Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali vedno uporabljate nov kvas, ali kdaj obstoječega shranite? Če ga, s čim ga nafutrate in koliko časa zdrži?

Uporabljam, nč ga ne futraš, samo spraviš v hladilnik. Po enem mesecu začne drastično propadat, zato je kul da ga uporabiš v roku meseca.
Čistoča pri rokovanju naj ti ne bo španska vas
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Tole sem hotel že nekajkrat vprašati, pa vedno sem vedno pozabil. Pri dublih in triplih se uporabljajo dvojne/trojne količine kvasa za doseganje višje alk. stopnje. Kot sem bil podučen, se ne dodajajo vse v štartu, ampak v večih fazah (2h za duble ipd za triple).

Ali lahko kdo s kakšno izkušnjo opiše ta postopek, ker me zanima, na kaj je potrebno paziti, ali se kvas kaj posebej pripravlja ....

Fora je v zelo sladki sladici, ki bo pomorila večino kvasa.
Zato ga daš cirka enkrat več, če delaš starter je pa še bolj kul
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Koliko časa potrebujete približno za en batch?
Torej od kuhanja do čiščenja da je tudi vse pospravljeno itd?

BIAB metoda, Po 5ih urah odprem v fotelju pir ...

Jaz pa ne zdržim toliko časa...odprem prvega že nekje sredi drozganja
evil.gif

zmaga.gif


Jaz si grem tudi po pir pa pijem vmes sam nikol ne pridem do tega, da bi vse probal
grin1.gif
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Če je v receptu sladkor, ga namesto v vrelni kotel lahko dodaš v fermentor čez par dni, ko fermentacija že poteka.
Za visoko alkoholne pive lahko tudi uporabis kvas iz prejšnje fermentacije, npr. narediš najprej en belgian blonde,
ko ga premakneš v sekundarni fermentor, pa na obstoječi kvas naliješ novo pivino.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Tole rabim za lagering.
Zdej mam enga majhnega kamor dam fermentor za cold crash in nato v keg.
In delam toliko piva da skoz rabim tamali hladilnik za cold crashe... zato bi rad dal kege v tavelikga da imam vsaj 4x ali 8x kegov stalno na 1°C...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Vem da se je že enkrat govorilo o tem...
Delal bom stouta, ker pa imam blazne probleme z vodo in stouti in se obenem še ne ukvarjam z kemijo vode, me zanima kako je z dodajanjem donata v mash vodo.
Delal bi 50L batch, manjka mi magnezij in kalcij.
Donat ima pa tako sestavo:
magnezij (Mg2+) 1000
natrij (Na+) 1700
kalcij (Ca2+) 380
hidrogenkarbonat (HCO3-) 7800
sulfat (SO42-) 2100
klorid (Cl-) 75
ogljikov dioksid (CO2) min. 3500

Ali ga lahko dodam, ali lahko pričakujem boljši rezultat, ter koliko ga moram dodati?

Lp
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali kdo uporablja kakšno pumpico (12V) za splakovanje slada po drozganju? Iščem nekaj cenejšega (do 25€), kar bi delalo tja do 70/80 stC.....Ima kdo kak namig, kaj bi bilo uporabno?


jaz imam Gorenje od pralnega stroja, magnetna, pretok čez 20l/min, cena okrog 25 €. Delo opravlja tako kot je treba, v bistvu je premočna, tako da jo z ventilom držim nazaj, sicer se slad preveč nabije na dvojno dno.

https://www.dropbox.com/s/xgh9w30yk11kohr/IMG_1276.JPG?dl=0

lp
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Moje pivo ima nove kvasovke-Mangrove Jack (z linki se ne bom zajebaval, ker pišem s telefona)
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Vem da se je že enkrat govorilo o tem...
Delal bom stouta, ker pa imam blazne probleme z vodo in stouti in se obenem še ne ukvarjam z kemijo vode, me zanima kako je z dodajanjem donata v mash vodo.
Delal bi 50L batch, manjka mi magnezij in kalcij.
Donat ima pa tako sestavo:
magnezij (Mg2+) 1000
natrij (Na+) 1700
kalcij (Ca2+) 380
hidrogenkarbonat (HCO3-) 7800
sulfat (SO42-) 2100
klorid (Cl-) 75
ogljikov dioksid (CO2) min. 3500

Ali ga lahko dodam, ali lahko pričakujem boljši rezultat, ter koliko ga moram dodati?

Lp

Če poznaš sestavo svoje vode, potem jo vnesi v ta program, bruns's water calc https://sites.google.com/site/brunwater/ za magnezij dodaj magnezijev sulfat MgSo4. Po domače odvajalo, ki ga dobiš v lekarni. Za kalcij pa kalcijev sulfat CaSo4 ali gips. Lahko dodaš tudi kalcijev klorid, če dobiš preveč sulfatov ven. Oboje dobiš na moje pivo. Glede donata pa nevem kako ga bi vkomponiral v vodo, da bi potem vedel kaj bi dobil ven....
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Znalci, kje bi lahko dalo dobiti Dark Crystal slad oz. s čim ga lahko nadomestim?

Rad bi sprobal BrewDog #107 DANA recept, pa zlagam vkup, kaj se pri nas da dobiti ...
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Za nekatere je dark 70 do 90 L, pri nekaterih pa celo 120 L

Preglej ozadje piva in recenzije in presodi kaj mu bolj sede

kolikor vem gre v tem receptu za IPA single hop. sam dajem v IPA med 50 in 120 L
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Moje pivo ima nove kvasovke-Mangrove Jack (z linki se ne bom zajebaval, ker pišem s telefona)

Jaz sem probal pred časom M44 - in sem bil zadovoljen. Cena na MP pa je tudi OK. Jaz sem takrat nabavil iz Njemačke in je bilo tudi tu-tu cena.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Znalci, kje bi lahko dalo dobiti Dark Crystal slad oz. s čim ga lahko nadomestim?

Rad bi sprobal BrewDog #107 DANA recept, pa zlagam vkup, kaj se pri nas da dobiti ...

Drugače je to pivo zelo na slabem glasu (sicer ga sam še nisem pil), sam baje da ni lih vreden brewdoga. Pač dana se kot grenčica super obnese, na aromi pa zna bit nadležna
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Vem da se je že enkrat govorilo o tem...
Delal bom stouta, ker pa imam blazne probleme z vodo in stouti in se obenem še ne ukvarjam z kemijo vode, me zanima kako je z dodajanjem donata v mash vodo.
Delal bi 50L batch, manjka mi magnezij in kalcij.
Donat ima pa tako sestavo:
magnezij (Mg2+) 1000
natrij (Na+) 1700
kalcij (Ca2+) 380
hidrogenkarbonat (HCO3-) 7800
sulfat (SO42-) 2100
klorid (Cl-) 75
ogljikov dioksid (CO2) min. 3500

Ali ga lahko dodam, ali lahko pričakujem boljši rezultat, ter koliko ga moram dodati?

Lp

Če poznaš sestavo svoje vode, potem jo vnesi v ta program, bruns's water calc https://sites.google.com/site/brunwater/ za magnezij dodaj magnezijev sulfat MgSo4. Po domače odvajalo, ki ga dobiš v lekarni. Za kalcij pa kalcijev sulfat CaSo4 ali gips. Lahko dodaš tudi kalcijev klorid, če dobiš preveč sulfatov ven. Oboje dobiš na moje pivo. Glede donata pa nevem kako ga bi vkomponiral v vodo, da bi potem vedel kaj bi dobil ven....

Ne poznam še, samo predvidevam :D
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.