Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Tudi jaz sem se prvič spravil k varjenju piva.
Začel sem z najbolj osnovno varianto ki jo dobiš v kompletu.
Real ale Cooperjev akestrat, 1kg sladkorja - brez kompliciranja zaenkrat.
Napravil sem pivino, ki je z dodajanjem vode prišla na 32 stopinj, ali lahko pri tej temperaturi dodam kvas in zaprem ali je potrebno nujno doseči vsaj 24stopnij?
Veho sem zaprl v sredo zvečer, v čet. zjutraj prvi znaki, popoldne že na polno brbota (na 3 sekunde), v soboto zjutraj se je ustavilo, pomerim gravitacijo 1006 (začel sem na 1036), v nedeljo prav tako 1006, v ponedeljek sem stekleničil.
Se pravi dobrih 5 dni... Sem bil prehiter? Kvas ki je bil dodan piksni naj bi bil "hitrejše" sorte in zato se vretje tako kmalu končalo. Bi moral kljub temu, da se je veha in gravitacija ustavila pustiti še kakšen dan...?
Se sploh še kaj dogaja v fermentatorju potem ko se gravitacija ustavi? Pivo sem sicer poizkusil, je malo grenko (kar je prav glede na vrsto piva) in motno, kar pripisujem kvasu (kvas je iz piksne), ampak mislm bo po zorenju OK.
Naslednja piksna je Coopersov Dark ALE. Recimo, da bi si rad malo "zakompliciral" zadevo z bolj namenskim kvasom in mogoče še navadni dekstrozi dodam še kaj (body ali heading improver). Kaj priporočate?
Nazadnje urejeno: