Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Različne metode in rezultat:


... pravilo izvedena hitra metoda je modra črta, nepravilno izvedena je pa rdeča črta. Problem je da je med rdečo in modro črto zelo težko v praksi definirat spremenljivke. Recimo 2-3C razlike v T piva ali pa različen FG že lahko poveča/zmanjša absorbcijo CO2ja do nivoja da dobiš rdečo črto namesto modre, čeprav vedno delaš enako (enak čas na višjem pritisku).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Ja, vem in se zavedam tega. Bo treba investirat še v eno hladilno napravo, ki bo namenjena set and forget, Do takrat bo trba pa reskirat.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Prosim za pomoč:

Varim IPA - poleg konzerve sem dodal še 1 kg DME ter 350g trsnega (rjavega sledkorja)... temperatura je konstantna med 18-20

po 14 dnevih mi zadeva še vedno fermentira. OG je vil 1,049, sedaj pa je še vedno 1,012

Ali naj enostavno počakam, da neha fermentirati ali moram karkoli popraviti?

lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Če ti FG ne pada več potem je fermentacija končana, v dveh tednih bi tudi morala biti če je vse ok s kvasom.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
očitno fermentacija še poteka, saj se mi CO2 še kopiči v vehi, pa še predviden FG je 1004-1006
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
1,012 je čisto običajno za tvojo kombinacijo.

Pri dodajanju sladkorja je treba biti previden. Kvasovke načeloma najprej pojejo enostavne sladkorje, če so na voljo, šele potem se lotijo kompleksnejših. Če je enostavnih dovolj, se včasih zgodi, da se polenijo in kompleksnih sploh ne pojejo do konca. Ene kvasovke bo bolj lene, druge manj, ampak pri uporabi sladkorja je vedno treba računati na to. Nekateri sladkor dodajajo šele po dnevu ali dveh, ko je fermentacija na višku.

To je lahko en razlog za relativno visok FG. Drug razlog je pa lahko uporaba DME, ki lahko vsebuje tudi precej kompleksnih sladkorjev in v kombinaciji z namiznim sladkorjem da malo višji FG.

Sicer pa IMHO ne bo nič groznega. Še vedno v rangu FG za IPA (bi pa lahko bil OG višji).
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
hvala @ikst
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
očitno fermentacija še poteka, saj se mi CO2 še kopiči v vehi, pa še predviden FG je 1004-1006

Fermentacija poteka dokler se sladkorji porabljajo torej FG pada, če FG ne pa da ni fermentacije. Co2 se lahko izloča iz piva tudi zaradi drugih stvari (ponavadi pač se še precej časa po koncu aktivne fermentacije), na izločanje lahko vpliva tudi nihanje temperature v prostoru ipd.

FG piva ki ni narjen iz večje količine (preprostega) sladkorja je redko pod 1.010, torej tisti predvideni FGji ki pišejo na piksnah nič ne povedo če se uporabi namesto sladkorja DME (FG bo zagotovo višji).

Se pravi v tvojem primeru je pomembno samo da FG ne pada več, če pada potem fermentacija še poteka če je FG enak dalj časa potem fermentacije ni več in brbotanje veha povzroča kaj drugega.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Razumem.

FG, ki je naveden na piksni naj bi veljal ob predpostavki, da smo v pivino dodali 1kg dekstroze, ker pa sem dodal DME in še trsni sladkor (ki spada med disaharide - to sem prebral danes;) - je podatek iz piksne o FG nerelevanten. zdej štekam
wink-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Citat:
Uporabnik tomikx pravi:
Jaz imam ravno te WB-06 ja, ker sem delal pšenično pivo. Očitno bo treba še malo počakat, ker že skoraj 20 ur to poteka
smile-1.gif
Ampak zelo na redko. Zakaj pa pride do te zakasnele fermentacije, glede na to, da vsi pogoji ostajajo ves čas enaki?
No za tolažbo, ravno mi je začelo spet prdeti po 10tih dneh mirovanja. Weizenbock z WB-06. To je zgleda kar standard pri tem kvasu, ker se mi z nobenim drugim to še ni dogajalo.
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Že od petka, torej že 3 dan se dogaja isto; predvsem čez dan na cca. 5 min mehurček. Sem pa glede na napisano še enkrat zmeril FG in je isti kot pred 6mi dnevi, torej 1006/1005, tako da je verjetno boljše da kar flaširam čez 2 dni, če bo isti FG. V četrtek bo že 3 tedne odkar je v fermentorju, tako da je imelo dovolj časa
smile-1.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
še nekaj me zanima - vprašanje za eksperte:
A je kaj narobe, če damo več vrst kvasovk (se pravi tiste, ki smo jih dobili v piksni pa še 10g posebej kupljenih)?
bo zadeva samo prej in intenzivneje fermentirala ali so možni še kakšni drugi stranski učinki?
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Hvala utiševalec in kalbo.
Bom poizkusil nabit 1.4 bar pritiska na 13C° in bom pustu za 1-2 tedna na tej temperaturi.
upam da bo OK po tabeli gledano !
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
še nekaj me zanima - vprašanje za eksperte:
A je kaj narobe, če damo več vrst kvasovk (se pravi tiste, ki smo jih dobili v piksni pa še 10g posebej kupljenih)?
bo zadeva samo prej in intenzivneje fermentirala ali so možni še kakšni drugi stranski učinki?
V vsakem primeru boš dobil pivo.Kakšnega okusa, je pa vprašanje
evil.gif

Določene kvasovke se ne prenašajo med sabo in en sev prevlada. Potem niso vse kvasovke enako hitre in bo spet en sev prevladal.
Ostani raje le pri enem paketku-najbolje pri posebej nabavljenem.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Je možno da je hidrometer zanič? Da eni niso točni oz. umerjeni, to razumem. Včeraj pa sem kuhal iz ekstrakta + hmelj + malo specialnega slada in predvideni OG je bil 1,051, izmerjeni nato pa 1,042. Začuden sem dodal še 130 g dekstroze (ravno imel pri roki) in spet izmeril, pa pokaže 1,049. Moralo pa bi se zvišat za kake 3 do 4 točke pri 13 litrih, kot imam batch. Je tu sploh kaka logika?

Hvala in lp
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Hvala utiševalec in kalbo.
Bom poizkusil nabit 1.4 bar pritiska na 13C° in bom pustu za 1-2 tedna na tej temperaturi.
upam da bo OK po tabeli gledano !

Lahko tudi naravno narediš, sam pazi, ker gre manj cukra, ene 50 procentov, kot za steklenice. Pazi samo, da boš na začetku nabil dovolj, da bo držalo pritisk do zadostne aktivnosti kvasovk.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Je možno da je hidrometer zanič? Da eni niso točni oz. umerjeni, to razumem. Včeraj pa sem kuhal iz ekstrakta + hmelj + malo specialnega slada in predvideni OG je bil 1,051, izmerjeni nato pa 1,042. Začuden sem dodal še 130 g dekstroze (ravno imel pri roki) in spet izmeril, pa pokaže 1,049. Moralo pa bi se zvišat za kake 3 do 4 točke pri 13 litrih, kot imam batch. Je tu sploh kaka logika?

Hvala in lp

Hidrometer načeloma dela ali ne dela, tudi skala je linearna tako da če kaže 0 ok bi skoraj moral vse ostalo tudi!
grin1.gif


Tako da sam bi rekel da je napaka v meritvi, bodisi nisi meril pri enaki temperaturi ali pa se ti je hidrometer držal za rob merilnega valja.

Če si v skrbeh da je res kaj s hidrometrom narobe si lahko pripraviš različno močne pocukrane raztopine pa preveriš izračunane in dejanske vrednosti.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
še eno vprašanje - koliko pa je rok uporabe teh domačih piv? (upam sicer, da se mi to ne bo zgodilo in bom vse prej popil
wink-1.gif


če recimo eno belgijsko pivo stram 6 mesecev..... kako hitro ga moram potem popiti?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
V teku enega leta bo skoraj sigurno vse užitno, če le ne shranjuješ flaš na soncu pri 30 stopinjah
evil.gif

Se pa okus spreminja in ena piva so boljša mlada, druga pa so najboljša(kakšna temna z veliko alkota) glih po enem letu.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.