Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.534
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ma tlaka je imelo že kar precej(sicer še ne čisto predvidenega), tako da dvomim, da bi to skoraj za polovico zbilo občutek grenkobe.
Pir je dobro piten, ampak drek je, ker potem ne veš za naslednje runde, kako dozirati hmelj.
Sicer opcija je, da ga imam samo za aromo in okus, vseeno pa me matra, kje je fora
grin1.gif

Pivo lahko kritično oceniš šele mesec dni po flaširanju. Pred tem se vsak dan posebej spreminja. En čas mu seka sladkoba ven, potem en čas hmelj, po enem mesecu se pa vse skupaj nekak stabilizira. Seveda se z višanjem OGja stvar temu primerno podaljšuje. Piva z OG 1100 so recimo kritično ocenjliva po enem letu staranja.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ma tlaka je imelo že kar precej(sicer še ne čisto predvidenega), tako da dvomim, da bi to skoraj za polovico zbilo občutek grenkobe.
Pir je dobro piten, ampak drek je, ker potem ne veš za naslednje runde, kako dozirati hmelj.
Sicer opcija je, da ga imam samo za aromo in okus, vseeno pa me matra, kje je fora
grin1.gif

Jaz sem imel itak 90% pilsen ostalo pa karamelni sladi.
Pa single hop. Na koncu za 22L sem imel 120g hmelja in 50g dry hopa tako, da je ornk čutit hmelj...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Nimam kaj dosti manj. 21l z 90g hmelja med kuhanjem in 45g suho hmeljenje, OG je bil 1,056
Pa še slikca
hmelj.jpg

To je po Brewtarget. Brewers friend na telefonu mi je izračunal skoraj identično.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Nimam kaj dosti manj. 21l z 90g hmelja med kuhanjem in 45g suho hmeljenje, OG je bil 1,056
Pa še slikca
hmelj.jpg

To je po Brewtarget. Brewers friend na telefonu mi je izračunal skoraj identično.

Jaz imam tako: Po tem načinu imam full močno aromo, ker sem to tudi hotel, ker rad spoznavam arome hmeljev
smile-1.gif


5 g Hallertau Mittelfruh Pellet 2.9 Boil 60 min 2.07
5 g Wolf Pellet 13.6 Boil 30 min 7.48
8 g Wolf Pellet 13.6 Boil 20 min 9.43
10 g Wolf Pellet 13.6 Boil 10 min 7.06
120 g Wolf Pellet 13.6 Boil 1 min 10.07
50 g Wolf Pellet 13.6 Dry Hop 4 days
 
Nazadnje urejeno:

http403

Zelenc'
20. jun 2014
5
0
1
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
3 cm teflonski, pač un laboratorijski. Pa razmak med magnetkoma na ventilatorju je tudi 3 cm, pa prav sem ju obrnil.

3cm je malo majčken, kolega je imel cca 5cm pa je bilo ravno pravi. Bo Luka povedal kako velik je njegov...

http://www.ebay.com/itm/2pcs-B...y8AAOSwT6pV6gZz

Misliš kalbo
smile-1.gif


Moj magnet meri 4 centi. Drugač pa zagotovo zadost meša, važno je, da meša.


Težave s stirplatom sem imel tudi jst. Ker sem iz IT sem imel kar nekaj diskov (segate, HP) na lagerju, a magneti iz novih (2-3 leta stari) niso bili dovoj močni, dokler nisem razdrel diska iz pred cca 5+ let, kjer sem pa našel u iber močen magnetek, ki pa je glih prov močen za 2litrski flaškon in 3cm paličico.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Koliko čez rok naj bi bili ok žgani sladi, če so hranjeni v hladilniku? Za encime se ni za bati, ker jih itak nimajo. Kaj pa okus?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Mislm da ni panike, tud ne rabiš ga v hladilniku hranit.
Važno da ne splesni. Jaz bi si upal :D ga met na suhem in temnem 2 leti
wink-1.gif
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Gumpy in ostali ki dalate večje batche. Kakšen sistem uporabljate za 75l+ batche? Kje se dobi 100l inox posode za neko normalno ceno?
Grejete na plin ali na štrom? Ko bom šel sam na večje količine bi šel raje na štrom zaradi lažje regulacije.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Jaz bi raje dal svetli DME. Zadeva je mišljena s cukrom, zato bi amber dosti spremenil okus.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Gumpy in ostali ki dalate večje batche. Kakšen sistem uporabljate za 75l+ batche? Kje se dobi 100l inox posode za neko normalno ceno?
Grejete na plin ali na štrom? Ko bom šel sam na večje količine bi šel raje na štrom zaradi lažje regulacije.

Delam 100L
Kuham v kotlu na drva, če imaš možnost, je to daleč najbolj ekonomično
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Gumpy in ostali ki dalate večje batche. Kakšen sistem uporabljate za 75l+ batche? Kje se dobi 100l inox posode za neko normalno ceno?
Grejete na plin ali na štrom? Ko bom šel sam na večje količine bi šel raje na štrom zaradi lažje regulacije.

Delam 100L
Kuham v kotlu na drva, če imaš možnost, je to daleč najbolj ekonomično

Kako je pa z regulacijo toplote? Najbrš ne napolniš, čisto do vrha. Ker če ti gre pa tukaj čez pri boil-u, nimaš pa kaj naredit...
confused-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jeba je ker imam premajhen kotu, samo 115L in moram full pazit ko zavre. (pršilec mrzle vode in pahljača). Ga bom pa letos povečal na 130L, pa bo
wink-1.gif

Regulacije pa ni kaj veliko, razn ko ga spoznaš u nulo, pa veš kok moraš podtaknit da v izi vzdržuješ vrenje.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Jeba je ker imam premajhen kotu, samo 115L in moram full pazit ko zavre. (pršilec mrzle vode in pahljača). Ga bom pa letos povečal na 130L, pa bo
wink-1.gif

Regulacije pa ni kaj veliko, razn ko ga spoznaš u nulo, pa veš kok moraš podtaknit da v izi vzdržuješ vrenje.

Na you tube-u sem gledal en film je imel "majstr" tako veliko železno kuhalnico, katero imel v hladilniku poleg kotla. Ko je šlo proti robu, jo je porinil v pivino in je v sekundi nehalo vret
smile-1.gif
Samo zmanjšat ognja pa še vedno ne moreš...

Mash in sparge vodo tudi greješ v tem kotlu?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
ne, da bi kar na enkrat zmanjsal ne mores. to je velika pomanjkljivost.
vendar je po drugi strani, ekonomicno in casovno tako velika pridobitev, da mi prevaga. ja, vodo pogrejem v kotlu, potem pa precrpam v izolirani mash tun. nato pretocim skozi dvojno dno in nazaj v kotel.
glede kuhalnice se slisi kul, sej pomagal bi tudi kaj takega kot so vcasih imeli za vretje mleka (kos stekla) sam pomoje bi za 100l moral biti kar ogromen.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
tisti ki ste ze varili z starterjem, jaz bom jutri prvic.
koliko prej se začne fermentacija ce das starter, v primerjavi z navadnim kvasom
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Pri suhem kvasu ki ga predhodno rehidriraš se itak aktivnost začne takoj tako da je v primerjavi s starterjem razlika samo v velikosti kolonije. Kvas bo še vedno šel skozi prilagoditveno fazo (lag faza) v kateri bo porabil kisik in se dodatno namnožil. Več bo kvasa, hitreje se bo začela sama vidna fermentacija.

Sicer direktno primerjavo bo pa kdo drug povedal, sam (razen v redkih primerih) nisem nikoli porabil več kot ene vrečke kvasa. Za 10l batche alejev gre ena rehidrirana vrečka v fermentor, za vse ostalo pa so starterji. Je pa na pri istem kvasu in pogojih glede na količino kvasa vs. količino piva ponavadi fermentacija tam-tam, po domače povedano 10l S-04 mi začne vret z vrečko kvasa tam pri 6-8h, če naredim štarter s približno enakim pitch ratejem v 30l pa tudi začne vret približno v enakem času.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Starterja še nisem delal. In the future... Zadnje čase uporabljam kar kvas iz prejšnjih kuh. Danes mi je recimo začelo vreti po 4h urah. Gasa tale S-04. Kvasa sploh nisem nekaj posebej prilagajal na temperaturo pivine, zlil sem 2dcl prešejkanga kvasa direkt iz hladilnika v pivino ki je bila ohlajena na 20°C. Zdaj pa lepo fermetnira na 15°C.



Pocast, ti si car, kar na drva ga kurš:). Svaka čast.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Starterja še nisem delal. In the future... Zadnje čase uporabljam kar kvas iz prejšnjih kuh. Danes mi je recimo začelo vreti po 4h urah. Gasa tale S-04. Kvasa sploh nisem nekaj posebej prilagajal na temperaturo pivine, zlil sem 2dcl prešejkanga kvasa direkt iz hladilnika v pivino ki je bila ohlajena na 20°C. Zdaj pa lepo fermetnira na 15°C.



Pocast, ti si car, kar na drva ga kurš:). Svaka čast.

Car lih ne, sem pa glede na moje količine popenu nad plinom, pa doma mamo dosti gozda in sem si kotel nabavil.
Ne bom rekel da je to najboljša metoda, je pa zagotovo najbolj pristna
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
ekstrakta nisem delal ze kar nekaj let in se ne spomnim kaksen okus je imel. v spominu imam da so bli ekstrakti malo kiselkasti, ne pa skisani.
namrec naredil sem starter, sedaj sem pa probal "pivo" oz to kar ni kvas, pa mi deluje kislo, ne skisano, ampak samo kislo.
razlog za paniko? ali vrzem v pivino?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.