Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Padalc

Zelenc'
6. jan 2015
6
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Padalc pravi:
Želel bi se samo zahvaliti Utiševalcu in ostalim, danes smo po 4 tednih s kolegi preizkusili moj prvi zvarek in uspel je perfektno! Če se kdaj srečamo, runda je name
wink-1.gif



Vidim da so kolegi še nezaupljivi in raje pijejo vino!
evil.gif

Ne to je bla premiera na fotrovem rojstnem dnevu vceri...skrbi me nekaj drugega... od 46 flas jih je danes v skatli se 8... tocno tolko kolkr sm jih skril
bonk.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Dobrodošel v klubu
smile-1.gif
Sam sem zarad tega prešaltal na kege, ker se mi pa flaširat resno ne da. Še varit se spravt zadnje čase mi je....lenuh, vem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Bo treba iz lenobe po braumajstra!
grims-1.gif


Se bojim da bom tudi sam po sili razmer prišel na 100% kegganje, ker sedaj mi je najbolj težak del flaširanje! Ima pa ta lenoba tudi pozitivne posledice ker po 3h tednih odlašanja za stekleničenje je pivo že lepo postarano!
evil.gif


A si slučajno že uporabljal kaj takega? Ker recimo meni je keg neuporaben ker nikoli ne pijem enakega piva (se pravi bi rabil vsaj 5 kegov in 5 pipic) pa še doma kje imam "pivovarno" zelo rekdo pijem, ampak razmišljam tako da bi si stekleničil v PET plastenke sproti. Pivo keggaš kot običajno, ko ga rabiš pa samo pod pritiskom pretočiš preko tistega adapterja pivo v plastenko, daš v hladilnik za par uric da se co2 čimbolj veže (ali če imaš pivo že ohlajeno v kegih niti to ni potrebno) in potem lahko adapter zamenjaš za klasičen plastični zamašek.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Se bojim da bom tudi sam po sili razmer prišel na 100% kegganje, ker sedaj mi je najbolj težak del flaširanje! Ima pa ta lenoba tudi pozitivne posledice ker po 3h tednih odlašanja za stekleničenje je pivo že lepo postarano!

Hehe, točno to se meni dogaja zadnje čase
smile-1.gif
Polni fermentorji, pa nobene volje za flaširanje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Ko je že debata o braumistru ... me zanima kakšne alternetive zdej uporabljate ? Tale alternativa se mi zdi zanimiva https://www.youtube.com/watch?v=s53Q3X0Yjlg kakšno je vaše mnenje ? Kje bi se dalo dobit takšna plastična vedra ?

Uf tem avstralcem se pa res pozna da so jih pobrali z zaporov in ostalih beznic v angliji!
hysterical-1.gif


Jah kaj vem, očitno deluje. Vedra so očitno klasična PP, več ali manj vsa plastika za stik z živili je tega tipa. Mislim da razpad PP plastike potek nad 100C (tam med 130-150 ponavadi) tako da tehnično je možno v njih vreti vodo (malo imam pomisleke kaj se zgodi pri kontatu za grelec, tam bi lahko temperatura presegla varno).

Sicer sam uporabljam PP vedra kot vmesno stopnjo pri mashoutu, torej iz lonca na gorilcu s sparge vodo gre voda čez zrnje v mashtunu (hladilna torba, enako spet iz PP plastike) in nato v vedro/a, ko zmanjka vode za izpiranje prelijem sladico iz veder nazaj v lonec in začnem s kuhanjem.

Samo ravno grelca v PP plastiko nebi dajal, no way!
stupid-1.gif
 

EFX

Pripravnik
13. nov 2007
91
1
8
Po vseh teh kvalitetnih informacijah v tej temi ste uspeli prepričati tudi mene - ta vikend se bom lotil izdelave svojega prvega pirčka. Da dobim nekaj kilometrine (litraže, hehe), se bom za začetek držal polnih ekstraktov.

Ker bi se rad že pri svojem prvem batchu maksimalno potrudil, bi rad z vami preveril, če sem si zadevo prav zamislil:
Pivo bo Lallemand Nottingham kvasovke. Za karbonizacijo sem mislil uporabit dekstrozo in narediti batch priming.

Izračun za količine sem naredil po tem kalkulatorju. Za ekstrakt sem vzel 1.8kg LME, za fermentacijo pa še 1kg DME. Pri 20L vode bi to moralo dati FG 1.013 in 4.40% alkohola. Tudi izračun za batch priming sem naredil na tej strani, kjer za 20L pivine rabim genau 100g dekstroze.

Sem v moji računici še kaj sfalil ali je vsaj na papirju vse ok? Sem kupil prave kvasovke ali bi bilo bolje uporabit kakšne druge?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zanimajo me vaše izkušnje z kvasovkami safbrew s33. Kot vidim so to daleč najbolj poceni kvasovke, kuham pa kar velik batch in bi mi ustrezalo imeti take bolj poceni kvasovke :D
Mnenja na tujih forumih so deljena...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Enkrat sem jih probal in so bile kar solidne.
Jih pa kao določeni proizvajalci prilagajo pri ekstrakt piksnah v teh 5-6g paketkih.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Je že kdo poskušal narediti kaj takega: http://www.fullers.co.uk/beer/explore-our-beers/imperial-stout
Zadnjic ga je pila žena in sedaj hoče, da doma naredim to. Če ima kdo približen recept, bom vesel.

Imperial ali Russian stout. Vol 10
smile-1.gif
Ko boš ta monstrum delal, mu privošči dvojne kvasovke, po možnost štartane, aretacija je zelo pomembna, pa pazi, ker bo šel sigurno čez, tko da daj namesto vehe cev, ki jo potopiš v vodo. Aja, pa zavedaj se, da se tole sestavi po 6-12 mesecih v kleti.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18

V soboto sem zvaril pale ale. SG po izračunih beersmitha bi moral biti 1.032 in OG 1041. Efficiency pa 75%. Izmerjeni rezultati so bili SG 1.024 in OG 1042. Sedaj mi ni jasno kako je lahko SG toliko nizji, na koncu pa pride OG priblizno tako kot po izracunih? Izkoristek pa 59%... Moja kmecka pamet mi pravi, da je OG odvisna od tega koliko vode ti izpari med kuhanjem. Ce je izpari vec, bo koncentracija sladkorjev vecja in posledicno vecji OG in obratno. Sem mogoce zaradi tega zadel izračunan OG? Ampak kako si naj potem razložim SG in slab izkoristek? Ker izkoristek glede na OG bi moral bit ok. Tudi količino končne pivine v fermentorju sem zadel. Meril sem pa pravilno na sobni temperaturi in pred merjenjem sem premešal pivino, potem ko se je izcedila iz hladilne torbe.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Neki maš fovš nastavljeno v BS v podatkih o opremi, oziroma ti izpari več vode, kot imaš vpisano v BS. Itak ti je OG merilo in si mel v bistvu učinkovitost malenkost višjo od predvidene.
Men se je dons Mash neki čudno obnašal, matermu, vse je neki plaval, nikakor nisem dobil dobrega fly sparga, ker se jebena drozga nikakor ni hotla usest, sm že čist skor popizditis dobil. No na konc se je poznalo za eno do dve pike in je blo namest 1050 1049 kar je super, lohk bi blo slabš. Mogoče sem pa preveč piva spil med čakanjem... z Brawmaistrom nebi blo teh težav
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sicer ne vem koliko piva si imel na začetku, ampak pri 25l SGja na 1.032 in potem do OGja 1.041 je cca. 5l razlike. Torej če imaš 25l in po kuhanju ostane 20l dobiš vrednosti kot ti je računal beersmith.

Pri tvojih podatkih je za enako vrednost potrebno izparet 10l vode (oz. 1x več kot pri beersmith izračunu), kar je precej neverjetno razen če si kuhal več časa.

Sam sicer preboil SGja nikoli ne merim, izkoristek je pa itak vezan na OG oz. so SG/volumen piva v medsebojni odvisnosti tako da gre dejansko pri preboil SGju za nepomemben podatek in ga nima smisla merit razen če bi želel kaj "naredit" za korekcijo OGja (recimo dodajat DME/sladkor ali vodo da točno zadaneš OG vrednost).
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Type: All Grain
Batch Size: 30,00 l
Boil Size: 40,32 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 34,32 l
Final Bottling Vol: 29,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage

4,00 kg Pale Malt
1,00 kg Munich Malt
0,40 kg Caraamber

Takšne podatke sem imel. Skupna količina vode je bila 47 litrov. 22 litrov sem porabil za infuzijo, preostalo pa za batch sparge. Glede na majhno količino sladu, je tudi pri meni slad plaval v vodi, tako da se je težko naredil filter. Slad sem pa zmlel kar na fino. Mlin imam nastavljen malo pod milimeter, dobil sem pa nižji izkoristek kot ponavadi. Nevem kje bi falil z nastavitvami. Ce bi imel napačne nastavitve, bi moral dobit tudi drugačen OG glede na končno litražo. Se pa OG in končni volumen pive ujemata. SG, OG in končni volumen niso v pravem razmerju. Hvala za razlago, vendar še vedno ne razumem najbolj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Če poveš koliko je bil volumen med meritvijo SGja pred vretjem in po vretju (OG) se da ugotovit kje imaš napako. Sladkor iz lonca ni šel nikamor in ga je vedno enako, izpareva pa vodo kar povečuje gostoto. Efektivnost upošteva samo absolutno vrednost sladkorja tako da je vseeno kdaj meriš gostoto.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Volumen med meritvijo SG ja pred vretjem je bil 39,5 litra. Po vretju je bil OG 1.042. Po vretju je bilo v loncu cca 34 litrov pivine in na koncu v fermentroju cca 30. Izgube imam 3-4 litre zaradi hmelja na dnu in do 6 litrov mi izpari vode med kuhanjem
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.