Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
To misliš kakšen sod/cisterno za vino? Pomojem če statično zdrži vino, potem tudi med kuhanjem ni neke posebne razlike. Sam bi predvsem bil pozoren na dno posode in pa vare tam okoli. Zna bit da se bo med temperaturnim raztezanjem material popustil.

Vem pa da eni kuhajo sok v cisterni za vino, tako da da se vse!
smile-1.gif

Aja pa nek klasičen enofazni grelec (2kW) bo grel 80l tekočine celo večnost! Recimo plinski gorilniki so ponavadi moči med 10-15kW.

ja mislim cisterna za vino, v njej bi se grelo cca, 50 l končne pivine in grelec cca. 3,2 kW, dno bi že dodatno ojačal spodaj, za zvare sem pa glih skeptičen

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.954
9.494
113
Sam bi bolj priporočal staro dobro preverjeno klasiko. Odrezan RF sod za pivo. Iz tega stisneš cca 38-40l piva. Še boljše bi bil ameriški, ki ima 15 galon, 56 litrov, sam je tud evropski čist OK glede količine. Ti sodi so robustni in ni variante, da ga prekuriš.

3,2 kilovatni grelec bo pa pomojem celo večnost rabil, da ti bo pivina zavrela. Mnogo bolje se mi zdi plin.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.136
4.115
113
Ja pametno je prej pognat kalkulacijo, če ne drugega da se pripraviš na cel dan dela!
grims-1.gif

Kalibo koliko stane (prazen) pivski sod ker si ravno na tekočem?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.954
9.494
113
Redna cena je 50 EUR. Če maš pa mal vez je pa tud manj. Mene sta dva koštala skupaj 50 EUR in še nadaljnih 120 sem dal za dve stojali z gorilci, regulatorji in že odrezan glanc nov sod Jadranske pivovare split, ki mi služi kot kuhalni kotel. Una dva sta bla obuškana da je blo veselje, pa sem jih uspel prek kolega gostinca zamenjat za manj obuškana. Se pa kar namučiš, preden jih odrežeš.

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ja pametno je prej pognat kalkulacijo, če ne drugega da se pripraviš na cel dan dela!
grims-1.gif

Kalibo koliko stane (prazen) pivski sod ker si ravno na tekočem?
hvala za kalkulator-dobra zadeva, drugače pa ustvarjam klona od Spiedel Breumaister, tak da so zadeve nekako že zdimenzionirane

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Ravno mi vre pivina za prvo rundo (BIAB) all grain. Malo sem se zanima kje bi dobil slad bližje Kranja pa sem naletel na firmo v Šenčurju, ki uvaža WEYERMANN slade. Dobiti se jih da v 5kg, 25kg ...
Cenik je v priponki.

Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Oprosti! Hodim vmes gledat kako mi na štedilniku vre pivina pa mi je to všlo.

VSB d.o.o. Šenčur

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Kolikšne moči naj kupim plinski gorilec za vretje ~ 23l pivine v loncu premera 38cm (30l)?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.136
4.115
113
Un tamali od Gorenca (serija G1) z nogicami je ok, mislim da ima 8kW in širino nogic 30cm. Posode premera tja do 40cm in pa prostornine tja do 50l bo grel čisto solidno.

Večji (serija G2) so široki 40cm in imajo moč 12.5kW. Ti pridejo v poštev za večje posode (50l+).

Pretiravat z velikostjo nima smisla, vseeno je fino če ti segreje tisto vodo ki jo rabiš v manj kot pa pol ure. Kuhinjski so ponavadi okoli 3-4kW kar je za 20l+ že malce dolgotrajno, že tako se ti zdi da je ves proces kuhanja in potem vretja piva eno samo čakanje!
evil.gif

Glede slada (VSB d.o.o), če imaš info kako se da te ljudi kontaktirat oz. kako se da naročat od njih ker še google ve bolj malo!
cheer.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.954
9.494
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
ti pivski sodi niso glih prava stvar za mojo zadevo

Vidim ja, delaš klon tegale nemškega sistema. Vso srečo, upam, da rata. Sam sem zadevo malo, oziroma proti temu, kar imaš v planu ti, zelo poenostavil.

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
ti pivski sodi niso glih prava stvar za mojo zadevo

Vidim ja, delaš klon tegale nemškega sistema. Vso srečo, upam, da rata. Sam sem zadevo malo, oziroma proti temu, kar imaš v planu ti, zelo poenostavil.
v kakšnem smislu?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.954
9.494
113
V tem, da uporabljam sistem treh kotlov iz pivskih sodov. Enega za pripravo vroče vode, drugega za drozgalni kotel, ki je izoliran in ima dvojno dno in tretjega za kuhanje. Za pretakanje vroče vode navzdol uporabljam gravitacijo. Celo stojala nisem sešvasal, ker v garaži nimam prostora, tako imam grelni kotel na ponku, mash tune na nizki mizici in kuhalnega na tleh.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Za eno priložnost bi rad naredil posebno serijo piva in jo opremil z etiketami. Problem je ker vse te etikete (naprintane) predobro primejo in je potem to težava spravit dol.
Ima kdo izkušnjo s kakimi drugimi etiketami, ki bi imele lepilo da se ga da z vodo dol spravit? Ali pa kak drug predlog.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.136
4.115
113
Kupiš navaden bel ali barvasti pisarniški papir (80-120g) v A4 formatu v željeni barvi in sprintaš vsebino (jst to delam s ČB lasercem na baravsti papir, če imaš "barvast motiv" pač daš bel papir pa printaš v barvah). Meni gre na en list 3x3 (9!) etiket širine 6cm ki jih s skalpelom (olfičem, giljotino) zrežem.

Za lepilo uporabim Mekol (belo lepilo za les/papir) ki ga dobro razdredčim v mlačni vodi (redčenje 1:10 ali pa celo 1:20), bistveno je da lepilo ni več lepljivo ampak lepo tekoče. Potem s čopičem namažem zadnjo stran etikete, nalepim etiketo na flaško in pustim da se posuši (ene 12h na toplem, to itak delam medem ko se izvaja karbonizacija).

Efekt nalepk je da se držijo 100% na flaški, če jih potopiš pa za 5 min v vodo (lahko tudi malce detergenta) pa se etikete same odlepijo. Nič drgnjenja, nič pucanja!
cheer.gif

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Za eno priložnost bi rad naredil posebno serijo piva in jo opremil z etiketami. Problem je ker vse te etikete (naprintane) predobro primejo in je potem to težava spravit dol.
Ima kdo izkušnjo s kakimi drugimi etiketami, ki bi imele lepilo da se ga da z vodo dol spravit? Ali pa kak drug predlog.
eni lepijo tudi z mlekom, baje sprintaš dizajn na navaden papir, obrežeš namočiš v mleko in nalepiš, nisem še sprobal, me pa zanima če se ti tisk ne razmoči.

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Jaz pa jih lepim kar z lepilom uhu za papir pa se tugi v hladilniku ne vihajo. Ko pa steklenico namočiš v vodo gre pa zelo hitro dol brez sledu.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.