Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
zmaga.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Kot sem že rekel meni tudi 30+ z US05 ne dela težav :D
Ja, teoretično je to katastrofa, vendar ne čutim večjih razlik med 20 in 30, pa sm prejšnji teden obdelal off flowerse na mini tečaju
wink-1.gif

No, kar linčajte me :D

Najbolje, da organiziraš en "official tasting" pa, da probamo, me prav zanima kakšen okus ima...
evil.gif

Bomo prinseli še vsak svojo "žvarovno" pa da vidimo razlike...
grims-1.gif
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
KSZ

Okuženi oatmeal stout, ki sem ga postal kakšen mesec nazaj, je bil kljub vsemu zaflaširan (previdno pretočen brez tiste bakterijske membranske tvorbe na vrhu) in preživel prvo fešto. Večinoma je bil pohvaljen, so pa seveda zahtevnejši pivci opazili, da nekaj "ne štima". Aftertaste je bil malenkost kiselkast (četudi je to pri recimo kakšnemu Guinnessu zaželjeno), slabe arome pa ni bilo, čeprav je v fermentorju smrdelo kot po kisu. Tako da hvala za vzpodbude Utiševalec in ostali, včasih se okužbe vendarle da rešiti (ampak seveda le, če ga HITRO spiješ, da ne tvegaš eksplozivnih flaš).
cheer.gif


Me pa jezi karbonacija pri pale aleu, ki sem ga vzporedno varil zraven. Bil je v fermentorju točno en mesec, ni bilo znakov okužbe, uporabil sem batch priming (2.4 vol CO2), tako da sem prekuhal 2dc vode, vrgel not 147g navadnega sladkorja in pustil vret še minuto ali dve, nato pa vse skupaj vrgel v fermentor. Nisem pretakal, nisem mešal, nisem niti čakal, da se raztopina ohladi (žrtoval sem tistih nekaj kvasovk), sem pa počakal 1 uro, preden sem začel flaširat. Headspace v flašah je dokaj konstanten.
Rezultat: nekaj popolnoma flat flaš in nekaj šampanjcev. Arrrgggghhh.
bonk.gif


SWMBO pravi, da bi moral mešat, homebrewtalk.com trdi, da ni treba, sam se pa bojim s tem tvegat okužbo. V vsako flašo posebej dajat sladkor je sicer še najbolj "ziher", ampak tudi najmanj konsistentno. Kaj pravite vi, kako delate to?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
KSZ

Okuženi oatmeal stout, ki sem ga postal kakšen mesec nazaj, je bil kljub vsemu zaflaširan (previdno pretočen brez tiste bakterijske membranske tvorbe na vrhu) in preživel prvo fešto. Večinoma je bil pohvaljen, so pa seveda zahtevnejši pivci opazili, da nekaj "ne štima". Aftertaste je bil malenkost kiselkast (četudi je to pri recimo kakšnemu Guinnessu zaželjeno), slabe arome pa ni bilo, čeprav je v fermentorju smrdelo kot po kisu. Tako da hvala za vzpodbude Utiševalec in ostali, včasih se okužbe vendarle da rešiti (ampak seveda le, če ga HITRO spiješ, da ne tvegaš eksplozivnih flaš).
cheer.gif


Me pa jezi karbonacija pri pale aleu, ki sem ga vzporedno varil zraven. Bil je v fermentorju točno en mesec, ni bilo znakov okužbe, uporabil sem batch priming (2.4 vol CO2), tako da sem prekuhal 2dc vode, vrgel not 147g navadnega sladkorja in pustil vret še minuto ali dve, nato pa vse skupaj vrgel v fermentor. Nisem pretakal, nisem mešal, nisem niti čakal, da se raztopina ohladi (žrtoval sem tistih nekaj kvasovk), sem pa počakal 1 uro, preden sem začel flaširat. Headspace v flašah je dokaj konstanten.
Rezultat: nekaj popolnoma flat flaš in nekaj šampanjcev. Arrrgggghhh.
bonk.gif


SWMBO pravi, da bi moral mešat, homebrewtalk.com trdi, da ni treba, sam se pa bojim s tem tvegat okužbo. V vsako flašo posebej dajat sladkor je sicer še najbolj "ziher", ampak tudi najmanj konsistentno. Kaj pravite vi, kako delate to?

hmm... imel identične probleme.Jaz sem raztopino samo polil po vrhu (prelito sicer v kanto za stekleničenje) in čakal 4 ure, na koncu pa prva gajba preveč karbonirana, druga premalo.
Najbolj primerno je, da raztopino ohladiš na 35-40C in jo zliješ v prazno kanto za stekleničenje in potem pivo preliješ čez, počakaš 20 min in stekleničiš (jaz sicer vseeno še malo pomešam).
Če ne misliš pretakat imaš težavo, ker raztopino (če jo zliješ po vrhu) moraš dobro premešati, s tem pa dvigneš usedlino iz fermentorja.
Če ne mešaš se sladkor sigurno ne bo raztopil enakomerno.
Brez pretakanja skoraj ne gre, pomešaš pa pivo brez problema, samo nežno in brez "klompanja".
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Jaz vedno prvo pretocim, vidim koliko litrov imam, po tem pa vidim koliko bom dal sladkorja..simpl k pasulj. Potem sladkor prevrem, cca 7 min, vsujem notri,nic ohlajeno, vse skupaj rahlo "zavrtim", in to je to. Bol k kompliciras, slabs je. Res pa je da se drzi higiene,....
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Uporablja kdo lonce za kuhanje pivine, katere prodajajo na "mojepivo"? Zanima me mnenje ter, če so sploh primerni za kuhanje na plinskem gorilniku.
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Sem se narobe izrazil. Sprašujem za osnovne lonce (50l krepko pod 100€) brez pipe. Rabim samo osnovni lonec, elemente si mislim pa sam namestit. More biti pa ss.
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Eno vprašanje ..

kje v SLO je možno kupiti silikonske cevi (za visoke temp.) v manjših količinah 3 - 8 metrov. Oz. da vprašam drugače .. Kaj uporabljate za pretok pivine, da je food-grade varno. Sedaj imam silikonske cevi ampak glede na novo postavitev dolžina ne štima in bi moral nove nabavit - iz tujine traja predolgo
frown-1.gif


Hvala!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Uf z silikonskimi cevmi sem imel pred kratkim take študije da ne moreš verjet.
Sam sem potreboval 2 cm premer, pa sem poizvedoval po praktično vseh prodajalcih v sloveniji in so povsod hoteli najmanj 60€ na meter.
Nato sem doma najdel inox pregibno cel in rešil problem.
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Uf z silikonskimi cevmi sem imel pred kratkim take študije da ne moreš verjet.
Sam sem potreboval 2 cm premer, pa sem poizvedoval po praktično vseh prodajalcih v sloveniji in so povsod hoteli najmanj 60€ na meter.
Nato sem doma najdel inox pregibno cel in rešil problem.

Hja, identične izkušnje - cene, da te kap! V DE pa 1m silikonske cevi 5€ .
V SLO pa pride 1m pregibne inox cevi 8,5€ - za enkrat bo to moralo biti dovolj. Ker s temi cevmi nimam izkušenj me zanima ali je to težje pregibna cev ali je fejst mehka?

lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Men je odlična. Kar se higiene tiče definitvno najboljša izbira, sam redno jo moraš spirati, ker se sicer lahko kaj nabere v rebra.
Gibljiva je dovolj, pa lahko jo po milji volji prepogibaš. Razen ekstremni pregibi jo bodo deformirali.
Jo je pa za razliko od silikonske zelo težko pritrditi na kakšne ventile, pač moraš jo privariti, ker z objemko ne gre.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
OBnese se zelo doboro, z določenimi minusmi
wink-1.gif

Pretok je pomoje kakih 30-40L minuto, kar je za moje kapacitete (100L) malo preveč. Slabo je ker se ne da kontrolirati pretoka.
Premer vhoda in izhoda je okrog 19mm, sem pana izhodno stran dal reducirko na polovico manj in deluje super.
Ta tellarinijeva deluje ok, vendar je T medija do 90st.C, moja ima toleranjco 95st.C, sam pretakam vrelo pivino brez problema.
Čiščenje ni porblematično pred in po vsaki uporabi, čez ščrpam 10L vroče vode in je vredu. Mi je pa enkrat potegnilo not full hmleja (sicer imaš zraven priložen plastičen filter, sam jaz ga ne uporabljam), pa je začela trokirati. Takrat sem jo razstavil, spucal vetrnico in naprej lepo dela. Aja, pa pred uporabo jo moraš zaliti, drugače ne potegne tekočine.
Overall, super pumpa, vendar za moje potrebe, malo preagresivna. Kar koli boš vzel, je dobro da ima toleranco okog 100st. C in food grade.
aja, specifikacije moje: http://www.roverpompe.com/it/p...-caldi-max-95-c
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ja sej sem mislu da bi dal viton tesnilo noter ker naj bi potem bla pumpa tud za 100+st.C. Pa tam piše da je 28 l/min tvoja
smile-1.gif
, če se ti da naslednič štopaj kolk cajta boš rabil da prepumpaš tistih 100 litrov, me zanima kolk izgube lahko pričakujem na pretoku.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.