Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
živjo - malo sitnarim, vendar me zanima, če je mogoče kdo že delal klon Leffeja in laj meni o tem receptu:
za 20 l. (OG - 1069 - FG 1022 ABV 6,14)
pilsner 5 kg
Cara Munich 500g
Melanoidin 100g
biscuit 150g
Trsni sladkor 400g
30g tettnanger (60 min)
20g Saaz (30 min)
Drozganje pri 69,
kvas - Safale T-58

Pa še nekaj: Hmelj tettnanger - Izkušnje? Je to po vaše ok za izdelavo lagerja?
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Mene zanima, če je kaj narobe z mojo BIAB metodo. Vem kako bi moral delati, ampak sam izpiram vrečo z minimalno količino vode pri 75 stopinjah (2l) in nato dodam kar mrzlo vodo do željne količine. Je kaj narobe s tem oz. ali močno trpi efektivnost?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Tole ni namenjeno tebi, ampak vsem na splošno ki delate BIAB.

BIAB je poenostavljena metoda in je v osnovi mišljena kot metoda brez izpiranja pri kateri se dela od začetka s celo količino vode. Torej daš noter v lonec 30l vode, ogreješ na željeno temperaturo, daš vrečo in v vrečo slad ter pustiš 1h na izbrani temperaturi. Potem vrečo dvigneš in ostanek (25l) kar je v loncu kuhaš. Nobenega izpiranja in podobnih traparij.

Če lonec ni dovolj velik ali pa se želi večjo efektivnot se pa lahko dela na poljubno nivojih kompliciranje, od deljenega izpiranja ipd.! To so napredne tehnike in se jih lotiš če nimaš primerne opreme ali pa če želiš več, nikakor pa ne začet s tem.

Sicer direktno odgovor na tvoje vprašanje, slad moraš izpirat s čimvečjo količino vode ki ti omogoča željeno stopnjo začetne gostote (OG) ker tako izpereš največ sladkorjev (že tako jih nekaj ostane [20-40%]). Če samo dolivaš čisto vodo v lonec delaš izgubo, ker voda je zato da izpira sladkor ne zato da redči pivo. Upam da je jasno!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Glede mrzle vode za izpiranje je pravilna ugotovitev. Pri DODATNEM izpiranju bolj ko se bližaš koncu bolj je redka sladica in s tem je topnost v mrzli vs. topli vodi malenkostna, ne velja pa to pri glavnini izpiranja ker je sladica prej gosta in izpiranje z mrzlo vodo je precej slabše kot pri topli vodi. Glede temperature vode, tehnična idealnost je voda segreta na 77C, s stališča izpiranja bi bila najboljša vrela voda ampak se zaradi razpada beljakovin ki lahko potem pridejo v pivo oz. povzročajo priokuse limitira navzgor na 77C (oz. varna klasika je 75C).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glede mrzle vode za izpiranje je pravilna ugotovitev. Pri DODATNEM izpiranju bolj ko se bližaš koncu bolj je redka sladica in s tem je topnost v mrzli vs. topli vodi malenkostna, ne velja pa to pri glavnini izpiranja ker je sladica prej gosta in izpiranje z mrzlo vodo je precej slabše kot pri topli vodi. Glede temperature vode, tehnična idealnost je voda segreta na 77C, s stališča izpiranja bi bila najboljša vrela voda ampak se zaradi razpada beljakovin ki lahko potem pridejo v pivo oz. povzročajo priokuse limitira navzgor na 77C (oz. varna klasika je 75C).

Posledica previsoke sparge ali mash temp. je pa močna grenčina piva, ki se od grenkobe hmelja razlikuje v tem, da jo čutiš na jeziku, skoraj kot pekoče. Tako rekoč nepitno... Dobra stran, te napake, da s časom skoraj čisto izzveni, tako da moje pivo postaja pitno (po cca 2 mesecih).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kako pa kaj ph pri drozganju v celotni količini vode
confused-1.gif

Ne vpliva oz. malenkostno pri normalni vodi ker ima kombinacija voda+slad precej visoke bufferske lastnosti tako da se tisti delež več vode pozna bolj malo. Sam nisem opazil vidnega vpliva pHja drozge glede na količino vode pa sem delal že precej različne kombinacije, bolj vpliva na pH delež različnih sladov. Če si sicer na meji pri kemiji zna bit da bi več vode lahko vplivalo negativno ali pa pozitivno.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ste že kej probal kako se teli novi slovenski hmelji primerjajo z amerškimi? Ceno majo precej visoko.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Še čakam na dostavo. Sicer itak ne bom probaval letos, ker imam v planu še 2 rundi, tako da bo test novih januarja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Dober dan. Je bil kdo na letni skupščini in tekmovanju DLDP? Kako se vam je zdelo, so kaki predlogi kako bi stvar izboljšali. Čestitke vsem, ki ste prijavili piva. Kvaliteta je bila vrhunska, lahko rečem, da od 90 piv mogoče dva nista bila užitna, na naši mizi pri stoutih je bil eden mal problematičen ampak nikakor neužiten, dva kita, ostalo zelo dobro in par seveda vrhunskih.

Zeblo nas je kot pse že v četrtek, ko se je popisovalo piva, ker je to moral opraviti zgolj stevard, ki ni sodil, da o petku in soboti ne govorim. Ideja je, da se tekmovanje prestavi na toplotno ugodnejši čas, upam, da bo trošarinski zakon hitro sprejet, ker je to pogoj, da lahko naredimo dogodek odprt in ga poimenujemo Slovensko prvenstvo domačih pivovarjev.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Meni žal ni zneslo, ampak sej verjetno je kdo drug popil "švoh" društveno pivo, ne morem se samo jst žrtvovat vsakič!
evil.gif


Glede tekmovanja vidm da je bilo kar precej prijav, torej se stvar odvija in razvija in upam da bo res v karatkem kakšno legalno javno mednarodno tekmovanje.

Pa čestitke za tvoj pir!
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Lepo je bilo, vsa čast organizaciji, dobri hrani in seveda odličnim prijavljenim pivom.
Sam sem ocenjeval APA, čeprav tvoje žal ni bilo zraven, so bila pa vsa vsaj solidna.
Že nestrpno pričakume vrnjene ocenjevalne liste za moja piva, da vidim kje sem ga kiksnil...

Še enkrat pohvale organizaciji, gostiteljem in tekmovalcem. Naslednjič pa res boljše v toplejšem letnem času
wink-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Dober dan. Je bil kdo na letni skupščini in tekmovanju DLDP? Kako se vam je zdelo, so kaki predlogi kako bi stvar izboljšali. Čestitke vsem, ki ste prijavili piva. Kvaliteta je bila vrhunska, lahko rečem, da od 90 piv mogoče dva nista bila užitna, na naši mizi pri stoutih je bil eden mal problematičen ampak nikakor neužiten, dva kita, ostalo zelo dobro in par seveda vrhunskih.

Zeblo nas je kot pse že v četrtek, ko se je popisovalo piva, ker je to moral opraviti zgolj stevard, ki ni sodil, da o petku in soboti ne govorim. Ideja je, da se tekmovanje prestavi na toplotno ugodnejši čas, upam, da bo trošarinski zakon hitro sprejet, ker je to pogoj, da lahko naredimo dogodek odprt in ga poimenujemo Slovensko prvenstvo domačih pivovarjev.

Če se že sam nočeš, te bom ja jaz pohvalil... Čestitke za zlato medaljo v kategoriji American Ales in finale v Best of show-u.
Zdej pa res moram pridt probat tole zlato medaljo
smile-1.gif


Ja drugače, je bilo top. Všeč mi je bil tudi pocast-ov wild-hop. Tega bi lahko popil na litre
nahrung002.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Meni žal ni zneslo, ampak sej verjetno je kdo drug popil "švoh" društveno pivo, ne morem se samo jst žrtvovat vsakič!
evil.gif


Glede tekmovanja vidm da je bilo kar precej prijav, torej se stvar odvija in razvija in upam da bo res v karatkem kakšno legalno javno mednarodno tekmovanje.

Pa čestitke za tvoj pir!
zmaga.gif

Ja se razvija in odvija, kar me zelo veseli
smile-1.gif


Zmaga ja, pa sem bil prepričan, da bo zoksidiran, ker sem ga že v četrtek natočil iz kega. Je bilo kar presenečenje ene pet minut nisem prišel k sebi, sploh po tem, ko so mi še rekli, da ni dost manjkalo, da bi dobil še best off, ker je bilo moje pivo tehnično popolno. Zgubit za las proti vrhunskemu Brettu mi je blo v veliko veselje, ker da mi pohvala "tehnično popolno" s strani človeka, ki ga kot pivovarja spoštujem, pomeni ogromno oziroma več kot zmaga. Brett je bil baje vrhunski in fantje, ki delajo to so stručkoti mikro biologije.

Da ne govorim o Imperial stoutu, ki je zmagal kategorijo strong ales....vrhunsko, vrhunsko, tko da je bla na best off huda konkurenca, kar je čudovito za naš hobi za naprej.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Lepo je bilo, vsa čast organizaciji, dobri hrani in seveda odličnim prijavljenim pivom.
Sam sem ocenjeval APA, čeprav tvoje žal ni bilo zraven, so bila pa vsa vsaj solidna.
Že nestrpno pričakume vrnjene ocenjevalne liste za moja piva, da vidim kje sem ga kiksnil...

Še enkrat pohvale organizaciji, gostiteljem in tekmovalcem. Naslednjič pa res boljše v toplejšem letnem času
wink-1.gif

Tvoj divji hmelj je bil vrhunski. Zelo lep odziv je bil pri sodnikih, tko da nismo preveč gagal. V sredo smo dobil iz 40 povečanje na 90, česar brez ogromnega odziva sodnikov nebi spelal.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Ha, tud tebe je treba pohvalit, ker si dosegel 4. mesto. To pomeni, da delaš marsikaj prav. Recept še ne pomeni končnega uspeha.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Je bil kul, čeprav ga sam nisem cenil in ga tudi posledično nisem prijavil :/ pa drugo leto
wink-1.gif


Ja, ti je blo kr videt da si bil mal v šoku :D čestitke še enkrat
wink-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.