Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
KSZ,

a je že kdo razmišljal, kaj bi se zgodilo, če bi dryhopal komercialno pivo, iz steklenice? Zadnjič sem na enem forumu bral, da je dober način za testiranje profila hmelja, da ga nafilaš v hop rocket ali kakšno podobno cedilo in skozi spustiš neko light pivo, ki ga dobro poznaš.

Samo, koliko arome lahko sploh dobiš, če bi npr. spustil pivo skozi žlico hmelja, kot pri kavnem aparatu?

To sem jaz delal.
Že narejene svoje pive, ki niso bile nič aromatične sem hmeljal. Torej odprt sem pivo, dal 2g hmelja in nazaj zaprt... pač malo co2 je šlo ven ampak ni sile...

Ali pa opcija skuhal sem 20L recimo pale ale in dodal hmelj samo za grenčino da dobim določen IBU in kasneje fermentiral v steklenicah.
Pred tem sem v steklenice dal 2g hmelja. Pustil recimo 7 dni na sobni temp, da sem dobil aromo in, da se je skarbonirali v steklenicah in nato dal na mrzlo, da se je izločanje arome upočasnilo ali pa steklenice zdegustiral
smile-1.gif


Tako sem stestiral recimo 35 vrst hmelja glede arome.
 
Nazadnje urejeno:

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Zdravo!,
Imam eno vprašanje in sicer kako nizko lahko grem z temperaturo pri meshu za American pale ale. Pod 60 je še ok?
2353708-mash.PNG
 

Priponke

  • 2353708-mash.PNG
    2353708-mash.PNG
    31,6 KB · Ogledi: 268
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
to je ok.
za homebrew, kjer tezje zadanes ciljno t. je najbolj varno obmocje med 62- 69, ostalo je ze tveganje
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Tukaj imaš 2 grafa, ki lepo pokažeta temp. range. Pri 58 stopinjah praktično nimaš aktivnosti alfa amilaze.





Pa še link do poglavja o tem v How to brew: http://howtobrew.com/book/section-3/how-the-mash-works/mashing-defined


Je pa načeloma vredno omeniti, da se večji del konverzije škroba v sladkor zgodi v prvih 10, 15 minutah (nekateri drozgajo samo 15 minut, pro pivovarji tudi ne drozgajo vsi celo uro), tako, da je v tem časovnem okvirju še najbolj pomembno kakšna je temperatura.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
KSZ,

a je že kdo razmišljal, kaj bi se zgodilo, če bi dryhopal komercialno pivo, iz steklenice? Zadnjič sem na enem forumu bral, da je dober način za testiranje profila hmelja, da ga nafilaš v hop rocket ali kakšno podobno cedilo in skozi spustiš neko light pivo, ki ga dobro poznaš.

Samo, koliko arome lahko sploh dobiš, če bi npr. spustil pivo skozi žlico hmelja, kot pri kavnem aparatu?

To sem jaz delal.
Že narejene svoje pive, ki niso bile nič aromatične sem hmeljal. Torej odprt sem pivo, dal 2g hmelja in nazaj zaprt... pač malo co2 je šlo ven ampak ni sile...

Ali pa opcija skuhal sem 20L recimo pale ale in dodal hmelj samo za grenčino da dobim določen IBU in kasneje fermentiral v steklenicah.
Pred tem sem v steklenice dal 2g hmelja. Pustil recimo 7 dni na sobni temp, da sem dobil aromo in, da se je skarbonirali v steklenicah in nato dal na mrzlo, da se je izločanje arome upočasnilo ali pa steklenice zdegustiral
smile-1.gif


Tako sem stestiral recimo 35 vrst hmelja glede arome.

In...tvoja dognanja? bi bilo fino za vse, če bi malo bolj na široko opisal zadeve...
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Sprejeto na znanje.Se pravi dvignem temperaturo preden vmešam slad na 68c pa bo kar bo. Pilsner sem nabavil ker sem se z Pale Ale že malce igral pa sem se hotel še z Pilsnerjem . Kaj pa potem z časom hmelja ,če se vre 90 minut ?

Tisto ne bo nič, ker moraš točno ujet temperaturo in je fajn, da med drozganjem čim manj vključuješ grelec. Se pravi pravo temperaturo vode, ujameš mash temperaturo, zaviješ lonec v spalno vrečo, kovter deko, armafleks, bilokaj in pustiš eno uro.
Tu imaš kalkukator, ki ti izračuna potrebno temperaturo vode:
http://www.brewersfriend.com/mash/

Če dvigneš čas vretja na 90 minut, pač po pol ure vretja dodaš prvič hmelj in potem vreš še 60 minut.
Brewersfriend mi je določil glede na temperaturo slada in temperaturo vode ( da zadanem 66c) začetno temperaturo vode 70c.Po dodanem sladu pa mi je temperatura padla samo na 69c in držala celo uro :D . Seveda sem umes enkrat pomešal . Očitno imam predobro izolirano . Tako zdaj vsaj vem koliko na mojem loncu ogret ,da pridem do željene temperature .
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Verjetno nisi pravilno izmeril temperature, morš premešat pa pustit da se izenač po celem loncu drugače imaš lahko na vrhu 70 na dnu pa 75.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik jahwar pravi:
Bil na skupščini, vsa čast organizatorjem. Čestitke tudi prejemnikom nagrad. Še bolj pohvalno pa je, da vas je kar nekaj tudi na tem forumu in ste pripravljeni deliti svoje izkušnje z drugimi. Sam sem še začetnik, tako da kakšne velike ljubosumnosti na tekmovanju še ni bilo, upam, da vas sčasoma ujamem
smile-1.gif

Tudi jaz sem kot frišni član bil na skupščini.
Bilo je super! Sploh na enem mestu srečati toliko somišljenikov, si izmenjevati izkušnje. Super je bilo stestirati piva drugih, da vidiš kje si
cool-1.gif


Sam sicer varim pivo slabo leto, vendar ravno iz batcha, ki bi si ga ''upal'' dati na tekmovanje itak ni ostalo niti ene steklenice
bonk.gif
No, ko so mi nekateri, ki sem jim dal poiskusiti mojo English IPA (ki sicer po mojem mnenju ni nek presežek) povedali, da je prav spodobna, sem spoznal, da sem preveč samokritičen. Tako, da naslednje leto z veseljem konkuriram v kakšni od kategorij.
S kolegom sopivovarjem se bova tudi prijavila na (baje) pomladanski tečaj za sodnike po BJCP.
Pa upam, da bodo kmalu kakšni mesečni trki organizirani, da se še bolje spoznamo!
Ker malo me še vedno moti, da ne povežem nick name ''Kalbo'' s človekom, ki je bil tam, pa ''pocast'', ''kadunnc'' in ostalimi s tega foruma.

lp, pa še veliko pivovarskih užitkov!

Aja, by the way: jutri se pri nas kuha STOUT 70litrov batch (prvič bom stestiral malo laktoze za polnost in dodal nekaj kakavovih zrnc, da bodo punce tudi zadovoljene)!
nahrung002.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Citat:
Uporabnik jahwar pravi:
Bil na skupščini, vsa čast organizatorjem. Čestitke tudi prejemnikom nagrad. Še bolj pohvalno pa je, da vas je kar nekaj tudi na tem forumu in ste pripravljeni deliti svoje izkušnje z drugimi. Sam sem še začetnik, tako da kakšne velike ljubosumnosti na tekmovanju še ni bilo, upam, da vas sčasoma ujamem
smile-1.gif

Tudi jaz sem kot frišni član bil na skupščini.
Bilo je super! Sploh na enem mestu srečati toliko somišljenikov, si izmenjevati izkušnje. Super je bilo stestirati piva drugih, da vidiš kje si
cool-1.gif


Sam sicer varim pivo slabo leto, vendar ravno iz batcha, ki bi si ga ''upal'' dati na tekmovanje itak ni ostalo niti ene steklenice
bonk.gif
No, ko so mi nekateri, ki sem jim dal poiskusiti mojo English IPA (ki sicer po mojem mnenju ni nek presežek) povedali, da je prav spodobna, sem spoznal, da sem preveč samokritičen. Tako, da naslednje leto z veseljem konkuriram v kakšni od kategorij.
S kolegom sopivovarjem se bova tudi prijavila na (baje) pomladanski tečaj za sodnike po BJCP.
Pa upam, da bodo kmalu kakšni mesečni trki organizirani, da se še bolje spoznamo!
Ker malo me še vedno moti, da ne povežem nick name ''Kalbo'' s človekom, ki je bil tam, pa ''pocast'', ''kadunnc'' in ostalimi s tega foruma.

lp, pa še veliko pivovarskih užitkov!

Aja, by the way: jutri se pri nas kuha STOUT 70litrov batch (prvič bom stestiral malo laktoze za polnost in dodal nekaj kakavovih zrnc, da bodo punce tudi zadovoljene)!
nahrung002.gif

Kalbo: un k je zasluženo pobral nagrado za APA
Kadunc: njegov kolega
wink-1.gif
če se ne motim
Pocast: en model z veliko brado pa pivom z divjim hmeljem :D
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Citat:
Uporabnik jahwar pravi:
Bil na skupščini, vsa čast organizatorjem. Čestitke tudi prejemnikom nagrad. Še bolj pohvalno pa je, da vas je kar nekaj tudi na tem forumu in ste pripravljeni deliti svoje izkušnje z drugimi. Sam sem še začetnik, tako da kakšne velike ljubosumnosti na tekmovanju še ni bilo, upam, da vas sčasoma ujamem
smile-1.gif

Tudi jaz sem kot frišni član bil na skupščini.
Bilo je super! Sploh na enem mestu srečati toliko somišljenikov, si izmenjevati izkušnje. Super je bilo stestirati piva drugih, da vidiš kje si
cool-1.gif


Sam sicer varim pivo slabo leto, vendar ravno iz batcha, ki bi si ga ''upal'' dati na tekmovanje itak ni ostalo niti ene steklenice
bonk.gif
No, ko so mi nekateri, ki sem jim dal poiskusiti mojo English IPA (ki sicer po mojem mnenju ni nek presežek) povedali, da je prav spodobna, sem spoznal, da sem preveč samokritičen. Tako, da naslednje leto z veseljem konkuriram v kakšni od kategorij.
S kolegom sopivovarjem se bova tudi prijavila na (baje) pomladanski tečaj za sodnike po BJCP.
Pa upam, da bodo kmalu kakšni mesečni trki organizirani, da se še bolje spoznamo!
Ker malo me še vedno moti, da ne povežem nick name ''Kalbo'' s človekom, ki je bil tam, pa ''pocast'', ''kadunnc'' in ostalimi s tega foruma.

lp, pa še veliko pivovarskih užitkov!

Aja, by the way: jutri se pri nas kuha STOUT 70litrov batch (prvič bom stestiral malo laktoze za polnost in dodal nekaj kakavovih zrnc, da bodo punce tudi zadovoljene)!
nahrung002.gif

Luka je moje ime
smile-1.gif
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Citat:
Uporabnik jahwar pravi:
Bil na skupščini, vsa čast organizatorjem. Čestitke tudi prejemnikom nagrad. Še bolj pohvalno pa je, da vas je kar nekaj tudi na tem forumu in ste pripravljeni deliti svoje izkušnje z drugimi. Sam sem še začetnik, tako da kakšne velike ljubosumnosti na tekmovanju še ni bilo, upam, da vas sčasoma ujamem
smile-1.gif

Tudi jaz sem kot frišni član bil na skupščini.
Bilo je super! Sploh na enem mestu srečati toliko somišljenikov, si izmenjevati izkušnje. Super je bilo stestirati piva drugih, da vidiš kje si
cool-1.gif


Sam sicer varim pivo slabo leto, vendar ravno iz batcha, ki bi si ga ''upal'' dati na tekmovanje itak ni ostalo niti ene steklenice
bonk.gif
No, ko so mi nekateri, ki sem jim dal poiskusiti mojo English IPA (ki sicer po mojem mnenju ni nek presežek) povedali, da je prav spodobna, sem spoznal, da sem preveč samokritičen. Tako, da naslednje leto z veseljem konkuriram v kakšni od kategorij.
S kolegom sopivovarjem se bova tudi prijavila na (baje) pomladanski tečaj za sodnike po BJCP.
Pa upam, da bodo kmalu kakšni mesečni trki organizirani, da se še bolje spoznamo!
Ker malo me še vedno moti, da ne povežem nick name ''Kalbo'' s človekom, ki je bil tam, pa ''pocast'', ''kadunnc'' in ostalimi s tega foruma.

lp, pa še veliko pivovarskih užitkov!

Aja, by the way: jutri se pri nas kuha STOUT 70litrov batch (prvič bom stestiral malo laktoze za polnost in dodal nekaj kakavovih zrnc, da bodo punce tudi zadovoljene)!
nahrung002.gif

Luka je moje ime
smile-1.gif

Aaa, zdaj pa vem, kdo si! Hvala in čestitke za American Pale Ale!
aplauz.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Citat:
Uporabnik jahwar pravi:
Bil na skupščini, vsa čast organizatorjem. Čestitke tudi prejemnikom nagrad. Še bolj pohvalno pa je, da vas je kar nekaj tudi na tem forumu in ste pripravljeni deliti svoje izkušnje z drugimi. Sam sem še začetnik, tako da kakšne velike ljubosumnosti na tekmovanju še ni bilo, upam, da vas sčasoma ujamem
smile-1.gif

Tudi jaz sem kot frišni član bil na skupščini.
Bilo je super! Sploh na enem mestu srečati toliko somišljenikov, si izmenjevati izkušnje. Super je bilo stestirati piva drugih, da vidiš kje si
cool-1.gif


Sam sicer varim pivo slabo leto, vendar ravno iz batcha, ki bi si ga ''upal'' dati na tekmovanje itak ni ostalo niti ene steklenice
bonk.gif
No, ko so mi nekateri, ki sem jim dal poiskusiti mojo English IPA (ki sicer po mojem mnenju ni nek presežek) povedali, da je prav spodobna, sem spoznal, da sem preveč samokritičen. Tako, da naslednje leto z veseljem konkuriram v kakšni od kategorij.
S kolegom sopivovarjem se bova tudi prijavila na (baje) pomladanski tečaj za sodnike po BJCP.
Pa upam, da bodo kmalu kakšni mesečni trki organizirani, da se še bolje spoznamo!
Ker malo me še vedno moti, da ne povežem nick name ''Kalbo'' s človekom, ki je bil tam, pa ''pocast'', ''kadunnc'' in ostalimi s tega foruma.

lp, pa še veliko pivovarskih užitkov!

Aja, by the way: jutri se pri nas kuha STOUT 70litrov batch (prvič bom stestiral malo laktoze za polnost in dodal nekaj kakavovih zrnc, da bodo punce tudi zadovoljene)!
nahrung002.gif

Luka je moje ime
smile-1.gif

Pozdravljen, Luka! Radi te imamo!!! ;-)

hecam se. Ja, fajn je vcasih videt, kdo se skriva za vso to modrostjo in znanjem.

Tvoj recept pa je ze na spisku za cez vikend... samo se citro moram dobit iz hrvaske. Sicer sem bil tu gor zmenjen zanjo, pa je pol zaradi casovne stiske vse v vodo padlo.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Kakšne so vaše izkušnje z MROOST 900 in MROOST 1400 ( Dingemans). Namen imam uporabit vsakega po 5% za Stout..
Katere slade pa vi dodajate za barvo da se dobi na koncu en pitn pir.
Specialisti za DRY Stoute, katero temp. priporočate za drozganje.

Tehnika BIAB.

Hvala za odg.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
MROOST 900 je "svetlejši" čokoladni (Chocolate) slad ki ima bolj sladno aromo in manj zažgane, za stoute ni najbolj primeren kot primarni črni slad se ga pa dodaja za kompleksnost.

Sicer smo o tem že govorili ampak za dry stout se ponavadi uporabi "roasted barley", torej niti ne slad ampak "zažgan" ječmen.

Glede temperature za drozganje odvisno kako imaš sestavljen recept, ampak sam sem večinoma šel na osnovne sestavine (osnovni slad + roasted barely + ječmenovi kosmiči) brez karamelnih sladov in posledično drozganje na medium profilu in uporaba US-05 kvasa. Če daš še kaj karamelih sladov zraven ali pa uporabiš manj požrešen angleški kvas boš moral drozgat pa ustrezno nižje, 66C mogoče celo še manj.

Glede kvasa, po mojih izkušnjah za dry stout S-04 ni primeren kvas oz. bi moral telo ekstremno zmanjšat (nič karamele, zelo nizko drozganje), US-05 tudi ni idealen ker ne pusti nič estrov ki jih delno dry stout tudi rabi. Najboljši za ta stil so namenski "irski" kvasi, precejkrat se uporablja tudi lager kvas ki ima malce več estrov (imam namen probat naslednjič).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
MROOST 900 je "svetlejši" čokoladni (Chocolate) slad ki ima bolj sladno aromo in manj zažgane, za stoute ni najbolj primeren kot primarni črni slad se ga pa dodaja za kompleksnost.

Sicer smo o tem že govorili ampak za dry stout se ponavadi uporabi "roasted barley", torej niti ne slad ampak "zažgan" ječmen.

Glede temperature za drozganje odvisno kako imaš sestavljen recept, ampak sam sem večinoma šel na osnovne sestavine (osnovni slad + roasted barely + ječmenovi kosmiči) brez karamelnih sladov in posledično drozganje na medium profilu in uporaba US-05 kvasa. Če daš še kaj karamelih sladov zraven ali pa uporabiš manj požrešen angleški kvas boš moral drozgat pa ustrezno nižje, 66C mogoče celo še manj.

Glede kvasa, po mojih izkušnjah za dry stout S-04 ni primeren kvas oz. bi moral telo ekstremno zmanjšat (nič karamele, zelo nizko drozganje), US-05 tudi ni idealen ker ne pusti nič estrov ki jih delno dry stout tudi rabi. Najboljši za ta stil so namenski "irski" kvasi, precejkrat se uporablja tudi lager kvas ki ima malce več estrov (imam namen probat naslednjič).

Lager kvas pri stoutu? Na kakšni temp. pa je potem fermentacija? Normalno na 19?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ja, nekje med 17-19. Sej lager kvas komot dela tud na 25 st.C. Problem so samo estri, ki v lager stilu niso dobrodošli in bodo pri taki temperaturi ekstremni.
Utiševalec bi pa rad ravno to dosegel, suh profil telesa in estre, ki so značilni za dry stouta.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
MROOST 900 je "svetlejši" čokoladni (Chocolate) slad ki ima bolj sladno aromo in manj zažgane, za stoute ni najbolj primeren kot primarni črni slad se ga pa dodaja za kompleksnost.

Sicer smo o tem že govorili ampak za dry stout se ponavadi uporabi "roasted barley", torej niti ne slad ampak "zažgan" ječmen.

Glede temperature za drozganje odvisno kako imaš sestavljen recept, ampak sam sem večinoma šel na osnovne sestavine (osnovni slad + roasted barely + ječmenovi kosmiči) brez karamelnih sladov in posledično drozganje na medium profilu in uporaba US-05 kvasa. Če daš še kaj karamelih sladov zraven ali pa uporabiš manj požrešen angleški kvas boš moral drozgat pa ustrezno nižje, 66C mogoče celo še manj.

Glede kvasa, po mojih izkušnjah za dry stout S-04 ni primeren kvas oz. bi moral telo ekstremno zmanjšat (nič karamele, zelo nizko drozganje), US-05 tudi ni idealen ker ne pusti nič estrov ki jih delno dry stout tudi rabi. Najboljši za ta stil so namenski "irski" kvasi, precejkrat se uporablja tudi lager kvas ki ima malce več estrov (imam namen probat naslednjič).

Lager kvas pri stoutu? Na kakšni temp. pa je potem fermentacija? Normalno na 19?

V bistvu je kar precej komercialnih "dry stoutov" narejenih z lager kvasom ali pa vsaj hibridom kvasa!
grims-1.gif


Fermentiraš malce višje kot lagerje oz. uporabiš vrsto kvasa ki ima manj estrov na visoki/višji temperaturi. Seveda ne pomeni sedaj na 25C ampak večina jih dobro dela tam na 14-16C, tudi stopinjo ali dve več s hibridnim kvasom.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.