Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
11.ka je dobro nahopan lager. Nič posebnega oz. največ okusa, kar ga lahko union potegne iz lagerja...

Mi je pa všeč, da so se spravili na Ale-e, slišal sem o tem, da so tehnologi sicer zelo naklojeni drugim stilom, vendar jih vodstvo ni uslišalo. Zgleda je pod Nizozemskim vodstvom drugače...

Kakorkoli upam, da zakuhajo še kaj kar bo vrelo na višjih temperaturah...

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Mah.... dokler Union gor piše je res trula (prevedeno iz nekdanjega skupnega JLA jezika: gnila) IPA

Sami so se zaklali z imenom. Prav vlekli so me za jezik ;-)

OK OK, nisem je probal in sem samo zaradi imena pristranski.
evil.gif

Ne bit snob no
smile-1.gif
V pivnici Union je dejansko lep in dober izbor specialnih piv.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
11.ka je dobro nahopan lager. Nič posebnega oz. največ okusa, kar ga lahko union potegne iz lagerja...

Mi je pa všeč, da so se spravili na Ale-e, slišal sem o tem, da so tehnologi sicer zelo naklojeni drugim stilom, vendar jih vodstvo ni uslišalo. Zgleda je pod Nizozemskim vodstvom drugače...

No roko na srce je ale precej lažje skuhat kot lager....tko da pale ale eni visoko tehnološki pivovarni, kot je Union nebi smel bit nek poseben problem. Je pa lepo in to je posledica našega povpraševanja, da so se lotil še česa drugega kot koruznega lagerja.

Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:

No roko na srce je ale precej lažje skuhat kot lager....tko da pale ale eni visoko tehnološki pivovarni, kot je Union nebi smel bit nek poseben problem. Je pa lepo in to je posledica našega povpraševanja, da so se lotil še česa drugega kot koruznega lagerja.

To je res, ampak se gre za izkušnje. Verjamem, da si skuhal več pale-ov kakor tehnolog v Unionu in tvoj zadnji ale je sigurno veliko boljši kot prvi.
cheer.gif

Knjig lahko prebereš miljon, dokler sam ne začneš kuhat in nabirat izkušenj, je vse zaman.

Nikakor ne dvomim v strokovnost tehnolog-ov v Unionu in verjamem, da bo čez eno leto njihova IPA veliko boljša, kot je danes...
Če bo še obstajala...
confused-1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

Sem začetnik, do sedaj le dve zvarjeni rundi, obe bolj ali manj uspešni (okusni), sta pa neprimerno boljši od zvarkov iz trgovine.
Eden je bil stout, drugi svetli ale, oba iz pločevinke.
Rad bi pa prešel na all grain varjenje, pa me zanima mnenje o nakupu že zmletega sladu (zaenkrat še ne bom investiral v mlin). Sem postopoma predelal celotno temo, pa se ne spomnim, da bi kje zasledil nekaj podobnega. Gledal sem ga pa TULE. Ali pa morda obstakja še kakšna druga opcija nakupa mletega sladu?
Ostala oprema ni problem, nekaj je je že, nekaj bom sam postoril, glede na to, da imam nekaj INOX zadev doma.

Sicer pa, ni ga čez dober domač pir.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Pivius varilius prodaja zmletega po želji, prenavlja pa ravno sedaj trgovino tako da boš najbrž moral počakat na naročilo!
tongue-1.gif

Če si iz LJ ima mojepivo.si možnost najema mlinčka, baje moraš prit tja in sam zmlet kupljen slad ter še plačat mletje!
evil.gif

Pa jasno, verjetno se tudi kakšna dobra pivovarska duša nahaja v tvoji bližini in ti zmelje tistih par kilc. Prednost če imaš doma svoj mlinček je predvsem v temu da lahko prilagajaš mletje svojim potrebam, sploh pri homemade sistemih namreč ni nekega eksaktnega pravila kako mlet slad je ustrezen (že recimo za BIAB so zahteve povsem drugačne koti pri klasičnih pretočnih drozgalnikih). Razumem pa tudi to da če živiš npr. v bloku da je malce problematično uporabljat mlinček, stvar se praši pa tudi hrupna je.

V tujini je ponudba mletega sladu sicer klasika, upajmo da se bo pivius varilius sedaj spravil k sebi in bo zaštartal stvar malce bolj resno ker potem tudi nakup mletega sladu ne bo problem!
zmaga.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:

Je pa tehnolog full jamral za dry hop, ker nimajo prilagojene opreme in majo sranje z filtracijo in pretakanjem.
Sicer pa ja, Union je s pivnico naredil korak naprej in ima zaposlene odlične tehnologe, ki so veliki ljubitelji in poznavalci piva. Če bo vse po sreči se obeta še veliko dobrih izdelkov, tudi tistih zgornje fermentacije
wink-1.gif

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Mah.... dokler Union gor piše je res trula (prevedeno iz nekdanjega skupnega JLA jezika: gnila) IPA

Sami so se zaklali z imenom. Prav vlekli so me za jezik ;-)

OK OK, nisem je probal in sem samo zaradi imena pristranski.
evil.gif

Ne bit snob no
smile-1.gif
V pivnici Union je dejansko lep in dober izbor specialnih piv.

Se strinjam. Piva v Pivnici imajo dobra.
A kaj, ko se grejo ekskluzivo in se jih dobi samo tam.
Potem je pa še druga stvar. Osebje. Nekajkrat sem pripeljal tja tujo delegacijo in vsakič je bila hrana in pijača vsaj solidna, če ne odlična, strežno osebje pa poden od podna. No, pa ne vodim več tja tujcev.....

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
ksz

Sem začetnik, do sedaj le dve zvarjeni rundi, obe bolj ali manj uspešni (okusni), sta pa neprimerno boljši od zvarkov iz trgovine.
Eden je bil stout, drugi svetli ale, oba iz pločevinke.
Rad bi pa prešel na all grain varjenje, pa me zanima mnenje o nakupu že zmletega sladu (zaenkrat še ne bom investiral v mlin). Sem postopoma predelal celotno temo, pa se ne spomnim, da bi kje zasledil nekaj podobnega. Gledal sem ga pa TULE. Ali pa morda obstakja še kakšna druga opcija nakupa mletega sladu?
Ostala oprema ni problem, nekaj je je že, nekaj bom sam postoril, glede na to, da imam nekaj INOX zadev doma.

Sicer pa, ni ga čez dober domač pir.

Dober mlin je osnova za uspešno varjenje. pride te okol 100 EUR, to res svetujem. Vse ostalo so približki. Sicer se tu marikdo ne strinja z mano, ampak izkušnje pravijo, da je tako. Investiraš v dober mlin na valje in imaš mir.

Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Potrjujem!

Da ti poleg nastavljivosti širine valjčkov (BIAB debelina kreditne kartice, moj sistem 1,2 mm itd) tudi neko mero svobode. Nekoč sem se v nedeljo zjutraj spomnil, da bi pa kar varil. Brez mlina se tega ne moreš iti.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Dober mlin je osnova za uspešno varjenje. pride te okol 100 EUR, to res svetujem. Vse ostalo so približki. Sicer se tu marikdo ne strinja z mano, ampak izkušnje pravijo, da je tako. Investiraš v dober mlin na valje in imaš mir.
Se popolnoma strinjam, le za prvo rundo ali dve ga ne bom kupoval, ker moram najprej videt in sprobat takšen postopek, šele potem bo nakup mlinčka. Zato bi najprej kupil mlet slad, šele nato si ga bom sam mlel.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pivius varilius prodaja zmletega po želji, prenavlja pa ravno sedaj trgovino tako da boš najbrž moral počakat na naročilo!
tongue-1.gif

Če si iz LJ ima mojepivo.si možnost najema mlinčka, baje moraš prit tja in sam zmlet kupljen slad ter še plačat mletje!
evil.gif

Pa jasno, verjetno se tudi kakšna dobra pivovarska duša nahaja v tvoji bližini in ti zmelje tistih par kilc. Prednost če imaš doma svoj mlinček je predvsem v temu da lahko prilagajaš mletje svojim potrebam, sploh pri homemade sistemih namreč ni nekega eksaktnega pravila kako mlet slad je ustrezen (že recimo za BIAB so zahteve povsem drugačne koti pri klasičnih pretočnih drozgalnikih). Razumem pa tudi to da če živiš npr. v bloku da je malce problematično uporabljat mlinček, stvar se praši pa tudi hrupna je.

V tujini je ponudba mletega sladu sicer klasika, upajmo da se bo pivius varilius sedaj spravil k sebi in bo zaštartal stvar malce bolj resno ker potem tudi nakup mletega sladu ne bo problem!
zmaga.gif
OK, me veseli, da lahko pri njem naročim, pa da vidim... Mlinček pa pride prej ko slej na vrsto.
Sem pa iz okolice Maribora tako da tvoj predlog odpade...
wink-1.gif

Nič, bom pri Varilusu naročil zmlet slad, potem pa bom dalje videl... Če bo varjenje kolikor toliko uspešno, ni debate o nakupu in nadgradnjah.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Pivius varilius trenutno ne deluje, ker je v fazi prestrukturiranja. Kolikor poznam ljudi, ki bodo to prevzeli, bo stvar mnogo boljša in odzivnejša. nekje do konca januarja bo postavljeno vse skupaj.

Do takrat ti za rundo, ali dve zmeljem, samo boš moral v Grosupje. Mojepivo pa kolikor vem ne melje, si moraš mleti sam pri njemu.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Ali pa v tem času naredi še eno rundo iz DME. Ne bo žejen, pa malo bo potestiral kako se dodaja hmelj

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Ko te enkrat začne vlečt v all grain skoraj ni več poti nazaj....ko pa prvič vmešaš slad v vodo si pa pečen za vedno. Zapečatiš pa seveda stvar, ko poizkusiš svoje prvo all grain pivo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Se popolnoma strinjam, le za prvo rundo ali dve ga ne bom kupoval, ker moram najprej videt in sprobat takšen postopek, šele potem bo nakup mlinčka. Zato bi najprej kupil mlet slad, šele nato si ga bom sam mlel.

Citat:
tongue-1.gif

evil.gif

zmaga.gif
OK, me veseli, da lahko pri njem naročim, pa da vidim... Mlinček pa pride prej ko slej na vrsto.
wink-1.gif

Nič, bom pri Varilusu naročil zmlet slad, potem pa bom dalje videl... Če bo varjenje kolikor toliko uspešno, ni debate o nakupu in nadgradnjah.

Ko/če se boš odločil za nakup mlina priporočam: http://www.mega-direct.eu/shop/index.php?action=article&aid=13&group_id=1&lang=EN
Jaz ga dobim ta teden, tako da sporočim kako se obnese, sem pa zaenkrat slišal same pohvale...

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Citat:
tongue-1.gif

evil.gif

zmaga.gif
wink-1.gif

Če si iz Maribora, ti ga jaz lahko zmeljem, za vzameno enega piva, ko ga zvariš:)

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Jaz sem nabavil tega iz mega-direct. Opravlja svoje delo. Za normalen denar. Vzel sem pa inox varianto in mdf ploščo.

No forum vse reši, še ponudbo za drobljenje sladu si dobil. A ni pivovarska scena zakon? Sami pozitivni ljudje na kupu.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.