Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Večina (vsi?) kalkulatorjev za recepte upošteva ekstrakcijo AA (alfa kislin) glede na volumen, gostoto in čas kuhanja/vretja sladice. Tako da grenkobo se lahko dokaj točno zadane če je hmelj svež.

Glede hmelja za aromo ni neke pametne kalkulacije ker je preveč spremenljivk. Uporabiš nek poznan recept in potem prilagajaš na svoje občutke in želje.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Hvala utiševalec.

Še neki glede starterja. Opran kvas bom potreboval komaj čez kak mesec. Pa se bojim da ga bo preveč propadlo. Sedaj imam kake 3 L kvasa, pa ga bi rad uporabil za 100L piva...
Če delam starter (to bo prvič zame), a bi bilo potem dobro, da pri jutrišnji kuhi odvzameme nekaj drozge (koliko točno) in jo zamrznem, ter le to nato uporabim en dan pred kuhanjem za delanje starterja?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če delaš starter potem nima smisla oz. raje ne uporabljat večje količine starega kvasa in namnoži novega svežega. Propadanje kvasa glede na čas je nekako med 20-30% celic na mesec pri normalnem hranjenju v hladilniku na 0-5C. S tem da se tudi starim celicam znižujejo presnovne lastnosti (se obnašajo slabše).

Načeloma je uporabljen kvas dober tja do 1ga meseca, karkoli več je bolj pametno uporabit samo malenkost starega kvasa in namnožit novega (t.i. starter).

Za starter lahko uporabiš tudi sladico od starih batchev, OG naj bo med 1.03-1.04.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Moj recept za keg količino (cca. 22l po kuhanju, 27l iz mashtuna).

2.8kg pilsner (oz. pale ale)
0.8kg ječmenovi kosmiči (flaked barley)
0.4kg žgan ječmen (roasted barely)

Hmelj na začetku vretja za tam 35-40 IBUja, nevtralen angleški ali evropski hmelj. Recimo 30g magnuma (10AA).

Drozganje na 66C, kvas S-04, fermentacija na 16-18C (za višje temperature raje izbrat US-05 kvas, čeprav se potem zgubi nekaj estrov ki dajejo vsaj malo kontra arome žganemu).

Ven pride piten voden grenak in zažgan stout, zaradi večjega deleža ječmenovih kosmičev je pena solidna oz. presežna. Karbonizacija mora bit minimalna (tam okoli 2 vol ali še manj) in pa pivo mora bit "ogreto" na okoli 10-12C da potegne še malce arome preden ga srkaš.


Magnuma ne dobim... lahko bi pa dobil Auroro (sicer z 13,5% AA-ja). Bi šlo skozi?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Moj recept za keg količino (cca. 22l po kuhanju, 27l iz mashtuna).

2.8kg pilsner (oz. pale ale)
0.8kg ječmenovi kosmiči (flaked barley)
0.4kg žgan ječmen (roasted barely)

Hmelj na začetku vretja za tam 35-40 IBUja, nevtralen angleški ali evropski hmelj. Recimo 30g magnuma (10AA).

Drozganje na 66C, kvas S-04, fermentacija na 16-18C (za višje temperature raje izbrat US-05 kvas, čeprav se potem zgubi nekaj estrov ki dajejo vsaj malo kontra arome žganemu).

Ven pride piten voden grenak in zažgan stout, zaradi večjega deleža ječmenovih kosmičev je pena solidna oz. presežna. Karbonizacija mora bit minimalna (tam okoli 2 vol ali še manj) in pa pivo mora bit "ogreto" na okoli 10-12C da potegne še malce arome preden ga srkaš.


Magnuma ne dobim... lahko bi pa dobil Auroro (sicer z 13,5% AA-ja). Bi šlo skozi?

Seveda bo šlo skozi.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Imam en velik problem nikakor da natočim pivo iz kega v kozarec. Sem probal že vse možne bare od 0.6- 1,2 bara pa mi sama pena teče ven! Pivo je bilo v kleti na 8°C 12dni na 17 PSI. Prosim za nasvete imam pa party pipco.
bonk.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Linijo moraš balansirat, torej izbrat pravo dolžino cevi glede na upornost.

Po domače povedano v kegu imaš X pritisk (ki je praviloma enak karbonaciji) in ti moraš do pipe postavit toliko upornosti da dobiš 0 bar oz. malenkost več, toliko da pač teče.

tule imaš en tak preprost kalkulator, sicer ni metrični ampak se boš že znašel. Če imaš recimo 6mm (1/4") cev potem pri 17 psi pritiska rabiš vsaj 5 m cevi.

Opcija je da daš pivo bolj na mrzlo in potem boš imel manjši pritisk, kar pomeni krajšo cev. Lahko seveda tudi znižaš tlak ampak boš izgubljal karbonizacijo.

Pa dalje če imaš pivo slučajno prekarbonirano ne bo pomagala tudi daljša cev ne ker se bo pač pivo samo od sebe penilo. Enako če je cev toplejša od piva dobiš dodatno sproščanje CO2ja v cevi kar spet privede do penjenja (cev je pametno ohladit). Prvi kozarec ali dva bost itak pena ker se bo pivo širilo v cevi, dokler ni v cevi sama tekočina nimaš kaj.

Pa še prav moraš točiti, pipice se (VSE, razen redkih izjem) odpreš čimhitreje do konca. ČE boš cincal se bo pivo penilo na ustju + pojavi se možnost da se bo začelo penit v cevi. Skratka pipico vedno do konca odpreti in ko imaš dovolj takoj zapret. Piknik pipice so sploh zahtevne glede tega ker imajo en velik silikonski štoflc na koncu cevi in če ne odpreš do konca pivo lepo dela peno čez tisti zamašek.

Aja pa še to, zniževanje pristika bi načeloma moglo pomagat samo da se ti pritisk v kegu izravna rabi nekaj časa oz. pač plinska enačba pride v poštev. Če želiš takoj spravit prisitsk na željenega zapri co2, odpri izpustni ventil na kegu da gre ves co2 ven in potem nastavi na regulatorju nov pritisk. Zniževanje pristika kot rečeno je zadnja stvar ki jo greš delat, razen če boš keg izpraznil v parih urcah (pivo bo izgubljalo karbonacijo).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Na 17 PSI se bo s party pipo vedno penlo da bo veselje. Obvezno vsaj 1,5 m cevi, še bolje 2 in znižat pritisk, drugače party pipca ne bo delovala, plus vsega mora bit cev hladna. Sam še nikol nisem izgubil karbonizacije, vse do konca pa imam na ene 0,5 bar, res pa je, da je na okol 5-7 stopinjah. Sej se bo uneslo, sam navadit se moraš. Če hočeč met 17 PSI točilne vrednosti, pol rabiš tisto pipo z dodatno regulacjo pretoka, pa se ne splača, so predrage.
Ko odprem nov sod spustim ven pritisk, ga nastavim na toliko, da lepo teče in pustim tako.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Na 17 PSI se bo s party pipo vedno penlo da bo veselje. Obvezno vsaj 1,5 m cevi, še bolje 2 in znižat pritisk, drugače party pipca ne bo delovala, plus vsega mora bit cev hladna. Sam še nikol nisem izgubil karbonizacije, vse do konca pa imam na ene 0,5 bar, res pa je, da je na okol 5-7 stopinjah. Sej se bo uneslo, sam navadit se moraš. Če hočeč met 17 PSI točilne vrednosti, pol rabiš tisto pipo z dodatno regulacjo pretoka, pa se ne splača, so predrage.
Ko odprem nov sod spustim ven pritisk, ga nastavim na toliko, da lepo teče in pustim tako.

No ni čisto res, kot rečeno 5m 6mm cevi bo predstavljalo ustrezno upornost in bo na koncu pivo lepo curljalo iz pipice. Party/picnic tap ima to slabost da nima nič internih delov razen "zamaška" in ne predstavlja nobene upornosti, navadna "prava" pipa ima tam 2-3 PSI notranje upornosti, pipe z regulatorjem pa imajo ponavadi nastavljivo upornost.

Oz. da povem po domače, če imaš v kegu 1 bar (15 psi) pritiska je to v vodnem stolpcu 10m višinske razlike. Če imaš torej keg v kleti in greš točit v prvo nadstropje na pult (recimo 3m višinske razlike) bi tudi brez upornosti iz cevi teklo pivo s tlakom 10PSI, če greš na podstrejše na 10m ti pivo ne bo teklo več. Torej na 9m dobiš pritisk 0.1 bar kar je ok za točenje.

In kot rečeno vsaka cev ima neko notranjo upornost izraženo kot bar/m, manjši je notranji premer cevi večja je upornost. 3/16" (4.5mm) PVC cevi ima notranjo upornost 2.5-3 psi/ft, 1/4" (6mm) cev 0.6-0.8 psi/ft in 5/16" (8mm) samo še 0.15-0.2 psi/ft. Za gostilno je ok da imaš večji premer cevi (8mm+) ker moraš dejansko napeljat cev iz sladišča, za homebrewing pa so uporabne samo cevi 4.5 ali 6mm. Odvisno od potrebe pač, 4.5mm zna bit včasih prekratka, 6mm je nekako standard če želiš imeti tudi daljše linije.

Pa če nastaviš tlak na ohlajenem kegu na 0.5 bar boš "izgubil" toliko karbonacije kot predstavlja tlak v tisti temperaturni tabeli. Torej če imaš v hladilniku hladnih 5C to pomeni 2.0 vol. karbonacije kar je relativno flat. Izravnava tlaka in karbonacije se ne dogaja linearno, ampak pri ohlajanem pivu izgubiš cca. 50% razlike v karbonaciji v prvih 12h v 24h boš izgubil 80% in ostalo v naslednjih 24h. Torej v dveh dneh bo keg na stopnji karbonacije kot jo predstavlja vrednost iz tiste tabelice temperatura vs. tlak.

Za tiste ki se jim ne da vleč 5m cevi in imajo previsok pritisk se dobi tudi vstavke za sesalno cev kega. Gre za nekakšno prekatno cev ki predstavlja veliko upornost že takoj na začetku linije, uporablja se ponavadi za mešanje/penjenje lepil in podobnih zadev na industrijskih pištolah ampak baje paše stvar ravno za v keg!
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Eno je teorija, v praksi se da pa čist lepo sfurat s pol bara. Lahko prideš pogledat, tko da nekje se pri računih ne izide.. Tudi pri skoraj praznem kegu je še vedno karbonizacija vse do zadnje pinte in nikakor ni flat, tko da moj nasvet, ki se ga držim, znižat pritisk. Če pa slučajno zgubi, se ga pa čez noč pritisne nazaj na 1,2 bara, pa jo maš nazaj. Bolje to, kot pa da izgubiš vse živce s peno v kozarec.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ja to je problem pri točenem piru, tudi če je flat večina ne opazi. Namreč pena a vrhu še ne pomeni da je pivo karbonirano!
grims-1.gif


Torej verjamem da pivo zgleda ok, pa za ale/stout je tiste 2.0 karbonacije zadovoljivo, ampak če daš pa kaj bolj čistega na pipo boš pa čutil razliko ker ni mehurčkov.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ja bo že držalo. Najbrš pa še prepoznam flat pivo. Definiraj kaj bolj čistega
smile-1.gif


Kolikor pa spremljam homebrwerje po svetu pa noben ne toči iz corneya na force carb vrednosti, vsi znižajo, ker po večini vsi uporabljajo navadne pipe brez regulacije, ali pa party pipce.
Ni pa noben problem stisnit za ponoči pritiska nazaj na force carb vrednost in potem bodo izgube minimalne oziroma jih ne bo.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Aja, sej res, počas, se bo delalo tiskano vezje za tisti načrtek za mešalno ploščo, ki si ga prilimal. Naredimo še zate eno po tistih načrtih?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Za stočit keg na zabavi to ni problem ker recimo v 6h ko bo keg šel ne boš izgubil veliko karbonacije. Zato ta koncept deluje in za to so party pipice tudi namenjene, torej toči se tam na 5PSI ali še manj. Kdor ima pa keg doma v hladilniku in toči z njega dalj časa pa ima linijo balansirano tako da keg ohranja original karbonacijo (poišči topice pod "keg/draft/beer line balancing"). Glede na to da rabiš samo primerno dolgo cev in da obstajajo celo kalkulatorji ki ti to zračunajo mislim da ni nek poseben napor!
grims-1.gif


Pipe z regulatorji so načeloma brezveze ker itak moraš osnovno balansiranje narediti na enak način kot zgoraj, potem lahko samo prilagajaš tistih par psi +- na regulatorju pri pipi, kar ima smisel če bi recimo točil različno karbonirano pivo ali pa na različni temperaturi. Skratka nobena pipa te ne reši penjenja če imaš 1m linije.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Aja, sej res, počas, se bo delalo tiskano vezje za tisti načrtek za mešalno ploščo, ki si ga prilimal. Naredimo še zate eno po tistih načrtih?

Hvala, imam sedaj hi-tech mešalnik, sem dobil nek led trak s kitajske in zraven še gratis PWM kontroler in daljinca pa nisem imel kam montirat in tako da imam sedaj mešalo na daljinca (dejansko deluje tudi v modusu utripanja, stroboskopa in "valov")!
hysterical-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Tud v hladilniku doma to deluje, več kot dva metra cevi pa nimam kam stlačit, zato se je treba znajt. Kot sem rekel, do sedaj še ni blo težav. V kolikor pa bodo, pa ni problem čez noč mal povečat pritiska in je karbonizacija nazaj. Rabim pa natančnejši manometer, imaš kak linkec, ker tale je boj tko tko, tko da možno da točim okol 0.8-1 bar.

PS: Jutri v Domžalah predstavljam kit tehniko na Irish festu, prideš, pa se ga ubijemo?
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pipe z regulatorji so načeloma brezveze ker itak moraš osnovno balansiranje narediti na enak način kot zgoraj, potem lahko samo prilagajaš tistih par psi +- na regulatorju pri pipi, kar ima smisel če bi recimo točil različno karbonirano pivo ali pa na različni temperaturi. Skratka nobena pipa te ne reši penjenja če imaš 1m linije.

Pri meni deluje taka pipa brez penjenja, pa imam cevi manj kot 1m in točim pri 1.0 bar. Imam pa tudi piknik pipe, bom začel sedaj uporabljati, ko bom preselil kege iz kleti v hladilnik. Kar sem na hitro probal se mi je tudi pri 1-3psi penilo preveč (kratka cev). Tako, da hvala za info, bo treba podaljšat cevi.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
A tu je caka?!? Jaz pa mislil, da delam kaj narobe. Piknik pipica ima samo 30cm cevi in resnično peni pri čisto vsakem tlaku. Tudi, ko ga popolnoma spustim iz soda. Bom probal dat daljšo cev gor in bomo videli. Hvala za nasvete in izkušnje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Tud v hladilniku doma to deluje, več kot dva metra cevi pa nimam kam stlačit, zato se je treba znajt. Kot sem rekel, do sedaj še ni blo težav. V kolikor pa bodo, pa ni problem čez noč mal povečat pritiska in je karbonizacija nazaj. Rabim pa natančnejši manometer, imaš kak linkec, ker tale je boj tko tko, tko da možno da točim okol 0.8-1 bar.

PS: Jutri v Domžalah predstavljam kit tehniko na Irish festu, prideš, pa se ga ubijemo?

Industijski manomentri so dovolj natančni, samo moraš kupit takega da nima skale od 0-10 bar. Sam imam od 0-2 bar (0-30 PSI) in je resolucija dovolj velika pa natančnost naj bi bila tudi. Več kot 2 bar/30 PSI namreč ne boš rabil.

Glede dogodkov imam sedaj za vikende do sredine maja 0 časa!
tongue-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.