Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Živjo - imam vprašanje za Utiševalca (glede na njegovo znanje) - rad bi pripravil belgijsko pivo
nabavil sem pripravljeni ekstrakt :http://www.mojepivo.si/mojepivo-enostaven-postopek/mojepivo-celoviti-ekstrakti/mojepivo-celovitekstrakt-brewferm-triple.html

Kvas: http://www.mojepivo.si/mojepiv...baye-yeast.html

1 kg DME ter dekstrozo:

Vprašanje 1. ali potrebujem še karbonizirani sladkor?
Vprašanje 2: ali je 10l posoda,dovolj velika za pripravo 9l pivine ali potrebujem večjo?

Hvala za odgovore
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
1. misliš sladkor za karbonizacijo? Tega vedno rabiš če želiš da ti pivo v steklenicah prevre, daš ga v steklenice ali v posodo pred stekleničenjem! Ne rabiš pa psoebnega sladoraj dober je vsak!
grin1.gif


2. načeloma velja da rabiš okoli 1/3 prostega prostora, za močna piva ki vrejo na viših temperaturah (kot triple) je še bolje več prostora. Z 9l piva v 10l posood bo skoraj zagotovo pena silila na vrhu ven.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Na strani mojepivo.si sem zasledil ta sladkor, kjer piše, da je potreben za izdelavo belgijskih piv..... nimam pa pojma v kateri fazi (prva ali druga fermentacija)???
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Tistemu se reče "kandiran" sladkor!
grims-1.gif


Ja belgijska piva ima ponavadi 10-20% "kandiranega" sladkorja. Namesto kandiranega sladkorja lahko uporabiš navaden kuhinjski sladkor. Sicer ekstrakt sam (piksna) verjetno že vsebuje vse to.
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Si kaj premikal? Sprememba temperature? Če ne potem počakaj še 2 dni in preveri še 1x FG.

Premikal nič, fermentor imam v sobi, temp. sicer niha za cca. 2 stopinji, ampak ni šla preko 21, 22 stopinj. Ves čas so načeloma isti pogoji. Kaj bi pa lahko bil razlog, če izvzamemo temp. in premikanje?:)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Lahko je tudi zakasnela frementacija. Meni se je to 2x zgodilo, sicer z WB-06 kvasom.
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Jaz imam ravno te WB-06 ja, ker sem delal pšenično pivo. Očitno bo treba še malo počakat, ker že skoraj 20 ur to poteka
smile-1.gif
Ampak zelo na redko. Zakaj pa pride do te zakasnele fermentacije, glede na to, da vsi pogoji ostajajo ves čas enaki?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Kvasovke jedo različne sladkorje po korakih. Najprej enostavne, potem disaharide in na koncu trisaharide(te ene sorte kvasovk samo povohajo, druge pa popolnoma prebavijo).
Mrbit jih malo matra prehod iz disaharidov na trisaharide in rabijo nekaj časa, da jim zalaufa prebava. Ugibam
grin1.gif
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Pa sem mislil, da so ženske komplicirane :D Zdaj tak ni druge, kot počakat, da vrenje preneha, potem pa zmerit FG. Edino to mi ni jasno; FG naj bi bil 1006 in pri meritvi 4 dni nazaj je ta tudi bil 1006. V kolikor spet poteka fermentacija, bo FG padel po predvidenega?!
smile-1.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Kalbo mam eno vpršanje glede corny sodčka. Kot sem te razumu ga napolnem s pale ale pivom nato ga nafilam na 1 bar in parkrat odprem varnostni ventil da mi gre vsa zrak ven da ostane not samo co2, nato ga nabijem na 2,5 bar in ga dam v hladilnik za 2-3 dni. Nato spistim tlak na točilno vrednost 0,5 bara.
Kolko cca. karbonizacijske vrednosti bom imel v sodčku?
obstaja tabela za te vrednost sam mi ni jasno koliko dni je potrebno da po tabeli dosežeš to karb. vrednost
bonk.gif


http://www.kegerators.com/carbonation-table.php




 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Ta tabela je za pocasno karbonizacijo po metodi "set and forget", torej glede na zeljeno stopnjo karbonizacije in temperaturo nastavis pritisk in potem pustis 1 do 2 tedna, v tem casu se co2 lepo absorbira v pivi do zeljenega nivoja.

Hitra metoda je da dvignes na zacetku pritisk s tem povecas absorbcijo potem pa ga nastavis na enakega kot v prvem primeru (po tabeli) da se pocasi uravna na koncno vrednost. Je pa zelo tvegano ker lahko dosezes previsoko karbonizacijo, pri velikih vrednostih ni problem samo pritisk (tega odzracis) ampak presezek co2ja tvori ogljikovo kislino ki vpliva na okus piva.

S tresenjem ali pa z vpihovanjem skozi izhodno cev se karbonizacija se pohitri, tako da je to tudi opcija ce zelis hitro dobit pritisk. Recimo 5 min tresenja pri povisanem pritisku (2 bar) ze lahko doseze (ali preseze) zeljeno vrednost.

Priporocam prvo metodo ce imas cas, je najbolj varna!
zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
a 20% kandiranega sladkorja pomeni, da damo 20% teže tega sladkorja in 80% DME/LME?

Ponavadi piksna vsebuje bistvo okusa tako da pomojem ce ne dodas nic dodatno tega sladkorja bo vse ok. Lahko pa uporabis, s tem da racunaj da daj 10% na vse sestavine, torej tudi na piksno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zanima me ime firme kjer se da kupit slad, vem za hmezad....sam mi je mal daleč, enkrat se je že govorilo o eni firmi nekje v kranju?, kjer na veliko prodajajo (25Kg)....prosil bi za kontakt...
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zanima me ime firme kjer se da kupit slad, vem za hmezad....sam mi je mal daleč, enkrat se je že govorilo o eni firmi nekje v kranju?, kjer na veliko prodajajo (25Kg)....prosil bi za kontakt...

VSB d.o.o.

Velesovska cesta 71
4208 Šenčur
tel.: 00386 4 25 15 350
fax: 00386 4 25 15 351
mob.: 00386 40 20 60 18
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Hmezad ti pošlje naročeno tudi po pošti, oz. z GLSom. Za 30kg slada, 1 kg hmelja in nekaj paketov kvasovk sem nazadnje dal 6,2€ za poštnino.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Hvala, kakšne imajo pa kej cene pa punudbo (vrste slada, hmelj, kvas..)

Jaz že nekaj časa nisem naročal tako, da imam samo lanski cenik. Imajo pa sedaj tudi svojo pivovarno in kadar varijo se da dobiti hmelj. Drugače ga imajo samo v 5 kg embalaži.
 

Priponke

  • 2187943-SLAD2014Slo.pdf
    104,2 KB · Ogledi: 198

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ta tabela je za pocasno karbonizacijo po metodi "set and forget", torej glede na zeljeno stopnjo karbonizacije in temperaturo nastavis pritisk in potem pustis 1 do 2 tedna, v tem casu se co2 lepo absorbira v pivi do zeljenega nivoja.

Hitra metoda je da dvignes na zacetku pritisk s tem povecas absorbcijo potem pa ga nastavis na enakega kot v prvem primeru (po tabeli) da se pocasi uravna na koncno vrednost. Je pa zelo tvegano ker lahko dosezes previsoko karbonizacijo, pri velikih vrednostih ni problem samo pritisk (tega odzracis) ampak presezek co2ja tvori ogljikovo kislino ki vpliva na okus piva.

S tresenjem ali pa z vpihovanjem skozi izhodno cev se karbonizacija se pohitri, tako da je to tudi opcija ce zelis hitro dobit pritisk. Recimo 5 min tresenja pri povisanem pritisku (2 bar) ze lahko doseze (ali preseze) zeljeno vrednost.

Priporocam prvo metodo ce imas cas, je najbolj varna!
zmaga.gif
Ja, set and forget je najboljša metoda, sam če se ti pa mudi, pol pa udariš tahitro. Jest ponavad udarim tahitro s pol batcha, in naravno z drugo polovico.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.