Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
3 cm teflonski, pač un laboratorijski. Pa razmak med magnetkoma na ventilatorju je tudi 3 cm, pa prav sem ju obrnil.

3cm je malo majčken, kolega je imel cca 5cm pa je bilo ravno pravi. Bo Luka povedal kako velik je njegov...

http://www.ebay.com/itm/2pcs-B...y8AAOSwT6pV6gZz

Misliš kalbo
smile-1.gif


Moj magnet meri 4 centi. Drugač pa zagotovo zadost meša, važno je, da meša.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ima kdo izkušnje z reverzno osmozo? Zanima me če vse vrste naprav ( enostavnejše cenejše in zmogljivejše dražje) dosežejo enak učinek? Se pravi, da je vrednost mineralov in ionov na koncu pri vseh osmozah enaka. Je to potem destilirana voda ali še vedno ostane nekaj mineralov in ionov... Hvala
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
destilirana voda ima se vedno notri nekaj mineralov. ce hoces cist brez, potrebujes deionizirano vodo
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
destilirana voda ima se vedno notri nekaj mineralov. ce hoces cist brez, potrebujes deionizirano vodo

Nocem cisto brez. Zelim vodo z vrednostjo HCO3 pod 50 in da so ostali minerali in ioni vedno konstantni. Zato me zanima, ce se z reverzno osmozo to da nardit, da pride koncna voda vedno ista. Tako da jo dam v analizo in vedno vem s cim varim in brez problema potem dodajem minerale.
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Ponavadi se z RO ocisti samo del vode, npr. polovico, in se zmesa z neprecisceno, tako da se ne odstranijo vsi minerali, ampak bodo v istem razmerju kot pred RO, le v manjsih kolicinah.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zanima me ali je že kdo delal starter, brez stirplata, pa kakšne so bile izkušnje.
Ja vem, stirplate je zakon, vendar se je zapletlo v delovanju. (na vodi je deloval vredu, ko sem pa dodal DME, hranila in kvas, mi je začelo magnetek metat iz smeri, kljub počasnim vrtljajem itd...pač full sem se prehecal in na koncu ugotovil (hvala kalbo) da so po vsej verjetnosti krivi prešvoh magneti...)
Kakor koli, zanimajo me izkušnje brez stirplata, kar sem bral literaturo, naj bi šlo, sicer slabši izkoristek, vendar če vsake toliko prešejkaš zadevo, naj bi blo kar vredu.
Delam pa za 100L OG 1050
4 paketki S04
1. 1L starterja 1036
2. 4L starterja 1036

Po izračunih bi se moralo iziti...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Sej v večini kalkulatorjev za kvas dobiš tudi podatke za množenje kvasa pod ostalimi metodami "agitacije", lahko narediš tudi starter brez mešanja bo izkoristek oz. namnoževanje kvasa toliko manjše. Kvas se namreč aktivno množi samo ko ima na voljo kisik, če ga nima samo prebavlja sladkor. Prav tako se z mešanjem "zaspan" kvas prisili da plava in se množi. Če mešaš ročno čimvečkrat premešaj pa bo efekt tudi ok.

Pa tole kaj pomeni?
Citat:

1. 1L starterja 1036
2. 4L starterja 1036

Dvostopenjski starter? Računaj da 4 vrečke kvasa v 1l tekočine ne naredi veliko ker je kvasovk preveč (nekje je zgornja meja pri klateri se kvas neha množit oz. se linearno zmanšuje). Starterji so klasično 1l na 1 vrečko, gre tudi do pol manj še efektivno, tako da bi ti pri 4h vrečkah moral imeti smisleno prvo stopnjo na 4l. Kvasa iz 4x vrečka + 4l starterja ki ga vsake toliko ročno premešaš pa bi moral potem biti približno dovolj za fermentacijo 100l pri 1.050 OGja, če bi imel mešalko bi ga bilo pa zagotovo dovolj.

Sicer za take količine razmisli tudi o alternativi da narediš eno pivo v velikosti batch okoli 10l (lahko tudi iz ekstrakta), pa komplet usedlino iz tega piva vržeš v 100l batch in bo ravno prav + dobil boš 10l piva več!
grin1.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Ko smo že pri starterjih: a bi bilo smiselno uporabiti malo sladice, ki smo jo dobili po drozganju (pospraviti v steklenico brez zraka in v hladilnik) ter to sladico kasneje za par dni uporabiti za starter namesto da kupuješ DME? je že kdo to sprobal?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sej v večini kalkulatorjev za kvas dobiš tudi podatke za množenje kvasa pod ostalimi metodami "agitacije", lahko narediš tudi starter brez mešanja bo izkoristek oz. namnoževanje kvasa toliko manjše. Kvas se namreč aktivno množi samo ko ima na voljo kisik, če ga nima samo prebavlja sladkor. Prav tako se z mešanjem "zaspan" kvas prisili da plava in se množi. Če mešaš ročno čimvečkrat premešaj pa bo efekt tudi ok.

Pa tole kaj pomeni?
Citat:

1. 1L starterja 1036
2. 4L starterja 1036

Dvostopenjski starter? Računaj da 4 vrečke kvasa v 1l tekočine ne naredi veliko ker je kvasovk preveč (nekje je zgornja meja pri klateri se kvas neha množit oz. se linearno zmanšuje). Starterji so klasično 1l na 1 vrečko, gre tudi do pol manj še efektivno, tako da bi ti pri 4h vrečkah moral imeti smisleno prvo stopnjo na 4l. Kvasa iz 4x vrečka + 4l starterja ki ga vsake toliko ročno premešaš pa bi moral potem biti približno dovolj za fermentacijo 100l pri 1.050 OGja, če bi imel mešalko bi ga bilo pa zagotovo dovolj.

Sicer za take količine razmisli tudi o alternativi da narediš eno pivo v velikosti batch okoli 10l (lahko tudi iz ekstrakta), pa komplet usedlino iz tega piva vržeš v 100l batch in bo ravno prav + dobil boš 10l piva več!
grin1.gif

Ja mislil sem dve stopnji. 1L, nato pa 4L, Torej je bolje da naredim samo eno, pa 5L?
Če bi delal najprej smallbatch, a bi bilo dovolj samo 10Lsladice in en zavojček kvasovk?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Ko smo že pri starterjih: a bi bilo smiselno uporabiti malo sladice, ki smo jo dobili po drozganju (pospraviti v steklenico brez zraka in v hladilnik) ter to sladico kasneje za par dni uporabiti za starter namesto da kupuješ DME? je že kdo to sprobal?

Tole komot narediš, jaz jo predhodno sicer zamrznem, vendar tudi v hladilniku bo zdržala nekaj časa. Važno je samo da jo pred množenjem prekuhaš in da je OG okro 1040, raje kako piko manj.
Palmer celo svetuje da jo malo pohmeljiš, najbrž za boljšo obstojnost proti bakterijam?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Če bi delal najprej smallbatch, a bi bilo dovolj samo 10Lsladice in en zavojček kvasovk?
Seveda. Malo pivo delaš kot običajno.
Le naredi nekaj z manj hmelja in brez temnih sladov, da ne bo kvarilo okusa večje runde.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Jaz se ravno spravljam testirati tega wolfa.
En 20l smash s 5kg vienne, ter wolf na 60, 15, 0 in dry hoop.

Pa bo ponovoletno presenečenje ali pa pizdenje
grin1.gif

Aroma mi je ok. Sicer pir še ni zrel, ker sem probal flaško že po 5 dnevih...
Ampak wtf??? Kdo in kako je temu hmelju izmeril 13,6% AA
confused-1.gif

Po programčkih bi moral imeti okoli 45 ibu, okus zadeve je pa, kot da bi jih imelo ene 20-25
crazy1.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Kaj je to ok. Kako močna je aroma v primerjavi z drugimi hmelji? Pa koliko si ga dal v teh 20l? Je sadna, herbalna al kej drugega?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Jaz se ravno spravljam testirati tega wolfa.
En 20l smash s 5kg vienne, ter wolf na 60, 15, 0 in dry hoop.

Pa bo ponovoletno presenečenje ali pa pizdenje
grin1.gif

Aroma mi je ok. Sicer pir še ni zrel, ker sem probal flaško že po 5 dnevih...
Ampak wtf??? Kdo in kako je temu hmelju izmeril 13,6% AA
confused-1.gif

Po programčkih bi moral imeti okoli 45 ibu, okus zadeve je pa, kot da bi jih imelo ene 20-25
crazy1.gif

Jaz že pijem single hop z Wolfom in mi je prav super aroma.
Mogoče me malo spominja na Auroro oz sploh ne vem kam bi jo dal glede arome... nekaj posebnega.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Kako se ti pa zdi grenkoba? Se sklada s podatki?

Ker če nisem res kej čudnega falil pri kuhanju(pa [cenzura], sej je ves cajt lepo vrelo), je ali napaka v podatkih, ali pa mi je poslal napačen hmelj
wink-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kako se ti pa zdi grenkoba? Se sklada s podatki?

Ker če nisem res kej čudnega falil pri kuhanju(pa [cenzura], sej je ves cajt lepo vrelo), je ali napaka v podatkih, ali pa mi je poslal napačen hmelj
wink-1.gif

Grenkoba normalna na kar sem ciljal 0,73 BU/GU.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kako se ti pa zdi grenkoba? Se sklada s podatki?

Ker če nisem res kej čudnega falil pri kuhanju(pa [cenzura], sej je ves cajt lepo vrelo), je ali napaka v podatkih, ali pa mi je poslal napačen hmelj
wink-1.gif

Sladkoba precej ubija grenkobo, tako da če ti recimo pivo še ni sfermentiralo v steklenicah bi znal biti to problem!
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Ma tlaka je imelo že kar precej(sicer še ne čisto predvidenega), tako da dvomim, da bi to skoraj za polovico zbilo občutek grenkobe.
Pir je dobro piten, ampak drek je, ker potem ne veš za naslednje runde, kako dozirati hmelj.
Sicer opcija je, da ga imam samo za aromo in okus, vseeno pa me matra, kje je fora
grin1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.