Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Zvedel vse
wink-1.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Kdo ve mogoče kje bi se dalo naročiti Wyeast 3068 brez kakšne astronomske poštnine?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem iskal 2565 kolsch. Na pivius-varilius.com niso imeli v ponudbi na sajtu, pa sem poslal mail in čez par dni so mi napisali, da bodo poslali. Očitno lahko naročijo tudi tisto, kar nimajo na strani.
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Lotevam se BIAB varjenja. Zanima me ali se obnese aluminijast lonec in katera tkanina je pravilna za izdelavo vreče?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Glede tkanin se je že ogromno pisal, mal preber temo nazaj. Bombaž je kul ker je naraven, vendar vpije nekaj pivine, za razliko od umetnih mas...
aluminij bo vredu, sicer lažje spucas inox in je vsesplošno najbl priporočen, vendar boš komot tud z alujem delal
wink-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Jaz imam vrečo iz tkanine za zavese in sem jo uporabljal eno leto in pol preden sem preklopil na batch sparge.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Pivius varilius jo ima za 15EU, če ti ni preveč, važno je da so res močni šivi in pa da je dovolj velika, za lažje mešanje (meni lepo objame 50l pivski sod).
Drugače se uporablja tudi vrečo za pranje občutljivega perila iz DM-a...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Alu lonci morajo biti oksidirani drugace se sprosca aluminij v pivo. Ni sicer strupeno lahko pa vpliva na okus.

Torej lonec iz aluminija NE sme biti blescece cist, ce je iz cistega aluminija, mora imeti plast oksida. Nov lonec je pametno pred prvo uporabo "prekuhat", torej zavret cel lonec vode. Ce je lonec malce bel in flekast je ok. Lonec cistis z neagresivnimi detergenti in pa navadno kuhinjsko gobico za pomivanje posode.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Naceloma ni panike s phjem ki ga ima sladica. Pasivna plast oksida sciti aluminij in s tem pivo ne dobi "kovinskega" okusa.

Bolj kot kislina je problem z uporabo bazicnih raztopin (velja za vecino kovin), tako da razno ciscenje z oxijem, varekino ipd. ni priporocljivo.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
S kakšnim kvasom delate belgijce?

Danes sem se navdušil nad Tripel Karmeliet in gledam možne recepte za klon. Omejen sem na suh kvas, ker nimam stir plate.

Na prvo žogo bi rekel, da je prava izbira Safale Abbaye, pogojno T-58 in S-33. Ali mogoce kaj od Danstar?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz uporabljam vrečo za pranje perila iz DM. Preizkušena do cca. 5,5kg slada, brez težav. Še vedno je dovolj prostora, da lahko med mashingom dobro premešaš slad in spustiš zraven vodo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
S kakšnim kvasom delate belgijce?

Danes sem se navdušil nad Tripel Karmeliet in gledam možne recepte za klon. Omejen sem na suh kvas, ker nimam stir plate.

Na prvo žogo bi rekel, da je prava izbira Safale Abbaye, pogojno T-58 in S-33. Ali mogoce kaj od Danstar?

Sam sem tripla naredil z t-58, fermentirano na dokaj visoki temperaturi (22c). Stvar je ven prisla dokaj solidno, precej sadnih estrov, nekaj pikantnosti (mogoce malce premalo) na splosno sem kar zadovoljen. Delajo pa belgijski in francoski homebrewerji veliko s kombinacijo t-58 in s-33 (oba kvasa hkrati) in visokimi temperaturami.

Za Abbaye kvas ni se nekih pametnih podatkov, so tako pozitivne kot negativne izkusnje in je tezko potegnit kaksne zakljucke.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Kaj se pa zgodi če kombinraš dva kvasa, a ni fora da bo ena kolonija prevladala?
A se potem tud tko da kaj čarat z priokusi?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Če daš dosti veliko kolonijo dveh vrst kvasovk bo pivo načeloma imelo lastnosti obeh oz. gre po logiki presnove. Recimo če bi dal S-04 in US-05 bi angleški kvas na začetku dominiral ker je hitrejši, po drugi strani je US-05 bolj vztrajen in bi ostal dalj časa aktiven proti koncu fermentacije. Pivo bi verjetno imelo relativno veliko estrov (angleški kvas) ampak bi bilo tudi relativno suho (ameriški kvas).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Nekaj se je že govorilo o kvasu S-33, nekaj sem celo jaz spraševal...sedaj pa lahko še sam povem kaj sem dognal glede tega kvasa...
Torej, glavni razlog da sem kupoval omenjeni kvas, je bila cena, saj je kvas relativno poceni, ker pa dekam 100L batche, se mi nekaj pozna na ceni.
Z kvasom sem delal kar nekaj časa, sicer sem pale ale, večinoma delal s s04, stoute sem pa generalno delal s s-33.
Problem ki sem ga opazil je bil ta, da mi je večina piva, ki sem ga pustil stati v flašah kake 2 meseca pridobilo vulkan efekt...
Mislim sem da delam kaj narobe v postopku (primanje pred stekleničenjem, prehitro stekleničanje, preveč sladkorja, slaba razporeditev sladkorja...) Na koncu sem ugotovil da je za vse bil kriv kvas s-33.
Namreč, gre za izredno počasen kvas. Na začetku relativno hitro poje sladkorje, do kake polovice, nato se pa ustavi in po polžjr napreduje...npr: stout. OG=1052. Po dveh dneh je prilezel na 1030 in tam obstal. Cez 14 dni se ni premaknil praktično nikamor...ne glede na to da sem dvignil temperaturo in ga odvzel iz fermentorja (koničasti), ter ponovno vrgel noter.
K sreči sem imel od prejšnjega batcha kake 3 litre S04, zato sem kljub odsvetovanju pobral S-33 ven, ter dal noter S04, ki je dokončal elo relativno dobro, tudi ta se je ustavil na 1021, ciljna je bila 1019.
Po tedni dni stouta v flašah, stvar deluje presenetoljivo dobro, glede na to koliko sem mutil in pretakal, mogoče bodo tudi tukaj še kakšne fontane, vendar upam na najboljše.
Torej: s33, je sicer vredu kvas, karakteristike piva sproduciranega s tem kvasom so bile vredu, razen prekletih vulkanov.
Se je pa treba zavedati, da če greš delati s tem kvasom, lahko pričakuješ VSAJ 2 meseca primarne fermentacije. Je pa res da je kvas relativno poceni in ima visoko toleranco za alkohol. Torej, če se ti ne mudi, zna biti dobra zadeva, sam ga bom pomoje uporabil v kakem imperial stoutu, ki ga imam plan delati in starat kakih 15 mesecev.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.