Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...
Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.
V bistvu imam hmelj zvakumiran in na -20°C.
Vsi ostali hmelji so super edin citra zadnje čase precej seče po neki čebuli itd.
V skrinji je pa samo hmelj nič drugega ker imam ločeno skrinjo.
Je pa res da sem citro kupil pred 1 letom samo vseeno se neb smela aroma pokvarit al kako?
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...
Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.
V bistvu imam hmelj zvakumiran in na -20°C.
Vsi ostali hmelji so super edin citra zadnje čase precej seče po neki čebuli itd.
V skrinji je pa samo hmelj nič drugega ker imam ločeno skrinjo.
Je pa res da sem citro kupil pred 1 letom samo vseeno se neb smela aroma pokvarit al kako?
Razmišljam... Jaz imam hmel prav tako v hladilniku v tuperware-u shranjen, samo imam več hmeljev skupaj v posodi.
Bi se znalo kaj navlečt eno od drugega?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mah citra je nekako pikantno sadno agrumasto bezgova (s priokusom mačjega scanja). Taka suha sadna/agrumna aroma ki vleče v ozadju bolj na evropsko pikantno (+ mačje scanje), težko opisat. Zamenjava bi mogoče bila v kakšnih teh novih sortah ki sedaj prihajajo na tržišče, od starih sort neke direktne zamenjave ni.
Zgoraj je kalbo dal recept za svoj pale ale, sam sem tudi citro "uspešno" v večjih količinah kombiniral samo s cascade. Zanimive so kombinacije z evropskim bolj pikantnim hmeljem. Za dry hopping pa gre ok v določenem deležu. kot jo je preveč meni ne sede, eni so pa jasno navdušeni.
Glede zalog, sedaj se polnijo skladišča pri dobaviteljih z letošnjo letino (ameriški hmelj ima malce zamika do evrope, sumim tudi da dobimo tule slabšo kvaliteto od ameriških craft brewerjev ki so prvi na seznamu). Če hočeš svež hmelj potem še celo leto ali pa dve se splača sedaj nabavljat in dat doma pravilno preparirano (vakuum) v skrinjo. Tako bo hmelj "top of" kar se tiče arome in AAja. Karkoli drugega je potem tekom leta že vprašljivo.
Sicer glede citre, mislim da ima citra zelo visoke staralne sposobnosti in bi vsaj v teoriji morala držat lastnosti dokaj dolgo. Pri novih vrstah je tole kar visoko na lestvici tako da nov hmelj za razliko od starih vrst zelo dolgo ohranja svežino.
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mah citra je nekako pikantno sadno agrumasto bezgova (s priokusom mačjega scanja). Taka suha sadna/agrumna aroma ki vleče v ozadju bolj na evropsko pikantno (+ mačje scanje), težko opisat. Zamenjava bi mogoče bila v kakšnih teh novih sortah ki sedaj prihajajo na tržišče, od starih sort neke direktne zamenjave ni.
Zgoraj je kalbo dal recept za svoj pale ale, sam sem tudi citro "uspešno" v večjih količinah kombiniral samo s cascade. Zanimive so kombinacije z evropskim bolj pikantnim hmeljem. Za dry hopping pa gre ok v določenem deležu. kot jo je preveč meni ne sede, eni so pa jasno navdušeni.
Glede zalog, sedaj se polnijo skladišča pri dobaviteljih z letošnjo letino (ameriški hmelj ima malce zamika do evrope, sumim tudi da dobimo tule slabšo kvaliteto od ameriških craft brewerjev ki so prvi na seznamu). Če hočeš svež hmelj potem še celo leto ali pa dve se splača sedaj nabavljat in dat doma pravilno preparirano (vakuum) v skrinjo. Tako bo hmelj "top of" kar se tiče arome in AAja. Karkoli drugega je potem tekom leta že vprašljivo.
Sicer glede citre, mislim da ima citra zelo visoke staralne sposobnosti in bi vsaj v teoriji morala držat lastnosti dokaj dolgo. Pri novih vrstah je tole kar visoko na lestvici tako da nov hmelj za razliko od starih vrst zelo dolgo ohranja svežino.
Glede na to, da citre se nekaj casa ne bodo imeli, kaj mislis, da bi v kalbotovem receptu, citro lahko zamenjal z wolfom?
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mah citra je nekako pikantno sadno agrumasto bezgova (s priokusom mačjega scanja). Taka suha sadna/agrumna aroma ki vleče v ozadju bolj na evropsko pikantno (+ mačje scanje), težko opisat. Zamenjava bi mogoče bila v kakšnih teh novih sortah ki sedaj prihajajo na tržišče, od starih sort neke direktne zamenjave ni.
Zgoraj je kalbo dal recept za svoj pale ale, sam sem tudi citro "uspešno" v večjih količinah kombiniral samo s cascade. Zanimive so kombinacije z evropskim bolj pikantnim hmeljem. Za dry hopping pa gre ok v določenem deležu. kot jo je preveč meni ne sede, eni so pa jasno navdušeni.
Glede zalog, sedaj se polnijo skladišča pri dobaviteljih z letošnjo letino (ameriški hmelj ima malce zamika do evrope, sumim tudi da dobimo tule slabšo kvaliteto od ameriških craft brewerjev ki so prvi na seznamu). Če hočeš svež hmelj potem še celo leto ali pa dve se splača sedaj nabavljat in dat doma pravilno preparirano (vakuum) v skrinjo. Tako bo hmelj "top of" kar se tiče arome in AAja. Karkoli drugega je potem tekom leta že vprašljivo.
Sicer glede citre, mislim da ima citra zelo visoke staralne sposobnosti in bi vsaj v teoriji morala držat lastnosti dokaj dolgo. Pri novih vrstah je tole kar visoko na lestvici tako da nov hmelj za razliko od starih vrst zelo dolgo ohranja svežino.
Glede na to, da citre se nekaj casa ne bodo imeli, kaj mislis, da bi v kalbotovem receptu, citro lahko zamenjal z wolfom?
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ta isti recept je dal pri meni skozi že kar nekaj hmeljev. Odličen je tud z goldingom na aromi in okusu, pa z Galaxijem.... probaš pa je, pale ale je idealna stvar za testirat hmelje, pa tud nekaj takega mora bit vedno doma pri roki, za every day pivo.
Če dobro pogledaš je to čisto klasičen recept za pale ale, tako da kot tak ni nič posebnega, tako kot pale ale itak ni. Ravno zato je pa tak recept idealen za piljenje pivovarske tehnike, sprobavanje različnih hmeljev na različnih stopnjah, drayhop, sprobavanje različnih karamelnih sladov in podobno. Če tukaj zafuraš fermentacijo je zadeva takoj na nosu, dosti prej kot pri stoutu recimo. Zato se mi je pa še toliko bolj fajn zdelo in mi ta medalja res veliko pomeni in je rezultat varjenja enega in istega recepta z modifikacijami skozi leta.
Tako da upam, da se tega recepta ne boš držal kot pijanec plota, ampak ga boš priredil po svoje in prilagodil svoji opremi in tehniki, oziroma tehniko prilagodil tako, da bo ta enostavn recept dal vrhunsko pivo.
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ta isti recept je dal pri meni skozi že kar nekaj hmeljev. Odličen je tud z goldingom na aromi in okusu, pa z Galaxijem.... probaš pa je, pale ale je idealna stvar za testirat hmelje, pa tud nekaj takega mora bit vedno doma pri roki, za every day pivo.
Če dobro pogledaš je to čisto klasičen recept za pale ale, tako da kot tak ni nič posebnega, tako kot pale ale itak ni. Ravno zato je pa tak recept idealen za piljenje pivovarske tehnike, sprobavanje različnih hmeljev na različnih stopnjah, drayhop, sprobavanje različnih karamelnih sladov in podobno. Če tukaj zafuraš fermentacijo je zadeva takoj na nosu, dosti prej kot pri stoutu recimo. Zato se mi je pa še toliko bolj fajn zdelo in mi ta medalja res veliko pomeni in je rezultat varjenja enega in istega recepta z modifikacijami skozi leta.
Tako da upam, da se tega recepta ne boš držal kot pijanec plota, ampak ga boš priredil po svoje in prilagodil svoji opremi in tehniki, oziroma tehniko prilagodil tako, da bo ta enostavn recept dal vrhunsko pivo.
Brez skrbi... ja moj recept za ale je zelo podoben, samo, da dodam namesto citre goldinga. Pa me zelo zanima tvoja kombinacija. Kak pade s tem, tako opevanim ameriškim hmeljem. Ja, nič, bomo počakali januar in si nabavli kakšen kg citre. Upam, da bo dovolj.
Zadnjič sem sicer malo zafural pri pšeničnem receptu, ker se mi je mudilo in nisem niti poštudiral in sem noter vrgel zraven čisto navadno pšenico za moko (nekaljeno), ker mi je originala zmanjkalo, pa je bil sicer pirček za spit, ampak precej čudnega poukusa.
Si bom probal narediti kak DIY kalilnik...
https://www.youtube.com/watch?v=_-41wQHHi0o
Me pa zanima katero pšenico bi bilo fajn vzet pri naših kmetih?
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Jaz se ravno spravljam testirati tega wolfa.
En 20l smash s 5kg vienne, ter wolf na 60, 15, 0 in dry hoop.
Pa bo ponovoletno presenečenje ali pa pizdenje