Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivius varilius trenutno ne deluje, ker je v fazi prestrukturiranja. Kolikor poznam ljudi, ki bodo to prevzeli, bo stvar mnogo boljša in odzivnejša. nekje do konca januarja bo postavljeno vse skupaj.

Do takrat ti za rundo, ali dve zmeljem, samo boš moral v Grosupje. Mojepivo pa kolikor vem ne melje, si moraš mleti sam pri njemu.
Če bi imel kakšno pot v centralno Slovenijo, bi z veseljem prišel v tvojo malo pivovarno.
zmaga.gif

Bom malo počakal, da se zadeve pri njih uredijo, potem pa naročim. Morda pa bom vmes res naredil eno rundo iz DME, kot je predlagal @jest5, sem že razmišljal o tem...

Sem pa opazil, da sem že konkretno not padel, glede na to, da precej časa razmišljam o pivu in kombinacijah.
redface-1.gif
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Ko/če se boš odločil za nakup mlina priporočam: http://www.mega-direct.eu/shop/index.php?action=article&aid=13&group_id=1&lang=EN
Jaz ga dobim ta teden, tako da sporočim kako se obnese, sem pa zaenkrat slišal same pohvale...
Hvala za link, je že v zaznamkih.
nahrung002.gif



Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Če si iz Maribora, ti ga jaz lahko zmeljem, za vzameno enega piva, ko ga zvariš:)
Bi res lahko? Z veseljem dam pivo ali dve, pa še feedback bom dobil.
zmaga.gif

Bom naročil, pa se priporočam.
wink-1.gif

 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Sej veš, kolk je "pravih" načinov kuhanja turške kave? Pomojem toliko, kot je Bosank v Bosni in širše. Podobno je pa pri nas, en drugemu pametujemo, vsak svoje hvalimo, na konc je pa važno, da mamo na mizi vrhunsko pivo
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Imam vrašanje glede dry hoppinga. Skuhal sem že veliko batch-ov vendar vedno brez bry hoppinga. Enkrat sem sicer poskusil vendar sem dobil zelo kisel priokus. Verjetno sem si vse skupaj okužil. Rabil bi nekaj nasvetov za dryhopping. Kdaj ponavadi dodajate hmelj v fermentor (med fermentacijo....po fermentaciji). Mešanje? Temperatura? Okužba? Število dni?
Vsuješ....pomešaš..zapreš...počakaš?
Hvala za vse koristne informacije.

Tole bom napisal dobronamerno in z zelo prijaznim obrazom. Okoli dry hopinga je blo napisanega že za nekaj strani v tej temi, internet je poln podatkov. Pač probaš in vidiš. V zelo osnovno znanje o pivu pa spada podatek, da je hmelj konzervans in da s hmeljem precej težko okužiš pivo in da kislo ni blo od hmelja. Torej pogumno, ko veha neha prdet ali po dveh tednih odpreš fermentor in streseš not hmelj in čimprej zapreš, ne mešaš, ne treseš, to je to. pustiš še 7 do 14 dni in pivo spakiraš (steklenicem, sodi....)

Marsikdo tu gor lahko pove, da sem do začetnikov prijazen, potrpežljiv in da prek messingerja zelo ažurno odgovarjam na vsako vprašanje sploh ljudem, ki so direkt pred problemom prvič, ko vem, si v dilemi in nimaš kam pogledat. Samo vprašanja, na katera je blo odgovorjeno nekaj strani me pa malo jezijo, spoh če gre za gole pivovarske osnove.
nahrung002.gif


PS: sem mal siten danes, sam moram, ne gre drugač
grims-1.gif

Kok je varna meja za dry hop, jaz čez 7 dni nisem šel, po literaturi sodeč naj bi bilo rizkantno za priokuse (grassy, harsh...kake imate kej praktilne izkušnje?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Jest mam ponavad 14 dni not, tud pivo ki je zmagalo, je melo dryhop 14 dni. Sem pa enkrat stvar "pozabil" mesec dni, pa nisem opazil kakih priokusov. Je blo pa prvi teden konzumiranja kar intenzivno okol hmeljne arome.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
O je je. Ko veš kaj bi rad, pa se ti ne da pristopiti k loncu. Ozeroma je pir narejen, pa se ti ne da flaširati.
hysterical-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
O je je. Ko veš kaj bi rad, pa se ti ne da pristopiti k loncu. Ozeroma je pir narejen, pa se ti ne da flaširati.
hysterical-1.gif

Potem se pa prijaviš na člansko tekomovanje, pobereš medaljo in imaš motivacije za vsaj eno leto
grims-1.gif

Poznam kakšnega takega
grims-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
O je je. Ko veš kaj bi rad, pa se ti ne da pristopiti k loncu. Ozeroma je pir narejen, pa se ti ne da flaširati.
hysterical-1.gif

Potem se pa prijaviš na člansko tekomovanje, pobereš medaljo in imaš motivacije za vsaj eno leto
grims-1.gif

Poznam kakšnega takega
grims-1.gif

Pomojem ne
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ma, problem je, ker je parametrov pri privovarstvu enostavno preveč, da bi lahko delal kakšne resne študije. Pa tudi, če u nulo poznaš procese in imaš najbolj natančno opremo, imaš na drugem koncu še vedno okus posameznika, ki je zelo subjektivna zadeva.

Recimo, ko je ravno govora o dry hopanju. Jaz sem tudi že pozabil hmelj v pivu kak mesec, pa nisem zaznal "grassy" okusa. Nekateri prisegajo, da ima že po enem tednu dry hopanja pivo okus po travi.

Je pa glih zaradi tega tolk zabavno
smile-1.gif
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Ko smo ravno pri hmelju... V Beersmithu sem opazil, da lahko določiš več načinov "uporabe" hmelja. Za dry hop mi je jasno, kaj pomeni, boil verjetno lahko uporabljam za celoten proces vretja, čeprav me tukaj že zmoti first wort. Kako pa je z ostalimi varjantami? Vsaka vpliva na izračun, tako da bi rad vedel, kdaj kakšno uporabit, da bo izračun čimbolj pravilen.

Govorim o tem:


Pa še to: sem iskal po temi pa nisem uspel točno najti, kaj pomeni hmeljanje na 0min. Uspel sem najti, da dodaš zadnji hmelj takrat, ko že ugasneš plamen. Jah pivino hladim s pretočnim hladilnikom. A ima v tem primeru sploh smisel dodajat hmelj na 0min, ker tako ali tako takoj pretočim?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Boil: Dodajanje hmelja med vretjem. Več časa kot ga kuhaš več je grenkobe, manj kot ga več je arome (to je zelo groba trditev)
Dry hop: Ti da minimalno grenkobe (čeprav literatura velikokrat navaja da je sploh ne da, vendar jo da) in ogromno arome
First worh: Ko Loviš sladico, le to hmeljiš. Tak način ti da manj grenčice oz. bolj prijetno grenčico in določene arome (enkrat je o tem razlagal utiševalec)
Mash: Hmelj dodaš med drozganjem. Ta metoda je dokaj neuporabna, če se ne motim se uporablja pri določenih belgijcih, kjer je hmelj bolj v ozadju in se ga uporablja bolj za samo antibakterijsko učinkovitost. Vsekakor tukaj ne boš imel od hmelja veliko učinka.
Whirpool: Pomoje to da dodaš preden narediš whirpool, če ga ne delaš to odpade.

Glede hlajenja. Ogasneš ogenj. Dodaš hmelj, premešaš, počakaš 10 minut in pretočiš skozi pretočni hladilnik
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Ima kdo kakšen preverjen recept za Styrian Wolf in/ali Styrian 105/220?

Poizkusi single hop naredit, da spoznaš hmelj. Pa še prijeten je vsaj meni, podoben aurori.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Kaj pa Styrian Eureka? Zadnjič sem jo dobil za nagrado pa nekih konkretnih podatkov (namena) ne najdem razen tega, da ima 9,9 AA

Ima kdo kakšno izkušnjo s tem hmeljem?


Aja, pa še to! Zadnjič je nekdo spraševal za "smrad" okrog WB-06. Sem napolnil fermentor z witbier in dal noter ta kvas in moram povedati, da po 24 urah ni še nobenega smradu ampak prav lepo diši.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Kaj pa Styrian Eureka? Zadnjič sem jo dobil za nagrado pa nekih konkretnih podatkov (namena) ne najdem razen tega, da ima 9,9 AA

Ima kdo kakšno izkušnjo s tem hmeljem?

Citiram:

"Styrian Eureka;

11-15% alpha acids,
22% cohumolune,
2.5-4.0ml oils,

Pleasing flavour,creamy rich taste character with a hint of Lychee flavour."
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Kaj pa Styrian Eureka? Zadnjič sem jo dobil za nagrado pa nekih konkretnih podatkov (namena) ne najdem razen tega, da ima 9,9 AA

Ima kdo kakšno izkušnjo s tem hmeljem?


Aja, pa še to! Zadnjič je nekdo spraševal za "smrad" okrog WB-06. Sem napolnil fermentor z witbier in dal noter ta kvas in moram povedati, da po 24 urah ni še nobenega smradu ampak prav lepo diši.

Če se obrneš na hopsi, ti bo dal z veseljem podatke. Prav takobo on vesel feedbacka.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Še on sam ni imel nič več kot toliko. Pravi, da je čisto nov in nima feedbacka. Bom pa ga sam poskusil.

Razmišljam, da bi ga dal v Kölsch.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.