Nekaj se je že govorilo o kvasu S-33, nekaj sem celo jaz spraševal...sedaj pa lahko še sam povem kaj sem dognal glede tega kvasa...
Torej, glavni razlog da sem kupoval omenjeni kvas, je bila cena, saj je kvas relativno poceni, ker pa dekam 100L batche, se mi nekaj pozna na ceni.
Z kvasom sem delal kar nekaj časa, sicer sem pale ale, večinoma delal s s04, stoute sem pa generalno delal s s-33.
Problem ki sem ga opazil je bil ta, da mi je večina piva, ki sem ga pustil stati v flašah kake 2 meseca pridobilo vulkan efekt...
Mislim sem da delam kaj narobe v postopku (primanje pred stekleničenjem, prehitro stekleničanje, preveč sladkorja, slaba razporeditev sladkorja...) Na koncu sem ugotovil da je za vse bil kriv kvas s-33.
Namreč, gre za izredno počasen kvas. Na začetku relativno hitro poje sladkorje, do kake polovice, nato se pa ustavi in po polžjr napreduje...npr: stout. OG=1052. Po dveh dneh je prilezel na 1030 in tam obstal. Cez 14 dni se ni premaknil praktično nikamor...ne glede na to da sem dvignil temperaturo in ga odvzel iz fermentorja (koničasti), ter ponovno vrgel noter.
K sreči sem imel od prejšnjega batcha kake 3 litre S04, zato sem kljub odsvetovanju pobral S-33 ven, ter dal noter S04, ki je dokončal elo relativno dobro, tudi ta se je ustavil na 1021, ciljna je bila 1019.
Po tedni dni stouta v flašah, stvar deluje presenetoljivo dobro, glede na to koliko sem mutil in pretakal, mogoče bodo tudi tukaj še kakšne fontane, vendar upam na najboljše.
Torej: s33, je sicer vredu kvas, karakteristike piva sproduciranega s tem kvasom so bile vredu, razen prekletih vulkanov.
Se je pa treba zavedati, da če greš delati s tem kvasom, lahko pričakuješ VSAJ 2 meseca primarne fermentacije. Je pa res da je kvas relativno poceni in ima visoko toleranco za alkohol. Torej, če se ti ne mudi, zna biti dobra zadeva, sam ga bom pomoje uporabil v kakem imperial stoutu, ki ga imam plan delati in starat kakih 15 mesecev.