Nisem še imel časa oz. mi trenutno "cold room" zapolnjujejo klasični lagerji, je pa v planu za to zimo.
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
@Utiševalec - a si mogoče že naredli dry stout z uporabo s-23? Kakšni so rezultati?
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, je že kdo probal 10min IPA naredit (brez Dry Hop-a)?
Slad: 70/30 Ale/Munich (OG:1.060)
3,5kg Pale Ale
1,5kg Munich
Hmelj: 250g Cascade - 10min (60 IBU)
Kvas: US05
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Po posvetu z nekaterimi pivovarji sedaj uporabljam namesto flame out, hmeljenje na 80 st.C. Takrat naj bi se arome najbolj uspešno sproščale.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Sej tudi čaj se dela pri okoli 80 stopinj
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mah Utiševalec.....ko že misliš da nekaj veš, pride on in te
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pivovarska vikipedija, nimaš kaj. Sploh zato, ker že dolgo nismo kozarcev skup tišal
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Imam vrašanje glede dry hoppinga. Skuhal sem že veliko batch-ov vendar vedno brez bry hoppinga. Enkrat sem sicer poskusil vendar sem dobil zelo kisel priokus. Verjetno sem si vse skupaj okužil. Rabil bi nekaj nasvetov za dryhopping. Kdaj ponavadi dodajate hmelj v fermentor (med fermentacijo....po fermentaciji). Mešanje? Temperatura? Okužba? Število dni?
Vsuješ....pomešaš..zapreš...počakaš?
Hvala za vse koristne informacije.
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Imam vrašanje glede dry hoppinga. Skuhal sem že veliko batch-ov vendar vedno brez bry hoppinga. Enkrat sem sicer poskusil vendar sem dobil zelo kisel priokus. Verjetno sem si vse skupaj okužil. Rabil bi nekaj nasvetov za dryhopping. Kdaj ponavadi dodajate hmelj v fermentor (med fermentacijo....po fermentaciji). Mešanje? Temperatura? Okužba? Število dni?
Vsuješ....pomešaš..zapreš...počakaš?
Hvala za vse koristne informacije.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
ksz
Sem začetnik, do sedaj le dve zvarjeni rundi, obe bolj ali manj uspešni (okusni), sta pa neprimerno boljši od zvarkov iz trgovine.
Eden je bil stout, drugi svetli ale, oba iz pločevinke.
Rad bi pa prešel na all grain varjenje, pa me zanima mnenje o nakupu že zmletega sladu (zaenkrat še ne bom investiral v mlin). Sem postopoma predelal celotno temo, pa se ne spomnim, da bi kje zasledil nekaj podobnega. Gledal sem ga pa TULE. Ali pa morda obstakja še kakšna druga opcija nakupa mletega sladu?
Ostala oprema ni problem, nekaj je je že, nekaj bom sam postoril, glede na to, da imam nekaj INOX zadev doma.
Sicer pa, ni ga čez dober domač pir.
Dober mlin je osnova za uspešno varjenje. pride te okol 100 EUR, to res svetujem. Vse ostalo so približki. Sicer se tu marikdo ne strinja z mano, ampak izkušnje pravijo, da je tako. Investiraš v dober mlin na valje in imaš mir.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Po posvetu z nekaterimi pivovarji sedaj uporabljam namesto flame out, hmeljenje na 80 st.C. Takrat naj bi se arome najbolj uspešno sproščale.
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Po posvetu z nekaterimi pivovarji sedaj uporabljam namesto flame out, hmeljenje na 80 st.C. Takrat naj bi se arome najbolj uspešno sproščale.
Poleg same temperature na izločanje "arom" iz hmelja vpliva tudi agitacija. Profesionalni pivovarji dodajajo hmelj v fazi whirlpoola, ker mešanje pomeni boljši izkoristek hmelja, kot, če se le ta samo namaka.