Stvar je taka. Kvasovke načeloma za predelavo sladkorja v alkohol NE rabijo kisika, rabijo ga samo za rast/množenje. Oz. če tako pavšalno povemo, dokler je kisik kvasovke seksajo, ko ni kisika se ga pa napijajo! Pomembno dejstvo je tudi da ko so kvasovke dovolj pijane ne morejo sexat četudi je kisik na voljo, enako ne morejo sexat če zmanjka mineralnih snovi oz. nekterih beljakovin ki so potrebne za gradnjo celic!
Po tej logiki ...
Kisik ki se raztopi v topli vodi se veže na določene snovi pri kuhanju piva in to je kisik ki ga kvasovke ne morejo porabit, se pa s časom lahko sprošča in povzroča oksidacijo = BAD (zato NE vpihovat kisika če ima pivina NAD 28C)
Kisik ki se raztopi v pivini ko ima ta pod 28C se ne veže nikamor in ga kvasovke lahko porabijo za sex = GOOD (kvasovke se množijo dokler je na voljo kisik, večino ga sicer niti ne porabijo ker se počasi izloča iz tekočine in v kombinaciji s CO2jem se porine ven iz fermentorja)
Kisik ki se vnese v pivo po primarni fazi fermentacije kvasovke ne morejo porabit ker so pijane, hkrati tudi ni več veliko mineralnih snovi ki so potrebne za rast novih celic = BAD
Upam da je je sedaj jasno!