Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
pocast kakšen stil piva si pa naredil na teh slikah oz. kakšne stile delaš?
smile-1.gif

Do sedaj imam 4, ki jih redno delam, seveda pa malo varirajo in poskušam kaj izboljšati.
- IPA
- Amber ale (bl ameriški, kar lepo dišeč)
- Schotish ale (tale je slikan na črpalki :D)
- Oautmeal Stout
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Količino sladkorja za karbonizacijo izračunaj s kakšnim kalkulatorjem. Tole naprimer: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Jaz imam na telefonu neko pivovarsko aplikacijo, ki ima vse te kalkulatorje gor, tako, da lahko sproti še kaj preverim.

Drugače pa več in močnejšo peno dobiš, če dodaš karamelne slade, pšenični slad, ječmenove kosmiče. Višji FG tudi pomaga. Kaj od tega uporabiš je odvisno od stila piva, ki ga delaš.

Pa še nekaj. Čisti kozarci! Če pomivaš kozarce v pomivalnem stroju, jih pred uporabo dobro speri s hladno vodo, da res izpereš dol vse ostanke detergenta. Detergent ubija peno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Premalo pene je verjetno posledica prenizkega FGja (ki je posledica prenizkega OGja v kombinaciji z dokaj agresivnim kvasom). Tvoje pivo spada med lahka piva in pri takih pivih brez (zahtevnejših) trikov ne moreš pričakovat ogromno pene.

Če bi rad več pene boš moral vsaj kar se ekstraktov tiče dvignit svoj OG ali/in pa uporabiti manj agresivni kvas. Torej naslednjič lahko daš več DMEja ali pa manj vode (manjši volumen) pa bo pomojem tudi penca ok.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Ja dry hopping ima enak efekt kot večji beljakovinski delež v sladu (recimo pšenični slad ali pa uporaba beljakovinsko bogatih neslajenih žit), ampak je direktno povezan tudi z motnostjo. Če narediš cold crash da izločiš motnost tudi efekta na peni ni več.

Imajo po drugi strani nekatere komponente alfa kislin ki nastanejo med procesom izomerizacije AAjev med vretjem (izohumulin) enako pomemben vpliv na peno predvsem na njeno stabilnost. Višja ko je grenkoba piva, bolj obstojna je pena.

Tako da na splošno bolj hmeljena piva imajo boljšo peno.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
pocast kakšen stil piva si pa naredil na teh slikah oz. kakšne stile delaš?
smile-1.gif

Do sedaj imam 4, ki jih redno delam, seveda pa malo varirajo in poskušam kaj izboljšati.
- IPA
- Amber ale (bl ameriški, kar lepo dišeč)
- Schotish ale (tale je slikan na črpalki :D)
- Oautmeal Stout

In kateri ti je favorit?
smile-1.gif

katere hmelje uporabljaš?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Za sedaj sm najbolj zadovoljen z amber aleom, katerega praktično nimam več kaj za izpopolnjevat.
Tud ostali trije so vredu, vendar jih bom še mal dodelal, prej ko grem kaj novega razvijat.
Hmelji ki jih uporabljam: Sty goldings, aurora, polaris, cascade (ameriški in GER), palisade, wakatu (nova zelandija), simcoe.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
KSZ.

A je kdo gledal nove smernice za BJCP stile (2015)? Malce so na glavo obrnili vse skupaj in namesto da so stili osnovani na nekih zgodovinskih in evolucijskih dejstvih so jih sedaj regionalizirali oz. sestavili tako da ustrezajo komercialnim/craft pivom. Po novem so lagerji dobili precej fragmentacije in novih stilov (več ali manj vsi industrijski lagerji so spadali prej pod american lager kategorijo), na drugi strani so enako naredili z osnovnimi ale pivi (pale ale), sploh ameriškimi.

Stili so tako sedaj dosti bolj prilagojeni realnemu stanju v pivovarstvu, je pa res da se hkrati minimizira zgodovinske stile ki so osnova za vsa sodobna piva (recimo pilsnerja ni več kot stila, je pa en kup pilsner-type stilov).

Po eni strani ok, po drugi se mi pa zdi da sedaj niso več odprte opcije za večje eksperimentiranje znotraj stila. S stališča ocenjevanja pa jasno je lažje ker prej si imel recimo pod american lager ali pa american pale ale svega i svašta in v takih skrajnostih je težko ocenjevati objektivno.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kdaj bo pa ta BJCP uradno ven? Mislim, kdaj se bo dalo kej zdownloadat pa prebrat vse kar je novega spremenjenega?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
KSZ.

A je kdo gledal nove smernice za BJCP stile (2015)? Malce so na glavo obrnili vse skupaj in namesto da so stili osnovani na nekih zgodovinskih in evolucijskih dejstvih so jih sedaj regionalizirali oz. sestavili tako da ustrezajo komercialnim/craft pivom. Po novem so lagerji dobili precej fragmentacije in novih stilov (več ali manj vsi industrijski lagerji so spadali prej pod american lager kategorijo), na drugi strani so enako naredili z osnovnimi ale pivi (pale ale), sploh ameriškimi.

Stili so tako sedaj dosti bolj prilagojeni realnemu stanju v pivovarstvu, je pa res da se hkrati minimizira zgodovinske stile ki so osnova za vsa sodobna piva (recimo pilsnerja ni več kot stila, je pa en kup pilsner-type stilov).

Po eni strani ok, po drugi se mi pa zdi da sedaj niso več odprte opcije za večje eksperimentiranje znotraj stila. S stališča ocenjevanja pa jasno je lažje ker prej si imel recimo pod american lager ali pa american pale ale svega i svašta in v takih skrajnostih je težko ocenjevati objektivno.

Ja točno to... Ocenjevanje je res težko, če nekdo ponudi sicer dobro pivo, ki pa štrli iz nekih "ohlapnih" smernic in potem ocenjevalec ocenuje na podlagi svojega okusa. Če je tekomavanje je prav, da je jasno določeno kako more zadeva izgledat/vonjat/okušat in se tekmovalci poizkusijo temu približat, sodnikom je pa kristalno jasno kaj iščejo pri pivu.
Moje mnenje je, da eksperimentiranje ne sodi v isto koš kot tekmovanje...
Se je kdo prijavil v Zagreb 6.6, kvote so zapolnjene (300 tekmovalcev), okoli 30 jih/vas je iz Slovenije? Kam ste se prijavili?
Daleč največ je IPA, itak...
Sistem mi je všeč, daš 2EU in že lahko sodeluješ, če ne drugega dobiš konkretno oceno svojega piva.
Razmišljam, da bi se naslednje leto prijavil, čist iz firbca, pa odnesem kar bo takrat v flašah...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A kdo ve kje se da kupit kronske zamaške v različnih barvah?
Mr malt jih ima ampak ne vse barve, ki želim. Stenko ima preveliko minimalno količino za ostale pa nisem kaj našel....
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
V lokalni kletarski trgovini tukaj so nazadnje imeli par različnih barv, poglej naokoli.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ja tle pr millerju naročam ampak sm mislu da ma kdo tle v SLO. No sej sem se premislu bom eno drugo barvo vzel, ki jo lažje dobim. Hvala vseeno
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A kdo mogoče ve neka nova prodaja piv, da imajo 120 vrst piva v Novi Gorici. Neka bira right back al nek tazga je bli slišat?
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.