Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Kaj pravite na ta sod za varjenje? Ga mogoče že kdo ima?

http://www.dobracena.si/izdelki-za-kmetijstvo/sod-beli-z-navojnim-pokrovom-pipico-in-vrelno.html
1944082-sod_aw_big.jpg
 

Priponke

  • 1944082-sod_aw_big.jpg
    1944082-sod_aw_big.jpg
    4,8 KB · Ogledi: 353
Nazadnje urejeno:

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Imam tak 30L sod in je čisto OK. Veha je sicer manj primerna, ker je pretežka, tako da ne vidiš kakšnih mehurčkov le rahlo privzdignjena je. Mogoče jo sod malce težje oprati, ker nima ravnih robov (izbokline za ročaj ipd.).
 
Nazadnje urejeno:

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Podobn sod imam tut js sm da je zelen 30l in zame je tut čis vredu. Kar se tiče pranja se umazanija nabere le na tistem delu kjer se dela pena in gre z vročo vodo lepo dol.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Kakoj merite FG pred vretjem pivine? Ali pomerite vročo pivino in potem preračunate vrednost ali je bolje počakati, da se pivina ohladi na 20°c in potem pomeri?
Prvič sem pomeril vročo pivino in sem dodal vodo , da sem prišel na tarčno vrednost. V nedeljo imam namen delati guinnessa po @kalbovem receptu (BIAB) pa me to zanima zato, ker se zaenkrat še orientiram na FG in ne na tarčno količino pivine. Mogoče pa bom poizkusil, da se bom orientiral na tarčno količino.
ker imam 30l lonec in bi rad naredil končno količino 20l bom za drozganje uporabil 20l vode in potem izpiral slad do tarčne FG oz. tarčne količine pivine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Verjetno misliš OG (original gravity)? FG (final gravity) je končna gostota ki jo meriš na koncu.

Sam 10 min pred koncem vretja vzamem vzorec, shladim vzorec v ledeni vodi (traja 5 min za 1dcl), pomerim SG in temperaturo in potem vlijem vzorec nazaj v pivino. Preko kalkulacije potem zračunam normalizirano vrednost glede na umeritev hidrometra.

Lahko sicer pomeriš tudi vročo pivino, ampak sta tu dva problema. En problem je da hidrometer lahko poči, drug problem je pa da se pri višjih temperaturah gostota precej hitreje spreminja (po domače povedano med 20 in 30C imaš ti cca. dve točki razlike, pri 90-100 je pa razlika skoraj 8 točk, torej za 1C pade temperatura imaš že napako ranga ene gravitacijske točke in pri 100C verjemi da pada temperatura za 1C v parih sec).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Kakoj merite FG pred vretjem pivine? Ali pomerite vročo pivino in potem preračunate vrednost ali je bolje počakati, da se pivina ohladi na 20°c in potem pomeri?
Prvič sem pomeril vročo pivino in sem dodal vodo , da sem prišel na tarčno vrednost. V nedeljo imam namen delati guinnessa po @kalbovem receptu (BIAB) pa me to zanima zato, ker se zaenkrat še orientiram na FG in ne na tarčno količino pivine. Mogoče pa bom poizkusil, da se bom orientiral na tarčno količino.
ker imam 30l lonec in bi rad naredil končno količino 20l bom za drozganje uporabil 20l vode in potem izpiral slad do tarčne FG oz. tarčne količine pivine.

Preden zaženem gorilec za vretje vzamem vzorec in ga potunkam v hladno vodo, da se shladi na 20 stopinj in pomerim PBG. Ko končam vretje spet vzamem vzorec in pomerim OG, preden flaširam pomerim FG.

Se pa kaj dosti ne sekiram, če je razlika med rundami, ker nimam komercialne pivovarne, kjer rabiš konstantnost. Je pač runda 3/2013 malo drugačna od runde 1/2014.

Na tvojem mestu bi moj recept zmetal v beersmith in s količino poizkusil ujeti OG in mash temperaturo, za ostale parametre v moji beersmith datoteki se nebi preveč sekiral, boš pač dobil svojega Guinnessa in ne mojega, ali pa svoj pale ale in ne mojega. Lahko bo pa tvoja verzija recepta boljša. Recept je pa po principu 70/10/10/10
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
@kalbo
In koliko imaš mash temperaturo za guinnessa?
Meni beersmith pokaže 68,9°C 60min. Delam pa po BIAB metodi (full body).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
66-67 stopinj je blo. V Beersmithu je bil pa izbran medium body. Se mi pa zdajle paca v flašah še en stout, malo močnejši, namesto black slada je chocolate. V Soboto bo prva proba. Pomoje bo to osnova za double chockolate stout.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Za dry stout, sploh če je v igri še kaj karamelnega sladu čez 65C nima smisla ker ne bo več dry (pa obvezno za 90min).

Ker se je končno začela zima, time for lagering!
nahrung002.gif

primarnnaflow.jpg
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
Ja, za dry bi moral izbrat light body. Jest mam rad stoute mal na sweet, zato sem udaril srednjo vrednost 66, 67 stopinj.

Ti si pa priden
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
Aja, pa niti slučajno ne mislim delat klona Younsovega dvojnočokoladnega, ker tist čokoladni taste je mal pogoljufan. Sumijo jih, da pred pasteriziranjem dodajo sladkor in seveda ekstrakt čokolade.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Citat:

Ingredients: Pale ale and crystal malt, chocolate malt, special blend of sugars, Fuggle and Goldings hops, real dark chocolate and chocolate essence.
Chocolate malt and real dark chocolate are combined with Young's award winning rich, full flavoured dark beer to craft a satisfyingly indulgent, but never overly sweet experience.

Bolj kot čokolada je meni moteče "special blend of sugars" kar verjetno pomeni da zelo verjetno dodajajo laktozo ki da sladek okus brez priokusov. Meni ravno zaradi tega ker me "sladkor popraska po grlu" tole ni dobro pivo oz. je pač desertno pivo ki ga popiješ zraven potice (kot pri vinih muškat). Pitno vsekakor ni.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.980
9.513
113
Sva na točno isti valovni. Sam mam v mislih dodat kakao prah pred koncem vretja in nekaj tega pred flaširanjem.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:
Imam tak 30L sod in je čisto OK. Veha je sicer manj primerna, ker je pretežka, tako da ne vidiš kakšnih mehurčkov le rahlo privzdignjena je. Mogoče jo sod malce težje oprati, ker nima ravnih robov (izbokline za ročaj ipd.).

Danes sem dobil sodček. Drugače je videti ok samo moti me, ker je pipica 6cm od dna in ne manj.
Kako pa potem pretočiš ostanek , da se ti ne zmeša preveč z usedlino ko ga nagneš?
Sedaj ko delam pivo po BIAB metodi imam kar nekaj usedline ~ 2cm.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Ja nekaj mora it za bogove!
cheer.gif


Preden začneš točit oz. lahko že par dni prej sod postavi tako da malce visi proti pipci, potem bo šlo več ven. Zadnjih par steklenic lahko pa še dodatno ročno malce privzdigneš. Če pustiš pivo v sodu 2-3 tedne bo usedlina postala zelo kompaktna in se ne bo kar vzignila s tekočino (no malce bolj motno bo zadnje pivo, ampak pač se bo v steklenicah naredilo več usedline).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Kako to ,da mi pale ale sedaj po 18 dneh še vedno spušča mehurčke?
Uporabil sem kvas s- 04, ki naj bi hitro zaključil fermentacijo. Temperatura je ~ 21°C.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Kako to ,da mi pale ale sedaj po 18 dneh še vedno spušča mehurčke?
Uporabil sem kvas s- 04, ki naj bi hitro zaključil fermentacijo. Temperatura je ~ 21°C.

Lahko gre samo za temperaturno raztezanje in krčenje, poglej kako zgleda če prostor malce ohladiš. Če pa še vedno vre je lahko zapoznela fermentacija ali pa okužba piva. Oboje boš lociral tako da izmeriš FG in če se razlikuje od zadnjih meritev potem nekaj še vre.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Vrenje potek konstantno že 18 dni brez prestanka. FG sem pomeril v torek ga bom pa še jutri, da vidim če je kaj razlike.
Malo sem poizkusil tudi pivo in okus je zankrat odličen.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik header pravi:
Vrenje potek konstantno že 18 dni brez prestanka. FG sem pomeril v torek ga bom pa še jutri, da vidim če je kaj razlike.
Malo sem poizkusil tudi pivo in okus je zankrat odličen.

Vrenje poteka sedaj 12 dan in ne 18 kot sem prej zapisal. Danes sem zopet pomeril FG in je na istem nivoju kot v torek. In to je 1019 (target 1014).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.