje za male pivovarje. Velika večina držav članic EU pozna takšno ureditev, Slovenija pa je izjema in trošarino odmerja povsem linearno, zaradi česar so v tujini slovenski proizvajalci v slabšem položaju.

V Združeni levici skupaj z nepovezanimi poslanci predlagamo, da se tem pridelovalcem piva podeli status »malih neodvisnih pivovarjev«, s čimer bi lahko z znižano trošarino spodbudili njihov nadaljnji razvoj. Primerjalno je trošarina na pivo v Sloveniji med petimi najvišjimi v Evropski uniji, med tem ko je mali pridelovalci vina trošarine sploh ne plačujejo.

Država z nespametno davčno politiko omogoča bogatenje tuji multinacionalki, ki ima monopol na trgu piva, namesto da bi spodbujala visoko kakovostne domače neodvisne male pivovarje. Na današnji seji vladi predlagamo, da s pametno trošarinsko politiko podpre razvoj malega pivovarstva v Sloveniji.

Združena levica
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.