Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
KSZ.
A je kdo gledal nove smernice za BJCP stile (2015)? Malce so na glavo obrnili vse skupaj in namesto da so stili osnovani na nekih zgodovinskih in evolucijskih dejstvih so jih sedaj regionalizirali oz. sestavili tako da ustrezajo komercialnim/craft pivom. Po novem so lagerji dobili precej fragmentacije in novih stilov (več ali manj vsi industrijski lagerji so spadali prej pod american lager kategorijo), na drugi strani so enako naredili z osnovnimi ale pivi (pale ale), sploh ameriškimi.
Stili so tako sedaj dosti bolj prilagojeni realnemu stanju v pivovarstvu, je pa res da se hkrati minimizira zgodovinske stile ki so osnova za vsa sodobna piva (recimo pilsnerja ni več kot stila, je pa en kup pilsner-type stilov).
Po eni strani ok, po drugi se mi pa zdi da sedaj niso več odprte opcije za večje eksperimentiranje znotraj stila. S stališča ocenjevanja pa jasno je lažje ker prej si imel recimo pod american lager ali pa american pale ale svega i svašta in v takih skrajnostih je težko ocenjevati objektivno.
Ja točno to... Ocenjevanje je res težko, če nekdo ponudi sicer dobro pivo, ki pa štrli iz nekih "ohlapnih" smernic in potem ocenjevalec ocenuje na podlagi svojega okusa. Če je tekomavanje je prav, da je jasno določeno kako more zadeva izgledat/vonjat/okušat in se tekmovalci poizkusijo temu približat, sodnikom je pa kristalno jasno kaj iščejo pri pivu.
Moje mnenje je, da eksperimentiranje ne sodi v isto koš kot tekmovanje...
Se je kdo prijavil v Zagreb 6.6, kvote so zapolnjene (300 tekmovalcev), okoli 30 jih/vas je iz Slovenije? Kam ste se prijavili?
Daleč največ je IPA, itak...
Sistem mi je všeč, daš 2EU in že lahko sodeluješ, če ne drugega dobiš konkretno oceno svojega piva.
Razmišljam, da bi se naslednje leto prijavil, čist iz firbca, pa odnesem kar bo takrat v flašah...
Sem se prijavil, za sodnika
Drugače je pa ocenjevanje in izpolnjevanje ocenjevalnih listov precej zahtevnejša naloga, kot bi si kdo mislil.
Nazadnje urejeno: