Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Tudi jaz sem se prvič spravil k varjenju piva.
Začel sem z najbolj osnovno varianto ki jo dobiš v kompletu.
Real ale Cooperjev akestrat, 1kg sladkorja - brez kompliciranja zaenkrat.
Napravil sem pivino, ki je z dodajanjem vode prišla na 32 stopinj, ali lahko pri tej temperaturi dodam kvas in zaprem ali je potrebno nujno doseči vsaj 24stopnij?

Veho sem zaprl v sredo zvečer, v čet. zjutraj prvi znaki, popoldne že na polno brbota (na 3 sekunde), v soboto zjutraj se je ustavilo, pomerim gravitacijo 1006 (začel sem na 1036), v nedeljo prav tako 1006, v ponedeljek sem stekleničil.
Se pravi dobrih 5 dni... Sem bil prehiter? Kvas ki je bil dodan piksni naj bi bil "hitrejše" sorte in zato se vretje tako kmalu končalo. Bi moral kljub temu, da se je veha in gravitacija ustavila pustiti še kakšen dan...?
Se sploh še kaj dogaja v fermentatorju potem ko se gravitacija ustavi? Pivo sem sicer poizkusil, je malo grenko (kar je prav glede na vrsto piva) in motno, kar pripisujem kvasu (kvas je iz piksne), ampak mislm bo po zorenju OK.

Naslednja piksna je Coopersov Dark ALE. Recimo, da bi si rad malo "zakompliciral" zadevo z bolj namenskim kvasom in mogoče še navadni dekstrozi dodam še kaj (body ali heading improver). Kaj priporočate?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Priporočamo da začneš brat temo od začetka!
evil.gif


Sicer da ti na hitro dogovorim. Večina ale piv bo prevrela v 3h dneh oz. še prej, čas je odvisen od začetne gostote, temperature in količine kvasa. To ni nič nenavadnega oz. je celo željeno v pivovarstvu.

Tehnično lahko stekleničiš takoj ko se konča vretje torej je vsaj 3 dni gostota enaka in je blizu predvidene (tehnično = ni več možnosti da bi pivo še vrelo in torej ne moreš narediti steklenih bomb). Ponavadi se pivo pusti v fermentorju še nekaj časa (3-4 tedne) ker kvas pomalca še določene neželjene produkte fermentacije in ko mu postane dolčas se usede na dno. Prvo stvar sicer kvas (malce bolj počasi) lahko naredi tudi v steklenicah, drugo stvar pa tudi (samo to pomeni da se ti usede na dno steklenice namesto na dno fermentorja = polno usedline).

Glede okusa se mora pivo "sestavit" za kar potrebuje čas, delno okuse sestavlja še kvas kot sem prej omenil delno pa potekajo kemične in fizične akcije/reakcije ki pivu dajejo končni okus.

Za zakomplicirat (naslednja stopnja učenja) poskusi piksno + DME (suhi sladni ekstrakt) ker se s tem že približaš pravemu pivu. Dodajanje sladkorja in raznih "improverjev" ponavadi ne daje briljantnega piva!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik carty pravi:
A je encimska moc vezana na krausen, oz. na njegovo debelino?

Na peno na vrhu fermentacije encimska moč čisto nič ne vpliva. Pena je produkt aktivnosti kvasa in pa gostote oz. topnih in lahkih netopnih snovi ki so v pivu.
 

gabros

Zelenc'
17. jan 2015
9
0
1
Pozdravljeni, ali je že kdo "stekleničil" pivo v plastenke (2 litra rjave barve)?? Zanima me kako se obnese?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Če po odprtju plastenke takoj vse popiješ, potem je čisto ok. Če ne, izgubiš tlak in bo preostanek pira z manj mehurčki.
Rabiš pa dati malo več sladkorja za karbonizacijo(kake 20-30%), ker se plastenka napihne.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Po mojih izkušnjah je potrebno načeloma dat malo MANJ sladkorja ker se plastenka napihne, sicer doseže nižjo karbonizacijo, ampak ko odpreš se zgodi "agitacija" ker flaško potegne skupaj in uspešno sprosti CO2 iz piva.

Torej side to side primerjava, steklenico odpreš malce pihne co2 in normalno natočiš v flaško ter popiješ. Plastenka z isto stopnjo karbonizacije odpreš in pihne ven, ker se stisne skupaj butnejo mehurčki s strani in dna in če imaš že tako malce več karbonizacije dobiš peno v vrat ali čez, enako se zelo rad dvigne tudi kvas zaradi tega efekta.

Ni pa to pravilo, če so plastenke bolj trde ali manjše je ok. Tiste klasične 1.5l od večine pijač so problematične kot sem omenil. Recimo od donata 1l (te tanove "valjaste") so precej trše in se obnašajo kot steklenice, enako tudi 1l od nikšičkega. Tako da odvisno od plastenke.

V osnovi pa ni problem, če te ne moti da je pivo v plastiki je čisto ok!
zmaga.gif
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
ksz

Zadnje čase se lotevam partial masha, cca pol sladkorjev iz slada in pol iz ekstrakta. V obeh batchih do zdaj sem imel dokaj slab izkoristek, med 45 in 50%. Saj ne sanjam o 80%, ampak kakih 60 do 65% ne bi bilo slabo. Pa me zanima, kaj moram izboljšat.

Naj opišem postopek - 2,5 kg slada sem dal v vreči v 5 l vode (BIAB varianta), temp zmesi 67°C, zaprl za eno uro v "hladilnik posodo", vmes enkrat dolil vrelo vodo za ohranitev temperature, na koncu je bila cca 64°C. Potem sem vrečo odcedil in jo dal v lonec, kjer nato kar kuham, v spet 5 l vode temp. 75°C in tam pustil dobrih 10 min - sparge. Dobro odcedil in to je to. Nato pa zmešal obe pivini in naprej ekstrakt varianta, hmelj itd.

Kje so možne izboljšave za večji izkoristek?

Hvala in lp
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
ravno sem dal v fermentacijo pivo triple od brewferm. na navodilih piše, da naj bi zadeva fermentirala 6-8 tednov. A to drži?

imate kakšne dobre nasvete/izkušnje za pripravo tovrstnih piv?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Predčasom sem delal tudi en Kit od Brewferma (Ambiorix). Ti si navodila malo narobe prebral. Primarna fermentacija (po navodilih) traja okrog 10 dni. Potem priporočajo 1-2 tedna v fermentacije v sekundarni posodi. 6-8 tednov se pa navezuje na obdobje zorenja v (rajši več kot to), da dobi pivo svojo pravo končno aromo in okus. Zorenje poteka v steklenicah v hladnem in temnem prostoru.

LP
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Pa vmes kaj premešaš brozgo? Vsaj na 10 min dobro premešaj vse skupaj

aha, torej naj odprem in premešam in verjetno dolijem vrelo vodo, da ohranim temperaturo? Kaj pa sparge, je ok?
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
A misliš, da je nujno, da zadevo po prvih 10 dneh fermentiram v drugi posodi? Na kaj naj bi to imelo vpliv?

Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Predčasom sem delal tudi en Kit od Brewferma (Ambiorix). Ti si navodila malo narobe prebral. Primarna fermentacija (po navodilih) traja okrog 10 dni. Potem priporočajo 1-2 tedna v fermentacije v sekundarni posodi. 6-8 tednov se pa navezuje na obdobje zorenja v (rajši več kot to), da dobi pivo svojo pravo končno aromo in okus. Zorenje poteka v steklenicah v hladnem in temnem prostoru.

LP
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Poskusi vmes parkrat pomešati. Preveri termometer, če kaže pravilno. Pri nižjih temperaturah encimska pretvorba traja dlje, poskusi enkrat podaljšat drozganje za 15 minut, pol ure. Jaz na koncu vrečo tudi ožamem. Ne zdaj do zadnje kapljice, ampak v mejah normale, da ven priteče še tista, najbolj gosta sladica.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
A misliš, da je nujno, da zadevo po prvih 10 dneh fermentiram v drugi posodi? Na kaj naj bi to imelo vpliv?

Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Predčasom sem delal tudi en Kit od Brewferma (Ambiorix). Ti si navodila malo narobe prebral. Primarna fermentacija (po navodilih) traja okrog 10 dni. Potem priporočajo 1-2 tedna v fermentacije v sekundarni posodi. 6-8 tednov se pa navezuje na obdobje zorenja v (rajši več kot to), da dobi pivo svojo pravo končno aromo in okus. Zorenje poteka v steklenicah v hladnem in temnem prostoru.

LP

Sekundarni fermentor, vsaj za moje pojme že pri all grain pivih nizke do srednje gravitacije ni potreben, pri kit pivih je pa sploh odveč.

Sam sekundarja ne uporabljam predvsem zaradi lenobe, pa sem že dobil ven kristalčka.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
hvala. Sem pa na strani od brewferma prebral, naj bi fermentacijsko posodo, po opravljeni prvi fermentaciji, dali na neko bolj hladno mesto (pod 20 stopinj) in tam pustili še 1-2 tedna. A ti tudi to počneš?

Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
A misliš, da je nujno, da zadevo po prvih 10 dneh fermentiram v drugi posodi? Na kaj naj bi to imelo vpliv?

Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Predčasom sem delal tudi en Kit od Brewferma (Ambiorix). Ti si navodila malo narobe prebral. Primarna fermentacija (po navodilih) traja okrog 10 dni. Potem priporočajo 1-2 tedna v fermentacije v sekundarni posodi. 6-8 tednov se pa navezuje na obdobje zorenja v (rajši več kot to), da dobi pivo svojo pravo končno aromo in okus. Zorenje poteka v steklenicah v hladnem in temnem prostoru.

LP

Sekundarni fermentor, vsaj za moje pojme že pri all grain pivih nizke do srednje gravitacije ni potreben, pri kit pivih je pa sploh odveč.

Sam sekundarja ne uporabljam predvsem zaradi lenobe, pa sem že dobil ven kristalčka.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Tko al pa tko je fajn, da ti fermentacija poteka pod 20 stopinjami, tam med 17 in 19 je super. Za piva nizkega do srednjega OG, tam do 1050 ne kompliciram preveč, ker se mi enostavno ne da in me malo motno pivo nikakor ne moti in pustim vse skupaj v primarcu kak mesec, z dry hopingom vred in potem spakiram v keg ali steklenice in pustim še 2-3 tedne na enaki temperaturi kot je potekala fermentacija in nato roma zadeva v klet na 8-12 stopinj. Veliko batchev roma direktno iz primarca v keg in nato na prisilno v hladilnik, ker je suša in rabim met pivo na pipi. Če te motnost piva ali usedlina v steklenicah moti, pač uporabiš metodo, ki si jo opisal. Sam sem ugotovil, da pri pivih za vsak dan ne dobim pretirane razlike. Druga zgodba so piva z višjim OG, ki potrebujejo daljše staranje.

Kit piva sem flaširal ponavad po dveh do treh tednih.
 
Nazadnje urejeno:

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Hvala za info. Ker nekaj mi ni jasno še okoli druge posode za fermentacijo - v posodi s fermentacijo se nabira CO2, ki izpodrine ves kisik. Če bi torej po 10 dneh pretočili pivino v novo posodo, bi jo neizogibno izpostavili stiku s kisikom, pa še več možnosti okužb bi bilo - a prav razmišljam?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Ob vsakem pretakanju sigurno povečaš možnosti za okužbo, samo če imaš čistočo na nivoju, je to minimalno. Če pretakaš pravilno počasi brez pljuskanja pa osidacija tud ni težava. V 10 dni stari pivini je pa še dovolj co2, da ti porine zrak ven.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.