Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Meni ekstrakt nikoli ni vlekel na kislo.


Ker v mesecu ni bilo nobenega odgovora, moram pač probati sam
grin1.gif
Zdejle se dela IPA samo z Auroro. Okoli 80% pale, ter po okoli 7% munich, aroma 50 in aroma 150(čistim zaloge pred rokom)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
sicer neumno vprasanje, vendar vseeno. ali lahko pivu ki fermentira, dodam 10% vode. namrec, imel se predobr izkoristek, pa rad vseeno mali bolj svoh varjanto. a gre lahko kaj narobe?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
sicer neumno vprasanje, vendar vseeno. ali lahko pivu ki fermentira, dodam 10% vode. namrec, imel se predobr izkoristek, pa rad vseeno mali bolj svoh varjanto. a gre lahko kaj narobe?

Mene tudi to zanima. Ali lahko dodam vodo v fermentor preden dodam kvas? Seveda, bi prilagodil recept na način, da bi dobil zeljen og in grenkobo.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
sicer neumno vprasanje, vendar vseeno. ali lahko pivu ki fermentira, dodam 10% vode. namrec, imel se predobr izkoristek, pa rad vseeno mali bolj svoh varjanto. a gre lahko kaj narobe?

Mene tudi to zanima. Ali lahko dodam vodo v fermentor preden dodam kvas? Seveda, bi prilagodil recept na način, da bi dobil zeljen og in grenkobo.

Jaz delam tako, da mi vedno pride v fermentor nekaj previsok OG katerega potem znižam na željenega z dolivanjem vode. Tako se mi ni treba preveč ubadati z samo efektivnostjo in s tem ali bo pivo prešvoh. Če je to pravilno nevem...je pa pivo ponavadi odlično
smile-1.gif
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Zdravo!
Zanima me če je fejst narobe, da imam v 60l fermentorju sam 30l pivine?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Pri fermentaciji ni nič narobe, tiste 2-3 tedne je pir na varnem, ker ves čas iz pivine vsaj malo izhaja CO2.
Slabo je lahko, če želiš v takem fermentorju pivo starati. Ker je notri dosti plina, bi ti ob spremembah tlaka in temperature notri vdiral kisik.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
sicer neumno vprasanje, vendar vseeno. ali lahko pivu ki fermentira, dodam 10% vode. namrec, imel se predobr izkoristek, pa rad vseeno mali bolj svoh varjanto. a gre lahko kaj narobe?

Seveda lahko. Maš v beersmithu za nastavit in ti poračuna OG.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Če rabi kdo prodajam 12 platojev laško + steklenice take kot od bernarda rjave 0,5L z porcelan poklopcem stare niti ne 1 leto + 4 prazne gajbe preden dam na bolho
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
V Unionovi pivnici so se vdali in skuhali prvo IPO, najprej so jo skrivali - jo niti na ceniku niso imeli, sedaj se jo dobi čisto uradno.
Meni zelo solidna, bi rekel, da je precej "dry" (stara navada z lagerjev???), prvič ko sem jo pil ni bila tako aromatična, kot npr, v soboto, ko je bila aroma TOP.
Če je drugega, je sigurno najcenejši IPA na trgu trenutno
nahrung002.gif
 

Priponke

  • 2365866-20160109_165619.jpeg
    27,2 KB · Ogledi: 118
Nazadnje urejeno:

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
V Unionovi pivnici so se vdali in skuhali prvo IPO, najprej so jo skrivali - jo niti na ceniku niso imeli, sedaj se jo dobi čisto uradno.
Meni zelo solidna, bi rekel, da je precej "dry" (stara navada z lagerjev???), prvič ko sem jo pil ni bila tako aromatična, kot npr, v soboto, ko je bila aroma TOP.
Če je drugega, je sigurno najcenejši IPA na trgu trenutno
nahrung002.gif
Ali lahko temu pivu sploh rečemo IPA(le), glede na to da je narejen enako kot vsa ostala njihova piva (lager)? Mogoče prej IPL?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
ksz.
[cenzura] ej, kok je tale pir z wolfom piten. Dobro da imam trenutno flaše še na toplem, ker bi drugače šle v seriji
hysterical-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Da, tole je verjeli ali ne, prava IPA. Govoril sem z tehnologom in je dejansko narejena na ale temperaturah, fermentirana z US05, konkretno dry hoppana itd...pač dejansko prava ipa
wink-1.gif
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Da, tole je verjeli ali ne, prava IPA. Govoril sem z tehnologom in je dejansko narejena na ale temperaturah, fermentirana z US05, konkretno dry hoppana itd...pač dejansko prava ipa
wink-1.gif
Uf, to pa je napredek, se posipam s pepelom. Ob odprtju pivnice vodja proizvodnje ni hotel slisati o aleih in le hvalil kako superioren lager kvas imajo in da delajo vse z njim...
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Mah.... dokler Union gor piše je res trula (prevedeno iz nekdanjega skupnega JLA jezika: gnila) IPA

Sami so se zaklali z imenom. Prav vlekli so me za jezik ;-)



OK OK, nisem je probal in sem samo zaradi imena pristranski.
evil.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Poskusi, ne bo ti žal. Je res dobro pivo, definitivno pa ni taka ipa kot si jih vajen, je mal drugačna
wink-1.gif
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Poskusi, ne bo ti žal. Je res dobro pivo, definitivno pa ni taka ipa kot si jih vajen, je mal drugačna
wink-1.gif
Sem jo poizkusil ko so jo točili ob obletnici, pa ne vem, prav posebej me ni navdušila, čuti se pridih uniona. Osebno mi bolj teče 11ka.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.