V večini primerov določa alkoholna stopnja čas starnja piva oz. kdaj je pivo idealno za uživanje. Na alkoholno stopnjo so namreč ponavadi vezani tudi ostali okusi (slad, grenkoba, hmelj), čeprav ni nujno vedno tako.
Piva ki so pitna mlada:
- (svetla) pšenična -> kvas daje pomembno komponento okusa zato se jih pije mlada, velikokrat še motna - 2-3 tedni od začetka fermentacije
- lahka moderna (session) ale piva -> večinoma APA piva z malo alkohola (pod 4.5%), hmeljna aroma iz late ali dry hoppinga hitro "izgine" zato se jih pije relativno mlada - 3-4 tedne od začetka fermentacije
- angleška "mild" piva -> lahka piva skoraj brez hmeljne komponente, narejena da se jih toči takoj po fermentaciji (za delavce) - 2-3 tedni od začetka fermentacije
Piva ki rabijo stranje:
- močna piva z veliko arome sladu ali hmelja (imperial stout, imperial ipa, english esb) - leto ali več
- piva z divjimi kvasovkami (belgijska pokvarjena piva) - tudi 2 leti ali več
- lager piva, sploh močenjša (o-fest, bock, dopplebock) - 6-12 mesecev
Ostala piva so nekje vmes, torej tam od enega meseca do 3 mesece staranja za povprečno močna piva pa tja do 6 mesecev za malce močnejša.
Pri določenih pivih je potrebna pazljivost, recimo klasičen IPA moči tam okoli 6% ki večino arome hmelja dobi iz poznega hmeljenja bo s stališča grenkobe in sladne komponente rabil več časa da postane dober (recimo 3-6 mesecev), po drugi strani mu čas odvzema hmeljno aromo sploh če je bila prisotna še kakšna oksidacija vmes. Tako pivo bo spreminjalo svoj značaj, na začetku bo "grob" hmeljni IPA, proti koncu staranja pa bo že bolj močenjši ale (recimo ESB).
Aja to je sedaj teorija, v praksi pa potrebe dajejo prioriteto in je vsao pivo dobro tudi malce prej kot bi bilo "odlično"!