Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.141
113
Vsekakor če bo imelo čuden (ko)vinski priokus to nebi smelo bit posledica oksidacije, vsaj ne tako hitro. Oksidacija rabi čas. Če bo čuden okus je lahko kaj na opremi (uporaba napačenga inoxa, stik z drugimi kovinami, ipd.), mogoče celo kaj v vodi.

No upajmo na najboljše!
grin1.gif
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Alu lonci morajo biti oksidirani drugace se sprosca aluminij v pivo. Ni sicer strupeno lahko pa vpliva na okus.

Torej lonec iz aluminija NE sme biti blescece cist, ce je iz cistega aluminija, mora imeti plast oksida. Nov lonec je pametno pred prvo uporabo "prekuhat", torej zavret cel lonec vode. Ce je lonec malce bel in flekast je ok. Lonec cistis z neagresivnimi detergenti in pa navadno kuhinjsko gobico za pomivanje posode.

Eno vprašanje. Jaz sem si naredil dvojno dno iz kosa aluminija (zvrtal luknje) za hladilno torbo s pipico, ki je sedaj postala mashtun. Ta kos ni bil bleščeče čist in po drozganju so se takoj pojavili svetlejši fleki, ki jih nisem spravil več dol (res pa je, da nisem bil preveč agresiven). A sem OK ali je tole dvojno dno predstavlja kakšen health hazard?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.141
113
Ja to je oksidacija (beli/sivi fleki na aluminiju), tista plast ščiti aluminij da se ne sprošča v drozgo. Ni panike torej, ni potrebno pretirano čistit sploh ne za mashtun kjer ne rabiš 100% čistosti kaj šele sterilnosti.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Ti sodi so OK če ga nafilaš do vrha, stisneš notri ravno 2x19 litrov batch. Kakšna bi bila pa razlika?
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Evo končno sem dobil vso opremo za keg in sestavil. Ampak nekaj me bega.

Ko sem priklopil co2 na keg in spustil plin na varnostnem ventilu je bilo vse ok. Skozi pipco pa vseeno ni pritekla voda. A to pomeni, da je vseeno premajhen pritisk, da more pivo prej karbonizirat, ali naj iščem problem kje drugje (zamašena kovinska cevka v kegu, premajhen pritisk....)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Pritisk ni premajhen, lahko imaš zamašeno cevko. razstavi zadevo in spucaj. Aja, pa pazi, da boš prav priklopil.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.141
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Evo končno sem dobil vso opremo za keg in sestavil. Ampak nekaj me bega.

Ko sem priklopil co2 na keg in spustil plin na varnostnem ventilu je bilo vse ok. Skozi pipco pa vseeno ni pritekla voda. A to pomeni, da je vseeno premajhen pritisk, da more pivo prej karbonizirat, ali naj iščem problem kje drugje (zamašena kovinska cevka v kegu, premajhen pritisk....)

Zaprta pipica?
evil.gif


Preveri če je adapter (ball lock) sploh na pravi strani (tam kjer je cevka do dna rabiš pipico, in tam kjer je cevka kratka rabiš CO2, verjetno logično ampak bolje da omenim) in če je ok nameščen. SUHI konektorji gredo težko skupaj in narazen sploh če so nova tesnila, konektorje OBVEZNO namaži (sploh okoli o-ringov) z neko mastjo (food grade, primerna za o-ringe, za silo lahko tudi s jedilnim oljem).
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Ko si spustil plin v keg, si slišal kako je plin šel ("švignil") vanj? Na pokrovčku kega poglej, če ti pri odzračevalnem ventilu piha ven, ko ga odpreš. Če piha tukaj ven, potem imaš dovolj plina in spusti iz soda ves plin, odpri pokrov in sčisti cevke. Če pa že tu nimaš nič noter, potem pa ali imaš prazen tank co2-ja ali pa zamašeno co2 linijo.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ti sodi so OK če ga nafilaš do vrha, stisneš notri ravno 2x19 litrov batch. Kakšna bi bila pa razlika?
b

Mislil sem glede materialov, oz. ali so vsi z enakih materialov...
kaksen material pa je to, alu ali inox?
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Inox.

Evo tako sem jaz naredil:
Na bolhi dobiš te sode po 40€. Potem rabiš "mufe" (caa. 2€ kom), ki jih navariš v luknje, ki sem jih zvrtal s "smrekico" (http://www.ebay.co.uk/itm/Large-HSS-Step-Cone-Drill-Titanium-Hole-Cutter-TE124-/141342194832?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item20e8a6bc90 - cca. 10€.). Pol pa gor pridejo pipe (Bauhaus - cca 8€) + teflonski trank, in pa kakšno koleno na koncu katerega daš gor prozorno pvc cev - za nivo meter...(koleno stane cca. 6€.).

Hmm, ziher sem še kaj pozabil... aja v notranjosti si tud daš bakreno cev s kolenom... da lahko istočiš do dna
smile-1.gif


Pa iz bakra se narediš kačo za hlajenje piva... je kar nekaj dela.. samo se izplača!

1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg


7.jpg


8.jpg



 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ja sem preveril in je prav priključeno. Tudi co2 pride v sodček. Ko oprrem varnostni ventil gredo mehurčki ven. Pipica je bila odprta. Saj se tudi cevka ni nič napolnila s tekočino.

Ok. Potem sprobam še kovinsko cevko, ki pobira na dnu, če je kaj zamašena.

Kje se dobi food grade mast za tesnila. Je šlo res kar precej na trdo skupaj.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Preden daš gor konektorje, jih vedno malo pošpricaj z oxi-jem (ali pač kaj uporabljaš za dezinfekcijo). Bo šlo lažje gor in dol, pa še pobil boš vso nesnago, ki bi jo drugače noter dobil in posledično okužil pivo
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Koliko je max smiselna količina cara20 sladu za en obični ale
confused-1.gif

Na zalogi imam 3,35kg pale, 1,25kg cara20 ter 0,43kg munich. Če uporabim vse, bo OG glih približno pravi, ne vem pa, če ni preveč karamelnega sladu. Ciljam na okoli 20l pivine. Ker delam prvič biab, bo verjetno efektivnost v riti
grin1.gif


Je ok, kar se sladu tiče? Ali je bolje iti v nabavo, ter zmanjšati cara20?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.141
113
Pritisni za foro še na pin od izhodne linije na kegu (bi morala prtečt voda), lahko imaš zamenjane ali celo enake konektorje na vhodu in izhodu kega (so malce različni pa ne pašejo potem en na drugega).

Za mast sam uporabljam tole, rahlo namažem tudi tesnilo pokrova in pa na pipah gibljive dele.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.141
113
Cara 20 (a to je belgijski? belgijski imajo oznake po EBCju in torej dejansko gre po "uradnih" oznakah za "carapils") nima skoraj nič arome, bo pa prinesel v mash precej kvasovkam neprebavljivih sladkorjev. Sicer pri 25% bi se verjetno poznala že "težkost" karamele tudi na okusu, ampak pomojem ni neke panike.

Glede FGja ki bo postal precej visok, drozgaj nižje (65C) ker boš imel od sladu že presežek kompleksnih sladkorjev, pa lahko uporabiš recimo bolj požrešen kvas da bo še dodatno spustil FG.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz imam podobno opremo (pokrov sicer ni tako lepo odrezan
rolleyes-1.gif
), jutri bom prvič varil (BIAB)...

Povej koliko ti povre v uri zmernega vretja, jaz računam cca 5-6 litrov?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.