Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Glede na te podatke in tvoj grain bill.

Prva meritev 1.024 @ 39.5l da efektivnost tam okoli 55%
Druga meritev 1.042 @ 34l da efektivnost 85%

Skratka ni možno, efektivnost bi morala bit enaka. Verjetno imaš napako pri prvi meritvi, SG bi moral biti glede na FG pred vretjem okoli 1.037.

A si vzorec vzel iz cele kolicine ali si mogoce vzel iz pipice iz mashtuna? Ker tam je možno in realno da na koncu teče sladica z relativno malo sladkorja.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Vzorec sem vzel iz celotne kolicine, s tem da sem se vmes premesal. Ja, ni možno. Nevem kje bi lahko naredil napako. Mogoce res pri meritvi samo nevem kako.... Hvala zaenkrat
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Kaj pa temperatura? To tud vpliva na meritev. Si meril na začetku temperaturo, ki si jo mel pred vretjem cca 60 stopinj, kar je narobe in je posledično gostota nižja in na koncu ohlajeno pivino, kar je prav.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Temperatura merjenja je bila 23 stopinj. Če je višja, pa pač preračunam s kalkulatorjem. Mogoče se je pivina preslabo premešala in ni bil sladkor enakomerno razporejen, vzorec sem vzel iz vrha. Sem pa vseeno premašal vse pred meritvijo.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Torej po dveh tednih ležanja piva bi naredil mini cold crush, pa me zanima če je za ale pivo oz. kvas primerno, če ga sedaj postavm kar na ven na balkoni glede na sedanje temperature, predvsem ponoči.
No..verjetno je vseeno koliko je temperatura zunaj, le da mi temperatura piva ne pade pod 10°C?
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Bo treba iz lenobe po braumajstra!
grims-1.gif


Se bojim da bom tudi sam po sili razmer prišel na 100% kegganje, ker sedaj mi je najbolj težak del flaširanje! Ima pa ta lenoba tudi pozitivne posledice ker po 3h tednih odlašanja za stekleničenje je pivo že lepo postarano!
evil.gif


A si slučajno že uporabljal kaj takega? Ker recimo meni je keg neuporaben ker nikoli ne pijem enakega piva (se pravi bi rabil vsaj 5 kegov in 5 pipic) pa še doma kje imam "pivovarno" zelo rekdo pijem, ampak razmišljam tako da bi si stekleničil v PET plastenke sproti. Pivo keggaš kot običajno, ko ga rabiš pa samo pod pritiskom pretočiš preko tistega adapterja pivo v plastenko, daš v hladilnik za par uric da se co2 čimbolj veže (ali če imaš pivo že ohlajeno v kegih niti to ni potrebno) in potem lahko adapter zamenjaš za klasičen plastični zamašek.

Podoben princip:
http://www.homebrewwest.ie/ibrew-tap-a-draft-4-by-10-pint-minikeg-system-40-pints-1446-p.asp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
Torej po dveh tednih ležanja piva bi naredil mini cold crush, pa me zanima če je za ale pivo oz. kvas primerno, če ga sedaj postavm kar na ven na balkoni glede na sedanje temperature, predvsem ponoči.
No..verjetno je vseeno koliko je temperatura zunaj, le da mi temperatura piva ne pade pod 10°C?

Tudi če daš pivo na 0C za par dni bo ok, samo računaj da bo potem karbonizacija (proizvodnja co2ja v steklenicah) trajala malce dalj ker bo manj kvasa v pivu.

Dejansko po mojih trenutnih izkušnjah kvas preživi vse, sem imel tudi en IPA po "spletu okoliščin" v hladilniku na 3C skoraj 3 tedne pa je vseeno kvas preživel in v 3h tednih opravil svoje poslanstvo v steklenicah. Glede na to izkušnjo se sam ne sekiram več glede nizkih temperatur.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Kai T. = Braukaiser, verjetno eden redkih sodobnih homebrewerjev ki je iz piva naredil znanost in vse kar je obdelal je tudi opisal. Konkretno za meritve števila celic vem da je zelo kvaliteten članek in sam mu zaupam. Tako da glede teh podatkov sam uporabljam njegovo "multiplikacijo".
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kai T. = Braukaiser, verjetno eden redkih sodobnih homebrewerjev ki je iz piva naredil znanost in vse kar je obdelal je tudi opisal. Konkretno za meritve števila celic vem da je zelo kvaliteten članek in sam mu zaupam. Tako da glede teh podatkov sam uporabljam njegovo "multiplikacijo".

Oki doki, hvala za odgovor , lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Pa še njegov original članek oz. prezentacija te teme v podrobnosti! Če koga zanima!
evil.gif


Ključne točke:
1. več dostopa do kisika/zraka večja rast (po vrsti: veha, folja, odprta posoda, vpihovanje kisika)
2. hitrejše mešanje pomeni večjo rast
3. večji OG starterja od 1.040 nima vpliva oz. celo zmanšuje rast
4. dodajanje hrane za kvasovke poveča rast
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Kako je pa s časom mešanja starterja na stir plate. Je lahko premalo/ prevec? Je 48 ur prevec? Zanima me pa zato ker me ne bo doma 2 dni in bi v tem casu jaz dal to mesati...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
2l starter ponavadi prevre pri dovolj visokih temperaturah v 12-24h. Ampak tehnicno spodnje meje ni, lahko tudi po 6h uliješ v pivo imaš pač sorazmerno manj kvasovk potem.

Preveč pa tudi ni nek problem ker ko se konča aktivnost kvasa mu malce vrtiljaka ne škodi oz. s časom potem začne propadat ampak tu govorimo o par % dnevno. Fino je sicer kvas porabit dokler je svež ker je "pripravljen" za akcijo, ampak tu je spet tako da tam do 5 dni ni velike razlike v aktivnosti.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
KSZ

Kaj si pa tisti z več izkušnjami mislite o takemu setupu? Grainfather

Meni zgleda zanimiv in je precej cenejši kot braumeister. Sicer sam (še) ne razmišljam o takem nakupu, ampak nikoli ne veš
smirk-1.gif


LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Stvar je v teoriji zanimiva, bi bilo potrebno videt pa kako deluje v praksi! Problem je tudi da je "Out of stock"!
grin1.gif
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Zdravo, imam dve vprašanji glede S vrelne vehe; med fermentacijo mi je skozi vrelno veho pometalo tudi kr nekaj pene, sem pa ves čas imel v njej vodo, 2x sem jo tudi dolil. Najprej sem jo sicer na hitro sčistil ampak ker je peno še kr potiskalo, sem potem pustil do pene ''umazano'' veho na fermentorju. Zdaj pa me zanima sledeče:
- je nujno, da se veho sčisti pred koncem fermentacije? Ker glede na to, da je voda v vehi ostala, se mi ne zdi, da bi bila ta umazanija pred vodo kaj drugačna od tiste v fermentorju.
- druga stvar pa glede čiščenja; na kak ačin je mogoče popolno sčistiti veho? Jaz sem sicer jo namočil zdaj v vrelo vodo, dodal tudi varekino, pa ne kaže, da bi na ta način umazanija brez fizične pomoči odstopila.

Mineva pa danes 10 dni od polnjenja mojega prvega batcha, tako da je pravi dan, da se spije nekaj več steklenic
smile-1.gif
. Do sedaj sem na vsake 3 dni odprl kakšno, da sem opzaoval spremembe in tudi glede na komentarje drugih mi je Muntons Connoisseurs Stout zelo dobro uspel.

Še enkrat pohvala za vse odprte teme tukaj in hvala za odgovor glede vehe, lp Tomi
smile-1.gif
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Je kdo že sprobal tole ? Baje deluje. če ima kdo odvečnih 100eur in bi se rad znebil usedline
evil.gif

tule je še video kako naj bi delovalo
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.