Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Za eno priložnost bi rad naredil posebno serijo piva in jo opremil z etiketami. Problem je ker vse te etikete (naprintane) predobro primejo in je potem to težava spravit dol.
Ima kdo izkušnjo s kakimi drugimi etiketami, ki bi imele lepilo da se ga da z vodo dol spravit? Ali pa kak drug predlog.
eni lepijo tudi z mlekom, baje sprintaš dizajn na navaden papir, obrežeš namočiš v mleko in nalepiš, nisem še sprobal, me pa zanima če se ti tisk ne razmoči.

x2 za mleko.
Sprintaš z laserjem na navaden papir, obrežeš, namočiš v mleko in stisneš na steklenico.
Z viledo pritisneš da popivna odvečno tekočino in to je to.
Drži tudi ko se nabere kondenz, če namočiš za minuto v vodo popusti.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
V nedeljo sem - vse tako kaže - uspešno naredil prvi batch po BIAB metodi in po receptu, ki mi ga je predlagal @utisevalec.
Še enkrat najlepša hvala @utisevalcu za vse napotke!!!
Presenetil pa me je izredno močan vonj hmelja (columbus), ki se je sproščal ob vrenju.
Zanima me kako se odločate za vrsto hmelja in časovno dodajanje le tega.
Kaj pridobiš s tem, da recimo nekaj hmelja za aromo dodaš zadnjih 15min, nekaj 10min pred koncem in še nekaj 5min pred koncem namesto, da daš celo količino naenkrat recimo 10min pred koncem vrenja?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Pri hmelju sem še bolj bos. Literatura je pa na poti. Odločil sem se pa po intuiciji za auroro kot prvi in edini hmelj za prvi pale ale in odločitev je bla kar OK, moj zmrzovalnik zdaj premore še Golding, prihajata pa Cascade in Magnum, potem pa počasi še ostali. Prihaja pa še literatura. Teorije o hmelju ne poznam še dobro in to bomo spremenil
smile-1.gif
Vse kar vem je, da hmelj vsebuje dve vrsti eteričnih olj, ena so za grenčico in rabijo dlje časa da pridejo v pivo, zato jih dodamo na začetku, druga so za okus in aromo in z vretjem izparijo, zato se dodajajo proti koncu ali celo v fermentor.
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
@kalbo
Za naslednji batch bom naredi guinnessa po receptu kot sem ga videl iz slike beersmitha iz tvojega bloga. Kot sem videl si tudi za guinnessa uporabil aurora hmelj. Aurore nimam bom pa namesto tega hmelja uporabil Northdown hmelj, ki ima podobno alfa kislino. Jaz trenutno delam naenkrat samo 15l pivine zato mi je 1kg hmelja kot bi ga lahko kupil v hmezadu preveč.
Hmelj pa sem zaenkrat naročal pri samsvojpivovar, ki ima (po naročilu) veliko izbiro hmelja vendar ravno aurore trenutno ni bilo za dobavit.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Za stout nima veze, uporabiš katerikoli hmelj za grenčico, ki ga imaš. Tegale Guinnessa sem pa ravno danes odprl in je po dveh mesecih v kleti še boljši. Stout se hmelji samo za grenčico...seveda po propisima, lahko pa narediš, čist kar ti paše, in to je čar homebrewinga.
Tile dve naši spletni trgovini me pa mal jezita, čeprav tud sam naročim kaj od njih, in sicer s cenami. Ma ne moraš sladu, ki ga kupiš za 0.79 EUR po kili prbit cene 1,6 EUR Prvi je bil sicer do DDVja še znosen, zdaj je pa tud on ponorel s cenami. Ma raj grem peš v Žalec in lastnoročno prvlečem vrečo slada, kot da plačam oderuško ceno.

Če si pa z okolice LJ, ti pa za eno rundo Aurore šenkam, samo povej.
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Kar se tiče cen imaš čisto prav! Ampak kaj hočemo! Če želimo robo v primernih (malih) količinah moramo pač plačevati dražje.
Žal nisem iz okolice LJ. Sem iz okolice Kranja.
Hvala za ponudbo za Auroro vendar bom vseeno poizkusil z hmeljem ki ga imam.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
evo moje nove pridobitve, mlinček za slad DIY
1941024-IMG_20140125_133241.jpg
 

Priponke

  • 1941024-IMG_20140125_133241.jpg
    1941024-IMG_20140125_133241.jpg
    44,6 KB · Ogledi: 333
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Evo, zdele se spravljam flaširat moj Stout. Se že paca sirup not. Meritve, spet na 1020, identično, kot oba prej z s04, s to razliko, da je tale začel precej višje na 1050.. Evo, za prmej dam naslednjič not us05, pa da ga vidmo. Sicer se okol okusa niti malo ne pritožujem, rata tak meal in a glass. Tale je malo drugačen od Guinnessa na blogu, not je še cara ruby, namesto black slada je pa čokoladni. Tole naj bi bla ena osnova za dvojno čokolado.

Jutri gre pa moj klasik pale ale na ogenj, ker mi zaloge pohajajo. Naslednji teden enkrat grem v Hmezad, če se kdo pridruži, častim furo iz Ljubljane.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
A to je ta od kitajčka?
ma kaki kitajček, domeči prekmurček, lastna izdelava
aplauz.gif


Ti si čist divji, tole patentiraj, grem stavit, da maš odjemalcev malo morje
smile-1.gif
za patentirat glih ni, ker sem gledal dol po youtubu tak od oka, ampak melje pa fajn, vaga pa tudi enih 5kg
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
@kalbo
Ali mi lahko posreduješ tvoj recept za pale ale v beersmith obliki.?
Seveda, če ni skrivnost. Najprej bi rad preizkusil preizkušene recepte predn se lotim svojih.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Ni skrivnost, evo. Mash 66 stopinj eno uro.
1941172-KalboPaleale.jpg
 

Priponke

  • 1941172-KalboPaleale.jpg
    1941172-KalboPaleale.jpg
    97,2 KB · Ogledi: 383
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Hvala!
Upam, da nisem preveč zahteven, če te prosim, da recept izvoziš iz beersmitha.
Potem ga lahko jaz samo uvozim in pretvorim v beersmithu glede na mojo opremo (lonec).
Tako bom imel manj napak glede na to da sem nov v tem.
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Glede na to da se pogovarjate o BeerSmithu. Kje se da dobiti delujočo, ne-trial verzijo? Pa še, kakšna je prednost uporabe BeerSmith programa v primerjavi s kalkulatorji, ki jih ponuja stran Brewer's Friend?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
Glede na to da se pogovarjate o BeerSmithu. Kje se da dobiti delujočo, ne-trial verzijo? Pa še, kakšna je prednost uporabe BeerSmith programa v primerjavi s kalkulatorji, ki jih ponuja stran Brewer's Friend?

Da se jo dobiti tako, da jo kupiš
cool-1.gif

Lahko pa me kontaktiraš na ZS pa ti sporočim še kaj več.
Kar pa se tiče programa pa je zame kot začetnika več kot odličen!
Zajem vse kar ponuja stran Brewer's Friend in še veliko več na enem mestu. Poleg tega z strani beersmith lahko potegneš dol recepte in jih potem lahko avtomatsko pretvoriš glede na tvojo opremo in željeno količino pivine.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
Glede na to da se pogovarjate o BeerSmithu. Kje se da dobiti delujočo, ne-trial verzijo? Pa še, kakšna je prednost uporabe BeerSmith programa v primerjavi s kalkulatorji, ki jih ponuja stran Brewer's Friend?
Mislim, da je pa to eden izmed programov, ki se jih ne kreka. Ni ne vem kakšen strošek. Je pa to najboljši brewing softver ki se jih da dobit.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.963
9.502
113
Ni problema
smile-1.gif
. Ne se ustrašit delanja svojih receptov. Tale pale ale ima samo osnovni slad in 10 procentov karamel slada, hmelj dodaš in merkaš, da indeks podoben. Nimaš kaj posebnega zafrknit. Zanič ne bo. Prenesi in končnico spremeni v bsmx.

PS: Vsi smo novi v tem
smile-1.gif
 

Priponke

  • 1941369-kalbopaleale(2).jpg
    19,8 KB · Ogledi: 220
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.