Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Glede na to da so to nove sorte je samo ugibanje kako se obnesejo. Dejansko razen parih craftarjev smo domači pivovarji prvi ki bomo to testirali.

Aromatičen profil hmelja je sicer znan, ampak to nič ne pomeni ker je odvisno kako se obnaša v samem pivu (odvisi od stila) in v kombinacijah. To je pač "trial and error" metoda in veselo na delo pa javljat opažanja tule!
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glede na to da so to nove sorte je samo ugibanje kako se obnesejo. Dejansko razen parih craftarjev smo domači pivovarji prvi ki bomo to testirali.

Aromatičen profil hmelja je sicer znan, ampak to nič ne pomeni ker je odvisno kako se obnaša v samem pivu (odvisi od stila) in v kombinacijah. To je pač "trial and error" metoda in veselo na delo pa javljat opažanja tule!
zmaga.gif

Lohk rečemo, da ponavljamo zgodovino, ki se je že nekje zgodila
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Kaj pa Styrian Eureka? Zadnjič sem jo dobil za nagrado pa nekih konkretnih podatkov (namena) ne najdem razen tega, da ima 9,9 AA

Ima kdo kakšno izkušnjo s tem hmeljem?


Aja, pa še to! Zadnjič je nekdo spraševal za "smrad" okrog WB-06. Sem napolnil fermentor z witbier in dal noter ta kvas in moram povedati, da po 24 urah ni še nobenega smradu ampak prav lepo diši.

Ne boš verjel sem jo prejšnji teden naredil single hop z eureko
smile-1.gif

Lahko ti sporočim, ko bo v kegu
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Evo, moj bad boy je v sekundarcu. pomerjeno z refraktometrom, seveda preračunano ta hip stoji na 1037, sam veha še dela, tko da mal bo še prilezel nižje, upam
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Z US05? to bi moral popapat pod 1020?
Men je S04 iz 1092 pojedla na 1020.
Sicer pa jz in starterji, res nimam sreče. Zadnjič problem z stir platom, sedaj se spravim da ga bom spet delal, pa prevrem vodo v 2L erlenmajerici (lab), pa mi jo je počl :O mislm...ko ma hudič mlade...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Barley wine ja, ta ma pa več ko 20 procentov roasted in nadaljnih deset karamele, pod 1030 ne bo prišel in tud naj nebi.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Pa da malo podelim svojo izkušnjo z vami. pred 12 dnevi sem flaširal nega british pale ale 8malo improvizacije s sladi in hmelji, ki so mi ostajali), pred 2 dnevoma sem opazil, da se na gladini steklenic dela tanka plast bele pene (brez večjih mehurčkov) - po nasvetu kolega in spodnjih navodil sem prvič poskusil s pasterizacijo pive: http://www.volimpivo.ba/printthread.php?tid=475
rezultat - 10 min na temperaturi cca 83 stopinj - potem sem flaše previdno dal v gajbo - in ko sem ravno rekel " dobro, da ni nobena popustila" - BUUUM - ena flaška eksplodira
wink-1.gif
- no dobro - danes zjutraj je bilo še vedno 19 flaš ohlajenih in celih - glede na to, da je penca popolnoma izginila pa smatram podvig za dokaj uspešnega.

je tudi kdo med vami, ki se je že šel podobne eksperimente?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Imaš srečo. Če si fasal recimo okužbo je lahko delež co2ja že krepko preko "normalne" mejo in s segrevanje v steklenicah ustvariš izredno visok pritisk.

Recimo pri 2.5 volumna CO2ja imaš v steklenicah pri 20C cca. 2 bar pritiska, pri 80C pa imaš že preko 5 barov. Načeloma dobre steklenice to "zdržijo", ampak če imaš okužbo in imaš namesto 2.5 vol CO2ja "gejzir" (recimo 5 vol CO2) si pa pri eksplozijah!
grin1.gif


Sicer pa pasterizacijo lahko delaš na nižjih temperaturah (cca. 65C) tako da povečaš čas (30 min), s tem seveda tudi dobiš nižji tlak in manj možnosti za eksplozijo.

Mislim da je nekdo tule na formu že počel te zadeve, na splošno če imaš dobre steklenice bodo zdržale pritisk bolj je problem lom zaradi temperaturnega šoka. Tako da stekelnice moraš "počasi" segrevat in tudi počasi ohlajat, napaka je recimo če jih daš takoj v toplo vodo po možnosti še ohlajene, enako ko jih jemlješ ven se ne smejo prehitro ohladit. Pa pasterizacija uniči zdravilne učinke piva, enako vpliva na aromo/okus zato tudi večina domačih pivovarjev tega ne dela (tudi boljša komercialna piva so nepasterizirana)!
zmaga.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
ja - srečo sem imel, ker sem flaširal v laško flaške - te tehtajo 380gramov, ker navdne rjave flaše, ki se kupujejo tehtajo 270g in v teh si ne bi upal delat karbonizacije - no kakorkoli - če sem s tem rešil 30 l pive pred propadom je bilo vredno truda -
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pozdravljeni, evo spet vprašanje. Ali je možno uporabiti kvas iz fermentatorja iz katerega sem ravno prelil pivo v steklenice in kako se to pravilno izvede ?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Pozdravljeni, evo spet vprašanje. Ali je možno uporabiti kvas iz fermentatorja iz katerega sem ravno prelil pivo v steklenice in kako se to pravilno izvede ?

Najbolj enostavno bo, če čimprej zakuhaš novo pivino in jo preliješ čez ta kvas ki je ostal na dnu.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pa bo zadosti celic v njem za novo fermentacijo? Kako pa bi ga shranil ,če bi slučajno varil šele naslednji dan ali pa čez kak teden?Kako pa je z sterilizacijo?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.084
-8.781
113
Še preveč jih bo.
S sterilno žlico pobereš kvas v steriln kozarec, ki ga zapreš. 1/4 kvasa bo dovolj za novo rundo, če boš delal v roku 1 tedna.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Še preveč jih bo.
S sterilno žlico pobereš kvas v steriln kozarec, ki ga zapreš. 1/4 kvasa bo dovolj za novo rundo, če boš delal v roku 1 tedna.
Ali ga lahko hranim v hladilniku ali raje v zmrzovalniku?
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Pozdravljeni, evo spet vprašanje. Ali je možno uporabiti kvas iz fermentatorja iz katerega sem ravno prelil pivo v steklenice in kako se to pravilno izvede ?

Najbolj enostavno bo, če čimprej zakuhaš novo pivino in jo preliješ čez ta kvas ki je ostal na dnu.
Tole varianto bom pa vnedeljo sprobal upam ,da mi zdrži čez noč .
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.084
-8.781
113
Če delaš v kratkem času, starterja ne potrebuješ.
Starter rabiš, če delaš nov pir čez nekaj tednov, ali če kvas razdeliš na več manjših delov
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.