Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Torej, če prav razumem...

1. začnem variti pivo
2. vzporedno stekleničim enakega - prejšnjo rundo s sladkorjem za karbonizacijo
3. fermentor samo postavim zraven ohlejene pivine in prelijem čez vse? brez pranja, odnašanja usedline.....

je to to?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.084
-8.781
113
Lahko tako.
Še bolje pa je, da iz fermentorja vzameš le del kvasa in to dodaš v novo pivino. Ker kvasa od prejšnje runde je malo preveč za novo rundo. Jasno razen če boš delal res močno pivo z OG 1,090+
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Joj, če bi to naredil (vzel le del kvasa) mi v glavi z velikimi rdečimi črkami odzvanja "OKUŽBAAAAA"!!!!!!! :)

Sem kar malo paničen, da se mi to zgodi. Stvar ega pač ;-)
 

redbeard

Zelenc'
30. nov 2015
11
0
1
@pocast

Kako ti je kaj uspel starter z "homemade" stir plejtom?
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Torej, če prav razumem...

1. začnem variti pivo
2. vzporedno stekleničim enakega - prejšnjo rundo s sladkorjem za karbonizacijo
3. fermentor samo postavim zraven ohlejene pivine in prelijem čez vse? brez pranja, odnašanja usedline.....

je to to?

Uporabiš samo četrtino usedline, če boš prelil čez celotno usedlino bo ester party zaradi over pitcha.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Joj, če bi to naredil (vzel le del kvasa) mi v glavi z velikimi rdečimi črkami odzvanja "OKUŽBAAAAA"!!!!!!! :)

Sem kar malo paničen, da se mi to zgodi. Stvar ega pač ;-)

Namočiš žlico v razkužilo, odvzameš ven četrtino posteljice in rukneš v novo rundo. Kje bi mel že kle okužbo? Če bolje pa da to vmešaš v del pivine in vliješ potem not, podobno kot štarter.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citat:
Uporabnik redbeard pravi:
@pocast

Kako ti je kaj uspel starter z "homemade" stir plejtom?
smile-1.gif

Moj home made stir plate je dobro opravil nalogo že trikrat, s tem, da je prvič delal 7 dni. Je pa res, da sem ga motral poservisirat, ker so se odlepil magnetki.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik redbeard pravi:
@pocast

Kako ti je kaj uspel starter z "homemade" stir plejtom?
smile-1.gif

Moj home made stir plate je dobro opravil nalogo že trikrat, s tem, da je prvič delal 7 dni. Je pa res, da sem ga motral poservisirat, ker so se odlepil magnetki.

Stir plate je kull, edin magnetki so prešvoh, zato dam zdej nove gor.
Ker je bila panika in sm že vse pripravil pa ni delal, sem raje dodal še 1L pivine pa en paketek kvasa, ter vse skupaj prelil v 10L plastični bidon (tisti ki so za vino). Tako sem 6L starterja vsako uro prešejkal (po noči seveda ne) kot kaže je uspelo, saj je pojedel 100L ESB-ja. Do naslednjič pa seved zrihtati stirplate, pa večjo erlenmajerico
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Erlnmajerice zame osebno večje kot so boljše je :D
Za pivovarje ki niso pacienti tko kot jz :D so pomoje 2L čist dost (torej za batche med 20-40L)
Magnetek meni najbolj ustreza tako velik kot je razmak magnetkov na mešalu. torej nekje med 2-3cm
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Joj, če bi to naredil (vzel le del kvasa) mi v glavi z velikimi rdečimi črkami odzvanja "OKUŽBAAAAA"!!!!!!! :)

Sem kar malo paničen, da se mi to zgodi. Stvar ega pač ;-)

Namočiš žlico v razkužilo, odvzameš ven četrtino posteljice in rukneš v novo rundo. Kje bi mel že kle okužbo? Če bolje pa da to vmešaš v del pivine in vliješ potem not, podobno kot štarter.

Probam ob prvi priliki. Bo kar bo
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A ste kaj pogledali cene hmeljev kako lepo rastejo?
smile-1.gif

Sicer ne dobim sedaj grafa, ampak ena od "pivo rating" strani je prikazala zanimivo analizo vpliva stila na povprečno oceno piva. Glede na njihove podatke so bolj hmeljena piva avtomatično bolje ocenjena, torej recimo double/imperial IPA imajo v povprečju višje ocene od klasičnih IPA in tudi slednje imajo mnogo višje povprečne ocene od APA stila. Korelacija je torej preprosta, več hmelja (arome/okusa) ima pivo, boljšo oceno dobi = trg preferira močno hmeljena piva. Sej tudi v novih BJCP stilih so kategorijo IPA piv razširili iz 3h na 10 podstilov kar kaže na popularnost "hmelja" v pivu.

Zaradi tega in zaradi vzpona ameriške crafterske scene so tudi cene hmelja ustrezno korigirane. Za nekatere popularne vrste hmelja je namreč že sedaj povpraševanje večje od ponudbe, boljše craft pivovarne v ameriki imajo zakupljene celotne količine že za nekaj sezon vnaprej ...

Preden začne kdo vlagat v borzo hmelja pa samo opomba da se proizvodnje količine močno povečujejo (hmelji so zasajeni ampak še ne "proizvajajo" strožkov), na trg prihajajo alternativni hmelji tudi iz drugih delov sveta, recimo iz evrope (ki je še vedno glavna proizvajalka hmelja) pa na azijce (kitajci) ne smemo pozabit. Dalje se od stilov revolucijo pričakuje na belgijskih stilih tako da se zna zgodit da bo "hmeljni mehurček" slejkoprej počil oz. se bo situacija obrnila. Kdaj se bo to zgodilo je pa težko rečt.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
wtf???
Sedaj sem bil na hopsijevi strani. Večina hmeljev se je podražila za 50%, nekateri celo za 120%
shit, sam to je pa res že bolano....jah bomo pa črtal IPA iz receptov :D
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
wtf???
Sedaj sem bil na hopsijevi strani. Večina hmeljev se je podražila za 50%, nekateri celo za 120%
shit, sam to je pa res že bolano....jah bomo pa črtal IPA iz receptov :D

Sej se da dobro IPO naredit tud iz SLO hmelja
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
ok to se strinjam!
Sam kaj k se je tud ta konkretno podražil, ostane mi sam še da svojga sadim :D :D
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.