Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Naredil sem naslednji recept 35l pive:
5,60kg Pale ale
1,30 Pilsner
0,70 Wheat
0,60 Munich 40 EBC
0,60 Cara 50EBC
2 paketka US-05
80g steryan golding 80min
40 g steryan golding 15min
40g steryan golding 5min
40 g steryan golding 0min

Drozgal na 68-67°C 80mim nato fly sparge 76°C cca. 30min. Fermentiral 7dni v primarcu na 23°C nato pustil v sekundarcu še 16 dni nato pretočil v keg.

OG 1,085
FG 1,016
5,6 %alc

Sedaj me zanima zakaj mi je pivo sladkato grenčina je OK sam mi je preveč sladkasto pa ne morem pogruntat kje zajebem. Prosil bi vas za nasvete da probam napako odpravit.
bonk.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
1. Po vsej verjetnosti si se zatipkal pri OG, ker če bi bil 85 bi blo alkohola 9% in več. Torej sklepam da je 58.
2. Po moje si za željeno sladkobo previsoko drozgal, bolj optimalno bi blo okrog 65st.C
3. Car50, bi jaz osebno zamenjal za caro20
4. Z tem bi pomoje komot dobil FG vsaj 1010in posledično tud sladkobo manjšo.
Sam sem na podobni recepturi kot ti, dobil FG 1005
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kako kaj fermentirate pivo, ker je tako vroče?
S kom si kaj pomagate pri fermentaciji, če je prevroče?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Imam 12m (premer je 1cm) potopni hladilnik. Ugotovili smo že da je premajhen za ohladiti100L pivine
wink-1.gif

Zanima me, koliko bi pridobil, če sploh bi, če ga oblečem v gumljasto cev in naredim ven pretočni hladilnik?
Ker plate chiller mi malo smrdi zaradi morebitnih delcev ki ga radi zamašijo.
Torej, ali bo 12m cevi dovolj za hladiti 100L pivine?
12m bo OK, saj s pretokom uravnavaš ohlajenost in boš brez težav ohladil 100 litrov na željeno temperaturo. Z daljšim bi imel samo večji pretok. Bo pa res, da boš pozimi hitrejši in poleti počasnejši. Pa poizkusi dobit čimvečjo gumiasto cev.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Naredil sem naslednji recept 35l pive:
5,60kg Pale ale
1,30 Pilsner
0,70 Wheat
0,60 Munich 40 EBC
0,60 Cara 50EBC
2 paketka US-05
80g steryan golding 80min
40 g steryan golding 15min
40g steryan golding 5min
40 g steryan golding 0min

Drozgal na 68-67°C 80mim nato fly sparge 76°C cca. 30min. Fermentiral 7dni v primarcu na 23°C nato pustil v sekundarcu še 16 dni nato pretočil v keg.

OG 1,085
FG 1,016
5,6 %alc

Sedaj me zanima zakaj mi je pivo sladkato grenčina je OK sam mi je preveč sladkasto pa ne morem pogruntat kje zajebem. Prosil bi vas za nasvete da probam napako odpravit.
bonk.gif

Sam bi tako na prvi pogled rekel da nisi naredil nič kritično narobe v procesu recepta in drozganja. Tole zgoraj je recept za recimo angleški ESB in receptu nič ne manjka. Mogče bi za ESB dal še malce več karamela, pa pšenice je dokaj veliko in dejansko prispeva navidezno telo v pivu s tem pa poveča občutek sladkobe (torej pšenice daj manj). Tudi temperature drozganja morajo bit na medium profilu. ESB ima po BJCPju FG med 1.010 in 1.016, torej si tudi v tem pogledu še vedno znotraj stila.

Kvas je bil kateri? Temperatura je dokaj visoka, estri in pa višji alkoholi (posledica visoke temperature) lahko naredijo pivo v ustih bolj "sladko".

Sicer glede sladkobe misliš da je pivo sladko kot da bi bil sladkor noter? Ali ima samo obuten okus po sladu (okus ječmena)? Ker glede na grainbill in FG se nič od tega nebi smelo pojavit,

Skratka tako od daleč bi rekel da si zadel angleški stil ki je načeloma bolj močan na okusu sladu in tudi ima več telesa (večji občutek sladkobe) kar ni s tem nič narobe. Če bi rad bolj pitno pivo se usmeri v ameriške stile ale-jev (znižaj T drozganja, več hmelja po možnosti US porekla).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako kaj fermentirate pivo, ker je tako vroče?
S kom si kaj pomagate pri fermentaciji, če je prevroče?

1. če imaš dobro (vinsko) klet potem pač fermentiraš tam
2. hladiš prostor s klimo, tu skoraj rabiš svoj prostor ker pri 35C zunanje ni zdravo živet skupaj s pivom na 18C
3. ohlajaš fermentor preko mrzle kopeli -> fermentor daš v nek škaf vode, v vodo dodjaš led tako da ima voda vedno ustrezno temperaturo (sicer zgleda zelo nepraktično, ampak dejansko večina piva prevre v 2-3h dneh tako da če dodajaš te dni eno zamznjeno plastenko ledu na 12h ni ravno naporno)
4. daš pivo v ustrezno predelan hladilnik, to je dejansko še najboljša opcija ker tako uspeš držat idelano temperaturo ves čas in vedno, lahko se tudi igraš z različnimi temperaturnimi režimi (seveda pa rabiš prostor za eno šaro več in pa hladilnik)
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ja edino kar sem delal sem dajal v hladilnik samo sem študiral, če so še kakšne druge opcije, ker pismo je v kleti že 21°C v tem času
smile-1.gif
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
No jaz sem izbral še tretjo opcijo. Do maja/junuja naštepaš pivo na zalogo tja do septembra. Mal si preračunaš koliko porabiš pa gre. Kegi zelo pomagajo.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Mene pa zanima, če je možno drozganje z dvojno količino slada, glede na predpisano količino vode. Imam namreč samo 20l lonec in bi rad na koncu dobil cca 20 litrov piva. Se pravi, da bi drozgal z 10 litri vode in bi na koncu samo dotočil manjkajočo vodo v fermentor.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Možno je, vendar bodo temu primerno izkoristki slabši.
Pač manj kot vode daš, slabše boš potegnil sladkor iz zrnja.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Kar se temperature prostorov tiče imam v hiši poezijo za fermentacijo različnih stilov.

V spodnjem nadstropju imam v bivalnih prostorih okrog 22C, v prvi kleti 19C in v drugi (ohlajeni) med 11C in 14C (termostat)

Ja, naslednji bo ležak :)
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Kar se temperature prostorov tiče imam v hiši poezijo za fermentacijo različnih stilov.

V spodnjem nadstropju imam v bivalnih prostorih okrog 22C, v prvi kleti 19C in v drugi (ohlajeni) med 11C in 14C (termostat)

Ja, naslednji bo ležak :)

S kom pa hladiš prostor in koliko je velik, da imaš 11°C?
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Mene pa zanima, če je možno drozganje z dvojno količino slada, glede na predpisano količino vode. Imam namreč samo 20l lonec in bi rad na koncu dobil cca 20 litrov piva. Se pravi, da bi drozgal z 10 litri vode in bi na koncu samo dotočil manjkajočo vodo v fermentor.

Poleg tega da bo pol sladkorja ostalo v sladu (slaba efektivnost) boš imelš še probleme z doziranjem hmelja za grenkobo in aromo. Skratka ne delat tega.

Lahko delaš manjše batche, ali pa recimo kuhaš 2x.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Mene pa zanima, če je možno drozganje z dvojno količino slada, glede na predpisano količino vode. Imam namreč samo 20l lonec in bi rad na koncu dobil cca 20 litrov piva. Se pravi, da bi drozgal z 10 litri vode in bi na koncu samo dotočil manjkajočo vodo v fermentor.

Poleg tega da bo pol sladkorja ostalo v sladu (slaba efektivnost) boš imelš še probleme z doziranjem hmelja za grenkobo in aromo. Skratka ne delat tega.

Lahko delaš manjše batche, ali pa recimo kuhaš 2x.

Ja, bo res najbolje da bom kuhal kar z 10 litri. Se mi je zdelo, da ne bo tako enostavno in bo kak haklc.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.