Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Čudno, jst ne pri citri ne pri columbusu nisem čutil niti mal čebule pa sem dal kar velke količine. Citra zame ma neverjetno močn okus in aromo tropskih sadežev, columbus pa mal spominja na dobr skunk
smile-1.gif
.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Potem je pa mogoče samo fora, da je prestara citra al ne vem kaj ali pa odvisno od lota.
Meni je galaxy približek oz equinox. Samo je pa spet problem galaxy dobit
smile-1.gif

Sta ta dva pa spet draga kot citra oz vsaj letos sta bila malenkost cenejša ampak ne spet toliko...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...

Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.

V bistvu imam hmelj zvakumiran in na -20°C.
Vsi ostali hmelji so super edin citra zadnje čase precej seče po neki čebuli itd.
V skrinji je pa samo hmelj nič drugega ker imam ločeno skrinjo.

Je pa res da sem citro kupil pred 1 letom samo vseeno se neb smela aroma pokvarit al kako?

Razmišljam... Jaz imam hmel prav tako v hladilniku v tuperware-u shranjen, samo imam več hmeljev skupaj v posodi.
Bi se znalo kaj navlečt eno od drugega?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Mah citra je nekako pikantno sadno agrumasto bezgova (s priokusom mačjega scanja). Taka suha sadna/agrumna aroma ki vleče v ozadju bolj na evropsko pikantno (+ mačje scanje), težko opisat. Zamenjava bi mogoče bila v kakšnih teh novih sortah ki sedaj prihajajo na tržišče, od starih sort neke direktne zamenjave ni.

Zgoraj je kalbo dal recept za svoj pale ale, sam sem tudi citro "uspešno" v večjih količinah kombiniral samo s cascade. Zanimive so kombinacije z evropskim bolj pikantnim hmeljem. Za dry hopping pa gre ok v določenem deležu. kot jo je preveč meni ne sede, eni so pa jasno navdušeni.

Glede zalog, sedaj se polnijo skladišča pri dobaviteljih z letošnjo letino (ameriški hmelj ima malce zamika do evrope, sumim tudi da dobimo tule slabšo kvaliteto od ameriških craft brewerjev ki so prvi na seznamu). Če hočeš svež hmelj potem še celo leto ali pa dve se splača sedaj nabavljat in dat doma pravilno preparirano (vakuum) v skrinjo. Tako bo hmelj "top of" kar se tiče arome in AAja. Karkoli drugega je potem tekom leta že vprašljivo.

Sicer glede citre, mislim da ima citra zelo visoke staralne sposobnosti in bi vsaj v teoriji morala držat lastnosti dokaj dolgo. Pri novih vrstah je tole kar visoko na lestvici tako da nov hmelj za razliko od starih vrst zelo dolgo ohranja svežino.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...

Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.

V bistvu imam hmelj zvakumiran in na -20°C.
Vsi ostali hmelji so super edin citra zadnje čase precej seče po neki čebuli itd.
V skrinji je pa samo hmelj nič drugega ker imam ločeno skrinjo.

Je pa res da sem citro kupil pred 1 letom samo vseeno se neb smela aroma pokvarit al kako?

Razmišljam... Jaz imam hmel prav tako v hladilniku v tuperware-u shranjen, samo imam več hmeljev skupaj v posodi.
Bi se znalo kaj navlečt eno od drugega?

Zamrzovalnik ali hladilnik? V zamrzovalniku če ga imaš v vakuumskih vrečkah (četudi odprtih, samo zavitih ali z elastiko zapakiranih) potem ne bo (večji) problem. Problem so klasične PVC vrečke ki prepuščajo pline in arome, tam se lahko tudi ob neposrednem stiku aroma malce premešajo. Mislim pa da ni panike v nobenem problemu dokler nimaš zraven česna, golaža ipd.!
evil.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mah citra je nekako pikantno sadno agrumasto bezgova (s priokusom mačjega scanja). Taka suha sadna/agrumna aroma ki vleče v ozadju bolj na evropsko pikantno (+ mačje scanje), težko opisat. Zamenjava bi mogoče bila v kakšnih teh novih sortah ki sedaj prihajajo na tržišče, od starih sort neke direktne zamenjave ni.

Zgoraj je kalbo dal recept za svoj pale ale, sam sem tudi citro "uspešno" v večjih količinah kombiniral samo s cascade. Zanimive so kombinacije z evropskim bolj pikantnim hmeljem. Za dry hopping pa gre ok v določenem deležu. kot jo je preveč meni ne sede, eni so pa jasno navdušeni.

Glede zalog, sedaj se polnijo skladišča pri dobaviteljih z letošnjo letino (ameriški hmelj ima malce zamika do evrope, sumim tudi da dobimo tule slabšo kvaliteto od ameriških craft brewerjev ki so prvi na seznamu). Če hočeš svež hmelj potem še celo leto ali pa dve se splača sedaj nabavljat in dat doma pravilno preparirano (vakuum) v skrinjo. Tako bo hmelj "top of" kar se tiče arome in AAja. Karkoli drugega je potem tekom leta že vprašljivo.

Sicer glede citre, mislim da ima citra zelo visoke staralne sposobnosti in bi vsaj v teoriji morala držat lastnosti dokaj dolgo. Pri novih vrstah je tole kar visoko na lestvici tako da nov hmelj za razliko od starih vrst zelo dolgo ohranja svežino.

Glede na to, da citre se nekaj casa ne bodo imeli, kaj mislis, da bi v kalbotovem receptu, citro lahko zamenjal z wolfom?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mah citra je nekako pikantno sadno agrumasto bezgova (s priokusom mačjega scanja). Taka suha sadna/agrumna aroma ki vleče v ozadju bolj na evropsko pikantno (+ mačje scanje), težko opisat. Zamenjava bi mogoče bila v kakšnih teh novih sortah ki sedaj prihajajo na tržišče, od starih sort neke direktne zamenjave ni.

Zgoraj je kalbo dal recept za svoj pale ale, sam sem tudi citro "uspešno" v večjih količinah kombiniral samo s cascade. Zanimive so kombinacije z evropskim bolj pikantnim hmeljem. Za dry hopping pa gre ok v določenem deležu. kot jo je preveč meni ne sede, eni so pa jasno navdušeni.

Glede zalog, sedaj se polnijo skladišča pri dobaviteljih z letošnjo letino (ameriški hmelj ima malce zamika do evrope, sumim tudi da dobimo tule slabšo kvaliteto od ameriških craft brewerjev ki so prvi na seznamu). Če hočeš svež hmelj potem še celo leto ali pa dve se splača sedaj nabavljat in dat doma pravilno preparirano (vakuum) v skrinjo. Tako bo hmelj "top of" kar se tiče arome in AAja. Karkoli drugega je potem tekom leta že vprašljivo.

Sicer glede citre, mislim da ima citra zelo visoke staralne sposobnosti in bi vsaj v teoriji morala držat lastnosti dokaj dolgo. Pri novih vrstah je tole kar visoko na lestvici tako da nov hmelj za razliko od starih vrst zelo dolgo ohranja svežino.

Glede na to, da citre se nekaj casa ne bodo imeli, kaj mislis, da bi v kalbotovem receptu, citro lahko zamenjal z wolfom?

Kombinacije hmeljev je potrebno testirat, kakšne so ok kakšne niso.

Če dobiš aromatiči krožni (polarni) graf lahko vidiš lastnosti hmelja na aromi, prekrivanje grafa (površina) pri kombinaciji večih hmeljev načeloma grobo oriše kakšna bo aroma na koncu. Včasih rabiš za zamenjavo enega hmelja recimo 3 druge da dobiš enako prekrivanje, včasih pa kombinacija sploh ni možna. Citra bi rekel da spada v slednjo skupino.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mah citra je nekako pikantno sadno agrumasto bezgova (s priokusom mačjega scanja). Taka suha sadna/agrumna aroma ki vleče v ozadju bolj na evropsko pikantno (+ mačje scanje), težko opisat. Zamenjava bi mogoče bila v kakšnih teh novih sortah ki sedaj prihajajo na tržišče, od starih sort neke direktne zamenjave ni.

Zgoraj je kalbo dal recept za svoj pale ale, sam sem tudi citro "uspešno" v večjih količinah kombiniral samo s cascade. Zanimive so kombinacije z evropskim bolj pikantnim hmeljem. Za dry hopping pa gre ok v določenem deležu. kot jo je preveč meni ne sede, eni so pa jasno navdušeni.

Glede zalog, sedaj se polnijo skladišča pri dobaviteljih z letošnjo letino (ameriški hmelj ima malce zamika do evrope, sumim tudi da dobimo tule slabšo kvaliteto od ameriških craft brewerjev ki so prvi na seznamu). Če hočeš svež hmelj potem še celo leto ali pa dve se splača sedaj nabavljat in dat doma pravilno preparirano (vakuum) v skrinjo. Tako bo hmelj "top of" kar se tiče arome in AAja. Karkoli drugega je potem tekom leta že vprašljivo.

Sicer glede citre, mislim da ima citra zelo visoke staralne sposobnosti in bi vsaj v teoriji morala držat lastnosti dokaj dolgo. Pri novih vrstah je tole kar visoko na lestvici tako da nov hmelj za razliko od starih vrst zelo dolgo ohranja svežino.

Glede na to, da citre se nekaj casa ne bodo imeli, kaj mislis, da bi v kalbotovem receptu, citro lahko zamenjal z wolfom?

Ta isti recept je dal pri meni skozi že kar nekaj hmeljev. Odličen je tud z goldingom na aromi in okusu, pa z Galaxijem.... probaš pa je, pale ale je idealna stvar za testirat hmelje, pa tud nekaj takega mora bit vedno doma pri roki, za every day pivo.

Če dobro pogledaš je to čisto klasičen recept za pale ale, tako da kot tak ni nič posebnega, tako kot pale ale itak ni. Ravno zato je pa tak recept idealen za piljenje pivovarske tehnike, sprobavanje različnih hmeljev na različnih stopnjah, drayhop, sprobavanje različnih karamelnih sladov in podobno. Če tukaj zafuraš fermentacijo je zadeva takoj na nosu, dosti prej kot pri stoutu recimo. Zato se mi je pa še toliko bolj fajn zdelo in mi ta medalja res veliko pomeni in je rezultat varjenja enega in istega recepta z modifikacijami skozi leta.

Tako da upam, da se tega recepta ne boš držal kot pijanec plota, ampak ga boš priredil po svoje in prilagodil svoji opremi in tehniki, oziroma tehniko prilagodil tako, da bo ta enostavn recept dal vrhunsko pivo.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Ta isti recept je dal pri meni skozi že kar nekaj hmeljev. Odličen je tud z goldingom na aromi in okusu, pa z Galaxijem.... probaš pa je, pale ale je idealna stvar za testirat hmelje, pa tud nekaj takega mora bit vedno doma pri roki, za every day pivo.

Če dobro pogledaš je to čisto klasičen recept za pale ale, tako da kot tak ni nič posebnega, tako kot pale ale itak ni. Ravno zato je pa tak recept idealen za piljenje pivovarske tehnike, sprobavanje različnih hmeljev na različnih stopnjah, drayhop, sprobavanje različnih karamelnih sladov in podobno. Če tukaj zafuraš fermentacijo je zadeva takoj na nosu, dosti prej kot pri stoutu recimo. Zato se mi je pa še toliko bolj fajn zdelo in mi ta medalja res veliko pomeni in je rezultat varjenja enega in istega recepta z modifikacijami skozi leta.

Tako da upam, da se tega recepta ne boš držal kot pijanec plota, ampak ga boš priredil po svoje in prilagodil svoji opremi in tehniki, oziroma tehniko prilagodil tako, da bo ta enostavn recept dal vrhunsko pivo.

Brez skrbi... ja moj recept za ale je zelo podoben, samo, da dodam namesto citre goldinga. Pa me zelo zanima tvoja kombinacija. Kak pade s tem, tako opevanim ameriškim hmeljem. Ja, nič, bomo počakali januar in si nabavli kakšen kg citre. Upam, da bo dovolj.

Zadnjič sem sicer malo zafural pri pšeničnem receptu, ker se mi je mudilo in nisem niti poštudiral in sem noter vrgel zraven čisto navadno pšenico za moko (nekaljeno), ker mi je originala zmanjkalo, pa je bil sicer pirček za spit, ampak precej čudnega poukusa.
wink-1.gif


Si bom probal narediti kak DIY kalilnik...
https://www.youtube.com/watch?v=_-41wQHHi0o

Me pa zanima katero pšenico bi bilo fajn vzet pri naših kmetih?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
zmaga.gif


Lepo napisano. Recept sam je itak samo manjši del končnega produkta, v procesu pivovarstva je toliko možnosti da nekaj narediš narobe ali vsaj neoptimalno da je na koncu pomembno da je sam tehnološki del čimbolje opravljen!

BTW, si poskušal za tvoj pale ale še kakšen drug kvas? Recimo od suhih Danstarov/lallemandov BRY-97? Sam sem poleti 1x poskušal in sem kar zadovoljen s tem kvasom ker malce bolje in hitreje spuca pivo od US-05. Je sicer precej počasen na začetku oz. ima zelo borno fermentacijo ampak na koncu pride ven nekaj podobnega US-05.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
A, ok. Prve variante so mele citra/cascade samo na 5 minut in v dryhopu, potem so ble pa pripombe, da je aroma huda, okus pa ni tisto, kar aroma obeta. No, potem je šla zadeva najprej na 10minut in flame out, pol pa še zadnja modifikacija, 15minut in flame out. Ta je pa za moj okus idealna. Res pa je, da je zadeva v začetku mnogo bolj IPA divja, pozem se pa lepo umiri.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
ko že govoriš o okusu vs. aromi.
Na ocenjevanju sem dobil eno APO, ki je dišala kot še nikol v življenju. Nore arome, še kramaha bi posekala
wink-1.gif

Pol pa okus, nula! čist nič, samo malo sladnega priokusa. Na konc sem skelpal da je varil ekstrakt pa ga na dry hoppal do enemoglosti :D
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Tko nekak je s kiti. podobno je blo pri nas. Irish exstra stout, na aromi je blo nekaj, pol pa zgine v ustih, to je kit ja, ker nima nobenga telesa, alko je dobljen iz dekstoze.... takemu bi sam spodaj v osebnih preferencah napisal, da je mojstrsko nahmeljil pivo in da naj se loti all graina, ker ima talent
smile-1.gif
Seveda pa ne smeš predvidevat, tko da moraš dat tudi nasvet v primeru all grain kako izboljšati zadevo, da bo obetajoča aroma potem na okusu in kako povečati telo.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Jaz se ravno spravljam testirati tega wolfa.
En 20l smash s 5kg vienne, ter wolf na 60, 15, 0 in dry hoop.

Pa bo ponovoletno presenečenje ali pa pizdenje
grin1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Ta isti recept je dal pri meni skozi že kar nekaj hmeljev. Odličen je tud z goldingom na aromi in okusu, pa z Galaxijem.... probaš pa je, pale ale je idealna stvar za testirat hmelje, pa tud nekaj takega mora bit vedno doma pri roki, za every day pivo.

Če dobro pogledaš je to čisto klasičen recept za pale ale, tako da kot tak ni nič posebnega, tako kot pale ale itak ni. Ravno zato je pa tak recept idealen za piljenje pivovarske tehnike, sprobavanje različnih hmeljev na različnih stopnjah, drayhop, sprobavanje različnih karamelnih sladov in podobno. Če tukaj zafuraš fermentacijo je zadeva takoj na nosu, dosti prej kot pri stoutu recimo. Zato se mi je pa še toliko bolj fajn zdelo in mi ta medalja res veliko pomeni in je rezultat varjenja enega in istega recepta z modifikacijami skozi leta.

Tako da upam, da se tega recepta ne boš držal kot pijanec plota, ampak ga boš priredil po svoje in prilagodil svoji opremi in tehniki, oziroma tehniko prilagodil tako, da bo ta enostavn recept dal vrhunsko pivo.

Brez skrbi... ja moj recept za ale je zelo podoben, samo, da dodam namesto citre goldinga. Pa me zelo zanima tvoja kombinacija. Kak pade s tem, tako opevanim ameriškim hmeljem. Ja, nič, bomo počakali januar in si nabavli kakšen kg citre. Upam, da bo dovolj.

Zadnjič sem sicer malo zafural pri pšeničnem receptu, ker se mi je mudilo in nisem niti poštudiral in sem noter vrgel zraven čisto navadno pšenico za moko (nekaljeno), ker mi je originala zmanjkalo, pa je bil sicer pirček za spit, ampak precej čudnega poukusa.
wink-1.gif


Si bom probal narediti kak DIY kalilnik...
https://www.youtube.com/watch?v=_-41wQHHi0o

Me pa zanima katero pšenico bi bilo fajn vzet pri naših kmetih?

Nam zaupaš recept od pšeničke?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Jaz se ravno spravljam testirati tega wolfa.
En 20l smash s 5kg vienne, ter wolf na 60, 15, 0 in dry hoop.

Pa bo ponovoletno presenečenje ali pa pizdenje
grin1.gif

Viena je pomoje topza smash. Jaz sem tud mojga divjaka naredil iz viene, en je res super, ker ostane slad v ozadju (za razliko od karamele), obenem pa da dovolj telesa, da naredi lep background
wink-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.