Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik header pravi:
Žal se datoteke ne da prenesti.
Nič hudega bom pa prepisal v beersmith-a.
Hvala!

Sem bil malo prehiter! Sem uspel dobiti datoteko.
cool-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Aja, sam tolk, tole je delovna verzija mojga pale ala, ker se skos spreminja. Body je vedno enak, hmelj pa eksperimentiram. Dons recimo ni nakonc nič Aurore, sam Golding, ko dobim pa še cascade, po pa žurka.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Aja, sam tolk, tole je delovna verzija mojga pale ala, ker se skos spreminja. Body je vedno enak, hmelj pa eksperimentiram. Dons recimo ni nakonc nič Aurore, sam Golding, ko dobim pa še cascade, po pa žurka.

Kje pa ti nabavljaš hmelj in kako ga shranjuješ, če kupiš večjo količino.
Razmišljam, če bi kupil večjo količino (1kg) in bi jo razdelil po vrečkah in potem zmrznil.
Kako pa ostali shranjujete/nabavljate hmelj?

P.S.
Moj prvi all grain batch (pale ale) pa po enem tednu še vedno spušča mehurčke na 7 minut (kvas s-04 temp. 22°c).
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Kaj pridobiš s tem, da recimo nekaj hmelja za aromo dodaš zadnjih 15min, nekaj 10min pred koncem in še nekaj 5min pred koncem namesto, da daš celo količino naenkrat recimo 10min pred koncem vrenja?

Ker se različne arome v hmelju (ni samo ena aroma) različno hitro "uničijo" (vonj hmelja ki ga ti čutiš ko kuhaš pivo je dejansko "aroma" ki uhaja iz piva). Zadeva meji na perfekcionizem in če nisi ravno ekstra poznavalec z izostrenimi čutili navadno ratzlike sploh ne boš opazil oz. jo težko definiraš.

Za začetnika, sploh za ale piva je itak najbolje uporabit metodo "dveh hmeljev", torej na začetku kuhanja hmelj za grenkobo in na koncu kuhanja hmelj za aromo. Mogoče za svetla in lahka ale piva velja probat še "dry hopping", ker s tem se dejansko občuti celotno aromo hmelja. Sam sem nad dry hoppingom precej navdušen in ga veselo uporabljam za IPA in pale ale!

Višja stopnja uporabe hmelja je pa kot rečeno uporaba kombinacij hmelja za aromo oz. uporaba hmelja na bolj sofisticiran način. Recimo za lahke lagerje (pilsner) in nekatere nemške lagerje se ne uporablja klasične metode dveh hmeljev, ampak se uporablja recimo "aged hops" oz. pridobivanje grenkobe iz aromatičnih vrst hmelja.
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Zanima me nekaj v beersmithu in sicer mash profil, izbrale sem single infusion profil in mi piše naj dodam na 9,5kg sladu 24,7l vode pri temp. 74 C in počakam 60min pri 66C, ok to razumem ni mi pa jasno potem spodaj piše da naj fly sparge -15,69l vode pri temp, 76C hočem pa imeti 40l pivine. Ali je dobro da dodam vseh 40l vode za 60 min al naj 25l in potem še preostanek vode pustim v mashtunu za nevem cca 20min (videl nekje na youtubu :D )?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
Delaš lahko na vse možne načine, stvar osebne preference.

Načeloma je tako da je optimalno razmerje med vodo in pa zrnjem 2.5:1, ampak to je raztegljiv pojem ki vsebuje še malce več znanosti odzadaj. Tudi če daš vso vodo takoj na začetku načeloma ne bo problema. Več vode ti bo verjetno dvignilo pH, ampak za piva ki niso narejena samo iz osnovnega sladu mislim da tu ne bo problema. Če slučajno bo problem oz. bo pH na meji boš itak videl v efektivnosti ki bo nižja oz. kasneje ko se lotiš perfekcije se lahko igraš tudi s pHjem in pa idealnim razmerjem voda/slad.

Fly sparge je postopek ko vodo postopoma polivaš čez zrnje in ga izpiraš. Lažji način je da prvo vodo po drozganju izpustiš, dodaš ponovno ustrezno količino vode, premešaš in počakaš 10min ter potem ponovno izpustiš še to drugo vodo.

Če nimaš opcije da narediš mashout celote na temperaturi 76C je bolje da potem delaš dvostopenjsko ker bo boljši izkoristek (pri 76C je stvar bolj tekoča in več sladkorja in vode odteče).

Aja od 40l piva ki ga dobiš na koncu moraš upoštevat še izgube, ki bodo ostale v zrnju in pa vodo ki izhlapi. Upam da veš da 40l vode na inputu na koncu ne bo dalo niti približno 40l piva!
grims-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Ne pozabi si beersmith nastavit na tvojo opremo in prilagodit pomembne stvari, kot je recimo koliko vode ti povre v eni uri. Meni je povre precej manj od navadnega lonca recimo, ker je odprtina zgora kar majhna.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Spet eno vprašanje z moje strani, je kdo že polnil pivo s 4 enot CO2 v nepovratne steklenice? Na začetku teme je že tekel pogovor o tem, tako da za povratne (rjave, tudi mehanske) me nekako ne skrbi, ker imam pa kar nekaj nepovratnih (Erdingerjeve) pa nisem povesem prepričan ali bi bila to pametna ideja. Utisevalec je sicer omenil, da je brez problema že polnil z 2.8 enotami...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
4 volumenske deleže CO2ja? Načeloma bi povratne steklenice in pa tudi kronski zamaški tole zdržali BP. Načeloma pravim, ker tudi povratne steklenice s časom dobivajo mikroraze pa razne udarce kar jim zmanšujejo trdnost, tako da ni nujno da bodo vse zdržale.

Pri nepovratnih je odvisno od kvalitete ker imaš 100 in 1 obliko in pa debelino stekla, nekega pravila ni. Verjetno bi večina zdržala, lahko pa kakšno tudi raznese. Sam se nebi preveč igral s tem.

Sicer pa kaj misliš noter točit? Pri takem pritisku ne pozabi da moraš pivo ohladil pred točenjem, pri sobni temperaturi bo šlo pol piva ven!
grin1.gif


Za večje pritiske se sicer uporablja šampanjske steklenice, kolikor sem gledal imajo naše penine flaške ki omogočajo tudi kronske zamaške (so sicer večjega premera od klasike, mislim da 29mm).
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Namen imam zvariti bavarsko pšenično (hefeweizen) in po Palmerju naj bi bilo za te značilno med 3.3 in 4.5 enotami CO2. Tudi nekje drugje sem zasledil, da naj bi imela Paulaner in Franziskaner okoli 4 enot, Schnneider 3.5 ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
Sam sem za pšenično dal 170g sladkorja na 20l, to ustreza cca. 3m enotam CO2ja (šlo je za povratne steklenice). Pivo je kar ok karbonizirano saj naredi samo peno tudi če ga počasi nalivaš v kozarec. Tako da če imaš samo nepovratne steklenice bo tudi 3 enote ali pa mogoče celo manj zadovoljivo.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Računal sem tam okoli 240g za 20l, bom premislil, upam da bi šlo na kake 3.5, sicer pa 3 ali do 3.3.. Imam kar nekaj povratnih steklenic, nisem pa siguren, da bi imel za cel batch, moram prešteti.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
Osebno ti svetujem da ne greš čez 3, vsaj ne če boš zbiral nepovratne flaške povsod naokoli!
grin1.gif


Recimo steklenice za nemška pšenična piva pa tudi belgijska "povarjena" piva so precej debelejše od klasičnih povratnih pri nas, poleg tega je pomembno tudi kako so oblikovane (nekako so longneck-i na slabšem ker se sile ne porazdelijo enakomerno, razne flaške ki imajo odlite logotipe so pa tudi pod vprašajem).

Sem pa tudi že enkrat v tem topicu omenil da je pritisk močno povezan s temperaturo. Ta povezava je pomembna za klasične "servirne temperature" za določene tipe piva. Tako imaš ale piva, ki imajo nizko stopnjo karbonizacije (recimo 2) enostavno zato ker se točijo pri občutno višjih temperaturah (okoli 12C, temne in močne celo na višjih T) kot pa lagerje (ponavadi 6-8C), pena oz. dejanski efekta karbonizacije pa bo pri pravi servirni temperaturi pri obeh pivih enak! Weizene se toči še pri nižjih temperaturah kot pa lagerje (ponavadi okoli 4C), zato morajo biti tudi bolj karbonizirani da dobiš ustrezno peno. Glede na to da imaš doma verjetno samo en hladilnik in je v njem vedno enako temperaturo (recimo 6-8C) lahko pšenično pivo karboniziraš ustrezno manj oz. po drugi strani če nočeš da je klasični pale ale totalno "flat" ga moraš karbonizirat vsaj na 2.5 če ga piješ iz hladilnika.

Aja, sam v času ko poteka karbonizacija dam flaške vedno iz varnostnega vidika v omaro za eksploziv (no dam jih v klasične gajbe za pivo s tem da poskrbim da je na vrhu vsaj še ena gajba nečesa drugega da slučajno ne poletijo pod strop)!
tongue-1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Danes sem polnil Australian pale ale v flaše, za karbonizacijo dal cca 120 g sladkorja za 22 l, me pa zanima če je to normalno, da ni bilo nobene pene pri polnjenju, ali bo pomanjkanje pene tudi ob uživanju??
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Imam za pol batcha povratnih in za pol nepovratnih, tako da se verjetno ne bom hecal in se držal meje 3 (razen če mi uspe "pridelati" dovolj povratnih v naslednjih tednih).

@borut62: ne skrbi, pri meni je bilo podobno, za 19L sem dal 85g sladkorja in se pri flaširanju ni penilo niti malo, ko je bil čas za degustiranje pa je bilo dovolj pene.
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Danes sem polnil Australian pale ale v flaše, za karbonizacijo dal cca 120 g sladkorja za 22 l, me pa zanima če je to normalno, da ni bilo nobene pene pri polnjenju, ali bo pomanjkanje pene tudi ob uživanju??

Ali si dajal sladkor v steklenice ali si naredil batch priming?
Ko sem jaz dajal sladkor v steklenice se je precej penilo pri batch primingu pa se nič ne peni.
Sam sicer dodajam malo več sladkorja tudi v ale piva, ker imam rad, da je v pivu malo več CO2.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Danes sem polnil Australian pale ale v flaše, za karbonizacijo dal cca 120 g sladkorja za 22 l, me pa zanima če je to normalno, da ni bilo nobene pene pri polnjenju, ali bo pomanjkanje pene tudi ob uživanju??

Ali si dajal sladkor v steklenice ali si naredil batch priming?
Ko sem jaz dajal sladkor v steklenice se je precej penilo pri batch primingu pa se nič ne peni.
Sam sicer dodajam malo več sladkorja tudi v ale piva, ker imam rad, da je v pivu malo več CO2.

sladkor sem dajal v steklenice in sicer tako, da sem prevrel določeno količino vode, nato jo hladil, vmes raztopil v njej celotno količino sladkorja in ko je imela sladka voda enako temperaturo kot pivo, sem doziral točno količino v steklenice in nato polnil.Količino sem razdelil na št. steklenic in sladkor polnil z injekcijo to je 5 ml v steklenico.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
Če ni bilo pene peno je to ok, v bistvu je penjenje slabo ker to pomeni da se vrenje še ni končalo oz. da iz piva še vedno izhaja co2. Penjenje se lahko pojavi če dodaš "suh" sladkor v steklenice, to je pa normalno ker se pač sladkor raztaplja v pivu. Enako se malce več penjenja pojavi če so steklenice suhe.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.