Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Sam sem ravno dal v soboto v fermentor za 25l:

6.5kg Pale Ale
0,3kg Munich

60g Aurora - 60min
48g Cascade - 15min
48g Cascade - 5 min
48g Cascade - 0min

100g Cascade bom dry hopal 10dni

Uporabil S-04 (11g) po dveh dneh pa še S-05.

Sem si pa nabavil fastfermentor, ki me malo zajebava... - pokrov mi ne tesni dobro in mi brbota "mimo" vehe
smile-1.gif
.
Po dveh dneh, ko ni bilo dejavnosti sem dodal še drug kvas, ker mi je prvega zmanjkalo.
frown-1.gif


Bom danes vzel malo teflonskega traku in zatesnil.

Bomo videli kaj bo izpadlo. Upam samo, da se mi ne bo vmes okužilo.

lp, b
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Zakaj si dodal še en kvas? Potrata kvasa, S-04 je pač po dveh dneh opravil svoje delo in končal fermentacijo kar je čisto običajno! No, veš za drugič!
grin1.gif


Netesnost fermentorja nima nobenega pomena (glede na to da kvas/bakterije/plesni nimajo nog ne bodo kar tako prilezle pod pokrov) tako da pusti pri miru oz. se ne sekiraj preveč. Drugič namaži tesnilo s kakšnim industrijskim vazelinom oz. čim podobnim da bolje prime.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Eno opažanje. S-04 in angleški kvas, ki nekoliko "ubije" hmeljne arome, sploh te citrus arome v cascadu. Še posebej, če fermentiraš pri 20+ stopinjah.

Sicer podpiram eksperimentiranje, ampak iz lastnih izkušenj opažam, da se s-04 ne ujema ravno z ameriškimi hmelji, vsaj meni ne potegne. Če delam american pale ale ali IPA (še posebej west coast, citrus/pine sirup) uporabim čim bolj nevtralen kvas.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Drug kvas sem dodal, ker sem mislil, da sem ga pihnil pri rehidraciji suhega kvasa... nisem izmeril temp prekuhane vode (na otip topla :) ), ko sem dodal kvas in sem potem zacel tuhtat, da sem mogoce tu zafrknil.
Ocitno ni brbotalo zaradi spuscanja. No, to je razlog za drug kvas. Ja, brez skrbi... bilo mi ga je skoda. Samo se bolj skoda bi bilo 25l piva.

Lp
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Za bolj ameriške stile in "fake lager" uporabljam US-05. Je poceni, dobi se ga povsod in je zelo čist. Da zelo malo priokusa fermentacije in lepo poudari hmelj.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Slabost us-05 je pa, da pri suhem hmeljenju še po 3 tednih od štarta fermentacije nekaj hmelja plava po fermentorju in ga dobiš v flaše. Ker ima kvas neko majhno aktivnost še dolgo časa, ravno toliko, da je malo mehurčkov po hmelju.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potrata kvasa, S-04 je pač po dveh dneh opravil svoje delo in končal fermentacijo kar je čisto običajno! No, veš za drugič!
grin1.gif
Meni je pa nazadnje pri 17tih stopinjah potreboval 10dni, da je končal in to pri pirčku z OG 1048. Pa sem uporabil s-04 ravno zaradi hitrosti, ker se je mudilo, drugače bi us-05
crazy1.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Prosim če mi pomagaš ker imaš več izkušenj kot jaz.
Potreboval bi nasvet.
V keg sem dal APA in sem ga nabil na 2,5 bar v hladilniku imam cca. 6-8C. Sedaj me zanima koliko dni da ga pustim v hladilniku na teh barih, da bi dobil 2,5 enot CO2-ja.
Drugače delam tisto daljšo varianto sam sedaj se mi malo mudi.
smile-1.gif


Hvala za nasvete v naprej.
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Kupil sem 5 kg pealted in 5 kg whiskey light slada.
Ker ga gre za "normalno" pivo dokaj malo, mi ga valiko ostaja. Zato sem ga zapakiral po 1kg in ga prodajam oz. menjam za kaksno drugo surovino (hmelj, kvas, zacimbe, slad...)
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je to normalno, da ima Simcoe bolj herbal aromo ali sem mogoče kak napačen hmelj dobil ali kaj pretečen?
smile-1.gif


Naredil sem single hop Black Ipe z Simcoe ter pale ale z kombinacijo cascade in simcoe in oba imata bolj herbal vonj...
 
Nazadnje urejeno:

ulaga

Zelenc'
14. avg 2014
20
0
1
katere knjige priporočate za nekoga, ki je prebral How to Brew (John Palmer), nekaj tem v Braukaiser.com in seveda tale forum in se želi še bolj poglobiti?
razmišljal sem o teh štirih:
Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation
For The Love of Hops: The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops
Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse
Water: A Comprehensive Guide for Brewers

če ima kdo katero me zanima še, če se splača kupiti knjigo, ali se najde večino na internetu, če konkretno brskaš...
hvala
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Yeast definitivno. V bistvu je komplet serija huda. Na book depository je zastonj poštnina.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A tle vas je večina full knjig prebralo al ni not nekih hudih informacij kar neb našel na spletu?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jaz imam še Brewing classic styles, z 80 recepti za vse stile piva, ki naj bi dobili nagrade na tekmovanjih (isto avtor Zainscheff). To knigo bi priporočal vsem, ki začenjajo pa nimajo pojma, kako naj bi nek recept zgledal, pa pol nekaj experimentirajo ali pa vlečejo dol z neta nepreverjene recepte.

Pol imam pa še Radical Brewing, ki pa je oboje malo filozofska, pa tudi strokovna. Veliko zanimivih dobrih zgodb okrog piva.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Moje mnenje o literaturi je tako da je razvoj (domače) pivovarske scene tako hiter da ga knjige ne dohajajo. Tako da če gledate splošne priročnike naj se išče čimbolj aktualne izdaje. Kar je izdano pred 2005 je ravno tako kot bi danes bral ZF knjigo iz leta 1910 o pristanku na luni!
grin1.gif


Tehnični/tehnološki opisi varjenja so načeloma že par desetletji enaki tako da knjige ki se dotikajo tega dela so še vedno aktualne. Slaba stvar je da za "ale" piva take knjige ne obstajajo, pa izredno malo jih je na voljo v angleščini (večina tovrstne literature je iz nemške "pivovarske šole").

Kogar zanima sodobna ameriška craft scena in piva sploh nima knjige ki bi bila aktualna, ker se scena obrača hitreje kot se knjige lahko piše. Recimo kar je veljalo za ameriška piva do leta 2005 se je od takrat dalje konkretno spremenilo, deloma tudi obrnilo. Novi hmelji, novi stili piva, koneckoncev v homebrewingu tudi novi načini/tehnike varjenja.

Podobno velja za belgijska in nemška ale piva, v zadnjih 10 letih je prišlo do prihoda sevovo kvasovk ki prej niso bili dostopni oz. sploh niso obstajali. Danes se da veliko lažje naredit belgijsko "pikatno" pivo ali pa nemškega weizna, dejansko je potrebno izbrat samo pravi sev kvasovk in fermentirat v optimalni temperaturi (včasih se je postopek začel že pri drozganju, kombiniranju kvasovk, različnih temperaturnih režimih fermentacije, ...).

Seveda to ne pomeni da ne obstaja veliko dobrih knjig če se komu da prebirat, samo ne pričakovat da je to vse znanje ki obstaja. Sploh pa ne vse prebrano vzet za (edino) pravo resnico. Recimo že v Palmerju je en kup "napak" pa se smatra za biblijo homebrewinga. Problem je ker se te napake potem kar širijo tudi po spletnih forumih kjer na srečo obstaja par osebkov "iz foha" ki argumentirano razložijo zmote in napake.

Tako da ja, moj nasvet je da naj se poleg klasične literature uporablja tudi internetno "ljudsko" čtivo, s pravo mero kritičnosti seveda. Verjamem da je zamudno prebirat 100 strani topica kjer se omenja izkušnja z enim kvasom, ampak na koncu iz tistih 100 strani izvlečeš ven dovolj uporabnega bistva da znaš uporabit konkretni kvas "pravilno". Meni gre kdaj tudi par ur "raziskovanja" samo zato da na koncu znam izbrat optimalno temperaturo fermentacije!
tongue-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.