Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Uporabniki corny kegov en nasvet potrebujem ...

Koliko usedline vam ostane na dnu cornija? Če pustim corny na miru + cold crash in stočim ven dva kozarčka jo potegne vso ven ali bo potegnilo samo par cm okoli cevi?

Sprašujem ker za terensko (piknik) rabo bi moral kege prenašat naokoli kar bi v primeru usedline pomenilo da se bo točilo relativno motno pivo.

Sicer ena od prednosti pri kegih je da se da izvest pretakanje znotraj zaprtega sistem, torej ni problema recimo 2x pretočit iz enega kega v drugega in pustit usedlino na dnu!
grin1.gif

Po treh tednih fermentacije sem pretočil v corny keg, naredil cold crash in uporabil zelatino. Po stirih dneh sem odprl pipico in priblizno 2-3 dl je bilo motnega piva, ostalo pivo je bilo kristalno cisto. Sod je bil na mestu in ven je priteklo vedno bistro pivo. Potem sem pa prevazal sod v avtu 10km, ga prikljucil na aparat in presenecenje... Motno pivo in se barvo je spremenilo v oranzno rjavo. Drugace je bilo popolnoma svetlo bistro pivo 7 SRM. Ocitno je ze dovolj minimalna kolicina kvasa ki ga se ostane v pivu, da naredi motno pivo in spremeni barvo. Tudi če gledaš piva na kakšnem festivalu, še nobeno ni bilo bistro, ki se je točilo iz kega. Razen filtrirani lagerji. Tako si jaz to razlagam. Pomoje je najboljše pivo čimmanj prenašat in vznemirjat.

Pozabil sem napisat, da sem pred cold crashom pustil pivo se en teden v kegu.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Uporabniki corny kegov en nasvet potrebujem ...

Koliko usedline vam ostane na dnu cornija? Če pustim corny na miru + cold crash in stočim ven dva kozarčka jo potegne vso ven ali bo potegnilo samo par cm okoli cevi?

Sprašujem ker za terensko (piknik) rabo bi moral kege prenašat naokoli kar bi v primeru usedline pomenilo da se bo točilo relativno motno pivo.

Sicer ena od prednosti pri kegih je da se da izvest pretakanje znotraj zaprtega sistem, torej ni problema recimo 2x pretočit iz enega kega v drugega in pustit usedlino na dnu!
grin1.gif

Po treh tednih fermentacije sem pretočil v corny keg, naredil cold crash in uporabil zelatino. Po stirih dneh sem odprl pipico in priblizno 2-3 dl je bilo motnega piva, ostalo pivo je bilo kristalno cisto. Sod je bil na mestu in ven je priteklo vedno bistro pivo. Potem sem pa prevazal sod v avtu 10km, ga prikljucil na aparat in presenecenje... Motno pivo in se barvo je spremenilo v oranzno rjavo. Drugace je bilo popolnoma svetlo bistro pivo 7 SRM. Ocitno je ze dovolj minimalna kolicina kvasa ki ga se ostane v pivu, da naredi motno pivo in spremeni barvo. Tudi če gledaš piva na kakšnem festivalu, še nobeno ni bilo bistro, ki se je točilo iz kega. Razen filtrirani lagerji. Tako si jaz to razlagam. Pomoje je najboljše pivo čimmanj prenašat in vznemirjat.

Pozabil sem napisat, da sem pred cold crashom pustil pivo se en teden v kegu.

No sej to potrjuje moje domneve da sesalna cev posesa samo kvas, ki je v okolici zajema ne pa kvasa naloženega okrog po dnu. Od tega kako se kvas sprijema dna in kako treseš vse skupaj pa je odvisno kaj na koncu pride ven.

Bom poskusil eno pivo pred uporabo pretočit med dvema kegoma s tem da bom zavrgel prve pol litra usedline. S tem bi pivo moralo biti čisto tudi med prenašanjem.

Glede motnih lagejev je potrebno vedeti da se pri (industrijskih) lagerjih ponavadi uporablja filtracijo in zato se pri fermentaciji uporabi kvas z izrazito sposobnostjo lebdenja. Tak kvas pušča motno pivo, kar je v industrijski proizvodnji še željeno ker se s tem pospeši stranje pa tudi usedlina se ne nalaga povsod kamor pivo pride ampak samo na filtrirnih ploščah.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Delal bom nekaj podobnega škotskemu ale.
Kako daleč lahko grem procentualno z karamelnim sladom? Pač želja je čimbolj karamelni karakter, vendar še vedno rabim dost encimov...Osnovni bodo pale-ale, viena in munich. Karamelni bodo pa cara 20, 60, 120. Razmišljam tudi o biscuitu?

Je bilo že parkrat objavljeno kako se izračuna encimsko moč masha. Pale ale ima višek encimov, munich in vienna pa sta samozadostna, cara slad je večinoma že encimsko pretvorjen tako da se zanje ne rabi veliko encimov. Sicer pa delež tam do 30% bi moral iti BP skozi ob zadostni količini pale ale sladu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Pa sej z motnim pivom v bistvu ni nič narobe, jest se nebi sekiral. Pazi, da boš sode prevažal pokonci, pa če zjutraj pripelješ na plac, bi moralo bit do popoldneva spet uležano. Mal smo preveč kritični do svojih zvarkov, ker je dejansko brez filtracije težko nardit kristalno čisto pivo, čeprav je meni že uspelo, sam če bi premaknil sod, bi blo spet motno. Pa kaj. Se pa da dobit sistemček za corneye na ebayu, ki ti sfiltrira pivo, sam zaenkrat se jest tega sigurno ne grem. Moram najprej vodo pri stoutu uštimat.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Vprašanje glede količin sladu in hmelja...

Preko spletne strani http://www.schnapsbrenner.eu/Americano-Pale-Ale sem naročil All grain paket za 20 l Pale Ale-a, ki mi je bil zelo dober in bi ga želel ponoviti, vendar bi želel sestavine naročiti pri nas.

Kako bi vi skombinirali (razmerje) te sestavine?

Slad:
- Pale Ale
- Münchner
- Diastase
- Cara Amber

Hmelj:
Galena, Willamette

Kvas:
Fermentis US-05

Drozganje pri 68°C - 60min - 15,6L
Izpiranje 78°C - 10L

Hmelj 1 - 5min
Hmelj 2 - 55min

Hvala za vaše predloge in nasvete.
lp

Težko je ugibat kaj je bilo v prvem pale ale in v kakšnem razmerju. Glede na ameriške hmelje in kvas bi rekel da gre za old school "ameriški pale ale". Sam bi stvar zastavil takole (20l končna količina) ..

Slad:
3.5kg (85%) pale ale
0.5kg (10%) munich
0.3kg (5%) cara amber

(Diastase ne vem kaj naj bi pomenilo [encimski slad ali celo encime v prahu?!], načeloma dodatnih encimov ne rabiš pri takem mashu ker gre čisto lepo skozi pri 60 min drozganja)

Hmelj:
20g galena (12% AA) ob začetku vretja (60 min)
50g williamete (4% AA) 5 minut pred koncem vretja (5 min)*
* hmelja za aromo se lahko dozira tudi v večji količini ali v manjši odvisno od tega kakšne so osebne preference, tu je možno od 20-100g pa bo še vedno prišel ven dober pir, intenzivnost arome je jasno različna kakor komu paše.

Ven pride realtivno svetel pale ale z 40IBUja, cca. 5% alkohola (75% učinkovitost drozganja + sladkor za priming).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pa sej z motnim pivom v bistvu ni nič narobe, jest se nebi sekiral. Pazi, da boš sode prevažal pokonci, pa če zjutraj pripelješ na plac, bi moralo bit do popoldneva spet uležano. Mal smo preveč kritični do svojih zvarkov, ker je dejansko brez filtracije težko nardit kristalno čisto pivo, čeprav je meni že uspelo, sam če bi premaknil sod, bi blo spet motno. Pa kaj. Se pa da dobit sistemček za corneye na ebayu, ki ti sfiltrira pivo, sam zaenkrat se jest tega sigurno ne grem. Moram najprej vodo pri stoutu uštimat.

Osebna zadeva, pivo ki je motno mi ne zgleda lepo!
grin1.gif


Sej verjetno za to čemur bodo ti kegi namenjeni itak nima pomena kakšno pivo bo teklo iz pipe, ampak če se da iti v perfekcionizem zakaj ne? Poleg tega se nebom sekiral za piva z S-04 kvasom ker ta ščisti pivo že v primarcu tako da bo v kegu malo usedline, pri US-05 (gre skupaj z mačjim scanjem) pa po izkušnjah po 3h tednih še vedno ostane pivo malce motno.

Filtracija tudi pri meni ne pride v poštev, s filtracijo sploh v "ale" pivih se zgubi pomembne komponente okusa in tudi surovine za dobro peno.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Hvala za pojasnilo in idejo!!! Bomo probali ponoviti
smile-1.gif


Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Vprašanje glede količin sladu in hmelja...

Preko spletne strani http://www.schnapsbrenner.eu/Americano-Pale-Ale sem naročil All grain paket za 20 l Pale Ale-a, ki mi je bil zelo dober in bi ga želel ponoviti, vendar bi želel sestavine naročiti pri nas.

Kako bi vi skombinirali (razmerje) te sestavine?

Slad:
- Pale Ale
- Münchner
- Diastase
- Cara Amber

Hmelj:
Galena, Willamette

Kvas:
Fermentis US-05

Drozganje pri 68°C - 60min - 15,6L
Izpiranje 78°C - 10L

Hmelj 1 - 5min
Hmelj 2 - 55min

Hvala za vaše predloge in nasvete.
lp

Težko je ugibat kaj je bilo v prvem pale ale in v kakšnem razmerju. Glede na ameriške hmelje in kvas bi rekel da gre za old school "ameriški pale ale". Sam bi stvar zastavil takole (20l končna količina) ..

Slad:
3.5kg (85%) pale ale
0.5kg (10%) munich
0.3kg (5%) cara amber

(Diastase ne vem kaj naj bi pomenilo [encimski slad ali celo encime v prahu?!], načeloma dodatnih encimov ne rabiš pri takem mashu ker gre čisto lepo skozi pri 60 min drozganja)

Hmelj:
20g galena (12% AA) ob začetku vretja (60 min)
50g williamete (4% AA) 5 minut pred koncem vretja (5 min)*
* hmelja za aromo se lahko dozira tudi v večji količini ali v manjši odvisno od tega kakšne so osebne preference, tu je možno od 20-100g pa bo še vedno prišel ven dober pir, intenzivnost arome je jasno različna kakor komu paše.

Ven pride realtivno svetel pale ale z 40IBUja, cca. 5% alkohola (75% učinkovitost drozganja + sladkor za priming).
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Fantje, kje ste "nabavili" CO2 jeklenke. Jaz na bolhi ne najdem nič "poceni" - pod 70€. Iščem tam nekje 2kg. Na ebay-u v Nemčiji, bi jo lahko dobil za cca. 40€. Ali njihov TUV certifikat velja pri nas kot A-test ali bi jo moral še enkrat dat certificirat in doplačat še 40€ (al kolko pač že)?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pa sej z motnim pivom v bistvu ni nič narobe, jest se nebi sekiral. Pazi, da boš sode prevažal pokonci, pa če zjutraj pripelješ na plac, bi moralo bit do popoldneva spet uležano. Mal smo preveč kritični do svojih zvarkov, ker je dejansko brez filtracije težko nardit kristalno čisto pivo, čeprav je meni že uspelo, sam če bi premaknil sod, bi blo spet motno. Pa kaj. Se pa da dobit sistemček za corneye na ebayu, ki ti sfiltrira pivo, sam zaenkrat se jest tega sigurno ne grem. Moram najprej vodo pri stoutu uštimat.

Osebna zadeva, pivo ki je motno mi ne zgleda lepo!
grin1.gif


Sej verjetno za to čemur bodo ti kegi namenjeni itak nima pomena kakšno pivo bo teklo iz pipe, ampak če se da iti v perfekcionizem zakaj ne? Poleg tega se nebom sekiral za piva z S-04 kvasom ker ta ščisti pivo že v primarcu tako da bo v kegu malo usedline, pri US-05 (gre skupaj z mačjim scanjem) pa po izkušnjah po 3h tednih še vedno ostane pivo malce motno.

Filtracija tudi pri meni ne pride v poštev, s filtracijo sploh v "ale" pivih se zgubi pomembne komponente okusa in tudi surovine za dobro peno.
Pivo brez pene je kot dec brez...
Tud men se nasmeji, ko vidim kristalno čisto pivo, samo kot ti, ne želim dat okusa za bistrost.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Utiševalec in ostali. Kje ste dobili kege? Sem že malo brskal po bolhi, pa ni nobene ponudbe ali pa kak neresen prodajalec.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Utiševalec in ostali. Kje ste dobili kege? Sem že malo brskal po bolhi, pa ni nobene ponudbe ali pa kak neresen prodajalec.

Nemčija, poljska dobiš obnovljene za 50-60 EUR, torej nova tesnile, novi ventili, oprani ter pregledani in tlačno preizkušeni. Sam sem dal 55EUR/komad s tem da so cola tip (nižji) s pepsi ventili (ball lock) imajo nove poklopce s "pull" ventilom. Boš pa za enega dal še 20EUR poštnine tako da se samo to ne splača, če rabiš več robe potem pride pride poštnina bolj ugodno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Fantje, kje ste "nabavili" CO2 jeklenke. Jaz na bolhi ne najdem nič "poceni" - pod 70€. Iščem tam nekje 2kg. Na ebay-u v Nemčiji, bi jo lahko dobil za cca. 40€. Ali njihov TUV certifikat velja pri nas kot A-test ali bi jo moral še enkrat dat certificirat in doplačat še 40€ (al kolko pač že)?

Najbolj poceni so gasilni aparati, moraš vzet v zakup pa da je pri tej robi cca. 30% cene atest. Če ga jeklenka nima ali pa je relativno "star" (10 let velja) potem računaj še na ta strošek. 70 eur je realna cena za novo robo z 10 let a-testa.

Pri gasilnih aparatih je potrebno pazit ker imajo zajem "tekoče faze" (v notranjosti je cev ki zajema co2 z dna), pri večjih pretokih zna to zamrznit regulator sploh če je bolj zanič. Rešitev je ali jeklenka na glavo ali pa odstranitev cevke (ko sprazniš gasilni aparat odviješ glavo in odstraniš cev ter upaš da potem lepo sestaviš nazaj da ne bo puščalo).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Recimo candirect so popularni v nemčiji, imajo tudi dobro ponudbo micromatic pip in opreme. Sicer so bolj lene/neresne sorte ker sem jim 3x pisal pa niso nikoli odgovorili na vprašanje, potem sem naročil in plačal za vsak slučaj s paypalom in je roba po 2h tednih prišla BP!

Aja uporabna masa s tujine je 25kg to velja za vse, večinoma torej lahko naročiš 4 sodčke pa nekaj opreme in te pride poštnina potem 30-40 eur. Za večje količine pa paletni prevoz, samo to bi moral biti velik "group buy"!
grims-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ostaja mi kakih 25 steklenic z patentnim zamaškom (nekaj je bernardovih, nekaj kupljenih prav z tem namenom)
Če je kdo zainteresiran, pm
wink-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Sam ne shranjujem kakšne steklenice piva iz serije za kasnejšo degustacjo, sedaj pa sem od žene sem za RD dobil tudi po eno steklenico iz vsake serije, ki sem jo naredil v eno leto in pol dolgi karieri domačega pivovarja. Začel sem z najstarejšim in tako naprej in do sedaj ni bil še nobeden pokvarjen. Je pa zanimivo po tem času okušati piva iz začetka.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Zanima me, če moram dodat kvas za karbonizacijo. Pivo je bilo v primarnem 3 tedne in v sekundarnem 3 tedne. Uporabil sem kvas s-04. Pivo ima 4,5 ABV. Jutri flaširam.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.