Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
KSZ.

A je kdo gledal nove smernice za BJCP stile (2015)? Malce so na glavo obrnili vse skupaj in namesto da so stili osnovani na nekih zgodovinskih in evolucijskih dejstvih so jih sedaj regionalizirali oz. sestavili tako da ustrezajo komercialnim/craft pivom. Po novem so lagerji dobili precej fragmentacije in novih stilov (več ali manj vsi industrijski lagerji so spadali prej pod american lager kategorijo), na drugi strani so enako naredili z osnovnimi ale pivi (pale ale), sploh ameriškimi.

Stili so tako sedaj dosti bolj prilagojeni realnemu stanju v pivovarstvu, je pa res da se hkrati minimizira zgodovinske stile ki so osnova za vsa sodobna piva (recimo pilsnerja ni več kot stila, je pa en kup pilsner-type stilov).

Po eni strani ok, po drugi se mi pa zdi da sedaj niso več odprte opcije za večje eksperimentiranje znotraj stila. S stališča ocenjevanja pa jasno je lažje ker prej si imel recimo pod american lager ali pa american pale ale svega i svašta in v takih skrajnostih je težko ocenjevati objektivno.

Ja točno to... Ocenjevanje je res težko, če nekdo ponudi sicer dobro pivo, ki pa štrli iz nekih "ohlapnih" smernic in potem ocenjevalec ocenuje na podlagi svojega okusa. Če je tekomavanje je prav, da je jasno določeno kako more zadeva izgledat/vonjat/okušat in se tekmovalci poizkusijo temu približat, sodnikom je pa kristalno jasno kaj iščejo pri pivu.
Moje mnenje je, da eksperimentiranje ne sodi v isto koš kot tekmovanje...
Se je kdo prijavil v Zagreb 6.6, kvote so zapolnjene (300 tekmovalcev), okoli 30 jih/vas je iz Slovenije? Kam ste se prijavili?
Daleč največ je IPA, itak...
Sistem mi je všeč, daš 2EU in že lahko sodeluješ, če ne drugega dobiš konkretno oceno svojega piva.
Razmišljam, da bi se naslednje leto prijavil, čist iz firbca, pa odnesem kar bo takrat v flašah...

Sem se prijavil, za sodnika
10.gif


Drugače je pa ocenjevanje in izpolnjevanje ocenjevalnih listov precej zahtevnejša naloga, kot bi si kdo mislil.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
KSZ.

A je kdo gledal nove smernice za BJCP stile (2015)? Malce so na glavo obrnili vse skupaj in namesto da so stili osnovani na nekih zgodovinskih in evolucijskih dejstvih so jih sedaj regionalizirali oz. sestavili tako da ustrezajo komercialnim/craft pivom. Po novem so lagerji dobili precej fragmentacije in novih stilov (več ali manj vsi industrijski lagerji so spadali prej pod american lager kategorijo), na drugi strani so enako naredili z osnovnimi ale pivi (pale ale), sploh ameriškimi.

Stili so tako sedaj dosti bolj prilagojeni realnemu stanju v pivovarstvu, je pa res da se hkrati minimizira zgodovinske stile ki so osnova za vsa sodobna piva (recimo pilsnerja ni več kot stila, je pa en kup pilsner-type stilov).

Po eni strani ok, po drugi se mi pa zdi da sedaj niso več odprte opcije za večje eksperimentiranje znotraj stila. S stališča ocenjevanja pa jasno je lažje ker prej si imel recimo pod american lager ali pa american pale ale svega i svašta in v takih skrajnostih je težko ocenjevati objektivno.

Ja točno to... Ocenjevanje je res težko, če nekdo ponudi sicer dobro pivo, ki pa štrli iz nekih "ohlapnih" smernic in potem ocenjevalec ocenuje na podlagi svojega okusa. Če je tekomavanje je prav, da je jasno določeno kako more zadeva izgledat/vonjat/okušat in se tekmovalci poizkusijo temu približat, sodnikom je pa kristalno jasno kaj iščejo pri pivu.
Moje mnenje je, da eksperimentiranje ne sodi v isto koš kot tekmovanje...
Se je kdo prijavil v Zagreb 6.6, kvote so zapolnjene (300 tekmovalcev), okoli 30 jih/vas je iz Slovenije? Kam ste se prijavili?
Daleč največ je IPA, itak...
Sistem mi je všeč, daš 2EU in že lahko sodeluješ, če ne drugega dobiš konkretno oceno svojega piva.
Razmišljam, da bi se naslednje leto prijavil, čist iz firbca, pa odnesem kar bo takrat v flašah...

Sem se prijavil, za sodnika
10.gif


Drugače je pa ocenjevanje in izpolnjevanje ocenjevalnih listov precej zahtevnejša naloga, kot bi si kdo mislil.

Verjamem ja, po ene šestih različnih pivih, itak ne bi nič več razločil... Koliko jih pa poizkusi sodnik povprečno na tekmovanju?
Najbrš si "zadolžen" samo za eno podvrsto ali kako?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
V povprečju je 12 piv na en sedež, oziroma en dan. Ja, malo je razdeljeno po stilih. Na tečaju smo jih nazadnje poizkusili 9, 5 american pale alov in 4 IPAje, eden izmed njih je bil moj, pa sem se kar malo bal, da lastnega piva ne bom prepoznal, pa s tem ni blo težav.

Finta je, da je precej težko razločit okuse, ki jih čutiš in to dat smiselno na papir, še težje je bit objektiven in ocenit zadevo glede na smernice.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Prodajam 2 celovita ekstrakta:

Coopers pšenični ekstrakt : http://www.sam-svoj-pivovar.co...rt&Itemid=6
Uporaben do 19/02/2016. Možen osebni prevzem v Novem mestu in Ljubljani. Priložene original kvasovke, skladiščene v hladilniku .

Muntons Connoisseurs Nut Brown Ale: Priložene original kvasovke, shranjene v hladilniku. Rok uporabe maj 2016.
Možen osebni prevzem v Novem mestu in Ljubljani.
Pločevinka ekstrakta je nepoškodovana, skladiščena v temnem in hladnem prostoru.

Več info na ZS.
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Prišparaš ekstrakt za trenutke, ko boš len ali s pomanjkanjem časa.

Po moje, ko se enkrat spraviš na all-grain te piksne ne mikajo več... Meni se zdi, da imajo vse podoben okus!
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Vem in zavedam se, da so ekstrakt piva lahko zelo dobra, samo sam imam tako izkušnjo, da me po all grainu ne zanima nič več. Bo pa treba za namene predavanj in ustvarjanja kitov zvarit tudi še kako partal mash pivo, tega se zavedam.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Tudi meni se zdi, da so vsa piva ki sem jih delal iz extrakta zelo podobna. Zdaj pa eno vprasanje: Jutri bom dry-hopal en batch piva z 10g Cascade, ki fermentira 14 dni. Pri tem sledim receptu. Me pa zanima, po koliko dneh od dry-hopa naj flaširam ? Naj pustim 1 dan ali 2,3 ? Kako se to pozna kasneje na aromi piva ?
Lp
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Moji dryhopi so vedno med 7 in 14 dni. 10g se mi zdi malo
smile-1.gif
Moj americam pale ale ga dobi 80 g na 20 litrov v dryhop
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Zelo odvisi od temperature in vrste hmelja, načeloma pa 3-7 dni je neka klasika. Lahko tudi manj kot 3 dni, celo samo par ur če uspeš "potopit" hmelj ali pa celo več kot teden dni na drugi strani.

Na splošno hmelj z intenzivno ameriško aromo (citrusi, tropsko sadje, iglavci ipd.) da večino te arome zelo hitro in potem sprošča nekatere "neželene" bolj pikantne in zeliščne arome, pri evropskem "noble" hmelju pa so ravno te arome bistvene in je tako bolje pustiti dalj časa.

Temperatura kritično vpliva na izločanje arome, ponavadi se dry hopping dela na sobni temperaturi. Če je temperaturo nižja se čas podaljša.

Na splošno 5-7 dni ne moreš kaj veliko falit pa še v tem času hmelj pade na dno, pri samo 3h dneh ga plava še veliko na vrhu če govorimo o peletih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Moji dryhopi so vedno med 7 in 14 dni. 10g se mi zdi malo
smile-1.gif
Moj americam pale ale ga dobi 80 g na 20 litrov v dryhop

Samo ti delaš v kegu in na nizki temperaturi, ne?
grims-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Dryhopa ne delam v kegu. Na prenizki temperaturi ko ga natočim ima krepko premal tko arome kot okusa, ko se ogreje je ravno pravi. Zadnjič sem ga doniral za šolsko pivo, pa je zgubljal pike, ker je bil ocenjevan kot americam IPA, ker je bil premalo nabutan s hmeljem, če bi ga ocenjevali kort APA American pale ale, bi fasal 40tke v povprečju. Je pa prišel na degustacijo ravno prave temperature. Me happy.
Je pa res, da če nisi fen ameriškega hmelja, imaš hitro zadosti. Sam sem tak, da je vedno premalo.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.