Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Samo ko smo že pri stoutih: v petek sem po 14 dneh stekleničenja probal svoj stout, ki je imel 7% chocholate in 5% roasted barleya 8kvas pa lallemand Windsor) - pa se mi je zdelo, da je okus praženega veliko preveč intenziven, pene pa nič, čeprav sem dal 10% ovsenih kosmičev. - glede na to, da je to moj prvi zvarjeni stout: po koliko časa je za pričakovati, da bo ta aroma praženega malo upadla po vaše?

Ovseni kosmiči vsebujejo precej maščob kar zjebe peno, jst sem mel isti problem z oatmeal stoutom.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Samo ko smo že pri stoutih: v petek sem po 14 dneh stekleničenja probal svoj stout, ki je imel 7% chocholate in 5% roasted barleya 8kvas pa lallemand Windsor) - pa se mi je zdelo, da je okus praženega veliko preveč intenziven, pene pa nič, čeprav sem dal 10% ovsenih kosmičev. - glede na to, da je to moj prvi zvarjeni stout: po koliko časa je za pričakovati, da bo ta aroma praženega malo upadla po vaše?
Pa zdej je ja najbolš
evil.gif

Tam v 1-2 mesecih bo pražen okus počasi upadel.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Seveda smo pripravljeni deliti izkušnje, več nas bo, bolj kvalitetno bomo imeli tako pivo, kot sceno. Tekmovanje je v prvi vrsti namenjeno druženju in dvigu kvalitete in ne toliko nagradam. Seveda je človek vesel, ko dobi medaljo in pohvalo, ni pa to najpomembnejše. BJCP ocenjevanje je itak usmerjeno k temu, da dobi pivovar nazaj neko povratno informacijo, morda nasvet, da v prihodnje izboljša svoje pivo. Tudi totalno skisanemu pivu mora, oziroma bi moral sodnik nabrati 15 točk, kar pomeni, da tudi kislo pivo mora poizkusit in najti v njem lastnosti, ki ustrezajo stilu.
Torej, če te karkoli zanima, na dan z besedo, rade volje pomagamo in definitivno svojih znanj in receptov ne skrivamo.

Kalbo, kaj ni navada v tujini, da zmagovalci podajo tudi svoj recept, kako je pivo zvarjeno?

Je kaka možnost, da ti ga sunem? Pa magari po ZS?

lp, b

p.s.: čestitke

Batch size 40l

8kg pale ale
0,8kg cara ruby
0,3kg ječmenovih kosmičev
US05
60 minut 60g Aurora
15 minut 30/30g citra/cascade
0minut 30/30g citra/cascade
dry 80/80g citra/ cascade 10-14 dni

Mash 66 stopinj 60 minut

OG 1056-58
FG 1012
Fermentacija cca 19-20 stopinj tri tedne, nato dodam dry še za cca en do dva tedna
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Če bi rad kdo z gorenjske(za vikend bom v grapi, utiševalec?) probal Styrian Wolf, ga bom zdejle razpakiral.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Seveda smo pripravljeni deliti izkušnje, več nas bo, bolj kvalitetno bomo imeli tako pivo, kot sceno. Tekmovanje je v prvi vrsti namenjeno druženju in dvigu kvalitete in ne toliko nagradam. Seveda je človek vesel, ko dobi medaljo in pohvalo, ni pa to najpomembnejše. BJCP ocenjevanje je itak usmerjeno k temu, da dobi pivovar nazaj neko povratno informacijo, morda nasvet, da v prihodnje izboljša svoje pivo. Tudi totalno skisanemu pivu mora, oziroma bi moral sodnik nabrati 15 točk, kar pomeni, da tudi kislo pivo mora poizkusit in najti v njem lastnosti, ki ustrezajo stilu.
Torej, če te karkoli zanima, na dan z besedo, rade volje pomagamo in definitivno svojih znanj in receptov ne skrivamo.

Kalbo, kaj ni navada v tujini, da zmagovalci podajo tudi svoj recept, kako je pivo zvarjeno?

Je kaka možnost, da ti ga sunem? Pa magari po ZS?

lp, b

p.s.: čestitke

Batch size 40l

8kg pale ale
0,8kg cara ruby
0,3kg ječmenovih kosmičev
US05
60 minut 60g Aurora
15 minut 30/30g citra/cascade
0minut 30/30g citra/cascade
dry 80/80g citra/ cascade 10-14 dni

Mash 66 stopinj 60 minut

OG 1056-58
FG 1012
Fermentacija cca 19-20 stopinj tri tedne, nato dodam dry še za cca en do dva tedna

Hvala, tudi jaz bom probal
smile-1.gif

Čestitke
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Seveda smo pripravljeni deliti izkušnje, več nas bo, bolj kvalitetno bomo imeli tako pivo, kot sceno. Tekmovanje je v prvi vrsti namenjeno druženju in dvigu kvalitete in ne toliko nagradam. Seveda je človek vesel, ko dobi medaljo in pohvalo, ni pa to najpomembnejše. BJCP ocenjevanje je itak usmerjeno k temu, da dobi pivovar nazaj neko povratno informacijo, morda nasvet, da v prihodnje izboljša svoje pivo. Tudi totalno skisanemu pivu mora, oziroma bi moral sodnik nabrati 15 točk, kar pomeni, da tudi kislo pivo mora poizkusit in najti v njem lastnosti, ki ustrezajo stilu.
Torej, če te karkoli zanima, na dan z besedo, rade volje pomagamo in definitivno svojih znanj in receptov ne skrivamo.

Kalbo, kaj ni navada v tujini, da zmagovalci podajo tudi svoj recept, kako je pivo zvarjeno?

Je kaka možnost, da ti ga sunem? Pa magari po ZS?

lp, b

p.s.: čestitke

Batch size 40l

8kg pale ale
0,8kg cara ruby
0,3kg ječmenovih kosmičev
US05
60 minut 60g Aurora
15 minut 30/30g citra/cascade
0minut 30/30g citra/cascade
dry 80/80g citra/ cascade 10-14 dni

Mash 66 stopinj 60 minut

OG 1056-58
FG 1012
Fermentacija cca 19-20 stopinj tri tedne, nato dodam dry še za cca en do dva tedna

Tale citra/cascade je res zmagovalna kombinacija... Dobesedno...
smile-1.gif


Potem je pa:
2350679-12278640_1637810239807301_6274797015873171801_n.jpg
 

Priponke

  • 2350679-12278640_1637810239807301_6274797015873171801_n.jpg
    2350679-12278640_1637810239807301_6274797015873171801_n.jpg
    50 KB · Ogledi: 240
Nazadnje urejeno:

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Če bi rad kdo z gorenjske(za vikend bom v grapi, utiševalec?) probal Styrian Wolf, ga bom zdejle razpakiral.

A obeta kaj po aromi?

Moje iskušnje s hmelji, ki jih imam.

Nabavil sem Wolfa in Eureko.

Wolf ima intenzivno sadne arome: borovnica, jagoda, tropski sadeži.
Eureka je zelo, zelo podoben Styrian Golding-u, samo z višjim % alfa kislin.

Varil z njima še nisem. Sem še v fazi brainstorminga. Kaj z njima.

Če primerjam recimo z Galaxy, ta po intenzivnosti poseka vse kar imam od ostalih hmeljev.
Tudi pri varjenju pri mešanju z ostalimi hmelji se ostalih hmeljev skoraj ne čuti.
V primerjavi z recimo Hallertau Blanc, ima Wolf bolj intenzivno, sadno aromo. Ima pa Blanc bolj grozdne, vinske, bezeg note.
V kombinaciji s Cascade je odličen.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Hvala za podroben opis!
zmaga.gif


Sicer offtopic, ampak galaxy aroma sploh iz vrečke je kot da bi poleti ob 12h pri 40C v senci šel mimo kontejnerja za smeti ob kaki tržnici! Taka izrazita aroma "zelo zrelega" sadja!
grin1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Zanimajo me vaše izkušnje glede dry hopa ali hmeljanja na 0-5 min koliko ste ga poizkusili maximalno glede na določeno litražno?
Jaz sem imel največ 110g na 0 min in 180g dry hopa na 20L in 7% alkohola pri stilu classic IPA...

Izkušnje glede pretivanja glede citre ali pa je mogoče vpliv starosti hmelja ali nepravilnega shranjevanja je, da dobim okus čebule oz aroma čebule... primer menze
smile-1.gif

To se mi dogaja pri Citri... ali ima kdo podobne izkušnje?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Zmanjšej citro pa ji dodaj kaj, citra sama zna smrdet v prevelikih kličinah, vpraši utisevalca
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Zmanjšej citro pa ji dodaj kaj, citra sama zna smrdet v prevelikih kličinah, vpraši utisevalca
smile-1.gif

V bistvu sem naredil enkrat z čisto citro in je bilo OK.
Imam občutek da več kot je star hmelj bolj aroma trpi.

Kako je pa z maximalnili dry hopi ali late boili?
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...

Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...

Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.

V bistvu imam hmelj zvakumiran in na -20°C.
Vsi ostali hmelji so super edin citra zadnje čase precej seče po neki čebuli itd.
V skrinji je pa samo hmelj nič drugega ker imam ločeno skrinjo.

Je pa res da sem citro kupil pred 1 letom samo vseeno se neb smela aroma pokvarit al kako?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...

Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.

V bistvu imam hmelj zvakumiran in na -20°C.
Vsi ostali hmelji so super edin citra zadnje čase precej seče po neki čebuli itd.
V skrinji je pa samo hmelj nič drugega ker imam ločeno skrinjo.

Je pa res da sem citro kupil pred 1 letom samo vseeno se neb smela aroma pokvarit al kako?

Sem malo presurfal in imajo tudi drugi komentarje glede citre in columbusa glede čebulne arome.
Tko da bom raje prešaltal na drugo alternativo citre pa bo mir
smile-1.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Jst sem dal največ dobrih 150g hopstand in dobrih 150g dryhop na 20l (sicer ne izključno citro) pa so bli super rezultati, mogoče maš spravljen hmelj zraven česa drugega v zmrzovalniku in se je vonj prenesel ali pa je bil predolgo hranjen kje na višjih temperaturah in je oksidiral...

Lahko pa da sploh ni kriv hmelj ampak kaj tretjega.

V bistvu imam hmelj zvakumiran in na -20°C.
Vsi ostali hmelji so super edin citra zadnje čase precej seče po neki čebuli itd.
V skrinji je pa samo hmelj nič drugega ker imam ločeno skrinjo.

Je pa res da sem citro kupil pred 1 letom samo vseeno se neb smela aroma pokvarit al kako?

Sem malo presurfal in imajo tudi drugi komentarje glede citre in columbusa glede čebulne arome.
Tko da bom raje prešaltal na drugo alternativo citre pa bo mir
smile-1.gif

Kaj bos pa uporabil namesto citre? Ni neke alternative.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.