Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Nisem še imel časa oz. mi trenutno "cold room" zapolnjujejo klasični lagerji, je pa v planu za to zimo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
@Utiševalec - a si mogoče že naredli dry stout z uporabo s-23? Kakšni so rezultati?

Jaz sem ga lani naredil extre foreign stout z S-23 in temperaturami 12°C.
Še eno flašo 0,5l imam doma, stara od 2.1.2015
smile-1.gif

Jo moram spit :D

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, je že kdo probal 10min IPA naredit (brez Dry Hop-a)?

Slad: 70/30 Ale/Munich (OG:1.060)
3,5kg Pale Ale
1,5kg Munich

Hmelj: 250g Cascade - 10min (60 IBU)
Kvas: US05

Seveda, fermentira dol nekaj kar ne bo mel dry hopa. Je pa res, da ne tok ekstremno, na 40 litrov sem dal 60g na 15 in 60 na flame out. Poizkusi in poročaj
smile-1.gif

Sam bi sicer dal 175g na 15minut in 175g potem na flame out.

Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Po posvetu z nekaterimi pivovarji sedaj uporabljam namesto flame out, hmeljenje na 80 st.C. Takrat naj bi se arome najbolj uspešno sproščale.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Po posvetu z nekaterimi pivovarji sedaj uporabljam namesto flame out, hmeljenje na 80 st.C. Takrat naj bi se arome najbolj uspešno sproščale.

V bistvu se sproščajo v pivo slabše kot pri 100C, je pa res da se tudi v zrak uhajajo slabše kot pri 100C. Vretje je problematično zaradi tega ker je poleg klasilčnega sproščanje arome prisotno tudi uparjanje vode ki ima vezane arome. Tako da "flameout" oz. hmeljenje na 0 min je čisto enakovredno dodajanju na 80C, itak se ti pivo v minutki ali dveh ohladi z 100C na 80C in si na istem!

Je pa tovrstno hmeljenje na nak način "bedarija" kar daje slabo vezano aromo ki zelo hitro "propade". Večina arome gre ven že med fermentacijo, del pa potem s staranjem. Tako da če se rabi svežo aromo hmelja je precej bolje delat dry hopping, ki vsaj nima izgube arome med fermentacijo.

Dalj časa ko je hmelj v 100C več arome se pobere, je pa ostanek zato bolj trdno vezan na same strukture v pivu. Tako da tu je potem tradeoff ki ga mora pivovar izbirat. Dodajanje hmelja na vsakih 5 min od recimo 15 min dalje (15, 10, 5, 0) ima za posledico konsistenco arome v pivu čez daljši čas, če bi recimo ves hmelj vrgel pri 15 min bi imel pivo s "šibkejšo" aromo ampak bi bila pa pol leta skoraj enaka, če bi dal pa ves hmelj na 0 min bi imel pa prvi mesec "hop bomb" po pol leta pa pivo brez arome.

Torej kdaj dodajat hmelj in kako odvisi od tega kakšen učinek se rabi, postopkov je pa en kup. Recimo samo za latte hopping je verjetno ene 10 tehnik in vsak hvali svojo!
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Sej tudi čaj se dela pri okoli 80 stopinj

V bistvu odvisi od čaja, imaš tudi take ki rabijo vrelo vodo, medtem ko za relativno svež čaj je še 80C preveč. Ni pa povezano s samo primarno aromo ampak s tem da se pri višjih temperaturah izločajo določene neprijetne arome in okusi (grenkoba, astrigenost).

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Imam vrašanje glede dry hoppinga. Skuhal sem že veliko batch-ov vendar vedno brez bry hoppinga. Enkrat sem sicer poskusil vendar sem dobil zelo kisel priokus. Verjetno sem si vse skupaj okužil. Rabil bi nekaj nasvetov za dryhopping. Kdaj ponavadi dodajate hmelj v fermentor (med fermentacijo....po fermentaciji). Mešanje? Temperatura? Okužba? Število dni?
Vsuješ....pomešaš..zapreš...počakaš?
Hvala za vse koristne informacije.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mah Utiševalec.....ko že misliš da nekaj veš, pride on in te
bonk.gif

aplauz.gif

Sej nisem napisal da veš narobe!
grin1.gif

Pač dodajanje hmelja ko se konča vretje oz. se pivo malce ohladi je ena od tehnik ki pripomore k bolj sveži in izraženi aromi hmelja. Veliko se uporablja tudi centrifugiranje s hmeljem, torej ko se pivo dovolj ohladi (če ga hladiš jasno s potopnim hladilnikom) dodaš hmelj in začneš previdno mešat v eno smer. Zaradi centrifugacije se lepše oblikuje usedlina (gre na sredino lonca), dodaten efekt je pa da se v zelo kratkem času zaradi mešanja izloči veliko arome iz hmelja (sej enak koncept uporabljajo profi pivovarne za dry hopping).

Recimo veliko teh metod ima zelo različen efekt glede na tip hlajenja (in hitrost ohlajanja) ki ga uporabljaš, ene sploh niso možne v kombinaciji s pretočnimi hladilniki druge se pa spet popolnoma drugače manifestirajo. Je le razlika ali celo pivo skupaj s hmeljem ohladiš v 30 min iz 100->20 ali pa mogoče iz lonca kjer je relativno vroče pivo počasi črpaš pivo brez hmelja preko pretočnega hladilnika.

Metod kako uporabit hmelj je ogromno, učinkov kako se bo taka metoda manifestirala na neki opremi pa tudi. Na koncu dobiš matriko katere vsota je skoraj neskončna, zato pa ti in jaz nikoli ne bova imela enakega piva pa če si vse recepte in procedure zdeliva in jih upoštevava 100%! To je čar homebrewinga!
zmaga.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
1. obvezno po končani fermentaciji
2. Vržeš not, ne rabiš mešat. (imaš potem več varjant pri filtraciji. Lahko uporabiš vrečke, lahko pretakaš v sekundarca itd...)
3. Idealna temperatura je sobna, par stopinj gor ali dol
wink-1.gif

4. Če hmelja prej ne valjaš po tleh je okužba praktično nemogoča, ker je hmelj antibakterik
5. 1-10 dni, odvisno od želja in od hmelja

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Imam vrašanje glede dry hoppinga. Skuhal sem že veliko batch-ov vendar vedno brez bry hoppinga. Enkrat sem sicer poskusil vendar sem dobil zelo kisel priokus. Verjetno sem si vse skupaj okužil. Rabil bi nekaj nasvetov za dryhopping. Kdaj ponavadi dodajate hmelj v fermentor (med fermentacijo....po fermentaciji). Mešanje? Temperatura? Okužba? Število dni?

Veliko že napisanega v tej temi, ampak če ponovimo:
- dodaš ko je fermentacija končana ker dokler veha brobta pomeni da bo tudi aroma hmelja šla ven iz piva, najbolje je sicer počakat da se pivo ščisti ker drugače se aroma hmelja veže na "plavajoče" delce in potone skupaj z njimi*
- vsuješ v fermentor, mešanje niti ni potrebno, hmelj bo najprej malce potonil, nabreknil in pripraval na površino kjer bo naredil plavajočo godljo ki se bo počasi ko se bo hmelj še bolj napijal tekočine padala na dno
- temperatura in čas sta povezani spremenljivki, najboljše pivo na "toplem" in čas tam okoli enega tedna, če je bolj hladno bo izločanje arome trajalo več časa. Vse arome se ne izločajo enakovredno tako da čas vpliva na aromatičen profil, ampak tako za začetek bo 1 teden na 20-22C delovalo za vse vrste hmelja in piva.

* če je hmelj direktno v fermentorju je fino čas dry hopinga predvidet tako da je konec dry hoppinga tudi čas ko se pivo pretaka/stekleniči. Sam recimo večinoma pustim klasične aleje par tednov, vedno tako da so vidno ščiščeni (ni motnosti od kvasa). Potem jih dry hoppam, takoj za dry hopom pa sledi (coldr crash) in stekleničenje.

Glede okužbe, hmelj je težko vir okužbe ker je dejansko primarno v pivu kot konzervans oz. ščiti pivo pred okužbo. Prej je napaka kje v postopku. Pred odpiranjem fermentorja je potrebno očistit in razkužit pokrov ker je ravno tam ponavadi največ problemov (pri plastiki ti med nalivanjem ali aeracijo mogoče par kapljic steče po fermentorju/navoju/pokrovu in tisti del predstavlja dobro osnovno za razvoj kolonije slabih organizmov).

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:

Tole bom napisal dobronamerno in z zelo prijaznim obrazom. Okoli dry hopinga je blo napisanega že za nekaj strani v tej temi, internet je poln podatkov. Pač probaš in vidiš. V zelo osnovno znanje o pivu pa spada podatek, da je hmelj konzervans in da s hmeljem precej težko okužiš pivo in da kislo ni blo od hmelja. Torej pogumno, ko veha neha prdet ali po dveh tednih odpreš fermentor in streseš not hmelj in čimprej zapreš, ne mešaš, ne treseš, to je to. pustiš še 7 do 14 dni in pivo spakiraš (steklenicem, sodi....)

Marsikdo tu gor lahko pove, da sem do začetnikov prijazen, potrpežljiv in da prek messingerja zelo ažurno odgovarjam na vsako vprašanje sploh ljudem, ki so direkt pred problemom prvič, ko vem, si v dilemi in nimaš kam pogledat. Samo vprašanja, na katera je blo odgovorjeno nekaj strani me pa malo jezijo, spoh če gre za gole pivovarske osnove.
nahrung002.gif

PS: sem mal siten danes, sam moram, ne gre drugač
grims-1.gif

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
ksz

Sem začetnik, do sedaj le dve zvarjeni rundi, obe bolj ali manj uspešni (okusni), sta pa neprimerno boljši od zvarkov iz trgovine.
Eden je bil stout, drugi svetli ale, oba iz pločevinke.
Rad bi pa prešel na all grain varjenje, pa me zanima mnenje o nakupu že zmletega sladu (zaenkrat še ne bom investiral v mlin). Sem postopoma predelal celotno temo, pa se ne spomnim, da bi kje zasledil nekaj podobnega. Gledal sem ga pa TULE. Ali pa morda obstakja še kakšna druga opcija nakupa mletega sladu?
Ostala oprema ni problem, nekaj je je že, nekaj bom sam postoril, glede na to, da imam nekaj INOX zadev doma.

Sicer pa, ni ga čez dober domač pir.

Dober mlin je osnova za uspešno varjenje. pride te okol 100 EUR, to res svetujem. Vse ostalo so približki. Sicer se tu marikdo ne strinja z mano, ampak izkušnje pravijo, da je tako. Investiraš v dober mlin na valje in imaš mir.

Jaz se ne strinjam
smile-1.gif
Še vedno meljem slad s starim blenderjem. Vmes sem zvaril par batchov s "pravilno" zmletim sladom, pa nisem občutil razlike.

Filtracija pri BIAB metodi ni prboblem. Tanini pa tudi ne, če paziš na temperaturo in pH (še posebej pri izpiranju pride to dvoje do izraza).

Nisem stiskač, mi načeloma ni problem plačati tistih 100€. Ampak zaenkrat blender povsem zadovoljivo opravlja svojo nalogo in nimam nobene potrebe po mlinčku.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik pocast pravi:

Poleg same temperature na izločanje "arom" iz hmelja vpliva tudi agitacija. Profesionalni pivovarji dodajajo hmelj v fazi whirlpoola, ker mešanje pomeni boljši izkoristek hmelja, kot, če se le ta samo namaka.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:

Poleg same temperature na izločanje "arom" iz hmelja vpliva tudi agitacija. Profesionalni pivovarji dodajajo hmelj v fazi whirlpoola, ker mešanje pomeni boljši izkoristek hmelja, kot, če se le ta samo namaka.

Tako je, samo pri naših velikostih batchev je to zanemarljivo.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Nisem še delal direktne side by side primerjave, ampak tako po filingu bi rekel, da se razlika pozna. Pa ne gre za izkoristek hmelja, ampak za to, da enostavno dobiš bolj intenzivno aromo ven, če hmeljiš med whirlpoolom. Mogoče je placebo, ker sem enkrat poslušal Jamila razlagati nekaj na to temo.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.